Springsteen heeft vanochtend opgetreden bij de 9/11- herdenkingsceremonie die bij het World Trade Center plaatsvond. Bruce speelde een soloakoestische uitvoering van ‘I’ll See You in My Dreams’.

Springsteens aanwezigheid was niet van tevoren aangekondigd. Bruce, gestoken in een zwart pak met stropdas, zei vooraf: “May God bless our fallen brothers and sisters, their families, their friends, and their loved ones”. De herdenkingsceremonie werd live op televisie uitgezonden en in Nederland was het op CNN te zien. In het publiek zaten president Biden en voormalig presidenten Obama, Bush en Clinton.

Update 12-9:

Springsteen over Ground Zero

Tegen Rolling Stone vertelde Springsteen: “Ik heb mijn kinderen in juli naar Ground Zero meegenomen. Ik was er niet eerder geweest. Wat er erg ontroerend is zijn de foto’s en herinneringen. Al die lachende gezichten. Foto’s van mensen met hun familie op een zonnige middag in de tuin. Mensen in hun uniform. Herinneringen aan leven dat is verdwenen. Dat vond ik zo ongelofelijk ontroerend.”

“Ik denk dat wat mensen zo choqueerde die dag de enorme opoffering is. Niks kan je daarop voorbereiden. Wat ze je ook betalen als brandweerman of politieagent, dat in ieder geval niet. En dat is de essentie van hoe mensen hun plicht ervaren, hun plek in de samenleving, de verbintenis met mensen in hun nabije omgeving en totale vreemden. Als je naar de afgelopen twintig jaar kijkt, denk je misschien dat dat verdwenen is uit Amerika. Maar als je goed kijkt, zie je het nog iedere dag.”

Een paar dagen geleden werd op YouTube de documentaire 9/11 20 Years Later gepubliceerd over de aanslagen op de Twin Towers in New York, twintig jaar geleden. Springsteen verzorgt de voice-over in deze documentaire.