Springsteen-reportage in Nieuwsuur vanavond

04-02-2014

Vanavond in Nieuwsuur is een reportage over Springsteen in Zuid-Afrika te zien. Het gaat om een voorproefje van de uitgebreidere documentaire High Hopes in South-Africa, die Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen in Zuid-Afrika hebben gemaakt.

Leon Verdonschot, die voor vertrek al kort schetste waar de documentaire over gaat, berichtte ons gisteren na terugkomst uit Zuid-Afrika:
"Samen met Art Rooijakkers, Erik van Bruggen en de Nederlandse, in Zuid-Afrika woonachtige cameraman Bram Jansen, heb ik de afgelopen week opnamen gemaakt voor de documentaire High Hopes in South Africa. We hebben drie heel bijzondere fans uitgebreid gevolgd en geïnterviewd, veel fans rond de zaal en het stadion gesproken, met zowel Little Steven als Tom Morello als een vertegenwoordiger van de Tutu Foundation een lang interview gedraaid, de persconferentie van Bruce en de soundcheck bijgewoond en van alle vier de show bijzonder materiaal kunnen vastleggen, dankzij de meer dan hartelijke medewerking van Sony en Bruces management.
Kortom, we zijn heel erg enthousiast: dit min of meer spontane idee heeft oneindig veel meer opgeleverd dan waarop we hadden durven hopen. De komende komende weken gaan we monteren. Via Be True houden we jullie op de hoogte van de vorderingen en de première. Voor een kort voorproefje: kijk dinsdag 4 februari naar het item dat Art over onze reis maakte voor Nieuwsuur ."

De Nieuwsuur-uitzending begint vanavond om 22.00 uur op Nederland 2. Wanneer de documentaire wordt uitgezonden is nog niet bekend. Erik van Bruggen vertelde gisteren al op Radio 1 over zijn belevenissen in Zuid-Afrika.


Art Rooijakkers en Leon Verdonschot bij Springsteens persmeeting in Kaapstad.Win 2 kaarten voor Bruce by Marsman

26-01-2014, laatste update: 01-02-2014

Joost Marsman (in het verleden de frontman van Is Ook Schitterend) wil dit jaar een tour doen waarin hij een hommage brengt aan Springsteen. De showscase vindt op 9 februari in Amsterdam plaats en twee Be True-lezers maken kans op gratis kaarten.

Marsman noemt Springsteen een van zijn helden en wil graag een saluut aan hem brengen. Op zijn website schrijft hij: "In mijn vaders absurd grote vinylcollectie vond ik het dubbelalbum The River. Door Big Man Clarence Clemons ging ik saxofoon spelen. En de titelsong van die lp verleidde me ertoe uiteindelijk zelf de gitaar te pakken en liedjes te gaan schrijven."

Hoewel hij aangeeft niet van covers te houden, wil hij als eenmalig project voor 2014 toch de planken op met Springsteen-nummers. Hij heeft hiervoor een band samengesteld die qua bezetting lijkt op de E Street Band. "Twee jaar geleden mocht ik met Bløf op Concert at Sea een liedje meedoen. Dat werd ‘Darkness on the Edge of Town’. Toen is eigenlijk al de kiem gelegd voor het project Bruce by Marsman."

Op zondagmiddag 9 februari vindt in de Heeren van Aemstel in Amsterdam een showcase plaats. Daarna worden meer concertdata bekendgemaakt. Kaarten voor de showcase zijn verkrijgbaar via Marsmans website, maar hij geeft er ook twee keer twee weg aan Be True-lezers.
Update: de inzendtermijn voor de prijsvraag is gesloten, prijswinnaars zijn door Joost Marsman op de hoogte gesteld.Nederlandse videoreportage Zuid-Afrikaanse Bruce-fans

23-01-2014

Volgens Sony Music Nederland houdt Springsteen zondag in Kaapstad voorafgaand aan de show weer een persmeeting met een soundcheck en een vraag- en antwoordronde. De Nederlandse journalist Leon Verdonschot is daar samen met een klein videoteam ook bij aanwezig.

Verdonschot gaat met Art Rooijakkers en Erik van Bruggen een documentaire van 25 minuten maken, getiteld 'High Hopes in South Africa', over Springsteens eerste vier shows ooit in dat land. Verdonschot: "Daarvoor gaan we twee fans volgen: een in Johannesburg, een in Kaapstad, die al hun hele leven wachten op deze shows. En dat tegen de achtergrond van de verkiezingen, in het land waar Little Steven en Bruce met Artists United Against Apartheid wel echt een verleden mee delen."


Roadie Lef Carroll plaatste al foto's van het opbouwen van het podium in Kaapstad op Instagram.

De fans zijn een blanke en een zwarte man uit Johannesburg. De blanke man wordt gevolgd tijdens zijn autorit naar Kaapstad en zijn verblijf daar. De zwarte fan gaat naar de show in Johannesburg, met zijn moeder, en wordt daar gefilmd. Volgens Sony mogen in de documentaire ook live-beelden van de eerste drie nummers van de vier shows in Zuid-Afrika verwerkt worden.

