Springsteen is gisteren op het Witte Huis in Washington onderscheiden met een National Medal of Arts door president Joe Biden. Bruce ontving samen met elf andere personen de erepenning voor de kunsten. De onderscheiding was Bruce al in 2021 toegekend, maar de uitreiking was vanwege de coronapandemie uitgesteld. Tijdens dezelfde ceremonie werden ook tien Amerikanen onderscheiden met een National Medal of Humanities.

Bruce, gekleed in een zwart pak met stropdas, kwam met de andere gelauwerden onder applaus van een aantal genodigden de kamer binnenlopen en nam vooraan naast het podium plaats.  Onder de andere genomineerden waren soulzangeres Gladys Knight, actrice Julia Louis-Dreyfus (bekend van onder andere de serie Seinfeld) en actrice, scenarioschrijfster en producent Mindy Kaling (onder andere van de televisieserie The Office).

President Biden sprak eerst voor elke onderscheiden persoon een paar woorden. Nadat hij wat over filmproducent Joan Shigekawa had gezegd, vertelde Biden over Bruce: “Als je het over de goede dingen in de muziek hebt… ‘The Boss’ is hier! ‘The Boss’ is er! Zoals ze in Noord-Wilmington zeggen, een ‘Joisey Boy’. Een ‘Joisey’-jongen. Bruce, ik moet je vertellen dat er een rechtszaak tussen de gouverneur van Delaware en de gouverneur van New Jersey is geweest. Het staat nu wettelijk vast dat wij, dat Delaware New Jersey bezit tot aan het markeerpunt van de hoogwaterstand. Dus voor zover ik weet kan ik je nu als deel van Delaware claimen (president Biden is opgegroeid in Delaware en heeft nog een huis in Wilmington, dat aan de andere kant van de Delaware-rivier ligt die de staat Delaware scheidt van de staat New Jersey, red.).

“Bruce Springsteen, een dichter, een troubadour, een chroniqueur van het Amerikaanse leven, de veerkracht, hoop en dromen. Onderscheiden met de presidentiële vrijheidsmedaille, samen met twintig Grammy’s, een Oscar, een Tony en de onverzettelijke liefde van miljoenen fans die van generatie op generatie overgaat. De jongen uit New Jersey is weer op tournee en heeft straks, luister goed, bijna drieduizend concerten over de hele wereld op zijn naam staan. Zegen mij, Vader, want ik heb gezondigd… Sinds zijn eerste optreden als tiener in de plaatselijke Elks Lodge – en ik weet waar dat is – Freehold, New Jersey. Aan de overkant van de rivier, ik ben in Freehold geweest. En ik trouwde met een ‘Joisey’-meisje. Oké Bruce, sommige mensen zijn gewoon ‘born to run’, man.”

Na de toespraken werden de genomineerden een voor een het podium opgevraagd en kregen ze de medaille van Biden omgehangen. Een omroepster lichtte nog kort toe waarom de eer aan de gelauwerden te beurt viel. Voor Bruce werd gezegd: “Voor zijn buitengewone bijdrage aan het Amerikaanse songboek en omdat hij ‘The Boss’ is. Een van onze grootste artiesten en verhalenvertellers. De muziek van Bruce Springsteen viert onze triomfen, heelt onze wonden en geeft ons hoop. Geeft de onverzettelijke geest weer die vastlegt wat het betekent om Amerikaan te zijn.”

De uitreiking was live op YouTube te volgen.