Foto: Kees Zaal

Dinsdag 11 april gaven Springsteen en de E Street Band het tweede concert in de UBS Arena in Belmont Park, in de stad Elmont op Long Island, New York. De UBS Arena kreeg de eer om als eerste plek twee shows te organiseren. Desondanks weinig variatie tussen beide concerten, Bruce wisselde slechts drie nummers van de setlist van zondag, waaronder tourpremière ‘Born in the USA’.

‘Lucky Town’ was de eerste setwijziging op de plek van ‘Candy’s Room’. ‘Mary’s Place’ werd, nadat het nummer van The Rising zondag al het tourdebuut had gemaakt, ook bij de tweede show in de UBS Arena gespeeld. Bruce introduceerde het met de woorden: “Who’s in the house tonight? Is Long Island in the house? Most importantly, is there anyone alive out there tonight?”

‘Pay Me My Money Down’, op zondag nog gespeeld, werd ingewisseld voor ‘Trapped’. ‘Born in the USA’ opende de toegiften. Tijdens ‘Tenth Avenue Freeze-out’ pakte Bruce een bordje aan van iemand uit het publiek. Op het bord stond een foto van een jonge Springsteen-fan, Brady Elbaum genaamd, die een half jaar geleden een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Zijn familie heeft een stichting opgericht die aandacht vraagt voor jongeren met mentale problemen. Bruce droeg het slotnummer ‘I’ll See You in My Dreams’ aan hem en zijn vader op.

Kees Zaal was bij de show in Belmont Park en mailde: “Voor ons was dit het eerste concert uit deze serie en een vervolg op de show in Auckland zes jaar geleden. Toen was de band in topvorm en nu ook, alles werd echt superstrak uitgevoerd, wat je misschien ook mag verwachten aangezien de setlist nauwelijks verandert. ‘Mary’s Place’ zat er weer bij en ‘Born in the USA’ was nu het nieuwe nummer, gespeeld direct na ‘Thunder Road‘ en opgevolgd door ‘Born to Run‘. Bij ‘Thunder Road‘ zette de complete blazerssectie in bij de saxofoonsolo, iedereen werd van de sokken geblazen.”

Foto’s: Kees Zaal

“Wij vonden Bruce goed bij stem, vol energie, hetgeen ook terugkwam uit de zaal. Ook zag je dat de bandleden er onderling lol in hadden. Door de vrij vaste setlist krijg je een strakke show voorgeschoteld die in hoog tempo wordt opgediend. Ik mis wel een beetje het avontuur en het onverwachte in de setlist zoals dat in de vorige concertserie van 2016 plaatsvond. Maar uiteraard hadden we wel een topavond.”

Foto: Michael de Burger

Ook Michael de Burger, die eerder al shows in Florida en ook de eerste show in Belmont Park had gezien, was dinsdagavond bij de show. Hij mailde: “Belmont 2 was de eerste keer tijdens deze tour dat Bruce twee keer in dezelfde zaal speelde. Zou dat invloed hebben op de setlist, en zou dat ook iets zeggen over wat we kunnen verwachten als over een paar weken bijvoorbeeld twee shows in Barcelona of Amsterdam en zelfs drie in Dublin of Göteborg gepland staan? Ja en nee. Er was weer een tourpremière, ‘Born in the USA’ waar Max lekker op losging. Maar voor de rest van de show zagen we met slechts twee wisselingen weinig variatie in de setlist, zoals we dat eigenlijk al kennen uit deze tour.

Foto: Michael de Burger

De band was iets losser dan twee dagen geleden. Bruce maakte een paar schoonheidsfoutjes waarbij Stevie in de lach schoot. En hij zette zijn handtekening op een groot plakkaat, een tekening van een zon dat een kind had gemaakt. Bij ‘The E Street Shuffle’ liet Bruce aan Stevie een nieuw dansje zien; een soort vogeltjesdans die de sidekick snel oppakte. Aan het eind van de show deden ze die nog een keer samen. Ik vond de stem van Bruce juist wat minder bij deze show, maar omdat ik ‘Trapped’ eindelijk weer een keer hoorde, was de show voor mij meer dan geslaagd.

Michael: “Nog een mooi moment aan het eind; voordat hij aan het slotnummer begon, het gebruikelijke ‘I’ll See You in My Dreams’, haalde hij een bord uit het publiek en legde dat voor zich neer. Daarop bleek een verzoek te staan om dit nummer op te dragen aan een overleden brandweerman en tevens groot Springsteen-fan. Na afloop wilde Bruce weglopen, maar hij draaide zich om en gaf het bord terug aan de familie.”

In de soundcheck voor de show hadden Bruce en de band naast ‘Born in the USA’ ook ‘The Ties that Bind’ en ‘I’m Goin’ Down’ gerepeteerd.

Setlist 11-4: No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Lucky Town / Kitty’s Back / Nightshift / Mary’s Place / Trapped / The E Street Shuffle / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born in the USA / Born to Run / Rosalita (Come Out Tonight) / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)Foto’s: Michael de Burger