Foto: Hans Tromp

Zondag 7 mei was het tweede concert in de RDS Arena in Dublin. Springsteen en de E Street Band gaven een intense show waarbij Bruce vijf nummers wisselde ten opzichte van de eerste show in Dublin.

Het concert begon met twee afwijkende nummers, ‘My Love Will Not Let You Down’ en ‘Death to My Hometown’. Vroeg in de eerste set volgde ook nog ‘Darkness on the Edge of Town’. Deze drie nummers hadden Bruce en de band ook al gerepeteerd in de soundcheck. ‘Pay Me My Money Down’ kwam op de plek waar vrijdag nog ‘Johnny 99’ werd gespeeld. ‘Badlands’ sloot de set af, Bruce besloot om ‘Thunder Road’ deze avond over te slaan. En in de toegiften geen ‘Land of Hope and Dreams’ maar ‘Bobby Jean’, compleet met een meezwaaiend publiek.

Kees Zaal was bij de show in Dublin en mailde: “Het begin van de show was ijzersterk, de band en Bruce gingen er vol in met ‘My Love Will Not Let You Down’ en iedereen was er gelijk bij. ‘Death to My Hometown’ en ‘Darkness’ waren dan toch de verrassingen; spelen tijdens de soundcheck is niet altijd een garantie gebleken. En met name ‘Darkness’ kwam met een rauwe, krachtige Edge of Town-schreeuw tot een mooi einde. Het blok ‘Kitty’s Back’ en ‘Nightshift’ vond ik ook erg sterk. ‘Nightshift’ begint zich echt te ontwikkelen als concertkraker. Niet alleen omdat Bruce er zichtbaar veel energie in legt, maar ook niet het minst door de inbreng van Curtis King, die op naar het einde van de song steeds meer vrijheid lijkt te krijgen. Bruce moest er aan het slot ook om lachen.

Foto: Hans Tromp

“De bezinning in het midden van de show met de inleiding tot en met ‘Last Man Standing’ zelf, blijft indruk maken. Daarom vond ik het wat raar dat tijdens ‘Last Man Standing’, Steve en Anthony aan de zijkant van het podium lachend met elkaar aan het kletsen waren. Doe dit dan buiten het zicht en niet als je frontman z’n stinkende best doet om het nummer met het juiste gevoel over te brengen. Bruce vond ik goed in vorm, al was z’n stem was bij enkele songs waaronder ‘Ghosts’ iets onvast, maar nooit lang, en zeker ook niet op kritieke momenten in de liedjes. De overige delen van de setlist bestonden uit de vaste elementen waar helaas ‘Thunder Road’ uit verdwenen was.

Foto: Hans Tromp

“Wat valt dan verder nog op? Mijn enige vergelijkingsmateriaal is het indoorconcert in Belmont en dan valt mij op dat Bruce veel minder gebruikmaakte van de podia vooraan. Dit wellicht omdat ze vrij laag waren, waardoor Bruce dan nauwelijks zichtbaar is, los van de videoschermen, voor het overgrote deel van het publiek. Na ‘I’ll See You in My Dreams’ ging niet direct het licht en stadionmuziek aan, waardoor er even hoop was op nog een laatste nummer, maar helaas…”

Foto: Hans Tromp

Dinsdag volgt het derde en laatste concert in Dublin voordat Bruce en de band naar Parijs doorreizen.

Foto: Hans Tromp

Setlist 7-5: My Love Will Not Let You Down / Death to My Hometown / No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Darkness on the Edge of Town / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Kitty’s Back / Nightshift / Mary’s Place / Pay Me My Money Down / The E Street Shuffle / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands // Born in the USA / Born to Run / Glory Days / Bobby Jean / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)