Hoewel het niet met Springsteens muziek te maken heeft, kunnen we niet voorbijgaan aan het nieuws dat gisteren in de media verscheen. TMZ berichtte dat Springsteen afgelopen november is aangehouden voor rijden onder invloed, roekeloos rijgedrag en alcoholconsumptie op een plek waar dit niet is toegestaan. Niet veel later besloot Jeep om The Middle-commercial offline te halen. Hoewel rijden onder invloed van alcohol nooit goed is, ligt het bericht over de aanhouding genuanceerder, zo blijkt uit de follow-upberichten van vandaag.

Update 24-2: Vandaag heeft de rechtszaak tegen Springsteen plaatsgevonden via Zoom vanwege zijn aanhouding in Sandy Hook voor rijden onder invloed, roekeloos rijden en het drinken van alcohol op een plek waar dat niet was toegestaan. Bruce is, zoals verwacht, onschuldig verklaard voor twee van de drie aanklachten. Zijn alcoholpromillage was veel lager dan de toegestane limiet. Bruce bekende wel alcohol te hebben gedronken (“twee kleine shots tequila”) en is daarom veroordeeld tot een boete van 500 dollar. Die zei hij meteen te zullen betalen. Overigens was het tot drie jaar geleden nog toegestaan om in het recreatiegebied alcohol te nuttigen. Jeep heeft bekendgemaakt dat ze de Superbowl-commercial weer gaan tonen.

————–

Roddelsite TMZ schreef gisteren dat Springsteen 14 november vorig jaar is aangehouden in het recreatiegebied Gateway National bij Sandy Hook (New Jersey). Bruce werkte mee bij zijn aanhouding, zo werd gemeld in het bericht, en hij moet binnenkort voor een federale rechter verschijnen. Opvallend hierbij is dat het nieuwsbericht een paar dagen na de Jeep-reclame voor de Superbowl naar buiten komt, terwijl het voorval zelf al meer dan drie maanden geleden heeft plaatsgevonden. Andere media, zoals ook de gerespecteerde krant New York Times, namen het bericht snel over en het bereikte ook snel Nederlandse media als nu.nl, NOS en De Telegraaf. Gisteravond haalde Jeep de commercial van zijn kanalen en bracht het volgende statement naar buiten:

Reactie Jeep

Het zou ongepast zijn om commentaar te geven op details van een kwestie waarover we alleen nog maar gelezen hebben en die we niet kunnen onderbouwen. Maar het is ook goed dat we onze ‘Big Game-commercial’ pauzeren totdat de werkelijke feiten kunnen worden vastgesteld. De oproep ons te verenigen in plaats van verdeeld te blijven is even relevant als altijd. Net als de boodschap dat rijden onder invloed nooit kan worden toegestaan.”

Nuance

Vandaag verscheen eerst in Asbury Park Press het bericht dat Springsteen bij de blaastest tijdens zijn aanhouding een alcoholpromillage van 0.02 had. Opvallend, want de toegestane limiet is vier maal hoger: 0.08. De New York Post kwam al vlot met een vervolgbericht waarin duidelijker wordt wat er mogelijk precies is voorgevallen in Sandy Hook. Springsteen was met de motor in het recreatiegebied toen hij door een groep fans werd herkend. Nadat ze met Bruce op de foto gingen, bood iemand Bruce een shot tequila aan. Bruce dronk het op, nam afscheid van de fans en wilde wegrijden. Daarbij had hij waarschijnlijk niet door dat hij in de gaten werd gehouden door parkwachters (die onder federale politiemacht vallen), die hem direct aanhielden en op de bon slingerden. Een storm in een glas water dus. Of in dit geval, in een glaasje tequila.

Rekening te vereffenen

Je kunt vraagtekens zetten bij de timing van dit bericht en de roddeljournalistiek die TMZ bedreven heeft waarmee Springsteen in een kwaad daglicht is geplaatst. Daags nadat Springsteen op televisie voor een miljoenenpubliek, rijdend in een auto, een verzoenende boodschap verkondigde aan het verdeelde Amerika, lijkt het dat iemand een openstaande rekening met Springsteen, of met Jeep, te vereffenen had. Trump-aanhangers lijken niet open te staan voor Springsteens moralistische oproep. Hun gedachte lijkt te zijn: waarom doet iemand uit New Jersey zich voor als een cowboy uit het midwesten? En waarom zouden wij daarnaar moeten luisteren?

Niettemin zal Bruce de volgende keer na het nuttigen van alcohol – al is het ruim onder de toegestane limiet – hopelijk beter nadenken voordat hij weer in de auto of op de motor stapt. Je weet immers nooit welke state trooper je tegenkomt op je pad.