Maandagavond 3 april, twee dagen na het concert in Madison Square Garden, traden Springsteen en de E Street Band op in het Barclay Center in Brooklyn. Ook in New York dus. Het aanwezige publiek kreeg de tourpremière van ‘(It’s Hard to Be a) Saint in the City’ te horen.

Het Barclay Center ligt 8 kilometer van Madison Square Garden en veel fans die zaterdagavond bij het concert op Manhattan waren, zaten ook op de tribunes van het Barclay Center. Ondanks de korte afstand tussen beide concertlocaties, hield Bruce vast aan bijna dezelfde setlist. Op slechts twee plekken in de show speelden Springsteen en de band andere nummers. ‘Saint in the City’, compleet met het gitaarduel tussen Bruce en Little Steven aan het einde van het nummer, kwam in plaats van ‘Trapped’ (en passant wisselden ‘Johnny 99’ en ‘The E Street Shuffle’ van plek). En de zaterdagavond-toegift ‘Jungleland’ werd ingeruild voor ‘Land of Hope and Dreams’, dat ook het standaardstukje ‘People Get Ready’ aan het einde bevatte.

Chris Jordan schreef op de website van de Asbury Park Press over het concert in Brooklyn: “Er zat veel ‘hart’ in de show van Bruce Springsteen en de E Street Band op maandag 3 april in het Barclays Center in Brooklyn. Zoveel dat Springsteen de knopen van zijn zwart gekraagde overhemd openscheurde om zijn blote borst te laten zien na ‘Dancing in the Dark’. Toegegeven, hij doet dit bij elke show tijdens de tour. En het zou kunnen worden geïnterpreteerd als een eerbetoon aan de grote soulmannen uit het verleden, zoals Marvin Gaye en Teddy Pendergrass, die zich ook uitkleedden op het podium, wat altijd een verhit kookpunt van hun shows was. Springsteen, 73, heeft onlangs een album met soulcovers uitgebracht, Only the Strong Survive. Maar tijdens deze tour lijkt het losrukken van die knopen meer over te brengen – zoals kwetsbaarheid, een directe verbinding met het hart.

“Dat was maandag vooral duidelijk tijdens ‘Backstreets’, toen Springsteen sprak over zijn overleden vriend en bandlid van zijn tienerbandje, George Theiss, tijdens de outro van het nummer. Hij is de inspiratie voor het album van Springsteen en E Street Band uit 2020, Letter to You. Het thema van dat album is sterfelijkheid en het belang om elk moment ten volle te beleven. De shows tijdens de huidige Amerikaanse arenatour hebben dat thema ook overgenomen. ‘Backstreets’ wordt uitgevoerd na het nieuwe ‘Last Man Standing’, dat Springsteen inleidt met een intermezzo over hoe Theiss in 1965 een 15-jarige Boss vroeg om zich bij zijn band aan te sluiten: ‘Die middag begon ik aan het grootste avontuur van mijn leven. Ik sloot me aan bij mijn eerste echte rock-‘n’-rollband.’

“De nieuwe versie van ‘Backstreets’ brengt het Theiss-gedeelte van de show tot een emotioneel slot. Tijdens het nummer zegt Bruce: ‘Ik heb alle oude boeken en ik heb de oude doos met 45-inch platen – ik speel ze nog steeds af. Ik heb de gitaar die je vroeger aan het voeteneinde van je bed bewaarde nog en die foto van ons tweeën, zittend op je veranda terwijl we eruitzien als kinderen op je trouwdag. Ik denk dat we nog niet eens 19 jaar oud waren. En de rest, de rest die je hebt achtergelaten, dat ga ik hier met me meedragen.’ Terwijl Springsteen zijn hand op zijn hart legde, klonk een ontroerend gejuich.”

Setlist 3-4: No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Candy’s Room / Kitty’s Back / Nightshift / (It’s Hard to Be a) Saint in the City / Johnny 99 / The E Street Shuffle / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands // Land of Hope and Dreams (incl. People Get Ready) / Thunder Road / Born to Run / Rosalita (Come Out Tonight) / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)