Foto: Paul Snelders

Zaterdag 22 juni hebben Springsteen en de E Street Band opnieuw in het Olympisch stadion in Barcelona opgetreden. Bij dit vijfde en laatste concert in Spanje kwam Jay Weinberg, die al een week in Spanje op vakantie is, meespelen op ‘Radio Nowhere’. Paul Snelders doet verslag.

Springsteen was tussen beide shows in Barcelona heel even in Nederland. Zijn dochter deed mee aan het paardspringconcours in Rotterdam en Bruce zat daar op vrijdagavond op de tribune. Hij vloog de volgende dag weer terug naar Barcelona.

De soundcheck voorafgaand aan het concert was veelbelovend. Bruce en de band repeteerden ‘Radio Nowhere’, ‘Better Days’, ‘The E Street Shuffle’, ‘Secret Garden’ en ‘If I Should Fall Behind’. Maar tijdens het concert werden deze nummers niet gespeeld. Na het gastoptreden van Jay Weinberg volgden ‘Atlantic City’ en ‘Reason to Believe’.

Foto: Paul Snelders

‘Waitin’ on a Sunny Day’ werd na het eerste concert in Barcelona ook nu gespeeld, en opnieuw liet Bruce een kind meezingen. Op de handgeschreven setlist had Springsteen ‘I’m on Fire’/’Downbound Train’ na ‘Because the Night’ ingepland, maar tijdens het concert sloeg hij ze over. In de toegiften speelde Bruce wel ‘Glory Days’ nog na ‘Twist and Shout’.

Foto: Paul Snelders

Paul Snelders zag ook de laatste show in Spanje: “Na al drie fantastische shows in Madrid en een in Barcelona denk je dat het niet beter kan, en een wellicht terechte vraag is dan ook, wat is beter? Meer tourpremières, nog meer variatie in de setlist, gastartiesten? Ik weet het niet, wat een concert goed of best maakt hangt van veel omstandigheden af. Inderdaad, de setlist, verrassingen, of Bruce en de E Street Band er zin in hebben, interacties met het publiek, waar je staat in het publiek, met wie ben je en wie heb je om je heen et cetera. Het plaatje paste wederom bij Barcelona 2: ik had een mooie plek, fijne mensen om me heen (die me ook overeind hielpen toen ik in de stagerush bijna overlopen werd), een fijne setlist en Bruce met de band die er wederom een lading energie in legden die door het hele stadion heen ging.

Foto: Paul Snelders

“Qua setlist waren de verwachtingen wellicht iets te hoog, met in de souncheck onder andere ‘If I Should Fall Behind’, ‘Better Days’, ‘Secret Garden’ en ‘E Street Shuffle’. Geen van deze nummers werd helaas gespeeld, maar dat blijft dan in het vat voor Nijmegen zullen we maar zeggen. Maar wat er wel gespeeld werd, was geweldig. Een heerlijk blokje met ‘Darlington County’, ‘Working on the Highway’, ‘Radio Nowhere’ (met als grote verrassing de zoon van Max, Jay Weinberg op de drums) en ‘Atlantic City’. Het was prachtig om te zien hoe trots Max was en z’n zoon een dikke kus gaf.

Foto: Paul Snelders
Foto: Paul Snelders

“Verder een heerlijke versie van ‘Spirit in the Night’, met Bruce en Jake voor op het podium in een onderonsje. Veel meezingers zoals ‘Waitin’ on a Sunny Day’ en ‘She’s the One’, wat aan het Spaanse publiek wel besteed was. Er was echt een heerlijke sfeer in het stadion en al helemaal toen Springsteen wederom, net in als in Madrid ‘Racing in the Street’ speelde. Toch voor velen een van de mooiste Springsteen nummers. Fantastisch!

Bruce bleef ook maar gaan en wist niet van ophouden, net als je dacht dat ‘Twist and Shout’ was afgelopen, gooide hij er weer een nieuw couplet achteraan. En net als bij Barcelona 1, besloot hij om met ‘Glory Days’ nog een extra toegift te geven. Voor de laatste keer sloot hij met een gedreven versie van ‘I’ll See You in My Dreams’ een fanatische reeks in Spanje af. Met als laatste boodschap een open eind, met iets van ‘We will be seeing you again’.

 

Foto: Paul Snelders

“Dit was voorlopig voor mij even het laatste verslag, ik heb twee fantastische Bruce-weken in Spanje gehad, samen met mijn zoon Tim, die me vergezelde bij het eerste concert in Madrid, en bij de andere shows ook in het meer dan aangename gezelschap van Rick en Djulian Hermes en René van Diemen.”

Setlist 22-6: My Love Will Not Let You Down / Lonesome Day / Ghosts/ Darlington County / Working on the Highway / Radio Nowhere (met Jay Weinberg) / Atlantic City / Reason to Believe / The Promised Land / Spirit in the Night / Waitin’ on a Sunny Day / The River / Racing in the Street / Nightshift / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born in the USA / Born to Run / Bobby Jean / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Twist and Shout / Glory Days / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)