Zaterdagavond 1 april speelden Springsteen en de E Street Band in de uitverkochte Madison Square Garden in New York City. Het was met bijna drie uur de langste show tot nu toe. En het enthousiaste publiek kreeg met tourpremière ‘Jungleland’ als opener van de toegiften een verdiende beloning.

De mensen in de zaal reageerden zeer enthousiast tijdens de hele show die volgens fans die de afgelopen weken meerdere shows hebben gezien, de meest intense ervaring van deze tour tot nu toe was. Vooral de vlammende gitaarsolo’s van Bruce bij ‘Prove It All Night’ en ‘Kitty’s Back’ werden geroemd. In het publiek werden onder anderen Paul McCartney en Michael J. Fox gespot.


De New York Post schreef in een recensie: “Spreekkoren met “Bruuuuuce!” golfden door de arena totdat de bandleden een voor een het podium betraden, maar het gejuich bereikte een hoogtepunt toen Springsteen zelf eindelijk zijn opwachting maakte. ‘New York City!’ riep hij alsof hij net zo blij was om weer thuis te zijn bij zijn muzikale familie. En toen hij met het Born in the USA-nummer ‘No Surrender’ aftrapte, was het duidelijk dat de immer gespierde Boss niet terugdeinsde voor Vadertje Tijd – zelfs niet op 73-jarige leeftijd. Zelfs toen hij ‘Ghosts’ van Letter to You uit 2020 speelde, waarin hij zijn eigen sterfelijkheid onder ogen ziet – klonk Springsteen even vitaal als altijd.


“Hoewel het nieuwste album van Springsteen, Only the Strong Survive uit 2022, een solo-aangelegenheid is – waar hij naar knikte met de soulvolle branie van zijn Commodores-cover ‘Nightshift’ – gaat deze tour vooral over de speciale E Street-momenten zoals wanneer hij weer de microfoon deelt met de geweldige sidekick Steven Van Zandt, en opnieuw bij klassiekers zoals ‘Prove It All Night’.


Dat was precies wat ze deden – totdat het concert het hoogtepunt bereikte met een epische toegift die begon met het dramatische duo ‘Jungleland’ en ‘Thunder Road’. Dit was niets minder dan een religieuze herbeleving voor tramps like us.”


Ook de Asbury Park Press schreef positief over het concert in New York City: “The Boss en de E Street Band hebben lovende kritieken ontvangen sinds ze op 1 februari weer op pad zijn gegaan in Tampa. Over het concert van 16 maart in Philadelphia schreven we al dat het een perfecte show die soul-stirring en soul-shaking was. Met de show van zaterdag in New York zette Springsteen een grootse prestatie neer en ging hij nog verder. Bruce en de band speelden 27 nummers in iets minder dan drie uur, goed voor twee uur en zevenenvijftig minuten. De setlist bevatte een verrassing: het tourdebuut van ‘Jungleland’. ‘We hebben iets speciaals voor New York City!’, zei Springsteen voorafgaand aan het nummer. De openingstonen van de viool van Soozie Tyrell op het intro van ‘Jungleland’ schudde het publiek weer wakker, dat een beetje buiten adem was geraakt na het meezingen op ‘Badlands’.”

Bruce en de band blijven in New York, maandag treden ze op in Brooklyn.

Setlist 1-4: No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Candy’s Room / Kitty’s Back / Nightshift / Trapped / The E Street Shuffle / Johnny 99 / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands // Jungleland / Thunder Road / Born to Run / Rosalita (Come Out Tonight) / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)