Foto: Bas Jansen

Springsteen en de E Street Band hebben dinsdag 13 juni in het Letzigrund-stadion in Zürich, Zwitserland opgetreden. Een journaliste had fans op de radio opgeroepen om met bordjes ‘My Hometown’ aan te vragen en Bruce honoreerde dit massale verzoek. Bas en Monique Jansen waren bij de show en mailden hun bevindingen door.

De journaliste had bij haar oproep gevraagd om de bordjes voor ‘My Hometown’ alleen tijdens het tweede nummer of voor de toegift omhoog te houden, maar fans hielden zich niet aan deze oproep en hielden de verzoekbordjes vaker omhoog. “The people have spoken”, zei Bruce na ‘Mary’s Place’ en dus kwam ‘My Hometown’, een tourpremière, in plaats van ‘The E Street Shuffle’.  Voor Zwitserse fans die maar een concert deze tour kunnen zien, is het de vraag of deze wisseling een verbetering is. Naast ‘My Hometown’ koos Springsteen ook voor ‘Working on the Highway’ en ‘Darlington County’. Bruce liet zich tijdens dat laatste nummer op de knieën vallen en hij deed ook het duetje met Nils Lofgren. Nils zong trouwens ook de hele soundcheck.

Foto’s: Bas Jansen

Bij ‘Letter to You’ werd de eerste tekstregel op de schermen in het Nederlands getoond. De crew schakelde daarna de ondertitels uit en ook bij andere nummers en tijdens het verhaal voorafgaand aan ‘Last Man Standing’ werden geen vertalingen op de schermen getoond.

Foto: Bas Jansen

Bas en Monique Jansen waren in Zürich en mailden: “Hoewel het erg heet was, bleken de eerste rijen voor het podium lekker koel in de schaduw te kunnen plaatsnemen. Twee uur voor aanvang liet hij zich even zien vanaf het podium en zwaaide vrolijk naar het publiek. Herinneringen aan een pre-show kwamen even boven maar het bleef bij zwaaien. Ongeveer kwart over 7 kwam de band op voor een fantastische show met een paar verrassende nummers. Op een gegeven moment gaf Bruce aan dat er een microfoon op de uitloper moest worden geplaatst. Bruce zette op het podium ‘Working on the Highway’ in en liep toen naar beneden om daar het nummer te spelen.

Foto: Bas Jansen

“Meteen volgde de tweede verrassing met ‘Darlington County’ waarbij Jake de saxsolo vergat en, terwijl Bruce stond te lachen, er toch nog maar iets van maakte. Daarna werd de standaard setlist vervolgd totdat Bruce na ‘Mary’s Place’ zich afvroeg waarom er zoveel bordjes waren voor ‘My Hometown’. Bruce zei ‘The people have spoken’. Bruce was opvallend bewegelijk en liep veelvuldig naar beide zijden van het podium voor het publiek langs, terwijl in Amsterdam steeds een zijde werd overgeslagen. Bruce en Stevie maakten veel grappen en grollen maar Bruce en Nils hielden elkaar op een bepaald moment ook in een soort houdgreep.

Foto: Bas Jansen

“Voor ‘I’ll See You in My Dreams’ bleef Bruce nog even dansen, omdat hij aangaf nog ‘in the mood’ te zijn. Het leek aan het einde ook wel of hij moeite had om te stoppen en nog geen afscheid van het publiek wilde nemen. Er werden links en rechts wat kleine foutjes gemaakt, maar het was een perfecte show. Voor ons de beste van deze tour. Vanwege de setlist, de ontspanning bij Bruce en de beleving bij het publiek dat zoals altijd in Zürich, zeker vooraan, voor een groot deel uit Italianen bestaat. Het publiek was enthousiast maar bij ‘Last Man Standing’ en ‘I’ll See You in My Dreams’ kon je een speld horen vallen in het stadion.”

Foto: Bas Jansen

Vrijdag spelen Bruce en de band nog in Birmingham voordat zondag Werchter aan de beurt is.

Foto: Bas Jansen
Setlist 13-6: My Love Will Not Let You Down / No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Working on the Highway / Darlington County / Kitty’s Back / Nightshift / Mary’s Place / My Hometown / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born in the USA / Born to Run / Bobby Jean / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)