Springsteen en de E Street Band hebben maandag 26 juni het tweede concert gegeven in het Ullevi Stadion in Göteborg. In de aanloop van het concert had het publiek heeft veel regen met af en toe een klap onweer moeten trotseren. Maar Bruce beloonde de fans met het lang verwachte tourdebuut van ‘Racing in the Street’.

Foto: Rogier Schipper

Bijna een half uur later dan gepland opende de show met ‘My Love Will Not Let You Down’, gevolgd door ‘Death to My Hometown’. De set volgde daarna het vaste stramien tot aan ‘Mary’s Place’. Daarna geen ‘My Hometown’ maar het tourdebuut van ‘Racing in the Street’, een prachtige uitvoering met een hoofdrol voor Roy Bittan. Aan het einde vielen ook de blazers in. Op de vooraf bedachte setlist stond ‘Racing’ wel gepland, maar Bruce had ‘The E Street Shuffle’ overgeslagen. Aan het einde van de set werden ook ‘Thunder Road’ en ‘Land of Hope and Dreams’ gepasseerd (ze stonden ook niet op de geplande setlist).

Paul Meerman mailde zijn bevindingen: “Het onweer verdreef de hitte uit het Ullevi-stadion, maar de E Street Band liet het toch behoorlijk knetteren. Dat de band Bruce volle dekking geeft is al meerderen opgevallen. Jarenlange vriendschap en collegialiteit betalen zich uit. The Boss geeft zijn bandleden dan ook de ruimte. En die nemen ze, zo ook in Götebörg. We kregen een prachtige uitvoering van ‘Kitty’s Back’ waarbij Charlie Giordano glans aan de song gaf. Niet veel later was het Roy Bittan die vol aan de bak moest en zijn schitterende bijdrage aan de sublieme uitvoering van ‘Racing in the Street’ gaf.

Foto: Paul Snelders

“Direct na ‘Racing’, de vorige show nog als verzoek op honderden bordjes aangevraagd door de pitgangers, volgde ‘The River’ dat Bruce erg lang aanhield. Ook ‘Backstreets’ en ‘Because the Night’, met een heerlijke solo van Nils, sprongen eruit. Van een matige stem bij Bruce was niets meer te merken. Het Zweedse publiek was weer erg meegaand en genoot zichtbaar. Op de tribunes de ouderen, op het veld de jongeren. Achter in de pit helaas veel geloop van pitgangers die nummers moesten scoren voor de volgende roll call, en veel kletsende Zweedse jongeren. Jammer maar dat mocht de pret absoluut niet drukken, het donder en geraas van Bruce en the E Street Band voerde immers de boventoon.”

 

Foto: Rogier Schipper

Rogier Schipper was met zijn zoon ook bij de tweede show en schreef: “Vandaag besloten we voor de roll calls te gaan. Een hele bevalling waarbij het in eerste instantie bloedheet was en vanaf 5 uur ging regenen. Gelukkig werd het een uur voor de show droog. Tijdens de soundcheck werden wederom ‘Racing in the Street’ en ‘Better Days’ gespeeld.

“Springsteen kwam iets voor half 9 op. Het viel meteen op dat hij een stuk beter bij stem was dan de eerste avond. Vol energie gooide hij zich in twee nummers die hij de eerste avond niet had gespeeld: ‘My Love Will Not Let You Down’ en ‘Death to My Hometown’. Hij had er zichtbaar plezier in en was wat aan het geinen met het publiek. Tegen een jongen die een bordje op hield, zei hij: ‘So it’s your birthday? What do you want me to do about that?’

Foto: Paul Snelders
Foto: Rogier Schipper

Na de twee veranderingen aan het begin van de show was het even wachten op de volgende setlistwijziging. En die was de moeite waard met een prachtige versie van ‘Racing in the Street’ waar maar geen einde aan leek te komen. Vanaf ‘Because the Night’ ging het gaspedaal erop. Tijdens de toegiften werd het toneelstukje met Steve in rap tempo uitgevoerd. Hetzelfde gold voor de intro van ‘Tenth Avenue’. Waarschijnlijk moest het om half 12 stil zijn in Göteborg. Dat lukte aardig met een prachtige uitvoering van ‘I’ll See You in My Dreams’.”

Setlist 26-6: My Love Will Not Let You Down / Death to My Hometown / No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Kitty’s Back / Nightshift / Mary’s Place / Racing in the Street / The River / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands // Born in the USA / Born to Run / Bobby Jean / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)