The Boss is zeer uitgebreid geïnterviewd door de ‘King of All Media’. Radio-dj Howard Stern sprak voor zijn radioprogramma op Sirius XM Radio met Springsteen. Het interview werd op 31 oktober live uitgezonden. In het gesprek van meer dan twee uur passeerden allerlei onderwerpen de revue. Bruce vertelde over het overlijden van Clarence, zijn nekoperatie, de auditie bij John Hammond, zijn relatie met zijn vader en over zijn nieuwe album.

Tijdens het gesprek speelde Bruce fragmenten van nummers akoestisch op gitaar of piano om bepaalde punten duidelijk te maken. Er waren korte fragmenten van ‘(It’s Hard to Be a) Saint in the City’, ‘Start Me Up’ en ‘Not Fade Away’. Bruce speelde ook langere uitvoeringen, zo kwamen ‘Last Man Standing’ en ‘The Rising’ voorbij. Een emotionele versie van ‘Land of Hope and Dreams’ volgde nadat Bruce over zijn laatste momenten met Clarence vertelde. Springsteen had dit nummer, dat volgens hem over het hiernamaals gaat, nog gespeeld aan Clarence’ sterfbed. Bruce vertelde dat hij wist dat Clarence zou komen te overlijden maar de Big Man reageerde nog af en toe door in zijn hand te knijpen als Bruce tegen hem sprak.

Nog geen plannen voor pensioen

Bruce zei ook dat hij zich nog niet goed kan voorstellen ooit met pensioen te gaan. “Ik heb zo veel verschillende muzikale uitvoeringen die ik kan spelen. De Broadway show, als ik zou willen, zou ik dat voor de rest van mijn leven in een of andere vorm kunnen doen.” Toch schrijft Bruce momenteel weinig nieuwe muziek. “Ik heb niet elke dat iets te melden. Ik ga niet een kamer binnen om 11 uur ’s ochtends om tot 3 uur te schrijven, of zo. Ik wacht totdat nummers van zelf langskomen.”

Bruce en Howard Stern.

Bruce vertelde ook dat hij gehoorapparaten nodig heeft en vooral thuis gebruikt, omdat zijn gehoor door de vele concerten erg achteruit is gegaan. Een ander onderwerp ging over Taylor Swift, waar zijn dochter fan van is en Bruce zei dat ze een geweldige artiest is.

‘Tougher Than the Rest’ en ‘Thunder Road’ speelde Bruce op piano. Voor ‘Tougher Than the Rest’ zei hij dat dit nummer met Patti erbij veel beter klinkt, maar zij was niet meegekomen naar het interview. “Ze is Siciliaans, je moet dan eerst met betere verontschuldigingen komen”, zei Bruce lachend maar met een serieuze ondertoon.

Roddel en achterklap

Het was immers niet vanzelfsprekend dat Bruce zou verschijnen in de radioshow van Stern. De shock-jock, die bekend staat om zijn afzeik-“humor” en controversiële, soms zelfs discriminerende uitspraken, heeft zich in het verleden ook heel laatdunkend over Springsteen uitgelaten. Zo lachte hij om Springsteens lange concerten die volgens hem maar bleven duren, net als de vele “langdradige verhalen” die Bruce over zijn vader vertelde (als voorbeeld diende toen in de radio-uitzending het verhaal dat Bruce voor live-uitvoering van ‘The River’ van de Live-box vertelde).

Nog erger was dat Howard Stern lang het roddelverhaal in zijn shows bleef oprakelen dat Bruce een affaire zou hebben met een weduwe van een 9/11-slachtoffer. En dat hij in een tuinhuis zou wonen, gescheiden van Patti. Pas recent, toen Howard Stern Springsteen op Broadway zag optreden, is hij hem als performer gaan waarderen.

Bruce kreeg, typisch Amerikaans misschien, toch veel veren in zijn kont gestoken van Stern. Maar de dj schuwde ook niet om Bruce te vragen naar de verkoop van zijn muziekrechten. Verder kwamen zijn hobby’s ter sprake. Een belangrijk onderwerp werd helaas niet aangekaart: wat Bruce zelf vindt van de kaartverkoop en ticketprijzen in de VS.