Concertposter in abri in Frankfurt

In Frankfurt hangen posters in abri’s die een concert van Springsteen en de E Street Band aankondigen op 10 juni 2022 in het Deutsche Bank Park, het voetbalstadion van Eintracht Frankfurt. Dit is de eerste concrete uiting die semi-officieel een Springsteen-tour van 2022 bevestigt.

Update 21-12: de posters zijn verwijderd.

Wanneer een Springsteen-tour op handen is, doen gewoonlijk al snel veel geruchten de ronde en worden mogelijke concertdata via social media en fanforums gepost en bediscussieerd. Veel geruchten worden net zo snel ontkracht. Zo werd Springsteen in verband gebracht met de aankondiging van de laatste headliner voor Pinkpop (bleek niet Bruce maar Imagine Dragons te zijn) en met twee shows in april  in Dublin (bleek om Ed Sheeran te gaan). Toch zitten er tussen de onwaarheden ook data afkomstig van bronnen die in het algemeen betrouwbaarder zijn.

Vorige week maandag stuurde de Duitse verkoopsite Eventim een tweet uit waarin de voorverkoop van drie Duitse concerten gemeld werd op vrijdag 3 december. De tweet werd snel weer verwijderd. De onzekerheid rond de omikron-variant van het coronavirus beheerste het nieuws en blijkbaar paste een grote touraankondiging daar op dat moment niet bij. Gisteren hingen er plotseling wel concertposters in Frankfurt. Mogelijk was het reclamebureau dat de posters verspreidt niet ingelicht over het uitstel van de touraankondiging.

Screenshot van tweet van Eventim van vorige week maandag die in allerijl is teruggetrokken.

In een interview met Cleveland.com dat gisteren gepubliceerd is, liet Nils Lofgren zich ook uit over de geruchten voor de tour van 2022. Op de vraag of hij zelf al iets van Bruce gehoord heeft over een tournee volgend jaar, zei Nils: “Nee, behalve wat hij in het openbaar heeft gezegd. Hij zou graag met ons op tour gaan en hij werkt eraan, maar met alle covid-problemen zijn ze er nog niet echt klaar voor om kaartjes te verkopen en om ons in te huren. In Europa zijn nu ook problemen, zelfs in de landen met de meeste vaccinaties. We hopen erop, maar dat is het enige dat we nu kunnen doen.”

Eerder liet Springsteen zich zelf ook al over de tour uit. In het interview met Rolling Stone in september zei Bruce nog te hopen dat hij op tour kan gaan. “Ik hoop het. Net als veel anderen. Iedereen hoopt dat. We proberen uit te vinden hoe dat moet gaan. Als het kan, als de mogelijkheden er zijn, dan gaan we op tour. Als het nog niet veilig of praktisch is, dan wachten we nog wat langer, net als alle anderen. Dan wachten we af.” Jon Landau voegde daar aan toe: “Het enige dat ik kan zeggen is dat we heel voorzichtig zijn. De veiligheid van iedereen, het publiek, de artiest, de band, de crew en de mensen die op verschillende locaties werken… We moeten het gevoel hebben dat iedereen zo veilig als mogelijk is voordat we verdergaan met wat we hopen een geweldige tour gaat worden.”


In oktober zei Bruce nog in het interview dat hij met Stevie Van Zandt had in Asbury Park dat hij hoopte volgend jaar met de E Street Band op tour te gaan. Steve bevestigde in zijn interview met Be True dat zo’n tour wel twee jaar zou gaan duren. En in het interview met de Duitse ARD zei Springsteen in oktober nog dat hij in 2022 in Duitsland zal optreden. De datum van 10 juni 2022 in Frankfurt is nu de eerste concrete concertdatum die semi-officieel is bevestigd. Zoals gezegd circuleren er al een tijdje meerdere data – zoals voor drie Italiaanse shows, een concert in Parijs, twee shows in Göteborg maar ook data voor Nederland en België – maar de betrouwbaarheid van deze geruchten moet nog blijken.