Springsteen heeft in een telefonisch interview gereageerd op de anti-vaccinatie-demonstranten voor de deur van het theater waar hij zijn nieuwe reeks Broadway-voorstellingen geeft. “Honderdduizenden mensen zijn overleden. Het kan lastig zijn om te bepalen wat je moet doen. Het mag duidelijk zijn dat ik er een voorstander van ben dat iedereen zich laat vaccineren, en daarom is de show zoals hij is.”

“Bovendien ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn publiek, maar het zijn moeilijke, verwarrende tijden, dus ik snap wel iets van de mensen die buiten stonden”, vervolgt Springsteen in het interview met de Asbury Park Press. In een interview met Pollstar geeft Springsteens manager Jon Landau aan dat ze de coronarichtlijnen van de staat New York volgen voor de Springsteen on Broadway-shows.

Jon Ladau en Bruce Springsteen in het St. James Theatre
Springsteen managers Jon Landau en Bruce overleggen op het podium van het St. James Theatre.

Over de aanpassingen in zijn Broadway-show, die al tijdens de try-out duidelijk werden, vertelde Bruce: “Die ontstonden vanzelf. Vanaf het moment dat ik begon te repeteren, veranderden er dingen. Je gaat door je gesproken teksten heen en er komen nieuwe dingen in je op door alles wat er de afgelopen paar jaar is gebeurd en wat je hebt meegemaakt in je eigen leven.”

Meer emotie in Springsteen on Broadway

De Black Lives Matter-protesten noemde hij in het interview met de Asbury Park Press “inspirerend” en leidde tot het toevoegen van ‘American Skin’ aan de setlist van Springsteen on Broadway. “Ik heb het al heel lang geleden geschreven”, zei Bruce, “maar het blijft relevant. En ik heb een mooi arrangement uitgewerkt voor mezelf en de gitaar.”
Landau stelt dat drie gebeurtenissen de show beïnvloed hebben: de coronapandemie, Black Lives Matter en de aanval op het Capitool in Washington begin dit jaar. “Iedereen in het publiek en de artiest op het podium hebben allemaal de emotionele impact hiervan gevoeld”, stelt Landau. De veranderingen zijn volgens hem “subtiel, maar betekenisvol” en verbreden “het emotionele landschap” van Springsteen on Broadway. “Er zijn maar drie nummers veranderd, maar de show voelt nieuw aan en levert een diepgaandere ervaring op.”

De setlisttoevoeging ‘Fire’ was een keuze van Patti. “Ik zei: dat weet ik zo net nog niet, maar ze had gelijk. Ze zingt het geweldig. Ze heeft een soort van Peggy Lee-branie aan de song gegeven. Het is fantastisch om haar stem te horen. Ik moet haar echt alle credits voor dit nummer geven.”

Springsteen in zijn kleedkamer in het St. James Theatre
Springsteen in zijn kleedkamer in het St. James Theatre. (foto Rob de Martin)
‘I’ll See You in My Dreams’ van Letter to You, dat gaat over alle vrienden, collega’s en zijn vader die overleden zijn, sluit de set nu af in plaats van ‘Born to Run’. “Het bevat maar een paar coupletten en een refrein, maar past door zijn compactheid goed bij het eind van deze show en het verhaal dat ik daarin dit deel van de tour vertel. Het past eigenlijk beter op die plek dan ‘Born to Run’. Het bevat echt alle ideeën uit de show en vat ze samen in een kort stuk muziek. Dus het is mooi om dat op het eind van de avond te spelen.”
Jon Landau gaf aan Pollstar aan dat hij denkt dat er na augustus niet nog meer Broadway-shows bijkomen.