Springsteen heeft de rechten voor het gebruik van zijn muziek verkocht aan zijn platenmaatschappij Sony Music. De precieze details van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt maar Billboard meldt dat Bruce voor de verkoop 500 miljoen dollar ontvangt. New York Times heeft het over 550 miljoen dollar.

Springsteen heeft via een korte reactie op de website van Sony Music, dat in 1988 Columbia Records overnam, laten weten: “Ik ben een artiest die oprecht kan zeggen dat ik aan het juiste adres was toen ik in 1972 tekende bij Columbia Records. In de afgelopen 50 jaar hebben de mannen en vrouwen van Sony Music mij als artiest en als persoon met het grootste respect behandeld. Ik ben verheugd dat mijn nalatenschap zal worden verzorgd door het bedrijf en de mensen die ik ken en vertrouw.” Bruce heeft in twee overeenkomsten de master recordings (dit betreft het gebruik van zijn muziek zoals hij die op albums en singles heeft opgenomen) en de publishing rights (dit betreft zijn songwriting, teksten en muzikale composities) verkocht.

Springsteens muziek levert 17 miljoen dollar per jaar op

Volgens New York Times is er in de overeenkomst een uitzondering gemaakt  voor ‘Born in the USA’ en ‘Born to Run’. Die mogen niet in reclames worden gebruikt. De krant baseert dit op drie anonieme bronnen die bij de zakelijke overeenkomst betrokken zijn. Of er andere uitzonderingen in de overeenkomst zijn gemaakt, is niet bekend. Maar met de verkoop van de rechten is de verwachting dat Springsteens muziek in allerlei commerciële uitingen gebruikt kan worden. De krant heeft berekend dat de jaarlijkse opbrengst van Springsteens muziek, na aftrek van kosten, 17 miljoen dollar is. Het gaat dus vele jaren duren voordat Sony Music de forse investering, waarbij de investeringsmaatschappij Eldridge betrokken is, terugverdient.

Het afgelopen jaar hebben meer artiesten de rechten van hun muziek verkocht. Zo gingen Paul Simon, Neil Young, Stevie Nicks en Tina Turner Springsteen recent voor en zouden er deals over de muziekrechten van Sting en David Bowie op handen zijn. Vorig jaar was de verkoop van de muziekrechten van Bob Dylan aan Universal Music wereldnieuws. Dylan zou meer dan 300 miljoen dollar ontvangen hebben voor de verkoop. Springsteens muziekrechten zijn nu de duurste ooit.

Er zijn verschillende argumenten die een artiest kunnen bewegen om muziekrechten te verkopen. Door de verkoop van deze rechten bij leven te regelen, ontlast de artiest de erfgenamen wanneer hij/zij zou komen te overlijden. En door een op handen zijnde wetswijziging van de Amerikaanse president Joe Biden moet er volgend jaar meer belasting betaald worden over royalties (de inkomsten die een artiest jaarlijks ontvangt voor zijn of haar muziek). Door zijn muziekrechten nu te verkopen houdt Springsteen dus meer geld over.