Springsteen begeleidt Jann Wenner het podium af na zijn interview met hem. (Foto: Stan Goldstein)

Springsteen heeft gisteren Jann Wenner, oprichter en voormalig uitgever van het blad Rolling Stone, geïnterviewd in New York in bijzijn van publiek. Dit ter gelegenheid van de verschijning van de biografie van Wenner, Like a Rolling Stone.

Het interview duurde ongeveer een uur. Wenner had specifiek Springsteen gevraagd als ondervrager, maar die sprak vooraf de waarschuwing uit dat hij geen interviewer is. Volgens een van de toeschouwers leek Springsteen zich het hele gesprek ongemakkelijk te voelen. Hij worstelde zich door zijn notitieblok met aantekeningen en vragen heen. Een ander opvallend moment was toen Bruce de naam van iemand uit het publiek (dat vooraf vragen had kunnen indienen) niet goed wist uit te spreken. Daarop riep die persoon: “Kom op, Bruce, je bent Italiaans!” Springsteen zei: “Ja, maar het is niet duidelijk opgeschreven.”

Rolling Stone heeft een video van het interview gepubliceerd. Aan het begin van het gesprek zegt Bruce tegen het publiek dat hij en Jann allebei oude mannen zijn die tegen hun uitsterven aankijken. Daarna toont Bruce het publiek zijn leesbril en tikt hij op zijn gehoorapparaat. Dat Springsteen een gehoorapparaat heeft, is opvallend nieuws. Je kunt je afvragen wat dat betekent voor zijn zang tijdens de tour van komend jaar. Met de huidige in-ear-monitors hoeft het geen probleem te zijn, maar het zou wel de eerste keer worden dat Bruce die tijdens een eigen tour draagt.

Bruce vroeg Wenner onder meer naar zijn jeugd, opvoeding en de begintijd van Rolling Stone. Ook maakte hij een grapje dat hij in 1975 wel op de cover van Time en Newsweek stond, maar niet op Rolling Stone, waarna de belastingdienst hem in het vizier kreeg. Ook Wenner kwam grappig uit de hoek toen hij de vraag kreeg voorgelegd of het waar was dat hij iemand had ontslagen, omdat die medewerker Hootie & the Blowfish niet op de cover wilde zetten. “Nee, maar ik heb wel Dave Marsh ontslagen. Hij is een fantastische radio-personality.” Daarop moest Bruce hard lachen.

Een selectie van uitgaves van Rolling Stone met Bruce op de cover.

Wenner richtte Rolling Stone in 1967 op nadat een ander muziekblad, High Fidelity, een recensie die hij van het Beatles-album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band had geschreven, had afgewezen. Bruce vertelde dat hij het magazine, dat hij “a survival guide” noemde, in zijn jeugd in Freehold las. “Het was het eerste tijdschrift waarin over rockmuziek werd geschreven op de manier zoals ik die zelf voelde.”

Een andere publieksvraag was wie hij nooit had geïnterviewd, maar wel graag had willen interviewen. “Elvis”, was Wenners antwoord. De Rolling Stone-oprichter deelde nog een compliment uit aan Bruce. Hij zei dat hij het waardeerde dat Springsteen en Bono nog nieuwe muziek uitbrengen, terwijl veel andere muzikale grootheden dat niet meer doen.

Het gesprek kwam niet op Wenners recente uitspraak in Billboard, waarin hij zich liet ontvallen dat dit najaar een nieuw Springsteen-album zal verschijnen. Wenner noemt dit album “geweldig”.