Gisteren hebben Steve en Bruce live voor publiek met elkaar gesproken over Van Zandts memoires, Unrequited infatuations. De middag begon met een paneldiscussie met onder anderen Jon Landau. Steve gaf aan dat er binnen twee maanden een video van zal verschijnen. Nu alvast een impressie op basis van het verslag van Springsteen-fan en journalist Stan Goldstein die erbij was.
Bruce lichtte net als in het eerdere interview met Steve bij hem thuis weer iets toe over de majeur-/mineurkwestie in ‘Born to Run’.

Het evenement met Springsteen en Steve Van Zandt was verplaatst van de Stone Pony naar het even verderop gelegen Asbury Lanes. Er waren zo’n 250 mensen aanwezig. De opbrengsten van de middag gaan naar Steves project Teach Rock.

Net als in hun eerdere interview hadden Steve en Bruce het weer over The Beatles en de Rolling Stones, en hoe die hen beïnvloed hebben. Bruce vertelde dat het voor hem vooral Elvis was die hem op het spoor van muzikant worden zette. Over zijn eerste ontmoeting met Steve in de Hullabaloo in Middletown, zei Bruce: “Steve and I are together 50 years after we started, and that’s amazing. Here there’s no retreat, no surrender, no compromise and no plan B. In de Hullabaloo in Middletown vond iets onomkeerbaars plaats.” Op het eind van het gesprek kwam Bruce hier ook nog op terug. “To share this friendship for 50 years is one of God’s greatest gifts.”

Springsteen op Time en Newsweek

Over de beginjaren vertelde Steve: “Here was this shy guy who didn’t say two words who became the world’s greatest entertainer, next to me! Here’s my friend walking on tables at the Bottom Line knocking people food all over.” Hij maakte ook grappen over dat de kleding van de E Street Band ten tijde van de eerste twee albums uit T-shirts en korte broeken bestond. En toen Born to Run uitkwam liepen Steve en Clarence opeens in pooierpakken. Steve kocht twintig exemplaren van Time en Newsweek toen Springsteen in dezelfde week op de cover van beide bladen verscheen en deelde die gretig uit. Dit tot schaamte van Bruce, die het liefst in een hoekje wegkroop. Bruce noemde Born to Run een “make-or-break album”. “Als dat niks geworden was, was ik weer terug in Asbury Park.” Steve voegde daar tot hilariteit van het publiek aan toe: “En was je een Juke geworden.”

E Street Band

Er was ook hilariteit over het feit dat toen ze een nieuwe drummer en toetsenist voor de E Street Band zochten en Roy en Max auditie deden, ze de harde eis stelden dat de nieuwe bandleden moesten kunnen zingen. “Ze hebben daarna nooit meer gezongen!”, grapte Bruce. Het gesprek eindigde met enkele publieksvragen. Iemand vroeg of Bruce ‘Bobby Jean’ voor Steve heeft geschreven. “Dat zal ik nooit vertellen”, was Springsteens antwoord.

Tekst loopt door onder de foto

V.l.n.r.: Jon Stewart, Richie Sambora, Jon Landau, Steve, Bruce, Nora Hendryx en Steve Buscemi.

Paneldiscussie met Jon Landau

De middag was begonnen met een paneldiscussie met (Sopranos-)acteur en filmregisseur Steve Buscemi, Jon Landau, muzikante Nona Hendryx, Bon Jovi’s gitarist Richie Sambora (niet vooraf aangekondigd), die geleid werd door tv-presentator Jon Stewart. De panelleden lazen allemaal een stuk voor uit Steves boek. Richie Sambora, die als tiener de Stone Pony binnenglipte om Steve een cassette met zijn eigen muziek te geven, vertelde dat Steve een mentor voor hem was geweest. “Hij gaf me feedback en vertelde me de waarheid. Hij was altijd bereid om jonge mensen wat te leren.”

Jon Landau vertelde dat hij in de jaren tachtig verhitte discussies met Steve had over de productie van Springsteens albums. “We brachten het er allemaal levend vanaf. Steve liet Bruce altijd heel nadrukkelijk weten welk nummer hij goed vond. Geweldige albums maken, dat was het streven.” Springsteens manager had onlangs een sms van Bruce gehad met de tekst: “Steve’s book! Fantastic!! You got to read it!!” Steve stuurde daarna zijn boek op en Landau las het in anderhalve dag uit. “Ik kom er een paar keer in voor, en Steve, als je luistert (Steve was toen nog niet op het podium, red.) dat is niet genoeg!”

Tour

Springsteen refereerde ook weer aan een mogelijke nieuwe tour, volgend jaar: “We’ll be out in the world next year, we hope. And if you bring your kids, your parents, your grandparents, they will see the band at its peak.”