Springsteen heeft via Facebook en Instagram bekendgemaakt dat zijn moeder Adele gisteren overleden is. Ze leed al langere tijd aan alzheimer en is 98 jaar geworden.

Iedere Springsteen-fan weet hoe belangrijk zijn moeder voor hem is geweest. Zij was het die zijn eerste gitaar voor hem kocht. Adele Springsteen-Zerilli was van Italiaanse afkomst en de hoofdkostwinnaar in Springsteens jeugd, omdat zijn vader meer van baantje naar baantje ging. Adele was bij diverse Springsteen-concerten aanwezig, ook in Europa. En geregeld haalde Bruce haar het podium op voor een dansje.

Bruce danst samen met zijn moeder bij een concert in Philadelphia in 2009. (foto: Jos Westenberg)

Dit is de tekst die Bruce schreef bij een video waarin hij met zijn moeder danst in huiselijke kring:

Adele Springsteen – May 4, 1925-January 31, 2024.
I remember in the morning mom hearing your alarm clock ring. I’d lie in bed and listen to you getting ready for work, the sound of your makeup case on the sink. And the ladies at the office all lipstick, perfume and rustling skirts, how proud and happy you always looked walking home from work.
It ain’t no phone call on Sunday, flowers or a Mother’s Day card. It ain’t no house on the hill with a garden and a nice little yard. I’ve got my hot rod down on Bond Street I’m older but you’ll know me in a glance. We’ll find us a Little rock ‘n roll bar and we’ll go out and dance.

Bruce Springsteen, The Wish

Tijdens zijn Springsteen on Broadway-show sprak Bruce over de ziekte van zijn moeder: “Mijn moeder houdt van dansen. Ze groeide op in de jaren veertig, met bigbands en swingbands, en dat was een tijd waarin dansen een existentiële bezigheid was. Ze is 95 en heeft al tien jaar de ziekte van alzheimer, en dat heeft veel van ons afgenomen. Maar de behoefte om te dansen heeft haar niet verlaten. Ze kan niet meer praten, ze kan niet staan. Ze kan niet meer zelfstandig eten. Maar als ze mij ziet, is er altijd een glimlach. Nog steeds een glimlach. En er is nog steeds een kus. En er is een geluidje dat ze maakt als ze mij ziet. Het is gewoon een geluid, maar ik weet dat het betekent ‘Ik hou van je’. En als ik Glenn Miller opzet begint ze te bewegen in haar stoel. Ze reikt naar mij uit, om haar nog een keer in mijn armen te nemen en met haar over de vloer te dansen. Dit is een essentieel onderdeel van de geest van mijn moeder, het is wie ze is. Het gaat verder dan de taal en het is krachtiger dan het geheugen. Het is de belichaming. Dit is waar ze haar vertrouwen in heeft gevestigd en waar ze haar leven naar heeft geleefd en waar ze, ondanks alles wat ze heeft geleden, tot op dit moment mee doorgaat, alsof de schoonheid van het leven haar nooit in de steek heeft gelaten. Ik hou van haar.”


Adele Ann Zerilli werd op 4 mei 1925 geboren in Brooklyn. Haar gezin, dat Italiaanse roots heeft, verhuisde naar Freehold waar ze sinds haar jeugd woonde tot het moment dat het gezin, zonder Bruce, in 1969 naar Californië verhuisde. Adele trouwde in 1948 met Douglas Springsteen (die in 1998 overleed) en ze kregen naast Bruce twee dochters, Virginia en Pamela.

Bruce samen met zijn moeder in Rome 2009. (foto: René van Diemen)

Patti Scialfa schreef op Instagram over haar schoonmoeder: “Adele, we zullen alle zonneschijn missen die je zo genereus aan ons allemaal hebt gegeven.” Little Steven schreef op X over Springsteens moeder: “De matriarch van onze familie en een niet aflatende bron van inspirerende positieve energie. Een uit duizenden. Voor ons zal ze er altijd zijn. Dansen in het publiek.”

Adele bezocht samen met haar zus Dora Springsteens concert in Rome in 2009 en verraste Bruce op het podium tijdens ‘American Land’. (foto: Jos Westenberg)