Foto: David Danek

Springsteen en de E Street Band hebben donderdag 24 augustus in Gillette stadium in Foxborough (in de buurt van Boston) opgetreden. Door ziekte van Bruce zelf was een gedwongen pauze van twee weken ingelast, maar het publiek in Foxborough kreeg weer een concert van dezelfde hoge intensiteit voorgeschoteld. En dat Bruce ziek was geweest, was niet te merken.

Met een enthousiast “Hello Foxborough!” verwelkomde Bruce het publiek, waarna hij de band los liet gaan op ‘No Surrender’. Er passeerden geen verrassende nummers in de show die ‘Darlington County’, ‘Trapped’ en ‘The E Street Shuffle’ bevatte. Het Gillette Stadium ligt 45 kilometer van de TD Garden in Boston, waar Springsteen en de E Street Band in maart optraden. De setlist leek sterk op die van dat concert, waarbij Springsteen toen voor ‘Candy’s Room’ in plaats van ‘Darlington County’ en ‘Johnny 99’ in plaats van ‘Mary’s Place’ koos en een extra toegift in de vorm van ‘Dirty Water’ speelde. Bruce maakte tijdens het concert donderdag geen opmerking over de afgelaste concerten in Philadelphia of de ziekte waar hij vorige week mee te kampen had (corona volgens de geruchten).

Foto’s: David Danek
Foto: David Danek

Het American Football/Major League Soccer-stadion, thuishaven van de footballclub New England Patriots, was niet uitverkocht. De pit was vooral aan de zijkanten erg leeg. In de dagen voorafgaand aan de show werden pitkaartjes door tickethandelaren voor minder dan de helft van de oorspronkelijke prijs te koop aangeboden. Op Ticketmaster waren de goedkoopste zitplaatsen een dag voor de show te koop voor 38 dollar. Journalist Chianca geeft twijfelaars nog een advies voor het concert van zaterdag: “Er zijn nog kaartjes te koop voor het optreden van de band zaterdagavond. Mijn advies, als je dat nog niet al hebt gedaan, zou zijn om er een te kopen en samen met Bruce die herinnering voor jezelf te maken, zolang het nog kan.”

Op de website Boston.com schreef journalist Peter Chianca een uitgebreide recensie: “Hoewel Bruce brullend uit de startblokken kwam qua energieniveau, had zijn schorre stem een paar nummers nodig om dat niveau bij te benen – zijn schorre ‘I’m alive’-uithaal in het nummer ‘Ghosts’, van zijn meest recente album met originele nummers Letter to You uit 2020, klonk alsof Springsteen zichzelf van die bewering probeerde te overtuigen. Of dat nu de leeftijd was, roestigheid of de restanten van welke ziekte dan ook die hem had weerhouden in Philadelphia op te treden, tegen de tijd dat hij een paar nummers later ‘The Promised Land’ zong, liet hij zijn gebruikelijk robuuste schreeuw horen en nam hij het stadion mee in zijn nadrukkelijke verlangen om ‘Take a knife to cut this pain from my heart’.

Foto: David Danek
Foto: David Danek

“Wat de statische setlist betreft, vermoed ik dat het optreden van Springsteen zelfs degenen die in maart afhaakten, heeft overtuigd, ondanks de overeenkomsten tussen beide concerten. Wat opvalt is dat Bruce en de band, net als acteurs in een Broadway-show, zich duidelijk in deze specifieke reeks nummers hebben gevestigd, waarbij ze gaandeweg diepte en lagen toevoegen. Of het nu Jake Clemons is die de geest van zijn oom Clarence belichaamt tijdens saxofoonsolo’s in ‘Prove It All Night’ en ‘The Promised Land’, een vrolijk ‘The E Street Shuffle’ drumgevecht tussen Max Weinberg en gastpercussionist Anthony Almonte, of de ogenschijnlijk moeiteloze piano-arpeggio’s van Roy Bittan op een verbluffend ‘Backstreets’; ze hebben deze set eenvoudigweg helemaal onder de knie, en het is een genot om dat te zien.

“En laten we eerlijk zijn: diehards – we weten wie we zijn – zijn door de jaren heen eerlijk gezegd verwend met de verscheidenheid in Springsteens setlisten van show tot show, wat een zeldzaamheid is onder artiesten. Zelfs als sommige mensen donderdag bleven mopperen dat dit of dat nummer niet gespeeld is tijdens wat misschien hun 50ste of 100ste show was, dan bestaat er geen twijfel dat de hype van Bruce Springsteen werd ingelost voor hen die voor hem voor het eerst zagen

De pit in het Gillette Stadium was niet vol

“Naast de fantastische uitvoeringen was er echter de opvallende urgentie van de boodschap die Bruce zorgvuldig met deze setlist heeft willen uitdrukken. Nergens is dat duidelijker dan tijdens zijn korte toespraak ter nagedachtenis aan zijn vroege bandgenoot George Theiss, waarmee Springsteen ‘Last Man Standing’ van Letter to You inleidde. Het was al ontroerend in maart, maar deze keer leek de melancholie van Bruce over het feit dat hij het laatste levende bandlid is, nog tastbaarder. Op een bepaald moment vertelt hij hoe ouder worden lijkt op het staren in de koplampen van een tegemoetkomende trein: ‘Dat brengt een zekere helderheid van denken, van nut en betekenis.’ Donderdag voelde het alsof Bruce zich ervan bewust was dat de trein zoveel  meer dichterbij was gekomen sinds de laatste keer dat we hem zagen.

Foto’s: David Danek

Na het concert in het Gillette Stadium zaterdagavond reizen Bruce en de band naar New Jersey voor drie concerten in MetLife stadium.

Foto: David Danek
Setlist 24-8:  No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Darlington County / Kitty’s Back / Nightshift / Trapped / The E Street Shuffle / Mary’s Place / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born to Run / Rosalita (Come Out Tonight) / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)