Foto: Paul Snelders

Donderdag 20 juni hebben Springsteen en de E Street Band in het Olympisch stadion in Barcelona opgetreden. Op de setlist stond opnieuw ‘Cover Me’, dat bij de vorige show in Madrid een tourpremière was, gevolgd door ‘Radio Nowhere’, de tourpremière in Barcelona. ‘The Power of Prayer’ werd ook in Barcelona gespeeld en ‘Rockin’ All Over the World’ was een extra toegift na ‘Twist and Shout’. Paul Snelders doet verslag.

Springsteen was nog niet klaar in Spanje. Na drie shows in Madrid ging hij voor twee shows naar het Olympisch stadion in Barcelona, de plaats waar vorig jaar de Europese tour van start ging. In de soundcheck van de eerste show werd ‘Radio Nowhere’ gerepeteerd en het nummer van Magic, sinds 2017 niet meer live gespeeld, kreeg zijn tourdebuut tijdens de show.

Bruce droeg ‘The Power of Prayer’ op aan “the T-shirt people”. In de rij had iemand honderden witte shirts uitgedeeld aan de eerste fans die het stadion binnengingen. Tijdens ‘The Promised Land’ werd Bruce hard in het publiek getrokken en moest zijn bodyguard hem komen bevrijden. Bruce hield er flinke krassen aan over aan de buitenkant van zijn linkerhand, die tot het einde van de show bleven bloeden.

‘Waitin’ on a Sunny Day’ stond ook op de setlist. Bruce liet kort een meisje meezingen dat op de eerste rijen op de schouders van haar vader zat.

‘Nightshift’ stond niet op de setlist maar haalde Bruce toch weer van stal. ‘I’m on Fire’, dat bij de vorige show in Madrid ook al aan bod kwam, gaf hij een plek na ‘Because the Night’. Vanaf ‘She’s the One’ werden alle vaste keuzes afgelopen, alleen gooide Bruce er een extra toegift in met ‘Rockin’ All Over the World’. Daarmee kwam hij aan een aantal van 32 gespeelde nummers.

Foto: Paul Snelders
Foto: Paul Snelders

Paul Snelders is van Madrid naar Barcelona doorgereisd en schrijft: “Het gaat maar door, Spanje is tot nu toe een groot Springsteen-feest. Met de trein vanuit Madrid naar Barcelona voor de volgende twee shows. Het was enerzijds een heerlijk setlist, maar wat het extra leuk maak is het Spaanse publiek. Mensen hebbn het wel eens over Spaans temperament, nu dat is er zeker. In de roll call had men 600 witte T-shirts uitgedeeld met de tekst ‘Us Esitemen’: ‘We houden van je’ in het Catalaans. Dat werd door Bruce zeer op prijs gesteld. Ook ruilde Bruce een harmonica voor een pak Spaanse Iberico-ham.

“Maar wat het mooiste hier is, is het meezing-enthousiasme, tekstueel gaat ze dat niet zo goed af, maar fonetisch des te beter. Ik heb in deze tour nog niet zo’n lange uitgesponnen ‘Badlands’ meegemaakt als deze keer in Barcelona. Bruce geniet er echt van. Nu had de setlist ook een hoog meezinggehalte met voor de tweede keer ‘Cover Me’, ‘Hungry Heart’, ‘I’m on Fire’, ‘My Hometown’ enzovoort. En ondanks dat Estadio Olympico een heel groot stadion is, was er een enorme sfeer bij ‘Darkness’ en ‘My Hometown’, duizenden lichtjes op de tribunes en op het veld.

Foto: Paul Snelders
Foto: Paul Snelders

“Daarnaast viel het ons op dat het publiek niet alleen uit oudere mannen bestond zoals wij, maar dat het een relatief zeer jong publiek was, veel tussen de 30 en 40 jaar en ook heel veel vrouwen. Bruce had het geweldig naar zijn zin, wat ook bleek uit de extra toegift ‘Rockin’ All Over the World’ die na ‘Twist and Shout’ volgde. De Springsteen-trein komt echt op stoom, ik hoop dat dit zo blijft de komende drie shows.”

Setlist 20-6: Lonesome Day / My Love Will Not Let You Down / Cover Me / Radio Nowhere / No Surrender / Ghosts/ Seeds / Darkness on the Edge of Town / The Power of Prayer / The Promised Land / Hungry Heart / Waitin’ on a Sunny Day / My Hometown / The River / Nightshift / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / I’m on Fire / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born in the USA / Born to Run / Bobby Jean / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Twist and Shout / Rockin’ All Over the World / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)