Foto: Paul Snelders

Springsteen en de E Street Band hebben dinsdag 11 juli het eerste concert gegeven in stadion Parken in Kopenhagen. In het overdekte stadion ging Bruce voor vaste keuzes op de setlist, met de twee duo’s ‘Darlington County’, Working on the Highway’ en ‘My Hometown’, ‘The River’.

Paul Meerman was in Kopenhagen en mailde: “We zijn in Kopenhagen, niet alleen de hoofdstad van Denemarken, maar  tevens culturele hoofdstad van Noord Europa. Kopenhagen stad van het Tivoli park, de kleine Zeemeermin en Hans Christian Andersen. En vanavond van Bruce Springsteen en de E Street Band.

Foto: Paul Snelders
Foto: Paul Snelders
“Met het eenvoudig te begrijpen metrosysteem bereiken we het voetbalstadion van de plaatselijke FC Kopenhagen: Parken Stadion. Daar sluiten we aan bij de roll call. We begroeten en worden begroet door bekenden en onbekenden. Als we naar binnen mogen gaat het meest vreemde ritueel van de laatste maanden weer in: flesjes water leeggooien, geen dopjes naar binnen en slechts 1 stuk eten mag er mee genomen worden. Allemaal om er voor te zorgen dat de catering binnen kan verkopen. Binnen kan je in het toilet je flesje eenvoudig vullen en iedereen heeft wel een dopje mee gesmokkeld. Dus doel van de regeling niet gehaald. Buiten dat, hoeveel van de 500 die een nummer halen bij de roll call, gaan nog drinken of eten halen? Bijzonder weinig is mijn ervaring. Wat is dan eigenlijk het nut van die regeling?
Foto: Peter Inghelbrecht
Foto: Peter Inghelbrecht

“Het is benauwd in Parken. Het dak is dicht en er vallen mensen flauw. Op dat moment worden bekers water uitgereikt. Ja, dan wel. De hele regeling, commercieel belang, is waanzin.

Dan het concert, want daar komen we uiteindelijk voor. We weten, het is een vast omlijnde setlist die in het teken staat van afscheid. Toch is er dat sprookje: die melding (veelal op het einde) dat Bruce zegt terug te komen. Gaat dat nog gebeuren? Gaan we het nog mee maken? Steeds meer en vaker hoor ik geruchten over 2024. In de stad van Andersen, de kleine Zeemeermin en Tivoli kan je niet alles geloven. Maar hopen wel.
Foto: Peter Inghelbrecht
Foto: Paul Snelders

“En de hoop komt van het podium. Wat straalt de band een plezier uit. Zeker, ze doen hun kunstjes, maar wel met volle overgave en plezier. Je gaat gewoon 100% tevreden weg. Dat horen we echt van iedereen. Van “die-hard” tot maagdelijke bezoeker. Voor mij is het deze keer niet alleen The Boss zelf die veel betrokkenheid en plezier uitstraalt, maar zeker ook Max Weinberg. De power die hij in de songs legt en het zichtbare plezier doen mij geloven dat deze heren nog niet klaar zijn om afscheid te nemen. Laten we hopen dat mijn gevoel geen sprookje is.

Voor ons twee tourdebuten: ‘Darlington County’ met een erg lang aangehouden ‘Honky Tonk Women’-snippet (wees Bruce daar met zijn vinger naar onze Boss-Stones vriendengroep?) en ‘Working on the Highway’. Tevens, voor ons, terug van weggeweest: de pirouette van Nils Lofgren bij ‘Because the Night’.
Foto: Paul Snelders
Foto: Tjarko Mosterdijk
Door de warmte zat er bij deze show een zekere spanning in de lucht. De ontlading kwam vanuit de band én het publiek. Met een degelijke setlist toch een sprookjesachtige avond. Op naar donderdag, een dag vol regen en koelere temperatuur. Benieuwd of The Boss een nieuw sprookje kan maken.

Paul Snelders was ook in Kopenhagen. Zijn verslag: “Vandaag show nummer 12 gehad deze tour (en de achtste stad). En weer volop genoten. Ik was er met mijn vrouw en zoon deze keer. En ondanks dat we niet aansloten bij de roll call, toch prima plekken weten te bemachtigen. We stonden ongeveer op rij 8.

De sfeer in het stadion was erg relaxed, de ‘stagerush’ was ook erg laat. Zo’n 5 kwartier voor aanvang. Voor wie zich afvraagt, stagerush? Als iedereen de Golden Circle binnenkomt, zitten de mensen die de roll call gedaan hebben, vaak op de grond. Op een gegeven moment worden mensen onrustig, gaat iedereen opeens staan. De mensen daar achter dringen naar voren, en als je niet oplet, word je zo voorbij gelopen.

Foto: Paul Snelders

“Het was een redelijk standaard concert, maar wel met veel enthousiasme gespeeld, en zeer enthousiast publiek. Voor mij leuk dat ‘Darlington County’ en ‘Working on the Highway’ voorbij kwamen. Deze twee had ik als enige deze tour nog niet gehoord. Verder opvallend dat hij ‘Born in the USA’ niet speelde. Dit had ik nog niet meegemaakt, maar vond zeker niet erg.

Hij maakte de rest van de toegiften wat langer en dat kwam de sfeer ten goede. Uiteindelijk hebben ze 2 uur en 55 minuten gespeeld. Was wederom weel een heerlijke avond. Op naar München en Monza. Ik kijk er weer naar uit.”

Foto: Paul Snelders
Setlist 11-7: No Surrender / Ghosts / Prove It All Night / Letter to You / The Promised Land / Out in the Street / Darlington County / Working on the Highway / Kitty’s Back / Nightshift / Mary’s Place / My Hometown / The River / Last Man Standing (soloakoestisch) / Backstreets / Because the Night / She’s the One / Wrecking Ball / The Rising / Badlands / Thunder Road // Born to Run / Bobby Jean / Glory Days / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / I’ll See You in My Dreams (soloakoestisch)
Foto: Paul Snelders
Foto: Tjarko Mosterdijk