Donderdag 10 november organiseerden Concerto Recordstore, Sony Music en Be True de releaseparty ter gelegenheid van Springsteens nieuwe album Only the Strong Survive. Erwin Nyhoff trad op, er was een quiz, een verloting en natuurlijk een luistersessie. Het album was vanaf middernacht te koop.

Een releaseparty hoort traditiegetrouw bij de verschijning van een nieuw album. Platenzaak Concerto, die de etalage van de winkel had aangepast voor Only the Strong Survive, opende speciaal voor deze gelegenheid ’s avonds de deuren voor Springsteen-fans om af te tellen naar middernacht. Dat was het moment dat het album verkocht mocht worden.

Erwin Nyhoff startte de avond met een intens en gedreven optreden. Erwin was bereid om op korte termijn de vrijgekomen plaats op te vullen van Bernard Hering, die eigenlijk zou optreden maar toch niet voldoende hersteld was van een operatie. Erwin, zelf groot Springsteen-fan, heeft sinds zijn optreden bij The Voice of Holland, al verschillende Springsteen-programma’s door het land gespeeld. Hij deed in Concerto een set van een uur met hits als ‘Born to Run’, ‘No Surrender’, ‘I’m on Fire’, ‘Hungry Heart’, ‘Dancing in the Dark’, ‘Working on the Highway’ en Thunder Road’, maar ook een bijna vergeten pareltje als ‘Cautious Man’ en mooie uitvoeringen van ‘Point Blank’, ‘Pink Cadillac’ en ‘Johnny 99’.

Het publiek liet hem niet gaan zonder toegiften. Allereerst de combo ‘Johnny Be Goode’ van Chuck Berry en ‘That’s All Right Mama’, bekend van de debuutsingle van Elvis Presley. Erwin gaat volgend jaar januari tot en met maart ter gelegenheid van Elvis’ 88ste verjaardag met een grote band 25 speciale Elvis-shows doen en is daarmee in het land te zien. Zijn Springsteen-optreden in Concerto kwam ten einde met ‘The River’, het nummer waarmee hij bij de auditie in The Voice faam maakte.

Springsteen-quiz

Daarna was het tijd voor de quiz. Be True had een aantal A/B-vragen bedacht over Springsteen en zijn connectie met soulmuziek. Uiteindelijk bleven drie personen over die een benadervraag moesten beantwoorden: hoe vaak speelde Bruce met soullegende Sam Moore live het nummer ‘Soul Man’? De winnaar met het juiste antwoord (5x) won de canvas en een mooie afdruk van een foto van Bruce bij het concert in Madrid, 2005, gemaakt en beschikbaar gesteld door René van Diemen. Na de quiz verlootte Dick van Dijk van Concerto nog eens vijf grote canvassen van de albumhoes, zodat elke aanwezige fan en niet alleen de grootste Springsteen-kenners kans maakten op een prijs.

Prijswinnaar van de quiz.
Twee winnaars van de canvasverloting.
De broek die Clarence droeg op het Born to Run-album.

Een verrassende bijdrage aan het programma kwam van een Amerikaanse bezoeker uit Asbury Park, die nu in Amsterdam woont. Hij had de leren broek van Clarence Clemons bij zich, die de saxofonist gedragen zou hebben bij de fotosessie van de Born to Run-hoes. Clarence was goed bevriend met de moeder van de huidige eigenaar van de broek en had het kledingstuk bij haar achtergelaten.

Na dit intermezzo leidde Jos Westenberg de luistersessie van het album in met een verhaal over de totstandkoming van het album. Daarna werd de nieuwe plaat gedraaid. Omdat Only the Strong Survive al een poos geleden was uitgelekt, was dit voor de meeste bezoekers de gelegenheid om bij te praten en de plannen voor de tour van volgend jaar met elkaar te delen. Een releaseparty is natuurlijk ook een sociaal gebeuren.

Springsteen-poster

Vanaf 0.00 uur konden bezoekers Only the Strong Survive aanschaffen. Kopers kregen er een speciaal tasje bij van Concerto, een fotokaart en een promoposter van Sony. We hebben van tevoren veel vragen over het late tijdstip gekregen van fans die verder weg wonen en niet meer thuis zouden kunnen komen met het openbaar vervoer. Helaas stond Springsteens management een eerdere start van de verkoop niet toe.