De Amerikaanse Springsteen-fanclub Backstreets houdt er na 43 jaar mee op. Dat maakte Chris Phillips gisteren bekend. De hoofdredacteur is teleurgesteld over de hoge Amerikaanse ticketprijzen, die veel van de fans cq. Backstreets-lezers zich niet kunnen veroorloven.

Backstreets werd in 1980 opgericht door Charles Cross uit Seattle. Het eerste nummer van het blad werd uitgedeeld bij een concert in die stad. In 1993 nam Chris Phillips het stokje van hem over. De eerste decennia verscheen het fanclubblad vier keer per jaar. Maar dat werd steeds onregelmatig en minder. Phillips wil binnenkort nog één digitale editie uitbrengen, de 92ste. Backstreets had volgens Variety meer dan 167.000 leden. De webshop van Backstreets blijft net zoals de socialmediakanalen tot nader orde bestaan. Hetzelfde geldt voor de nieuwsbrief. Voor de rest zal de website niet meer worden bijgewerkt. Ook het BTX-forum houdt binnenkort op te bestaan.

“Na 43 jaar publiceren, in welke vorm dan ook, kondigen we met gemengde gevoelens aan dat Backstreets het einde van de weg heeft bereikt”, schreef Chris Phillips vrijdag 3 februari op de site en social media. Aan het begin van dit millennium waren het vooral privé-omstandigheden (gezinsleven) waardoor Phillips minder tijd voor Backstreets kreeg. Er waren zeker ook wel andere medewerkers, maar Phillips leek de grootste taken niet uit handen te willen of kunnen geven.

Vlak na de ophef rondom de dynamic ticket pricing en resell-opties op Ticketmaster schreef Phillips al een kritisch stuk over de absurd hoge ticketprijzen. Hij was ook uitermate teleurgesteld over Springsteens reactie op alle commotie. Daarvoor had hij bijna nooit een onvertogen woord over Springsteen laten horen. Hij zat in 2019 nog in een panel met Springsteen en Thom Zimney tijdens het Asbury Park Music and Film Festival. Ook interviewde hij en diverse andere Backstreets-medewerkers Springsteen en enkele E Street Band-leden. Backstreets bouwde in de loop der jaren goede banden op met de medewerkers van Springsteen. Springsteens manager Jon Landau heeft ook een reactie gegeven op het einde van de fanclub. “We vinden het jammer dat Backstreets ermee stopt en willen Chris Phillips bedanken voor 30 jaar toewijding namens fans over de hele wereld.”

Chris Phillips (rechts) vormde samen met Bruce en Thom Zimny een panel bij het filmfestival in Asbury Park in 2019.

Chris Phillips hielp ook de Bruce Springsteen Special Collection samen te stellen, die de basis zou vormen voor de huidige Bruce Springsteen Archives and Center For American Music van de Monmouth University. Tijdens een van de kerstshows in 2001 in Asbury Park bedankte Springsteen Backstreets op het podium voor hun bijdrage bij deze collectie.

Naast het verdwijnen van Backstreets zijn rondom Springsteen nog twee loyale supporters van het toneel verdwenen. Dave Marsh, Springsteens eerste biograaf, heeft onlangs zijn werk bij E Street Radio neergelegd. Marsh is de partner van Barbara Carr, die al heel lang in het managementteam van Springsteen zat. Zij is onlangs opgestapt bij de organisatie en met stille trom vertrokken.