Van de eerste pianonoten van ‘Thunder Road’ in de Amsterdamse RAI op 23 november 1975 tot de laatste tonen van de soloakoestische versie van ‘This Hard Land’ voor 67.715 fans op het Malieveld in Den Haag op 14 juni 2016: in het boek Springsteen in Nederland beschrijven we de 25 concerten die Bruce in Nederland gaf en verhalen daaromheen, ofwel 45 jaar Springsteen in Nederland.

Eerste en tweede druk uitverkocht

Het boek Springsteen in Nederland is binnen vijf maanden na de eerste verschijning op 5 maart helemaal uitverkocht. Op dit moment heeft Concerto nog een aantal exemplaren te koop. De verwachting is dat er geen derde herdruk meer verschijnt.

Waren er voor het RAI-concert nou duizend of drieduizend kaarten verkocht? Duurde de show twee of tweeënhalf uur? De lezingen verschillen; het zal een mysterie blijven. Net zoals Springsteen zelf in die tijd nog voor velen mysterieus was. Maar zijn ster rees snel en toen Bruce in 1981 eindelijk terugkwam naar ons land, was Ahoy niet groot genoeg en moest er een tweede concert komen om aan de vraag naar kaarten te kunnen voldoen.

Backstage-interviews

Met zijn gestegen bekendheid werd Springsteen zelf onbereikbaarder. Kon journalist Constant Meijers in 1978 nog vrij eenvoudig bij Bruce in de kleedkamer komen, op 31 december 1980 in Nassau Coliseum bleek hij niet de juiste backstagepas te hebben. Toch raakte hij met Bruce aan de praat na afloop van deze legendarische show. Enkele maanden later had de oud-hoofdredacteur van Oor na het eerste Ahoy-concert zijn derde en laatste interview met Springsteen. Dit boek bevat de artikelen van Meijers en andere grote interviews die Springsteen aan Nederlandse media gaf, inclusief het Zoom-interview waarin Bruce in het najaar van 2020 over Letter to You sprak.

Springsteens stamboom

Natuurlijk zijn we voor dit naslagwerk op zoek gegaan naar bijzondere verhalen. Allereerst hebben we Springsteens stamboom uitgeplozen om antwoord te krijgen op de vraag: heeft Bruce écht Nederlandse roots? Journalisten en anderen die professioneel met Springsteen te maken hebben, vertellen over hun ervaringen achter de schermen. Massagetherapeute Doctor Feelgood heeft lange gesprekken met Bruce als ze hem behandelt voorafgaand aan shows in Nederland.

Ontmoetingen met fans

Ook fans troffen Bruce soms buiten de concerten om. Paul Elling was Springsteens gids op een rondvaartboot in Amsterdam. Nissi Tjhin bediende de E Street Band in een Indonesisch restaurant. Bas Hollenberg zag de soundcheck in een lege Kuip. En er waren onverwachte ontmoetingen in Eindhoven.

Sociaal-maatschappelijke én E Street-geschiedenis

Dit boek gaat ook in vogelvlucht door 45 jaar sociaal-maatschappelijke geschiedenis van de Verenigde Staten – door de ogen van The Boss. Op zijn albums, in interviews en op het podium spreekt Springsteen eveneens over Amerikaanse presidenten en hun beleid. Verder glijdt E Street-geschiedenis aan ons voorbij. Little Steven neemt in 1984 afscheid en keert eind jaren ’90 terug in de band. Danny Federici overlijdt tijdens de Magic-tour en Clarence Clemons wordt na 2011 node gemist, maar “if you’re here, and we’re here, then they are here”. Charles Giordano en Jake Clemons volgen hen op.

Springsteens Fender

Ook mooi is het zichtbaar ouder worden van Springsteens iconische Fender Esquire. Zo goed als nieuw nog op foto’s van de RAI-show in 1975, maar als de jaren verstrijken vertoont zijn geliefde instrument steeds meer road wear. Vanaf 2002 staat dé gitaar niet meer op foto’s in dit boek en na het Superbowl-optreden in 2009 verhuist hij naar het museum en wordt definitief vervangen door goed gelijkende Telecaster-kopieën.

Bruce-trip

Veel fans schrijven over hun eerste Bruce-concert. Dat levert herkenbare verhalen op; prettige herinneringen aan de euforie die ons allemaal ooit overviel. Voor velen van ons was het eerste concert ook het begin van een muzikale reis die we samen met Springsteen, in meer of mindere mate, hebben gevolgd. Een reis die begon in 1973 met een postkaart en de groeten uit Asbury Park en in 2020 voorlopig eindigde met een brief aan ons allemaal, een Letter to You.

Muriël Kleisterlee & Jos Westenberg

Bekijk ook de preview-video’s van Springsteen in Nederland.

Springsteen in Nederland | 1975-2020

  • Onder redactie van Muriël Kleisterlee & Jos Westenberg
  • maart 2021, gebonden, 304 pagina’s
  • Bevat meer dan 400 foto’s (waarvan veel niet eerder gepubliceerd) met foto’s van onder anderen Paul Bergen, Peter Bos, René van Diemen, Trix van Dugteren, Gijsbert Hanekroot, Harry Heuts, Ben Houdijk, Laurens van Houten, René Keijzer, Clemens Rikken, Lex van Rossen, Roy Tee, Rob Verhorst en Angelique van Woerkom.
  • ISBN: 978-90-808775-3-5
  • Prijs: € 39,95
  • Verschijning: 5 maart, herdruk: 10 mei BEIDE UITVERKOCHT

Over de makers

Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg brachten samen met vormgever/webdesigner Martijn Harleman eerder de Springsteen-tourboeken Rising High (2004) en Magic Nights (2009) uit. Beide boeken zijn uitverkocht. Sinds 2000 runnen Muriël en Jos de Springsteen-site betrue.nl en organiseren release parties in samenwerking met Sony Music Nederland als Springsteen nieuw werk uitbrengt. Via de gratis e-mailnieuwsbrief worden 3100 Nederlandse en Vlaamse fans van Springsteen-nieuws en -achtergronden voorzien.