De boxset The Legendary 1979 No Nukes Concerts van Bruce Springsteen en de E Street Band verschijnt op 19 november, zo is vandaag bekendgemaakt. De box bevat twee cd’s en een dvd of blu-ray. Ook verschijnt de audio op vinyl als dubbel-lp.

Update 25 oktober: op 17 november organiseert Sony Music een preview van No Nukes in de Max van de Melkweg in Amsterdam. Be True-lezers krijgen de kans om als eerste kaarten te bestellen in een presale, die morgen om 12 uur van start gaat. De verkooplink ontvang je via de nieuwsbrief.

Update 28 oktober: op vrijdag 29 oktober om 12.00 uur gaan de resterende kaarten voor de preview via de Melkweg in verkoop.

De concertopnames zijn zoals we al eerder schreven een compilatie van de twee concerten die Springsteen en de E Street Band op 21 en 22 september 1979 in Madison Square Garden gaven op het No Nukes-festival MUSE (Musicians United for Safe Energy). Andere artiesten die ook meededen waren onder anderen Crosby, Stills & Nash, Jackson Browne, Bonnie Raitt, Tom Petty en James Taylor.

De audio bevat 13 nummers. De concertfilm is door Thom  Zimny gemaakt op basis van de oude 16mm-beelden en die zijn volledig bijgewerkt in HD-kwaliteit. Bij de lp-versie zit een groot boekje van 24 pagina’s met zeldzame foto’s, memorabilia, een essay en een poster. Bij de cd-versie zit ook een boekje van hetzelfde aantal pagina’s, met zeldzame foto’s, memorabilia, een essay, een replica van een concertkaartje en een sticker. De videoclips van ‘The River’ en ‘Thunder Road’ zijn eerder uitgebrachte beelden van de No Nukes-concerten en een deel van ‘Quarter to Three’ zat in de oorspronkelijk uitgegeven concertfilm.

Sherry Darling en Badlands

Op 8 oktober verscheen de video van ‘Sherry Darling’, een voorproefje van de dvd.

Op 29 oktober verscheen de video van ‘Badlands’.

Springsteen over No Nukes

Springsteen had zijn naam tot 1979 nog aan praktisch geen enkel politiek doel verbonden, maar daar brachten MUSE en Jackson Browne verandering in. “Dat was een belangrijk moment”, zegt Bruce in een interview met Rolling Stone. “Mijn vriend Jackson Browne was er heel nauw bij betrokken. Hij is een activist en ik werd eigenlijk alleen maar ingehuurd. Ik was benieuwd of ik mijn muziek via een andere weg onder de aandacht kon brengen en vroeg me af of dat me verder zou helpen. We hadden op dat moment genoeg succes om er iets mee te doen.”

Op de eerste avond speelde Springsteen voor het eerst ‘The River’ live. Het zou nog een jaar duren voordat het gelijknamige album verscheen. “Dat nummer vormde een ommekeer in mijn songwriting”, zegt Springsteen. “Ik had het gevoel dat ik de doorbraak naar een meer vertellende manier van nummer schrijven had gevonden, dat ik tot dan toe nog niet helemaal in de vingers had. Dat leidde tot Nebraska en The Ghost of Tom JoadDevils and Dust, en zoveel veel andere dingen. Die ene song leidde tot zoveel andere persoonlijke verhalen en muziek. Het was echt een belangrijk nummer voor mijn ontwikkeling en dat wist ik toen ik het schreef.”

Springsteen zag de film pas toen die bijna klaar was: “Het is heel intens om de jonge Clarence en Danny te zien. Maar vooral Clarence, omdat hij vooraan op het podium stond en zo atletisch en zo jeugdig was. Hij zag er gewoon zo verdomd goed uit. Het is een prachtig om zo de performance van Clarence te ervaren, en die van mij met hem samen.”

Zimny en Landau over No Nukes

“Een paar jaar geleden nam ik de filmarchieven van Bruce’s No Nukes-concerten uit 1979 opnieuw onder de loep”, vertelt Thom Zimny. “Het drong vrijwel meteen tot me door dat dit de beste uitvoeringen en filmopnames van de band waren uit de legendarische jaren zeventig. Ik zag het als mijn plicht om vol toewijding het volledige potentieel van dit beeldmateriaal naar boven te halen. Na de afgelopen twintig jaar als regisseur en editor van Bruce te hebben gewerkt, durf ik zonder enig voorbehoud te stellen dat deze opnieuw gemonteerde, opnieuw gemixte en gerestaureerde film van 90 minuten absoluut de gouden standaard voor Bruce en zijn band is, tijdens een van hun meest creatieve periodes.”

“De seventies gelden als een golden period in de geschiedenis en carrière van Bruce Springsteen en de E Street Band”, stelt Springsteens manager Jon Landau. “De legendarische ‘No Nukes’-concerten uit 1979 zijn het beste document uit die tijd dat we ooit zullen hebben. Het is pure rock van begin tot eind. Het energieniveau is onovertroffen, en de beheersing van de kunst en het ambacht van rockmuziek is ontzagwekkend. Bruce vervoert zichzelf naar een plek waar endorfine is vrijgekomen. Hij drijft op pure energie, het is spectaculair.

Lynn Goldsmith-incident

Het befaamde incident met Lynn Goldsmith is uit de film gehaald. Deze fotografe was in 1977 en -78 de vriendin van Bruce maar de relatie ging uit. Zij is ook concertfotografe en had Bruce al vaak voor de lens gehad. Zij fotografeerde ook tijdens de show terwijl Bruce verzocht had dat zij niet zo komen. Tijdens ‘Rosalita’ zag Bruce haar in de zaal, liep het podium af en haalde haar aan haar arm het podium op. “This is my ex-girlfriend”, zei Bruce in de microfoon voordat hij haar de zaal uit liet zetten. Thom Zimny zegt dat hij weinig interesse had om dit voorval te documenteren: “Het is geen muzikaal moment. Zelfs als je het zou willen gebruiken, is het niet eens echt gedocumenteerd, omdat het zo’n chaotisch moment was en de cameramannen niet wisten wat er gebeurde.

Springsteen onzeker over tour in 2022

Als Bruce in het Rolling Stone-interview gevraagd wordt of hij volgend jaar op tour gaat, zegt hij: “Ik hoop het. Net als veel anderen. Iedereen hoopt dat. We proberen uit te vinden hoe dat moet gaan. Als het kan, als de mogelijkheden er zijn, dan gaan we op tour. Als het nog niet veilig of praktisch is, dan wachten we nog wat langer, net als alle anderen. Dan wachten we af.” Jon Landau bevestigt dat standpunt ook. “Het enige dat ik kan zeggen is dat we heel voorzichtig zijn. De veiligheid van iedereen, het publiek, de artiest, de band, de crew en de mensen die op verschillende locaties werken… We moeten het gevoel hebben dat iedereen zo veilig als mogelijk is voordat we verdergaan met wat we hopen een geweldige tour gaat worden.”

Nederlandse bioscooppreview No Nukes

Samen met platenmaatschappij Sony Music Nederland bekijkt Be True de mogelijkheden om vlak voor of op de releasedatum een preview in de bioscoop te organiseren. Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief als je als eerste op de hoogte wil worden gebracht van nieuws over de No Nukes-preview en ander Springsteen-nieuws.