Springsteen presenteerde vandaag de twintigste aflevering van zijn radioprogramma From My Home to Yours op E Street Radio. Deze aflevering kreeg de titel: ‘Here Comes the Weekend’. “Ik stormde de schooldeuren uit, liep die blije mijl van school naar huis en maakte me klaar voor tweeënhalve dag zalige vrijheid.”

Bruce begon het programma met een inleiding. “Wat is er beter dan het weekend? Vrijdag, zaterdag, zondag. Zelfs een niet-werkende schooier zoals ik kan zich herinneren dat hij op school zat en de dagen, uren, minuten en seconden aftelde totdat die bel van 3 uur op vrijdagmiddag ging. Dan was ik vrij, verlost van de persoon die mijn leven bepaalde en me vertelde waar ik moest zijn, en wanneer ik daar moest zijn. Ik stormde de schooldeuren uit, liep die blije mijl van school naar huis, door de stad, gooide mijn boeken op de keukentafel, rende naar mijn kamer, trok mijn schoolkleren uit, gooide ze op de grond, en maakte me klaar voor tweeënhalve dag zalige vrijheid”

Friday on my mind

“O yes. O yes, het weekend! Mijn God, hoe ik daarvoor leefde. En er is geen nummer dat de aanloop naar dat moment beter weergeeft dan de single van The Easybeats, die rechtstreeks uit Down Under komt, ‘Friday on My Mind’.”

Het nummer van de Australische band opende de show. Bruce heeft ‘Friday on My Mind’ tijdens zijn tour in Australië weleens gecoverd en noemde het nummer ook de inspiratie voor ‘Out in the Street’ van The River.

Gitaarriffs studeren

Na ‘‘Friday I’m in Love’ van The Cure vervolgde Bruce zijn verhaal. “Vrijdag was dansavond in de CYO (Catholic Youth Organization, red.). Ik stond voor de band, niet om te dansen, maar om mijn echte huiswerk van de week doen: studeren, studeren, de handen van die sologitarist bestuderen. Nauwgezet kijken naar elke riff en run die hij maakte. En rende ik naar huis  terwijl de andere kinderen hun pizza bij Federici’s haalden en daarna achter de meisjes aan gingen. Ik rende naar mijn kamer en tot vroeg in de zaterdagochtend probeerde ik na te doen wat ik tijdens het dansfeest had gezien, totdat ik in slaap viel met de gitaar in mijn handen.”

Met Steve naar Café Wha?

“Toen ik 16 was, ging ik rond 11 uur naar het busstation en stapte ik op de Lincoln Transit-bus richting Washington Square Park en Greenwich Village. Ik woonde in The Village in de weekenden. Als tiener deed ik alles om die grote laars die mij in mijn nek drukte in mijn lieftallige kleine stadje bij me vandaan te houden. Dat stukje van MacDougal tot… ik denk ongeveer van Washington Square tot Bleecker, dat is denk ik het enige authentieke deel van The Village uit de jaren zestig dat nog intact is. En ik woonde op dat stuk beton in de jaren, ik denk ’65, ’66, ’67. Als je er nu heen gaat, kun je het nog precies zien zoals het was toen Steve Van Zandt en ik samen over het beton liepen, van het Park naar het Cafe Wha? Check it out!”

Café Wha?, december 2017. (Foto: Jos Westenberg)

Springsteens favoriete groep: The Drifters

Bruce draaide na dit verhaal voornamelijk muziek en hij kondigde de nummers af of aan. Over het album Dark Black van singer/songwriter Kristina Train zei hij: “Dit is een album dat je in huis moet hebben. Je moet dit in je bibliotheek hebben. Dit is een van mijn favoriete platen van, ik denk het afgelopen decennium. En hier in de Verenigde Staten werd het vreselijk over het hoofd gezien. Het verdient gewoon een veel groter publiek.” En na ‘Saturday Night at the Movies’ zei Bruce: “Dat brengt zoveel emotie met zich mee. The Drifters was gewoon een van mijn favoriete groepen aller tijden. ‘Saturday Night at the Movies’ van de onsterfelijke Drifters.”

Ik had nog nooit gedronken totdat ik 24 jaar oud was en daarna probeerde ik een hele poos die verloren tijd in te halen

Voor het nummer ‘Sunday Mornin’ Comin’ Down’ van Kris Kristofferson sprak Bruce over zijn eerste ervaring met drank, een verhaal dat hij ook in de autobiografie Born to Run opschreef. “Toen ik ouder werd, bracht ik mijn vrijdag- en zaterdagavonden door in de Stone Pony of in andere clubs in Asbury Park. Ik had nog nooit gedronken totdat ik 24 jaar oud was: tequila bij de Osprey in Manasquan. Dankzij mijn grote vriend Big Danny. En daarna probeerde ik een hele poos die verloren tijd in te halen. Dus toen ik op een zondagochtend wakker werd en me wazig, blootgesteld en schuldig voelde, voelde ik me vreselijk, maar dan wist dat ik het naar mijn zin had gehad. Au!” Bruce sloot de show af met nummers van Gary ‘US’ Bonds en Dave Edmunds.

Springsteens playlist

 • The Easybeats – Friday on My Mind
 • The Cure – Friday I’m in Love
 • Chicago – Saturday in the Park
 • Lonely, Dear – Saturday Waits
 • Kristina Train – Saturdays Are the Greatest
 • Frank Sinatra – Saturday Night (Is the Loneliest Night of the Week)
 • The Drifters – Saturday Night at the Movies
 • Cat Stevens – Another Saturday Night
 • Tony Joe White – Saturday Night in Oak Grove, Louisiana
 • Acid House Kings – Sunday Morning
 • Kris Kristofferson – Sunday Mornin’ Comin’ Down
 • Loverboy – Working for the Weekend
 • Gary ‘US’ Bonds – Seven Day Weekend
 • Dave Edmunds – Here Comes the Weekend