Springsteen en de E Street Band traden dinsdagavond 7 maart op in het Fiserv Forum in Milwaukee. ‘Death to My Hometown’ kreeg bij deze show een tourdebuut. De toegiften opende Bruce met ‘Land of Hope and Dreams’.

‘Death to My Hometown’, Springsteens aanklacht tegen het kapitalisme en winstbejag van bankiers, bracht hij tien jaar geleden uit op het Wrecking Ball-album. In het licht van de ophef rond de ticketprijzen zal de ironie van de betekenis van dit nummer, samen met die van ‘Pay Me My Money Down’ dat na het debuut in St. Paul ook in Milwaukee werd gespeeld, de meeste toeschouwers in het Fiserv Forum zijn ontgaan. Want volgens journalist Bobby Tanzilo, die een recensie schreef voor OnMilwaukee, waren de kaartjes voor het concert in deze vrij nieuwe zaal van vijf jaar oud in een recordtijd uitverkocht en was het publiek enthousiast.

Tanzilo: “Zoals altijd kwamen de fans ter communie aan het E Street-altaar en de liefde kwam van twee kanten, met geïmproviseerde meezingers en het ervaren publiek dat niet alleen goed op de hoogte was waar de momenten in de show zaten met traditionele publieksparticipatie, maar ook maar wat graag haar steentje wilde bijdragen. Hoewel Springsteen tijdens liedjes vaak interactie had met het publiek – we kregen een aantal ‘Are You Loose’-referenties naar de bomaanslagshow van 1975 in het Uptown Theatre, zoals de traditie (bij Springsteen-concerten in Milwaukee, red.) vereist – de verhalende Boss was grotendeels afwezig en hij introduceerde slechts één nummer met een uitleg: het verhaal van zijn toetreding tot zijn eerste band, The Castiles in 1965. Dat verhaal kwam voor ‘Last Man Standing’, geschreven na de dood van het op Springsteen na het laatst overgebleven lid van The Castiles (George Theiss, red.).

“Misschien is Springsteen een halve toon kwijtgeraakt – zijn stem klonk een paar keer broos, op andere momenten weer gruiziger dan normaal (met name tijdens ‘Candy’s Room’) en zijn gitaarsolo’s een beetje minder soepel – het leek er voor het publiek nauwelijks toe te doen. Met zijn 73 jaar is hij nog steeds de hardst werkende man in de rock-‘n-roll en de E Street Band is niet minder ijverig. (…) Geliefd en nog steeds sprankelend, Springsteen heeft nog genoeg vuur in zich. Ik ben ervan overtuigd dat zolang The Boss naar deze stad blijft komen, de fans ook zullen blijven komen.”

Setlist 7-3: No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Candy’s Room / Kitty’s Back / Nightshift / Pay Me My Money Down / Burnin’ Train / Death to My Hometown / The E Street Shuffle / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands // Land of Hope and Dreams (incl. People Get Ready) / Thunder Road / Born to Run / Rosalita (Come Out Tonight) / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)