Springsteens nieuwe album Only the Strong Survive verschijnt 11 november. We meldden het een week geleden al, maar het is nu officieel bevestigd. Het gaat om een collectie van 15 soulnummers, uitgebracht op een cd en dubbel-lp (waarvan één kant leeg blijft). In maart volgt deel 2 van het album. De videoclip van de eerste single is meteen gelanceerd: ‘Do I Love You (Indeed I Do)’.

Springsteen vertelt in een video die vandaag is verschenen, dat hij Only the Strong Survive opnam kort na Letter to You en nog tijdens de lockdownperiode. Maar hij besloot zoals wel vaker de eerste opnames op de plank te laten liggen. Pas bij een tweede reeks opnamesessies kreeg hij het idee dat het werk potentie had.

Bruce zegt dat hij op het album, in tegenstelling tot zijn andere werk, de zang centraal wilde stellen. Vroeger vond hij zijn stem niet zo bijzonder en schonk hij er veel minder aandacht aan dan aan zijn teksten (cq. boodschap) en de muziek zelf. Bruce noemt zijn zang nu “bad ass” en zegt ook: “I’m 73 years old, I’m kickin’ ass, I’m a good old man.” Bij het maken van dit nieuwe album heeft hij de kracht van zijn stem herontdekt.

In het persbericht staat een citaat van Springsteen, waarin hij net wat andere voorbeelden aanhaalt dan in de video. “Ik wilde een album maken waarop ik alleen maar zing. En welke muziek is daar meer voor geschikt dan de Amerikaanse popmuziek van de jaren zestig en zeventig? Ik heb inspiratie gehaald uit – onder (vele) anderen – Levi Stubbs, David Ruffin, Jimmy Ruffin, the Iceman Jerry Butler, Diana Ross, Dobie Gray en Scott Walker. Ik heb geprobeerd ze allemaal recht te doen – en aan al die andere fabuleuze schrijvers van deze grandioze muziek. Mijn doel is om het hedendaagse publiek de schoonheid en vreugde van deze muziek te laten ervaren, net zoals ik ervaren heb toen ik die zelf voor het eerst hoorde. Ik hoop dat je net zo gaat genieten van het luisteren naar dit album als ik deed bij het maken ervan.”

Bij de persinformatie zit een informatieblad waarop bij ieder nummer staat vermeld wie het heeft geschreven en welke artiesten het nummer hebben uitgevoerd. Soullegende Sam Moore zingt op Springsteens album mee op twee nummers, ‘Soul Days’ en ‘I Forgot to Be Your Lover’.

Tracklist (met jaartal van eerste uitgave en artiest die het nummer het eerst uitbracht):

 1. Only the Strong Survive (1968 – Jerry Butler)
 2. Soul Days (met Sam Moore) (2001 – Dobie Gray)
 3. Nightshift (1985 – The Commodores)
 4. Do I Love You (Indeed I Do) (1965 – Frank Wilson)
 5. The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore (1965 – Franki Valli)
 6. Turn Back the Hands of Time (1970 – Tyrone Davis)
 7. When She Was My Girl (1981 – The Four Tops)
 8. Hey, Western Union Man (1968 – Jerry Butler)
 9. I Wish It Would Rain (1967 – The Temptations)
 10. Don’t Play that Song (1962 – Ben E. King)
 11. Any Other Way (1962 – William Bell)
 12. I Forgot to Be Your Lover (met Sam Moore) (1968 – William Bell)
 13. 7 Rooms of Gloom (1967 – The Four Tops)
 14. What Becomes of the Brokenhearted (1966 – Jimmy Ruffin)
 15. Someday We’ll Be Together (1961 – The Supremes)

Op de hoes staat “Vol. 1”. Er wordt in maart 2023 nog een tweede deel verwacht.

In de videoclip van de single ‘Do I Love You (Indeed I Do)’, waarin Bruce playbackt, zijn geen E Street Bandleden te herkennen. Wel zijn de blazers Eddie Manion, Clark Gayton en Curt Ramm te zien en vocalisten Michelle Moore, Lisa Lowell en Soozie Tyrell.  Het album is zonder E Street Band opgenomen.