Wat was precies de setting van de foto op de hoes van Springsteens album Letter to You? Hij is gemaakt door Danny Clinch, de fotograaf die sinds de Reunion-tour met Bruce samenwerkt. De foto is genomen in 2018 in New York, vlak bij Central Park. Clinch vertelde in American Songwriter over het fotomoment.
Door Jos Westenberg

Het was een voorstel van de fotograaf: Bruce was bezig met zijn Springsteen on Broadway-shows in maart 2018 toen Clinch hem voorstelde een fotoshoot te doen: “Ik zei tegen Bruce, je woont nu praktisch in New York City. Dit is een belangrijke periode in je leven. We zouden door de stad moeten gaan wandelen om wat foto’s te maken.” Bruce stemde in met het plan. Clinch had een beroemde foto van Bob Dylan uit 1965 in gedachte, die fotograaf Richard Avedon bij Central Park had gemaakt. De foto met Bruce, waarvan de afbeelding op de voorkant van Letter to You een uitsnede is, is gemaakt om de hoek van het Dakota-gebouw, waar John Lennon heeft gewoond.

Bruce samen met Danny Clinch in zijn Transparant Gallery in Asbury Park.

De afspraak met Bruce stond al toen het die ochtend begon te sneeuwen. Clinch stuurde Bruce een sms en vroeg of hij er nog wel op uit wilde gaan en verzekerde hem dat het licht die dag perfect zou zijn. De fotograaf stond om 2 uur ’s middags te wachten op Bruce en het begon harder te sneeuwen. “Dus het was twee uur, toen vijf over twee, tien over twee. Ik stond maar te wachten en op mijn horloge te kijken. Ik sms’te hem dat ik bij Central Park was en het licht er nu prachtig was. Bruce antwoordde dat hij onderweg was, maar er maar niet in slaagde een taxi te krijgen. Kun je je dat voorstellen? Maar eindelijk kwam er een taxi aanrijden en Bruce stapte uit. ‘I hope you have a plan!’ zei hij.”

De foto die de hoesfoto werd was binnen vijf minuten gemaakt. “We liepen nog zo’n twintig meter en toen zag ik het moment voor me, het punt waar de gebouwen uit zicht verdwijnen, het mooie licht en het Dakota-gebouw achter hem. Ik zei: ‘Laten we hier even stoppen, dan maak ik een foto.’ Ik was eerst niet zo tevreden met de fietstaxi’s. Maar nu ik er nog eens naar kijk en zie dat ze helemaal ingepakt staan, maakt dat de foto compleet. Het geeft het een tijdloos gevoel.”

Originele foto gemaakt door Danny Clinch in 2018.

Bruce en Danny bleven ook daarna nog in en bij Central Park rondlopen. In drie kwartier maakte Clinch nog meer foto’s die in het artwork van het album en als persfoto’s gebruikt zijn. “Bruce besloot daarna om naar de Tavern on the Green te gaan voor een warme chocomel. Hij deed zijn koptelefoon op, haalde een paraplu tevoorschijn en wandelde zo op weg.”

Photoshop

De foto die Clinch in 2018 maakte, is flink bewerkt voor de hoes. Niet alleen is er een uitsnede gemaakt, het contrast is aangepast en de achtergrond is bijna sepia. Daarnaast is er veel gephotoshopt. Op de originele foto hangt Springsteens shirt uit zijn broek en komt onder zijn jas uit. Op de persfoto is dit weggepoetst. Ook zijn Springsteens haren wat geretoucheerd. De teksten op de karretjes van de fietstaxi zijn weggepoetst en ook de verkeershekken aan de overkant van de straat zijn niet meer zichtbaar. Daarnaast zijn er krassen op de foto aangebracht waardoor het lijkt alsof je naar Bruce kijkt door een wat beschadigd raam en wat het een vintage-uitstraling geeft. Het is uiteraard niet de eerste keer dat een foto op de albumhoes is gephotoshopt. De opvallendste aanpassing was die van de hoes van Tracks, waarbij een sigarettenpakje op het tafeltje naast Bruce werd weggepoetst.

Art director Michelle Holme is verantwoordelijk voor het ontwerp van Letter to You. Clinch wordt niet zozeer betrokken in dat proces. Danny: “Michelle en Bruce werken met z’n tweeën aan het ontwerp. Ik kreeg sms-berichten van Bruce waarin hij zei dat hij het mooi vond. Ik geef dan wel mijn mening, maar uiteindelijk is het Bruce die altijd het besluit neemt. Hij weet wat hij wil, hij is the boss.”

Bewerkte persfoto voor Letter to You.

De originele foto van 2018 is te koop via de website van Danny Clinch.

Be True ontdekt mogelijke bron foto paard van hoes Western Stars

Er zijn vier albums waarop Bruce niet zelf staat afgebeeld: Greetings from Asbury Park, N.J. (1973), Nebraska (1982), The Ghost of Tom Joad (1995) en Western Stars uit 2019. De keuze voor de foto van het steigerende paard op de voorkant van Western Stars blijft verbazing wekken. De fotograaf is de Zweed Kalle Gustafsson.

Onlangs deed Be True een ontdekking in het eigen krantenarchief die mogelijk Springsteens keuze voor deze foto verklaart. Bruce en de E Street Band gaven in 2008 twee concerten in Göteborg. Muriël en Jos van Be True waren daarbij en kochten op de dagen rond de shows ook enkele Zweedse kranten. Zo ook de krant GT van 4 juli 2008 waarin met 8 pagina’s vooruit wordt geblikt naar de twee shows in het Ullevi-stadion. Op de middenpagina staat een advertentie van een Zweedse loterij. Met daarin prominent de foto van het steigerende paard.

Middenpagina met advertentie in Zweedse krant 2008.

Zou Bruce deze krant ook voor de shows in Göteborg hebben gekocht en komt de inspiratie voor deze keuze hier vandaan? De foto lijkt Bruce zeer aan te spreken want hij heeft hem ook ingelijst hangen aan een van de muren van zijn schuur.

Foto van het steigerend paard hangt ingelijst bij Bruce in de schuur (rechtsboven, te zien door de trapspijlen heen).