Foto: René Slegers

Springsteen en de E Street Band hebben zondag 18 juni op het TW Classic-festival in Werchter opgetreden. ‘The River’ en ‘My Hometown’ werden allebei herhaald, maar voor ‘Letter to You’ was voor het eerst deze tour geen plaats op de setlist.

Na optredens van Triggerfinger, Jack Johnson en Simply Red kwamen Bruce en de E Street Band zoals gepland pas om 10 uur het podium op. De setlist was dezelfde als die van de voorgaande show in Birmingham, maar dus zonder ‘Letter to You’. Het is voor het eerst dat dit nummer niet gespeeld werd. ‘Letter to You’ nam deze tour samen met ‘Ghost’, ‘Last Man Standing’, ‘Backstreets’ en ‘I’ll See You in My Dreams’ een belangrijke plek in de show in, omdat Springsteen de boodschap die hij met zijn concerten wil uitdragen, aan deze nummers ophangt. Ook werden de nummers die hij wel speelde, niet ondertiteld. Mogelijk was de reden hiervoor dat België meertalig is. Op de vooraf geplande setlist stond ‘The Ties that Bind’, maar Bruce besloot om ‘Candy’s Room’ te spelen.

René Slegers was op Werchter en doet verslag: “Je weet niet wat je kunt verwachten als is aangekondigd dat er voor Springsteen maar tweeënhalf uur speeltijd is gereserveerd. Springsteen zou Springsteen niet zijn als hij daar gewoon lak aan heeft en gewoon een volwaardige setlist met 27 nummers speelt. Het miezert een beetje als Springsteen opkomt met ‘No Surrender’ (‘Hello Worktor’) en als hij bij ‘Ghosts’ zelf in de regen staat, blijft hij beduidend korter op het podiumpje onder aan de trap dan anders. De regen stopt al snel en voor het eerst wordt ‘Letter to You’ overgeslagen. Dus ook geen ondertiteling, want dat was vooraf speculeren of dat in Nederlands of in Frans zou zijn.

Foto: René Slegers
Foto: René Slegers

“Springsteen heeft er weer duidelijk zin in, want hij komt regelmatig langs het publiek vooraan en hij neemt zelfs tijd om selfies te maken, handen te schudden, petjes op te zetten en rozen aan te nemen. Tijdens ‘Last Man Standing’ lijkt Bruce wat meer aangeslagen dan anders en houdt hij zijn hoofd vast waardoor het lijkt dat hij emotioneel is. Het is vandaag 18 juni, de sterfdag van Clarence Clemons. De saxofoonsolo’s van Jake komen ook sterker door. Jake pakt zijn rol als vervanger van Clarence vanavond expliciet op. Hij en Bruce wijzen regelmatig naar boven. En bij het afscheid nemen op het eind geven Bruce en Jake, inmiddels met witte hoed, elkaar een welgemeende omhelzing, die lang duurt. Bruce klopt zijn saxofonist nog extra op de schouder en een duidelijk aangeslagen Jake verdwijnt van het podium.

‘My Hometown’ (waarin Bruce ‘rug mill’ zong in plaats van ’textile mill’) en ‘The River’ worden gespeeld na een geweldige intense versie van ‘The E Street Shuffle’. Bij ‘The River’ valt het mij op dat Nils niet op het podium is. De titelsong van het vijfde album wordt heel gedreven gezongen en Springsteen heeft geen enkele moeite bij de brug van het nummer, waar hij toch hoge noten moet zingen.

Foto: René Slegers

“Bruce zingt tijdens ‘Kitty’s Back’ heel indringend met een lage basstem ‘cold truth’. Tijdens ‘Wrecking Ball’ herhaalt Springsteen ‘The swamps of Werchter’ een aantal keer, waarbij Werchter klinkt als ‘Worktar’. Bruce begint naarmate de show vordert meer schor en hees te klinken en moet zich er af en toe extra toe zetten om zijn stem goed te laten klinken. Tijdens ‘Badlands’ is Steve even van het podium af en komt hij terug met iets in zijn mond. Als hij met Bruce samen moet zingen, spuugt hij de kauwgom (?) uit op het podium.

Bij ‘Glory Days’ spelen Steve en Bruce weer hun ‘I don’t wanna go home’-toneelstuk. Bruce geeft aan dat het ‘very, very late’ is, waarbij Steve toevoegt: ‘This means only one thing!’ Waarop Bruce antwoordt: ‘I know’ en ze samen weer roepen: ‘Nobody wants to go home!’

“Vanaf de plek waar ik sta, heb ik een goed zicht op de blazers die leuke danspasjes en acts hebben tijdens verschillende nummers. Tijdens ‘Glory Days’ spelen ze honkbal na en bij ‘Born to Run’ dansen ze mee met hun instrumenten. Bij ‘Tenth Avenue Freeze-out’ heeft vanavond het eerbetoon aan Clarence extra lading. Bruce wrijft in zijn oog en lijkt een traan weg te vegen. Wederom wordt naar boven gewezen en leek het nou dat Bruce tegen Jake zei (zonder microfoon) ‘He’s up there’? Het nummer kwam op mij nog intenser over dan anders.”

Foto: Lisanne Slegers
Setlist 18-6: No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / The Promised Land / Out in the Street / Candy’s Room / Kitty’s Back / Nightshift / Mary’s Place / The E Street Shuffle / My Hometown / The River / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born in the USA / Born to Run / Bobby Jean / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)