Foto: Jos Westenberg

Nils Lofgren heeft een nieuw album uitgebracht, Mountains genaamd, met daarop een cover van Springsteens ‘Back in Your Arms’. Aan het album werken Neil Young, Ringo Starr en David Crosby mee.

Nils Lofgren heeft het album tijdens de coronaperiode gemaakt en laat het nu tijdens de tour met Springsteen en de E Street Band uitbrengen. Op de nieuwe plaat Mountains staat ook de cover ‘Back in Your Arms’. Nils vertelde in een uitgebreid telefonisch interview met Andy Greene van Rolling Stone, dat vorige week is opgenomen toen Nils met de E Street Band in Wenen was, hoe zijn keuze voor dit nummer tot stand is gekomen. “We hebben dat nummer de afgelopen twintig jaar af en toe gespeeld met Bruce. Ik hield al van het nummer toen het op Tracks uitkwam. Ik dacht: o man, dit is een prachtige ballade. Toen we het live deden, vertraagde Bruce het tempo. Hij vertelde eerst een introverhaal van vijf minuten, voordat hij zelfs maar begon te zingen. Ik vond dat gewoon geweldig.

“Bij enkele soundchecks vroeg Bruce: ‘Waarom heeft niemand dit ooit gecoverd?’ Toen ik probeerde het op te nemen tijdens het maken van het album Blue with Lou, besefte ik dat ik een koor nodig had. Ik haalde het Howard Gospel Choir erbij. Mijn vrouw Amy, die niet in de muziekbusiness zit, zei dat ik ook Cindy Mizelle moest vragen om mee te doen. Ik heb haar gewoon de vrijheid op dit nummer gegeven. Ik ben er echt trots op hoe deze opname is geworden.”

Foto: Muriël Kleisterlee

Het is niet voor het eerst dat Nils muziek van Springsteen heeft gecoverd. Eerder speelde hij al ‘If I Should Fall Behind‘ en nam hij ‘Wreck on the Highway’ op.

Nils gaat in het interview ook in op de vaste setlist van de huidige Springsteen-tour en het voordeel dat dit biedt aan hem als muzikant. “We veranderen hier en daar een paar nummers, dat is geweldig. Maar als er wat herhaling in de set is, kun je tot een bepaalde diepgang komen. Dat komt vooral omdat je veel details begint te horen van wat de andere muzikanten doen. En die vertrouwdheid zorgt onvermijdelijk voor een veel diepere interactie en een soort muzikaal begrip. Als je vijftien nummers per avond uit je hoge hoed tovert en zelfs je zanger weet niet wat de volgende stap wordt, krijg je die diepgang gewoon niet. We hebben, God betert, waarschijnlijk de grootste catalogus van alle bands die er zijn. En zodra hij (Bruce, red.) er klaar voor is, zal hij andere liedjes roepen om te spelen. Dat hebben we ook gedaan. Ik ben er klaar voor, voor alles wat Bruce wil lanceren. De band en het publiek zijn misschien wel beter dan ik ze ooit heb gezien. Daar ben ik erg dankbaar voor.”

Foto: Jos Westenberg

Nils speelt ook al jaren samen met Neil Young in Crazy Horse. Soms moet hij schipperen tussen Neil en Bruce als beiden beroep op hem willen doen. Op de vraag of Nils al weet of hij volgend jaar concerten met een van beiden gaat geven, reageert Nils ontwijkend. “[Neil Youngs manager] Frank Gironda is een dierbare vriend die ik lang geleden heb ontmoet via Elliot Roberts. En natuurlijk gaan Jon Landau en ik ver terug. Hij schreef al artikelen over mij voordat hij zelf contact had met Bruce. En mijn grap is dat ik naar hen toe ga en zeg: ‘Kijk, met deze twee bands  (Crazy Horse en de E Street Band, red.) heb ik wel negentig jaar totaal gespeeld. Negentig jaar! Ik heb goed werk geleverd. Kun je me nu niet gewoon het tourschema voor de komende twee jaar  geven zodat ik weet waar ik aan toe ben? Dat heb ik toch wel verdiend?’ En zij lachen dan en antwoorden: ‘Verdwijn. Ga weg.’ Wat er ook zal gebeuren, het zal allemaal goed zijn.”

Foto’s: Jos Westenberg

Interviewer Andy Greene vraagt ten slotte of Springsteens tour volgend jaar ook Australië zal aandoen, maar opnieuw bevestigt noch ontkent Nils dit bericht. “Alles is mogelijk. Ik hoop alleen dat we doorgaan met deze geweldige show en mensen blijven bereiken en plezieren. Ik hoop dat we altijd en overal blijven spelen. Ik ben niet betrokken bij zulke beslissingen. Ze hebben het mij nooit gevraagd en dat vind ik prima. Waar ze ook willen dat we spelen, ik zal er zijn met alle toeters en bellen, zolang als ze willen.”