Woody Guthrie
Woody Guthrie

Springsteen wordt 13 mei onderscheiden met de Woody Guthrie Prize. Het Woody Guthrie Center reikt deze onderscheiding jaarlijks uit aan een artiest die “het beste de geest en het werk van Woody Guthrie voortzet door voor de minderbedeelden te spreken door middel van muziek, film, literatuur, dans of een andere kunstvorm, en daarbij dient als een positieve kracht voor sociale verandering in Amerika”.

Springsteen zegt vereerd te zijn. “Woody wrote some of the greatest songs about America’s struggle to live up its ideals in convincing fashion. He is one of my most important influences and inspirations.”

Bruce heeft vaak nummers van Woody Guthrie live gespeeld, waaronder ‘This Land Is Your Land’, ‘Tom Joad’, ‘Blowin’ Down the Road’, ‘Deportee (Plane Wreck at Los Gatos)’ en ‘Oklahoma Hills’. In 1988 werkte Bruce mee aan het album Folkways: A Vision Shared: A Tribute to Woody Guthrie & Leadbelly, waarvoor Springsteen ‘I Ain’t Got No Home’ en ‘Vigilante Man’ opnam. Op 29 september 1996 trad Springsteen op bij het Woody Guthrie Tribute concert in Cleveland, waar hij ook speelde met Arlo Guthrie, de zoon van Woody. Van deze show verscheen in 2009 de cd ‘Til We Outnumber ‘Em waarop Springsteens uitvoeringen van ‘Deportee (Plane Wreck at Los Gatos)’ en ‘Riding in My Car’ staan.

Het Woody Guthrie Center zegt over Springsteen: “Als observator van de menselijke natuur en een verslaggever van de benarde situatie van gewone mensen, is Springsteen een echt kind van Guthrie. Hij zet Woody Guthrie’s werk voort door de worstelingen in dit land of hope and dreams te beschrijven en gaf een van onze favoriete uitvoeringen van ‘This Land is Your Land’ samen met Pete Seeger tijdens Obama’s eerste inauguratie.”

De prijsuitreiking vindt plaats via een online event dat de zien is voor leden van het Woody Guthrie Center. De prijs ging eerder naar onder anderen Pete Seeger, John Mellencamp en Joan Baez.