Springsteen en Barack Obama hebben samen een boek geschreven. Het heet ‘Renegades: Born in the U.S.A.’ en verschijnt 26 oktober bij uitgeverij Higher Ground/Penguin Random House.

Renegades: Born in the U.S.A. is een verzameling gesprekken die begonnen bij de opnames voor de gelijknamige podcast. Het 320 pagina’s tellende boek krijgt een flink formaat en wordt gelardeerd met exclusieve foto’s (350 stuks maar liefst!) uit de privé-collectie van Springsteen en de voormalig president van de Verenigde Staten. Daarbij zitten ook handgeschreven songteksten van Springsteen en uitgeschreven speeches van Obama.

Springsteen en Obama. (Foto: Rob DeMartin)

“In de loop der jaren ontdekten we dat we dezelfde soort voelsprieten hebben”, schrijft Obama in het boek. “Voor werk, familie en Amerika. Op onze eigen manier hebben Bruce en ik parallel lopende reizen afgelegd waarin we dit land, dat ons beiden zoveel gegeven heeft, steeds beter hebben leren begrijpen. We hebben geprobeerd om verhalen van mensen vast te leggen. We hebben een manier gezocht om onze eigen individuele zoektochten naar zingeving en de waarheid te verbinden aan het grotere verhaal van Amerika.”

Springsteens en Obama's boek ‘Renegades: Born in the U.S.A.'Springsteen schrijft in de inleiding van Renegades: Born in the U.S.A.: “We hadden serieuze gesprekken over het lot van ons land, het geluk van zijn inwoners, en de destructieve, lelijke en corrupte krachten die ons proberen neer te halen. We moeten momenteel waakzaam zijn omdat we serieus op de proef worden gesteld. Pittige gesprekken over wie we zijn en wie we willen worden, kunnen misschien een leidraad zijn voor sommige van onze landgenoten.”

Nederlandse versie

Het boek verschijnt in meerdere talen, waaronder het Nederlands, Spaans, Duits, Portugees, Braziliaans, Frans en Italiaans.

De trailer van Springsteens en Obama’s boek ‘Renegades: Born in the U.S.A.’: