In aanloop naar de releasedatum van 23 oktober doet Bruce veel aan promotie voor het album Letter to You en spreekt hij met allerlei internationale media. Vanavond is hij te gast in The Late Show with Stephen Colbert. Vrijdag zit hij in de Graham Norton Show van BBC1. En hij maakte al vijf radioprogramma’s voor Apple Music en E Street Radio.
Door Jos Westenberg

Aangezien de documentaire op Apple TV wordt uitgezonden, draait daar ook Springsteens promotiemachine op volle touren. Bruce sprak een uur lang met Zane Lowe van Apple Music. Dat interview is 19 oktober ook op YouTube gepubliceerd (zie hieronder). Voor Apple Music maakte hij ook vijf radioprogramma’s die deze week te beluisteren zijn via Apple Music en E Street Radio. Elke dag heeft Bruce een of twee gasten in zijn show. Maandag sprak hij met zijn manager Jon Landau en Clive Davis van Columbia Records die Bruce in 1972 zijn eerste platencontract gaf. Dinsdag waren Dave Grohl en Eddie Vedder te gast. Vandaag (21-10-’20) Brandon Flowers van The Killers, donderdag 22 oktober Jon Stewart en vrijdag 23 oktober Little Steven.

Morgen kunnen duizend speciaal uitgekozen (Amerikaanse) Apple Music-abonnees een livestream zien waarin Bruce vragen van abonnees gaat beantwoorden. Vrijdag wordt de documentaire over Letter to You getoond op Apple TV+ (Tip: je kunt een week lang een gratis proefabonnement afsluiten).

Ook op de Zweedse tv (vanaf minuut 40) was een interview van 15 minuten met Bruce.

De geschreven media

Talloze kranten hebben nieuwe interviews en reviews gepubliceerd, zoals de New York Times, Rolling Stone, The Times, The Telegraph, Pitchfork, CNNNPR, The AtlanticHumo, De Volkskrant, De Groene Amsterdammer, AD, De TelegraafOor, NRC, Het Parool, Leeuwarder Courant.
Ook een mooie recensie gelezen? Tip ons op: contact@betrue.nl

Via de gepubliceerde interviews heeft Bruce twee openstaande vragen die ook wij in onze albumrecensie naar voren brachten beantwoord. De drie oude nummers (‘Janey Needs a Shooter’, ‘Song for Orphans’ en ‘If I Was the Priest’) op het album heeft hij zonder speciale reden gekozen. Zoals al eerder bekend was, werkte hij aan de opvolger van Tracks toen hij deze muziek weer tegenkwam en hij wilde horen hoe de huidige E Street Band zou klinken op de oude nummers. ‘Janey Needs a Shooter’ nam Springsteen met de E Street Band al eerder op, voor een Record Store Day-release, maar hij besloot de opname te bewaren voor Letter to You. ‘Rainmaker’, dat ook al wat ouder is, schreef Bruce over George W. Bush. Maar hij vindt de tekst ook van toepassing op de wijze waarop president Trump zijn aanhang bespeelt.

Concerten

In de interviews lezen we dat Springsteen de concerten, die na de pandemie zullen volgen, wil openen met ‘Burning Train’. ‘House of a Thousand Guitars’ noemt hij een centraal nummer op de plaat en in die live-show, omdat het de conversatie beschrijft die Bruce met zijn publiek probeert te onderhouden. De plaat Letter to You noemt hij onderdeel van de samenvatting en een terugblik op zijn carrière, zoals ook de autobiografie, de Broadway-show en Western Stars (de plaat en de film) dat waren. Letter to You is geen definitief einde, want het schept volgens Bruce ook ruimte om vooruit te kijken naar de toekomst.

Muzikale dromen

Bruce vertelt ook dat het mooiste, magische moment van het maken van nieuwe muziek zit tussen het schrijven van nieuwe nummers en de opname ervan. Hij bekent een gitaar in de slaapkamer te hebben staan, want het schrijven van muziek gaat ook ’s nachts door, wanneer hij wakker wordt en een muzikale ingeving krijgt. Hij zegt dat hij vaak droomt en ook hele nummers in zijn dromen schrijft waarvan hij denkt dat ze fantastisch zijn maar wanneer hij weer wakker wordt, is dat meestal niet zo. Slechts één nummer dat hij dromend schreef, heeft echt een album gehaald: ‘Surprise, Surprise’ van Working on a Dream.