Bruce was zaterdag 28 oktober aanwezig bij een symposium van de Bruce Springsteen Archive & Center for American Music. Dit ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van zijn album The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle. Bruce werd op het podium geïnterviewd en nam deel aan een paneldiscussie met Garry Tallent, Vini Lopez en David Sancious.

In het Pollak Theatre op de campus van Monmouth University in West Long Branch stond de hele dag Springsteens tweede album centraal. Er was een interview met Mike Appel, Springsteens voormalig manager. Ook Steve Appel, de broer van Mike die als roadie werkte, kwam aan het woord. Louis Lahav, studiotechnicus bij de opnames van het album, was uit Israël overgekomen voor een voordracht. En zijn voormalig echtgenote, Suki Lahav (die achtergrondzang verzorgt op het album en in die periode met de band op tour ging als violiste en zangeres) was te zien in een video-interview. Van de muzikanten die op het album meespelen, waren Garry Tallent, Vini Lopez, David Sancious, Richard Blackwell (percussie) en Albee Tellone (baritonsaxofoon) aanwezig. Zij werden over verschillende onderwerpen geïnterviewd.

Springsteen was niet aangekondigd als gastspreker, maar het was een slecht bewaard geheim dat hij een bezoek zou brengen en in de laatste twee sessies zou verschijnen. Bruce zei dat hij eerder die dag op het strand had gezeten, een paar blokjes verderop. Hij oogde ontspannen en fit. In de eerste sessie sprak hij met Bob Santelli, voorheen muziekjournalist, tegenwoordig directeur van het Grammy Museum, over het schrijfproces en de opnames van het album. “Het album is een mooie wildcard: ik kreeg eindelijk de kans om mezelf te uiten”, vertelde Bruce. “Alles wat ik de rest van mijn carrière heb gedaan, begon op The Wild and the Innocent. Het is een prachtig klein album en ik ben er nog steeds erg trots op.”

Bruce en Bob Santelli.

In de volgende en laatste sessie van de dag voegden Tallent, Lopez en Sancious zich bij Springsteen op het podium voor een panelgesprek over de eerste optredens van de E Street Band. Op een vraag van Vini Lopez bevestigde Bruce dat Max Weinberg nooit de drumstijl van Lopez op het nummer ‘Rosalita’ heeft kunnen evenaren. Ook zei hij: “Het belangrijkste voor mij op The Wild and the Innocent was dat ik mezelf wilde presenteren als rock-‘n-rollartiest. Omdat ik een platencontract had gekregen als singer-songwriter. Begin jaren zeventig was een bloeiperiode voor singer-songwriters, ze stonden allemaal in de top 10, dus ze (platenmaatschappijen, red.) contracteerden iedereen die een nummer kon schrijven. Daarom mocht ik op mijn eerste plaat geen elektrische gitaar gebruiken. John Hammond wilde dat het een akoestische plaat met akoestische gitaar zou worden, maar we hebben wel geprobeerd om de jongens (van de band, red.) er een beetje bij te betrekken. Maar bij de tweede plaat wist ik dat ik eigenlijk rock- en soulmuziek wilde schrijven.”

Bruce met Garry Tallent, Davis Sancious, Vini Lopez en radio-dj Tom Cunningham. (foto: John Cavanaugh)

Aan het einde van het gesprek werd gemeld dat Patti Scialfa zondag 29 oktober in de New Jersey Hall of Fame wordt binnengehaald. Bruce haalde daarop zijn telefoon te voorschijn, begon het publiek te filmen en vroeg iedereen om samen “Congratulations Patti” te roepen. Na afloop werden alle nummers van The Wild, The Innocent live gespeeld door plaatselijke muzikanten als Pat Guadagno, Reagan Richards, Adam Weiner, de Patt Roddy Band, Richard Blackwell en Lisa Lowell. Ook Garry Tallent, Vini Lopez en David Sancious speelden mee. Bruce hield zich bij het muzikale deel van het programma afzijdig.

Het symposium is op film vastgelegd en de Springsteen Archives gaan de video waarschijnlijk tonen wanneer het nieuwe gebouw op de campus gereed is (Bruce was op 18 oktober ook al aanwezig bij de persconferentie waarin de bouw van dit gebouw werd aangekondigd). Ook werd bekendgemaakt dat er bij de 50ste verjaardag van elk album symposia worden georganiseerd. Eerder dit jaar was er al een symposium over Greetings from Asbury Park, NJ en in 2025 is het volgende symposium, over Born to Run.