Vrijdag 5 mei was het eerste van drie concerten in de RDS Arena in Dublin. Springsteen en de E Street Band traden ruim twee uur en drie kwartier op en Bruce koos voor de vaste keuzes bij dit eerste concert. ‘Land of Hope and Dreams’ was een verzoeknummer van de Ierse journalist Charlie Bird. Hij mocht Springsteen voor de show backstage ontmoeten. Bird lijdt aan ALS en had op zijn bucket list nog een ontmoeting met Bruce staan. Zijn favoriete nummer is ‘Land of Hope and Dreams’ en Bruce droeg het aan hem op in de show.
Bruce ontvangt Charlie Bird en zijn vrouw backstage voorafgaand aan de show.

‘Land of Hope and Dreams’ had de band ook gerepeteerd in de soundcheck. Het concert was intens en Bruce hield het tempo in de set die nauwelijks rustpauzes kende. De show vond voor een groot deel plaats in het daglicht. Tijdens de show bleef het droog en scheen zelfs de zon. In de dagen voorafgaand aan het concert was er veel regen gevallen in Dublin.

Alle concertfoto’s: Ger Peeters

Ger Peeters was bij de show en hij stuurde een korte reactie: “Wat ik heel apart vond was dat het een groot feest was, maar bij het laatste nummer, ‘I’ll See You in My Dreams’, was het muisstil. Je hoorde alleen links en rechts mensen huilen, dat was heel emotioneel.”

Bruce is een hele week in Dublin en in de dagen rondom de eerste show liet hij zich veel in de stad zien. Zo bezocht hij The Long Haul Pub voor een drankje, at hij in Dublins oudste Fish and Chips zaak Leo Burdocks en bracht hij samen met zijn dochter Jessica op bezoek aan Trinity College. Eerder in de week was hij ook in de studio Windmill Lane. Volgens een Instagram-post van de befaamde studio zou Bruce er muziek hebben opgenomen. Artiesten als de Rolling Stones, Cranberries, U2, Simple Minds, Kate Bush, AC/DC, The Spice Girls, Kylie Minogue, Van Morrison en Ed Sheeran hebben in de Windmill Lane platen gemaakt.

Bruce bezocht de Long Haul Pub.

Een dag later reisde Bruce naar Rathagan in graafschap Kildare, zo’n 60 kilometer van Dublin. Hier liggen de roots van Springsteens Ierse voorouders. Bruce ging langs bij de bibliotheek in Newbridge, waar archivarissen hem documenten lieten zien over zijn familiegeschiedenis. Daarna bezocht Bruce de Burrow Pub in Rathagan, waar hij met een kleine groep aanwezigen een drankje nuttigde. De mensen in de bar vroegen hem ‘My Hometown’ te zingen. Bruce zei dat hij het lang niet gezongen had, maar samen met de aanwezigen zong hij toch een paar regels.

Bruce buiten bij de Burrow Pub in Rathagan.
Bruce en zanger Shane MacGowan.

De dag voor het eerste concert bezocht Bruce Shane MacGowan, zanger en frontman van The Pogues, die vanwege een slechte gezondheid ten gevolge van overmatig drankgebruik weinig meer in het openbaar verschijnt. Hij is sinds 2015 na een bekkenbreuk aan een rolstoel gekluisterd en hij lag eind vorig jaar nog in het ziekenhuis vanwege een hersenvliesontsteking. Bruce vereerde MacGowan met een bezoekje thuis in Dublin.

Zondag is de tweede show in de RDS Arena. De drie shows in Dublin, zijn 29ste, 30ste en 31ste in Ierland, zijn uitverkocht.

Setlist 5-5: No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Candy’s Room / Kitty’s Back / Nightshift / Mary’s Place / Johnny 99 / The E Street Shuffle / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Land of Hope and Dreams / Born in the USA / Born to Run / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)