Foto: Leon van Bokkel

Springsteen en de E Street Band hebben vrijdag 10 februari met een uitgedunde line-up in Dallas, Texas opgetreden. Little Steven en Soozie Tyrell waren afwezig vanwege een coronabesmetting. Ook Patti Scialfa ontbrak, maar voor haar afwezigheid gaf Bruce geen reden op. Desondanks had Springsteen op de setlist toch ruimte voor een tourpremière, de ‘Detroit Medley’.

“We’re missing some band members tonight”, zei Bruce tegen het publiek vroeg in de show. “Steven Van Zandt? Covid! Soozie Tyrell? Covid! Patti?” Bruce schudde lachend het hoofd. “But, goddamnit, Dallas, we’re going to bring you the best show you’ve ever seen!” Op het podium stond Jake Clemons vooraan aan de linkerkant (vanuit het publiek gezien), Garry Tallent naast Bruce rechts en uiterst rechts stond percussionist Antony Almonte opgesteld.

Bruce en Nils Lofgren verdeelden de gitaarsolo’s. ‘Night’ stond op de setlist als opener, maar Bruce besloot toch op het laatst om op safe te gaan met ‘No Surrender’. De setlist bleef grotendeels gelijk aan die van de afgelopen shows (zonder het duet met Patti), alleen koos Bruce voor de ‘Detroit Medley’ als opener van de toegiften.

Little Steven bevestigde op Twitter dat hij vanwege een coronabesmetting de show aan zich voorbij moest laten gaan. Hoelang hij en Soozie uit de running zullen zijn, is afwachten, maar de eerstvolgende show is pas over vier dagen, op Valentijnsdag in Houston.

Update 1: 12 februari maakte Amy Lofgren, de vrouw van Nils, bekend dat Nils ook positief getest is op corona. Wat dat voor de volgende show, dinsdag in Houston, betekent, is nog niet duidelijk.

Foto: Leon van Bokkel

Update 13-2: Leon van Bokkel was in Dallas en na thuiskomst mailde hij een verslag. “Bij het kopen van onze kaartjes in juli had ik zes steden verspreid over de US opgegeven met het idee dat het lot zou beslissen waar onze roadtrip heen zou gaan. Het werd Dallas, maar het had ook Portland, Albany, Denver of Tampa kunnen zijn. We stonden/zaten net achter het GA-vak. Voor mij was het, na 25 Europese shows sinds 1988, een belevenis om Bruce in Amerika te zien. Maar qua beleving van het publiek is het toch iets anders. Niet alleen was er een vrij matte pit maar zelfs op de derde ring waar je dus, volgens alle prijsperikelen ‘de echte fans’ zou verwachten, viel de respons wat tegen. Het publiek is gewoon anders. Veel gedoe met plekken en mensen die ergens anders gaan staan. En ‘fans’ die pas om half 9 en soms zelf half 10 binnenkomen. Veel geloop en gepraat.”

Foto: Leon van Bokkel

Leon: “Het begin was goed. Pas na een paar nummers kwam Bruce met de verklaring over de afwezigheid van Steve, Soozie en Patti. Daarna klonk het eigenlijk allemaal best prima. Even een minuut off key tijdens ‘Ghosts’ maar verder goed. Ik vind persoonlijk het blok van zes nummers van ‘Candy’s Room’ tot ‘Johnny 99’ niet geweldig. Te veel trompetten en achtergrondzang en te jazzy. Ik houd van de barbandkant van de E Street Band. Die kwam gelukkig daarna wel helemaal tot zijn recht.”

Foto: Leon van Bokkel

Leon: “‘Last Man Standing’ was mooi. Bruce klopte ook weer met zijn hand op het hart in ‘Backstreets’. Ik vond dat mooi en passend. De ‘Detroit Medley’ was onverwacht en goed, maar leverde geen echte verbazing op in het publiek. Het was wel de start van wat meer actie in de zaal, maar ik had niet het idee dat het als bijzonderheid werd gezien. Onze uitsmijter kwam tijdens ‘Tenth Avenue Freeze-out’. Toen werd eindelijk het tussenpodiumpje gebruikt en kon ik wat betere foto’s maken. Springsteen had zijn shirt iets eerder, in een mooie break rond ‘Glory Days’, helemaal opengetrokken.

Foto: Leon van Bokkel

Leon: “Overall was het een gave belevenis om in de VS een concert te bezoeken en zeker de week durende roadtrip die we erom heen hadden gemaakt van Atlanta via de Gulf Coast langs New Orleans naar Dallas was geweldig. Maar qua concert staat het niet in mijn top 10 of zelfs 20… Wel wakkert het weer de zin in een Europese tour in de buitenlucht met gepassioneerde fans aan.”

Foto: Leon van Bokkel
Setlist 10-2: No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Candy’s Room / Kitty’s Back / Nightshift / Don’t Play that Song (You Lied) / The E Street Shuffle / Johnny 99 / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Detroit Medley / Born to Run / Rosalita (Come Out Tonight) / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)