Springsteen in Nederland verschijnt in maart en is nu te bestellen. In het boek beschrijven we de 25 concerten die Bruce in Nederland gaf en verhalen daaromheen, ofwel 45 jaar Springsteen in Nederland. Het boek bevat 304 pagina’s en meer dan 400 foto’s, waarvan veel niet eerder gepubliceerd zijn.

Naast de verslagen van de 25 concerten die Bruce met de E Street Band, solo of met de Seeger Sessions Band gaf, bevat het boek alle grote interviews die Springsteen aan Nederlandse media gaf. Enkele journalisten, die Springsteen interviewden, komen aan het woord. Er staan interviews in het boek met enkele personen die op professioneel vlak met Bruce te maken hebben gehad: oud-Mojo directeur Leon Ramakers, Pinkpop-baas Jan Smeets en Willem van Kooten. Massagetherapeut Dr. Feelgood vertelt over de lange gesprekken die ze met Bruce voerde terwijl ze hem behandelde voordat hij het podium op ging. En fotograaf René van Diemen vertelt over zijn concertfotografie.

Verhalen van fans

Er staan verhalen van fans in het boek die een toevallige ontmoeting hadden met Bruce, zoals de gids op de rondvaartboot die Bruce in 1985 over de Amsterdamse grachten leidde. Nissi Tjhin bediende de E Street Bandleden in het Indonesisch restaurant Raden Mas waar hij werkte, de avond voor het eerste Tunnel of Love-concert in Rotterdam. En Bas Hollenberg woonde in zijn eentje de soundcheck bij in de Kuip in 2003. En een muzikant in Eindhoven wist in 2016 niet dat hij op straat muziek stond te spelen voor, en met, Patti en Bruce. Fans schrijven in het boek over hun eerste concertervaring. Dat levert herkenbare verhalen op; prettige herinneringen aan de euforie die ons allemaal ooit overviel. Het boek bevat ook alle concertstatistieken en een overzicht van Springsteens platen in de hitlijsten. Last but not least plozen we Springsteens Nederlandse roots uit, zijn stamboom dus.

Aan dit boek hebben veel auteurs meegeschreven; andere mensen leverden input. We willen hen allemaal nogmaals hartelijk danken. Martijn Harleman, de webdesigner van Be True die eerder ook Rising High en Magic Nights ontwierp, tekent wederom voor het stijlvolle ontwerp en de vormgeving van dit nieuwe boek. Het productieproces heeft ongeveer een jaar in beslag genomen. Oorspronkelijk hadden we gepland het boek te presenteren op een release party met daarbij een heuse ’45 jaar Springsteen in Nederland’-expositie, maar de coronapandemie zet een streep door deze plannen. Wellicht kunnen we dit op een ander moment nog eens inhalen.

Bekijk de preview van het boek