Springsteen en de E Street Band hebben woensdag 9 augustus de Amerikaanse najaarstour afgetrapt in het honkbalstadion Wrigley Field in Chicago. Bruce koos voor de standaardset waarbij alleen ‘Rosalita (Come Out Tonight)’ in plaats van ‘Bobby Jean’ werd gespeeld.

In totaal waren er zo’n 40.000 toeschouwers bij dit eerste Amerikaanse stadionconcert van 2023. Zoals wel vaker bij Amerikaanse stadionconcerten stonden op het veld rijen met stoeljes opgesteld en was er alleen voor het podium een relatief klein vak met staanplaatsen. Wren Graves schreef op de Amerikaanse website Consequence of Sound over het concert: “Van ‘No Surrender’ ging de E Street Band rechtstreeks naar ‘Ghosts’ en ‘Prove It All Night’, terwijl Springsteen nooit ophield met bewegen. Hij stak zijn handen omhoog als ze geen gitaar aan het spelen waren, hij ijsbeerde over het podium wanneer hij niet bij de microfoon geworteld stond en hij wiegde op zijn knieën in plaats van te staan. Het moment dat hij voor de eerste keer zelfs maar eventjes stilstond, kwam vlak voor ‘Letter to You’, toen hij gitaren verwisselde met een roadie – een interactie die net zo soepel en goed ingestudeerd was als al het andere dat op het podium gebeurde. Die onderbreking duurde slechts enkele seconden voordat hij er weer bij was.

“Veel artiesten van een derde van Springsteens leeftijd zouden naar adem snakken, en hij was hier op weg naar zijn vierde nummer. We weten dat jongere artiesten het moeilijk kunnen hebben met hun uithoudingsvermogen op het podium, want afgelopen weekend vond in Chicago Lollapalooza plaats. We zagen daar bands wegkwijnen in de verzengende hitte en vechten om het doorweekte publiek wakker te schudden. We zagen ook de vele trucs die muzikanten gebruiken om op adem te komen — het gebruik van videoclips, praten met het publiek, allemaal slimme manieren om een pauze te verhullen. Maar dit alles onderbreekt de muziek, wat een probleem is voor Bruce Springsteen. Dus hij vermeed dit probleem door nooit op adem te hoeven komen. Hij beweegt misschien niet meer zo kwiek als vijf jaar geleden, maar zijn uithoudingsvermogen is van wereldklasse.”

‘Rosalita’, steevast gespeeld bij de Amerikaanse indoorshows aan het begin van het jaar, was de enige verrassing op de setlist. Toen Bruce en de E Street Band de Europese stadiontour in Barcelona aftrapten, maakte ‘Rosalita’ plaats op de setlist voor ‘Bobby Jean’ dat uitermate geschikt is voor een meezwaaiend stadionpubliek. ‘Bobby Jean’ stond wel op de geplande setlist, net als ‘Human Touch’, maar beide nummers sloeg Springsteen over. ‘I’ll See You in My Dreams’ droeg hij op “aan mijn goede vriend Robbie Robertson”, zanger/gitarist van The Band, die eerder die dag op 80-jarige leeftijd was overleden.

Vrijdag geven Bruce en de band nog een show in Wrigley Field, het honkbalstadion van The Chicago Cubs.

Setlist 9-8:  No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Darlington County / Kitty’s Back / Nightshift / The E Street Shuffle / Mary’s Place / Johnny 99 / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born to Run / Rosalita (Come Out Tonight) / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)