Foto: Co Jeurissen

Springsteen en de E Street Band hebben zondag 2 juli het tweede concert gegeven in het park Voldsløkka in Oslo. Waar Bruce op de eerste avond nog voor vaste setlistkeuzes ging, wisselde hij nu af. Zo zat er een Born in the USA-blokje van vier nummers midden in de show met tourpremière ‘Downbound Train’. Tijdens ‘Mary’s Place’ haalde Bruce een stelletje het podium op, omdat de man een huwelijksaanzoek wilde doen.

De show begon met de combo ‘My Love Will Not Let You Down’ en ‘Death to My Hometown’. Voor het eerst deze tour werd ‘No Surrender’ niet gespeeld. ‘Darlington County’ leidde het Born in the USA-kwartet in, dat verder bestond uit ‘Working on the Highway’, ‘Downbound Train’ en ‘I’m on Fire’.

Hans Tromp was diep onder de indruk van het concert en schreef: “Het was voor mij de beste show uit de tour. Bruce was in een ongelofelijke vorm. Veel interactie met het publiek, hij had er duidelijk zin in. Ik heb ‘Last Man Standing nu acht keer gezien en gehoord deze tour, maar vandaag hield ik het niet droog. En met mij velen.”

Foto: Co Jeurissen

Een vrouw in het publiek had een bordje bij zich waarop stond dat als haar man een mondharmonica voor haar van Bruce mocht ontvangen, ze zijn huwelijksaanzoek zou accepteren. Bruce gaf de harmonica en haalde het stel het podium op tijdens ‘Mary’s Place’.

Co Jeurissen kijkt ook tevreden terug op het concert: “Wat een geweldige avond in Oslo. Hier zat echt alles in! Van ontspannen vrolijkheid, met een huwelijksaanzoek op het podium, tot een zeer intense uitvoering van ‘Last Man Standing’. Dit alles gebracht in een zeer energieke show, met heerlijke songs in de setlist, voor een enthousiast Noors publiek. Het was genieten!”

Foto: Co Jeurissen

Ook Jacques Crijnen was in Olso en mailde: “Wat een verschil in geluidskwaliteit met de concerten in Amsterdam. Geluid was perfect, alles was letterlijk te verstaan, wat een verademing na de Arena. We hadden enorm geluk met het weer: de hele zondag regen en net voor Bruce begon kwamen de eerste zonnestralen! Bruce had er zin in en vanaf de opening had hij een big smile op z’n gezicht. Dat kwam mede door een familie dicht bij het podium. Moeder, vader en twee jonge kinderen. Het meisje kreeg een plectrum en de jongen, niet ouder dan 12, mocht een refrein meezingen. Wat hem goed af ging. Gedurende het concert zocht Bruce meerdere malen contact met de jongen.

Foto: Jacques Crijnen

“De opening van het concert was anders dan het concert op vrijdag. Geen ‘No Surrender’ maar ‘My Love Will Not Let You Down’. Helaas ook geen ‘The River’, maar wel een première met de song ‘Downbound Train’. Bruce doet niet meer aan bordjes met verzoeken, maar tijdens ‘Mary’s Place’ maakte hij een uitzondering. Hij pakte een bord aan met de tekst ‘Bruce if I get a harmonica from you my friend is considering to marry me this summer’ en vroeg de crew om een mondharmonica. Nadat hij die gegeven had riep hij ‘consider!’. En haalde haar en later hem op het podium. Tot groot enthousiasme van het publiek ging de jongen op z’n knieën. Een mooie onderbreking.

“Bruce maakte van ‘Last Man Standing’ een mooie en ontroerende versie met een lang intro over z’n eerste band. Ik vond deze versie met alleen Barry op trompet nog mooier en ontroerender dan in Amsterdam. Voor mezelf was de uitvoering van ‘Backstreets’ het hoogtepunt van de show.”

Foto: Jacques Crijnen

Little Steven deed voor de eerste show in Oslo en tussen beide concerten in een Q&A-sessie voor publiek in een café met een Noorse journalist. Hans Tromp was bij de tweede sessie: “Steve gaf een interview en gaf aan dat de overleden bandleden eigenlijk niet te vervangen waren. Na het overlijden van Clarence dachten ze na over een andere naam, zouden ze wel moeten doorgaan? Gelukkig kwamen ze Jake op het spoor, ‘That saved us’. De interviewer maakte een fout toen hij het had over het overlijden van Clarence en Garry. Hij werd uiteraard direct gecorrigeerd vanuit de zaal, maar het was een gênant moment.”

Foto: Hans Tromp

Setlist 2-7: My Love Will Not Let You Down / Death to My Hometown / Ghosts / Letter to You / Prove It All Night / The Promised Land / Out in the Street / Darlington County / Working on the Highway / Downbound Train / I’m on Fire / Kitty’s Back / Nightshift / Mary’s Place / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands // Born in the USA / Born to Run / Bobby Jean / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)

Lees concertverslagen van de andere shows in het touroverzicht.