Springsteens nieuwe album Letter to You verschijnt 23 oktober. De gelijknamige single is zojuist uitgebracht.

Springsteen heeft het album met de E Street Band opgenomen en Ron Aniello tekent samen met Bruce voor de productie. Bruce zegt er zelf over: “Ik vind het geweldig hoe persoonlijk Letter to You is geworden. Het was fantastisch om de E Street Band volledig live te horen spelen in de studio, op een totaal nieuwe manier zoals we eerder nog niet deden, en zonder overdubs. In vijf dagen stond het hele album erop. Voor mij was het één van de beste opname-ervaringen die ik ooit heb gehad.”

Springsteen-fans herkennen drie nummers van de tracklist. ‘If I Was the Priest’ en ‘Song for Orphans’ zijn oude nummers die Bruce al geschreven had voordat hij met de opnames van zijn eerste plaat Greeting from Asbury Park, NJ begon. Van beide nummers zijn vroege studioversies bekend die Bruce solo opnam. ‘Song for Orphans’ overwoog Bruce later nog eens in een vroeg stadium van de Born to Run-sessies.

‘Janey Needs a Shooter’ nam Bruce ook al eerder op, voor het eerst in 1973. Later werd het nummer nog eens opgenomen voor Darkness on the Edge of Town en ook voor The River werd het overwogen. Warren Zevon had van Jon Landau gehoord dat Bruce een nummer met deze titel had en hij schreef een andere tekst en noemde het nummer ‘Jeannie Needs a Shooter’. Dit beviel Bruce zo goed dat hij meehielp dat nummer van Zevon af te ronden.

Tracklist en video ‘Letter to You’ staan onder foto.

Tracklist
One Minute You’re Here
Letter to You
Burnin’ Train
Janey Needs a Shooter
Last Man Standing
The Power of Prayer
House of a Thousand Guitars
Rainmaker
If I Was the Priest
Ghosts
Song for Orphans
I’ll See You in My Dreams

De video van ‘Letter to You’ is op YouTube verschenen.

Update 13-9: Via Springsteens social media is ook een afbeelding gepubliceerd van de dubbel-lp uitgave van Letter to You. Er is een openliggend tekstboek te zien met de lyrics van het nummer ‘Rainmaker’. De tekst van dit nummer lijkt een politieke lading te hebben en Bruce lijkt een verklaring te geven waarom president Trump verkozen is tot president (“Sometimes folks need to believe in something so bad, so bad, so bad they’ll hire a rainmaker”) en aan de macht kan blijven ondanks de leugens die hij verkondigt (“Rainmaker says white’s black and black’s white / Says night’s day and day’s night / Says close your eyes and go to sleep now / I’m in a burnin’ field unloadin’ buckshot into low clouds”).