Foto: Johan Zijlstra

Bruce Springsteen en zijn E Street Band hebben vrijdagavond 5 juli opgetreden in de Heinz von Heiden Arena in Hannover, het enige concert in Duitsland dit jaar. Bruce pakte uit met de livepremière van ‘Janey Needs a Shooter’ en het tourdebuut van ‘Into the Fire’.

De show begon met ‘Lonesome Day’ gevolgd door twee Darkness-nummers, ‘Candy’s Room’ en ‘Adam Raised a Cain’. Opvallend was dat ‘Ghosts’ niet werd gespeeld. Wel was ‘The E Street Shuffle’, vorig jaar vaak gespeeld, voor het eerst dit jaar weer terug in de set.

Oscar Rosenboom was bij het concert en appte naar Be True: “Bruce speelde een lange soundcheck met ‘Into the Fire’, ‘Janey Needs a Shooter’ en ‘The E Street Shuffle’. Dat klonk buiten al goed, ook qua stem. Hij sprak ook met de band en gaf instructies. Bij het begin van het concert waren er problemen met het centrale scherm achter het podium. Dus werd dat uitgezet. Vanaf ‘Prove It All Night’ ging het weer aan, al was er nog wel een zwart vlakje te zien.

“Stevie speelde een verbeten solo aan het einde van ‘Prove It All Night’. Max kreeg veel ruimte bij ‘The E Street Shuffle’ en mocht tijdens de drumbattle met Anthony Almonte lang door drummen van Bruce. Bij ‘The Promised Land’ gaf Bruce zijn mondharmonica niet weg. Wel signeerde hij tijdens ‘Spirit in the Night’ het shirt van een vrouwelijke fan.

Foto: Johan Zijlstra

“Voor ‘Last Man Standing’ zei Bruce dat de E Street Band al vijftig jaar samenspeelt en voegde eraan toe: ‘But I am only 45, so that is pretty incredible.’ Tijdens ‘Wrecking Ball’ spoorde Springsteen het publiek met ‘Lauter, lauter’ aan om harder te roepen. En tijdens ‘Dancing in the Dark’ lag Stevie dubbel van lachen ik weet alleen niet waarom.

“Bruce nam afscheid van de band en maakte een paar boksbewegingen in de lucht. Het concert duurde ruim drie uur, Bruce was goed bij stem en in dit stadion was geen rare galm te horen.”

Foto: Oscar Rosenboom

Peter Richters mailde zijn bevindingen: “Na vorig jaar concerten te hebben bijgewoond in Amsterdam en Düsseldorf had ik nu FOS2-kaarten kunnen bemachtigen voor Hannover.  Voorafgaand was er enige zorg vanwege de enorme toeloop van drukte in de stad met drie grote evenementen; Schützenfest, public viewing Duits voetbalelftal en het concert van Bruce op dezelfde dag. De zorg bleek onterecht en de drukte viel ontzettend mee. Alles was keurig geregeld en er heerste een relaxte sfeer in de stad en om en nabij het stadion.

“De soundcheck was goed hoorbaar buiten, en zowel ‘Into the Fire’ als ‘Janey Needs a Shooter’ werden uitgebreid gerepeteerd. Om 17.15 gingen de poorten open en waren we zeer vlot in ons vak door de snelle controle en bewegwijzering in het stadion. Om 18.00 begon de wedstrijd van het Duits elftal tegen Spanje en we waren benieuwd of dit invloed zou hebben op het concert. In het vak waar wij toen nog zaten was een enkeling af en toe op zijn of haar telefoon de tussenstand aan het checken, en je zag her en der in de het stadion wat toeschouwers uitgedost in het nationale shirt of in kleuren van het nationale team. Maar daar bleef het bij.

Foto: Johan Zijlstra

“Rond 19.45 betraden de bandleden en Bruce het podium en begroette Springsteen het publiek met ‘Halloooo Hannover, seid Ihr bereit?’ Om vervolgens het concert af te trappen met ‘Lonesome Day’. Eerste deel van de setlist met onder andere ‘Adam Raised a Cain’ en ‘Candy’s Room’, met opvallend gedreven gitaarsolo’s van Bruce. Daarbij werden de nummers zeer intens, bijna verbeten gebracht. Na het altijd indrukwekkende ‘Into the Fire’ en een erg mooi live-versie van ‘Janey Needs a Shooter’ liet Bruce de teugels wat vieren tijdens ‘Darlington County’ en ‘Working on the Highway’. Het middenblok met ‘My Hometown’, ‘The River’, ‘Nightshift’ en ‘Last Man Standing’, afsluitend met het altijd indrukwekkende en met emotie gevulde ‘Backstreets’ werd prachtig uitgevoerd. Daarna ging het tempo er weer flink in het laatste deel van de set en toegiften, en het hele stadion ging daarin mee. Overigens het publiek was vanaf het begin al erg enthousiast.

Foto: Johan Zijlstra

“Zoals alleen Bruce dat kan, zette hij de Heinz von Heiden Arena in vuur en vlam. Tegen het einde van het concert daagde Bruce het publiek uit: ‘You have been killing it all night long, but you think you can outlast the E Street Band?’ Na een uitbundige uitvoering van’ Twist and Shout’ werd het concert zoals gebruikelijk afgesloten met het altijd emotionele ‘I’ll See You in My Dreams’. Net als vorig jaar in Düsseldorf met het publiek stil en aandachtig luisterend, zoals het hoort! Je beseft dan na dit nummer en wanneer het concert ten einde is, was dit de laatste keer? De euforie overheerste, dit in combinatie met al een vleugje weemoed.

“Bruce oogde ten opzichte van de concerten die we vorig jaar bezochten fitter en energieker. En ook zijn stem was beter. In Hannover bleek er totaal geen sleet op te zitten! En de band, vorig jaar al zo strak als een huis, was weer fantastisch. Persoonlijk vind ik de de blazers prachtig. Echt een toegevoegde waarde voor de band. Mocht dit voor ons echt het laatste concert zijn geweest met de E Street Band, dan zijn we eruit gegaan met een knaller van een concert. Maar als Bruce volgend jaar bij zijn inhaalconcerten uitbreidt met nog een paar data, nogmaals vraagt; ‘Seid Ihr bereit?’ Zeker! Graag, heel graag!”

Foto: Oscar Rosenboom

Angela Toonk was ook bij het concert en mailde: “Bruce was erg goed bij stem en hij en de band waren gewoon erg goed. We zaten op de tribune helemaal achterin en konden alles overzien. Ik ben bij meerdere concerten geweest en vaak doet de mensen op de tribune niet mee. Maar hier deed iedereen, zowel op het veld als op de tribune, mee. Wat een enthousiasme, het was gewoon een groot feest. Dit concert staat echt in mijn top drie, kippenvel…”

Bruce en de band reizen nu naar Scandinavië, het volgende optreden is dinsdag in Odense, Denemarken. Eerdere concertverslagen van de Europese tour vind je in het touroverzicht.

Foto: Johan Zijlstra

Setlist 5-7: Lonesome Day / Candy’s Room / Adam Raised a Cain / My Love Will Not Let You Down / Prove It All Night / Prove It All Night / The E Street Shuffle / Into the Fire / The Promised Land / Janey Needs a Shooter / Darlington County / Working on the Highway / Spirit in the Night / My Hometown / The River / Nightshift / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born in the USA / Born to Run / Bobby Jean / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Twist and Shout / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)

Foto: Johan Zijlstra