Foto: Martijn Harleman

Springsteen en de E Street Band hebben zaterdag 13 mei de eerste van twee shows in La Défense Arena in Parijs gegeven. Bruce koos voor dit eerste concert voor de vaste setlist die hij deze tour al vaker gespeeld heeft, met ‘Johnny 99’ in de set en ‘Born in the USA’ en ‘Bobby Jean’ in de toegiften.

La Défense Arena is een multifunctioneel overdekt stadion met een prima akoestiek. Ondanks het vroege tijdstip speelden Springsteen en de band het gehele concert in het donker waardoor de belichting ook volledig tot zijn recht kwam. Van de nummers van Letter to You werden de teksten vertaald in Frans en op de schermen getoond.

Ankie Baecke en Johan van Es waren bij de show. Ankie mailde: “Voor ons was dit de eerste bandshow in zeven jaar. Het was alsof je een oude jeugdliefde weer ontmoet. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar hij kan het nog! Ik vond het een geweldige show. Hoe krijg je dat nog voor elkaar als je 70+ bent?

Foto: Anjali Ram

“De setlist van de vorige concerten deze tour had ik tot nu toe nauwelijks gevolgd. Dus dat deze show ‘standaard’ was, maakte voor ons niets uit. Ik ben wel benieuwd of ik na de zesde show die ik deze tour zie, nog steeds blij het stadion uit loop.

“De zaal is mooi en groot. Fijner dan Stade de France maar minder fijn dan Bercy. De pit was groot, maar met genoeg ruimte voor iedereen. Bruce kwam vaak naar voren in het eerste deel van de show. Een keer moest hij rennen, maar dat lijkt dan net slow motion.

Foto: Martijn Harleman
Foto: René Slegers

“‘Johnny 99’ is een van mijn all-time favorieten, maar deze versie is te veel een feestnummer. Dat past niet bij het onderwerp van de song. Opvallend speelden ze veel nummers van Born in the USA.
‘Last Man Standing’ vond ik een hoogtepunt.

“Steve leek maar weinig aan bod te komen. De kartonnen borden liggen achter ons. Tijd voor iets anders. Ook ‘Dancing in the Dark’ krijgt nu weer een kortere uitvoering, zonder al die dansende mensen op het podium. Al met al voelt het als een afscheidsshow. Dat hebben we vaker gedacht, dus wie weet…”

René Slegers was ook in Parijs en schreef: “Bruce leek aan het begin van de show wat geïrriteerd. Het wisselen van gitaar ging niet goed voorafgaand aan ‘Prove It All Night’. Tijdens de gitaarsolo ging er ook duidelijk iets mis en klonken er even tonen die daar duidelijk niet thuishoorden. Toch kreeg Bruce er steeds meer zin in en genoot tijdens ‘Mary’s Place’ van de stilte die hij vroeg en dus ook kreeg.

“Een ander leuk moment was tijdens ‘Glory Days’, toen Bruce aan Max vroeg of hij al naar huis wilde. Max boog zich voorover en probeerde in een microfoon bij een van zijn drums iets te zeggen, maar dat was niet te verstaan. Steve en Bruce moesten hier enorm om lachen en Bruce liep met de microfoon naar Max die riep: ‘I definitely don’t wanna go home!’

Foto: Anjali Ram

“Bruce liep tijdens ‘Tenth Avenue’ naar zijkant van het podium waar een jongetje hem een mondharmonica gaf, waarop Bruce zijn mondharmonica aan het jongetje gaf. Toen Bruce terug in het midden was, liet hij zijn nieuwe aanwinst trots aan de andere bandleden zien.”

Foto: Martijn Harleman
Foto: Oscar Rosenboom

Oscar Rosenboom was ook bij de show en ook hem viel het moment van de mondharmonica op: “Tijdens ‘Thunder Road’ bood een fan helemaal links Bruce een mondharmonica in de kleuren van de regenboog aan. Hij pakte ‘m aan en blies er een toon uit waarna hij hem goedkeurend in de zak stak. Terwijl hij doorzong, haalde hij z’n eigen harmonica uit z’n achterzak en gaf die aan de fan. Bij terugkomst bij de band liet Bruce de harmonica aan Steve zien en blies lachend (onhoorbaar) nog een keer.
Bij ‘Glory Days’ kwam uiteraard de onvermijdelijke vraag: ‘Do you want to go home?’ Hij liet zelfs Garry antwoorden. En ook Max werd gevraagd. Max stopte met drummen en gaf een duidelijk antwoord dat hij nog niet klaar was. En vervolgens hervatte hij met een kleine overslag z’n werk.

Foto: Oscar Rosenboom

Bij ‘Tenth Avenue Freeze-out’ gingen er allemaal gekleurde brieven omhoog bij de fans vooraan met de tekst ‘Bruce! Don’t stop tonight!’ Deze briefjes werden flink uitgedeeld, zodat er een zee van fel gekleurde blaadjes te zien was. De band moest er wel om lachen.”

Toch was het concert na twee uur en drie kwartier voorbij. Maandag is de tweede show in La Défense Arena.

Setlist 13-5: No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Candy’s Room / Kitty’s Back / Nightshift / Mary’s Place / The E Street Shuffle / Johnny 99 / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born in the USA / Born to Run / Bobby Jean / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)
Foto: Nissi Tjhin
Foto: Nissi Tjhin
Foto: Nissi Tjhin