Vandaag verscheen ‘Nightshift’, de tweede single van Springsteens soulcoveralbum Only the Strong Survive dat op 11 november verschijnt.

‘Nightshift’ werd oorspronkelijk in 1985 door The Commodores uitgebracht en behaalde alleen in Nederland de nummer 1-positie in de single Top 100.

Net als in de video voor ‘Do I Love You (Indeed I Do)’ zien we Bruce met een band het nummer voor publiek playbacken op de studioversie zoals die voor het album is opgenomen. De band is net als het publiek speciaal voor de video gecast. We zien dezelfde drummer (Zoë Brecher) en toetsenist. De bassiste in deze video playbackte in ‘Do I Love You’ nog gitaar. In werkelijkheid speelt producer Ron Aniello, net zoals bij ‘Do I Love You’, bijna alle instrumenten op ‘Nightshift’. Aniello speelt bas, drums, gitaar, keyboards, orgel, piano en percussie. Er is wel een blazerssectie bestaande uit Curt Ramm en Barry Danielian (trompet), Clark Gayton (trombone), Eddie Manion en Tom Timko (baritonsaxofoon) en Bill Holloman (tenorsaxofoon).

De achtergrondzang op ‘Nightshift’ komt van Curtis King Jr., Fonzi Thornton en Dennis Collins. In de videoclip zien we ook Soozie Tyrell playbacken, maar zij zingt niet op de studio-opname en is dus niet te horen. We zien ook een strijkersensemble druk in de weer op de achtergrond, maar ze spelen helemaal niet mee op het nummer. Wat misschien wel het opvallendst is, is dat Bruce op beide uitgebrachte nummers zelf geen enkel instrument bespeelt. Hij zei in het persbericht over Only the Strong Survive al dat hij zijn zang centraal wilde stellen, maar mogelijk is dit het eerste Springsteen-album waarop hij daadwerkelijk alleen zingt.