Springsteen heeft gisteren gezegd dat er binnenkort een nieuw album aankomt. Dat deed hij bij het in ontvangst nemen van de Woody Guthrie-prijs en in een interview met Bob Santelli en Nora Guthrie, dat werd getoond via de website van het Woody Guthrie Center. Bruce zei: “Californië heeft een enorme invloed gehad op mijn nieuwste songteksten. In de jaren ’90, de jaren 2000 en zelfs nu op een plaat die binnenkort uitkomt, en die zich grotendeels in het westen afspeelt. Via mijn werk raakte ik erg betrokken bij het vertellen van die westernverhalen.”

De prijsuitreiking en het gesprek waren opgenomen op het landgoed van Springsteen in Colts Neck, in de schuur die ook het toneel was van de film Western Stars. Het Woody Guthrie Center reikt de prijs, genoemd naar de muzikale activist, elk jaar uit aan een artiest die “de geest en het werk van Woody Guthrie het beste illustreert door voor de minderbedeelden te spreken door middel van muziek, film, literatuur, dans of een andere kunstvorm en die als een positieve kracht dient voor sociale verandering in Amerika.”

Springsteen vond hoop en toewijding in werk Guthrie

Bruce met de Guthrie-prijs die hij van Woody’s dochter Nora (rechts) ontving.

Bruce ontving de prijs van Nora, de dochter van Woody, en zei tegen haar: “Ik heb altijd gezegd dat Bob Dylan de vader van mijn land was, maar jouw vader was de grootvader van mijn land. Zijn muziek was de eerste muziek waarin ik een weerspiegeling van Amerika vond waarvan ik dacht dat die klopte. Waarvan ik geloofde dat de sluiers waren afgehaald waardoor ik het echte land zag waarin ik woon, en zag wat er op het spel staat voor de mensen en de burgerij die mijn buren en vrienden zijn. Dat gaf mij een duidelijke richting, zonder dat zijn invloed precies op dat moment kwam, toen ik 30 jaar oud was en we begonnen met het uitvoeren van ‘This Land Is Your Land’ tijdens concerten. Ik weet niet of ik er ooit zou zijn gekomen, of ik ooit dat soort hoop, dat soort toewijding zou hebben gevonden om mijn werk in een of andere vorm van actie om te zetten. En gewoon dieper tot de kern te komen van de verhalen van mensen wiens verhalen niet altijd gevoeld en vaak niet gehoord worden.”

Springsteen speelt drie Guthrie-nummers

Voordat Springsteen het nummer ‘Deportee’ speelde, zei hij: “Our immigration laws are a mess, to this day”. Woody Guthrie schreef het gedicht ‘Deportee’ in 1948, over een groep Mexicaanse immigranten die dat jaar Amerika werd uitgezet en omkwam bij een vliegtuigramp op weg naar huis. Tien jaar later schreef Martin Hoffman muziek bij de tekst van Guthrie. Bruce speelde het nummer voor het eerst in Los Angeles in 1981 tijdens The River-tour, later nog twee keer tijdens The Ghost of Tom Joad-tour en bij het Woody Guthrie Tribute-concert in Cleveland in 1996. De opname van die uitvoering verscheen ook op ‘Til We Outnumber Them, de tribute-cd uit 2000. Het Guthrie-nummer ‘Tom Joad’, dat Bruce gisteren uitvoerde, speelde hij ook bij dat tribute-optreden in 1996 en nog eens 13 keer tijdens The Ghost of Tom Joad-tour. Springsteen speelde ook nog ‘Across the Border’.