Springsteen is in augustus geïnterviewd door Brian Hiatt van Rolling Stone op zijn boerderij annex thuisstudio. Bruce bespreekt in het interview een aantal nieuwe nummers en vertelt ook dat hij nog een nieuwe plaat in kannen en kruiken heeft. Het interview wordt in de komende editie van Rolling Stone als coververhaal opgenomen.

Aan het begin van het gesprek laat Bruce doorschemeren dat het plan was om in het voorjaar van 2021 te starten met een tour. “Now there is no touring in sight.” Wachten met het uitbrengen van het album totdat de coronacrisis voorbij was, wilde Bruce niet: “When I make music, I’m going to put it out.” Maar hij is wel somber over touren: “My antenna tells me, at best, 2022. And I would consider the concert industry lucky if it happens then. I’m going to consider myself lucky if I lose just a year of touring life.”

Letter to You is vorig jaar november in vijf dagen opgenomen. In het interview komen E Street Bandleden Max Weinberg, Little Steven en Roy Bittan aan het woord. Little Steven vertelt dat hij blij is dat Bruce ervoor gekozen heeft om deze plaat live in de studio op te nemen, zoals ze dat met Born in the USA voor het laatst hebben gedaan, met slechts enkele overdubs van een enkele gitaarsolo van Bruce op een Gretsch-gitaar. Op advies van Roy Bittan had Bruce, tegen zijn gewoonte in, geen demo’s gemaakt van de nieuwe nummers waardoor de E Street Bandleden zelf aan de arrangementen hebben gewerkt.

Gitaar van fan

De meeste nummers schreef Bruce vorig jaar april. Toen hij op Broadway stond, had hij bij de ingang van het Walter Kerr Theatre van een Italiaanse fan een akoestische gitaar gekregen. Vorig jaar nam hij het instrument ter hand en begon erop achter elkaar nummers te schrijven. Het eerste nummer dat hij schreef was ‘Last Man Standing’, dat verwijst naar zijn tijd met The Castiles, de band waar Bruce (na een kort verblijf bij de band The Rogues) in zijn jeugd in speelde. Alle bandleden van The Castiles zijn op Bruce na inmiddels overleden en Bruce is dus de “last man standing”.

‘Song to Orphans’, ‘Janey Needs a Shooter’ en ‘If I Was the Priest’ zijn oude nummers die Springsteen nu opnieuw met de E Street Band heeft opgenomen. Bruce herontdekte deze nummers toen hij aan Tracks 2 werkte. Hij had er geen speciale bedoeling mee om ze nu op de plaat te zetten. Hij wilde horen hoe de huidige E Street Band ze zou spelen en hoe ze zouden klinken met de stem van de volwassen Bruce. “It was kind of insane fun, because the lyrics for all those songs were so completely crazy.”

Criminal clown

Ook het nummer ‘Rainmaker’ is al wat ouder, bekent Bruce. Het nummer gaat weliswaar over een demagoog, maar gaat niet specifiek over Trump omdat het al enkele jaren voordat hij tot president gekozen werd, geschreven is. Er zit wel een vluchtige verwijzing naar president Trump in het nummer ‘House of a Thousand Guitars’, waarin Bruce zingt over een “criminal clown” die de troon gestolen heeft. Het nummer bevat rijke pianopartijen van Roy Bittan in de klassieke E Street Band-stijl. “It’s about this entire spiritual world that I wanted to build for myself and give to my audience and experience with my band. (…) It also speaks somewhat to the spiritual life of the nation. It may be one of my favorite songs I’ve ever written. It draws in everything I’ve been trying to do for the past 50 years.”

Laatste plaat met E Street Band?

In het artikel merkt Little Steven op dat Bruce zich misschien realiseert dat Letter to You de laatste plaat zou kunnen zijn die hij met de E Street Band heeft gemaakt. Bruce is daar minder uitgesproken over, want hij laat weten nog aan veel projecten te werken: “I plan to have a long road in front of me. Some of my recent projects have been kind of summational, but really, for me, it’s summational for this stage of my work life. I’ve got a lot left to do, and I plan to carry on.”
Toch was het sinds vorig jaar lang geleden dat Bruce muziek voor de E Street Band had geschreven. In 2010 schreef Bruce veel muziek, dat terechtkwam op Wrecking Ball in 2012 en Western Stars vorig jaar. En hij schreef toen ook muziek voor nog een album dat hij inmiddels in kannen en kruiken heeft. Verdere details over dat album wil Bruce niet prijsgeven.

Opvolger Tracks

Een van de overkoepelende projecten waar Springsteen nu aan werkt is de opvolger van Tracks. Max Weinberg laat weten dat hij de afgelopen drie jaar aan minstens veertig nummers in verschillende stijlen heeft gewerkt. Bruce zegt erover: “There’s a lot of really good music left”, maar er wordt geen releasedatum genoemd. Aan het einde van het interview laat Bruce de journalist de film zien die gemaakt is tijdens de opnames van Letter to You. Deze film van anderhalf uur zal ook worden uitgebracht.