Fotografe Nicki Germaine vertelde over Bruce en de band in de jaren zeventig voor de signeersessie van haar boek Springsteen Liberty Hall, vrijdagmiddag 26 mei in Concerto Recordstore. Ze beantwoordde vragen van Be True en het publiek. Haar boek bevat niet eerder gepubliceerde foto’s van de zeven concerten die Springsteen en de E Street Band bij hun eerste bezoek aan Houston, Texas in 1974 gaven.

Zo’n 80 fans waren aanwezig om het boek door Germaine te laten signeren. Vooraf hield Jos Westenberg van Be True een kort interview met de partner van Garry Tallent en daarna mochten de aanwezigen vragen stellen. Nicki vertelde hoe het boek tot stand is gekomen. Zij werd door een lokale vertegenwoordiger van CBS Records gevraagd om foto’s te maken van Springsteens eerste optreden in Texas. Ze kreeg alle ruimte van Springsteen en de band (met hierin naast Clarence Clemons, Garry Tallent en Danny Federici David Sancious op piano en Ernest Boom Carter op drums).

“Ze vonden het extra leuk om door een vrouw gefotografeerd te worden”, vertelde Germaine. Ze had nog nooit van Bruce gehoord, want dit alles speelde zich af, zoals Springsteen zelf in het voorwoord schreef, voordat ze bekend waren. “Het was toen nog heel rustig backstage.” Omdat ze een aantal dagen met hen doorbracht, leverde dit foto’s op waar Bruce en de bandleden compleet zichzelf waren.

Nicki Germaine bij het interview met Jos Westenberg. (foto Muriël Kleisterlee)

Nicki zei dat ze een foto aan Rolling Stone verkocht en al snel voor een loopbaan in het vastgoed koos, omdat met fotografie niet genoeg was te verdienen. Daarna gebeurde er jaren niets met haar foto’s. Totdat Garry Tallent in 2012 belde. Hij had een foto nodig van zijn eerste bezoek in Texas, en hij vond haar via internet. Toen hij de foto’s zag, wist hij meteen dat ze er meer mee moest gaan doen. Het duurde nog een aantal jaren – intussen kregen zij en Tallent een relatie en verhuisde ze naar Nashville – voordat ze het plan aan Bruce voorlegde. Hij gaf zijn zege aan het project en schreef zelfs een voorwoord.

Foto: Hans Tromp

Op tour tot 2025

Nu Nicki met de band tourt, ziet ze veel concerten. De eerste show in Amsterdam is een van de weinige die ze heeft overgeslagen om ook een keer tijd voor haarzelf te hebben. “De concerten in Barcelona waren speciale shows”, zei ze op een vraag uit het publiek. En Greensboro, omdat het publiek zo enthousiast was terwijl ze het niet op die plek had verwacht. “Later hoorde ik dat er veel mensen uit New Jersey in North Carolina wonen.”

De show in Hollywood vond ze wat mat, omdat het publiek daar vooral zitplaatsen had. “Dan wordt het te comfortabel voor de mensen”, was Garry Tallents visie. Ze zei ook dat ze tot 2025 op tour met de band zal zijn. ‘Touren lijkt romantisch maar is dat niet. Je verblijft in mooie hotels, maar het is ook een beetje claustrofobisch en geïsoleerd.”

Fotograaf Rob DeMartin was ook aanwezig. (Foto: Muriël Kleisterlee)

Na het interview en de publieksvragen, signeerde Nicki voor iedereen een boek en had voor iedereen een vriendelijk woord. Bij de signeersessie nam de officiële tourfotograaf Rob DeMartin een aantal foto’s. Buiten stonden Curtis King en Charlie Giordano door de etalage naar binnen te kijken, want zij konden door de drukte niet de winkel in. Een kwartiertje later kwamen ze alsnog naar binnen om Nicki aan het werk te zien.

In de rij voor een handtekening van Nicki Germaine. (Foto: Hans Tromp)
Nicki met Charlie Giordano en Curtis King. (Foto: Co Jeurissen)