Er is vandaag een clip verschenen van het nummer 'Just Like Fire Would':Naast usb-band toch ook mp3- en flac-downloads

22-01-2014

Naast de vrijdag aangekondigde usb-armbandjes met officiële concertdownloads, gaat Springsteen nu ook via zijn webshop een stuk goedkoper geprijsde mp3-downloads en flacs aanbieden na de concerten.

Het lijkt erop dat het Springsteen-team zich wat heeft aangetrokken van alle kritiek op de dure usb-armbandjes, want Backstreets heeft bevestigd gekregen dat er na de concerten via de webshop ook downloadlinks van de shows komen. Voor 9,99 dollar kun je het concert in mp3 downloaden en voor 14,99 dollar in het betere flac-formaat.Veel commotie over prijs usb-armband

19-01-2014

De aanvankelijke verheugdheid over het Springsteen-nieuws van vrijdag over het aanbieden van officiële concertdownloads via usb-armbandjes, is snel omgeslagen toen zaterdag uit de Fanfire-webshop bleek dat de prijs 40 dollar was. Dit bedrag, dat in vergelijking met wat andere artiesten aanbieden erg hoog is, zorgde voor veel verontwaardiging onder fans.

Niet alleen is 40 dollar (exclusief verzendskosten, waardoor de prijs voor Europeanen flink kan oplopen, als je vanuit de EU kijkt staat hij voor 30 euro te koop) voor slechts één concertdownload al erg veel, maar dat de downloads volgens de eerste berichten ook slechts in een magere mp3-kwaliteit worden aangeboden, deed velen in woede ontsteken. Er kwam al heel snel een online petitie, en een andere fan maakte een protestlied dat hij vals inzong. De verkopers gaan daarmee voorbij aan andere beschikbare digitale audio-formats zoals Flac of Flac-HD, die de muziek in veel betere kwaliteit weergeven. Om maar niet te spreken over de onhandigheid van het moeten laten opsturen van een usb-stick als je ook downloadlinks kunt verkopen via een webshop.

De blogger van Stay Hard, Stay Hungry was een van de eerste die met wat prijzen van vergelijkbare downloadproducten van Pearl Jam publiekelijk duidelijk maakte dat Springsteens management op z'n minst totaal geen idee van de huidige internetmarkt heeft. Het lijkt erop dat Springsteens mensen zich hebben laten leiden door de cd-prijs die je nog steeds voor een kwaliteitsbootleg van een concert neertelt. Of Landau of Springsteen nou willens of wetens een commercieel slaatje uit de downloads wilden slaan, zal wel nooit duidelijk worden. Wat wel duidelijk is, is dat kennis van dit soort producten in het Springsteen-kamp totaal afwezig blijkt te zijn.

Het lijkt er nu op dat ze hun fout proberen recht te zetten door twee anonieme bronnen door fansite Backstreets te laten opvoeren, die tekst en uitleg geven over hun bedoelingen met de usb-stick. Zo geven ze aan dat de usb-armband vooral was bedacht als handige merchandise die je voor een concert koopt, omdat je een armband niet zo snel verliest als een losse usb-stick of een papiertje met een downloadcode. Ook zeggen ze dat de armband vooral ook is bedoeld voor mensen die misschien maar één Springsteen-concert in hun hele leven bezoeken, zoals wellicht zal gelden voor de bezoekers van de concerten in Zuid-Afrika. Verder stellen ze dat ze in de toekomst zeker willen kijken naar de wensen van fans die graag cd's of officiële downloads van concerten willen kopen in goede kwaliteit tegen een redelijke prijs.

Volgens Kari-Anne Fygi, eindredacteur van Tijdschrift voor Marketing, is er sprake van een "redelijk standaard damage control-strategie. Je ziet het vaker, bij mislukte PR: volgende stap is deels ontkennen, in dit geval, afzwakken, en aangeven dat je eraan werkt en 'dat er plannen zijn'."Bruce bij Light of Day in Asbury Park

19-01-2014

Springsteen heeft gisteravond 18 januari bij het Light of Day-festival in het Paramount Theater in Asbury Park opgetreden met Joe Grushecky and the Houserockers. Eerder op de avond speelde hij ook al mee met Jesse Malin en Willie Nile.

Na vorig jaar een keer overgeslagen te hebben, stond Bruce weer op de planken bij het jaarlijks terugkerend festival dat georganiseerd wordt door Gruschecky's manager Bob Benjamin, om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Bruce speelde eerst met Jesse Malin het nummer 'Do You Remember Rock and Roll Radio?'. Bij het optreden van Willie Nile was Bruce ook even terug om mee te doen op 'One Guitar'. Als laatste act van de avond traden Joe Gruschecky and the Houserockers op (waarbij ook Eddie Manion meedeed) en vanaf het tweede nummer kwam Bruce meedoen. De setlist kende zowel Springsteen- en Gruschecky-nummers die Bruce wel vaker met Gruschecky doet. Maar meest opvallend was natuurlijk het debuut van 'Frankie Fell in Love'.
Verschillende bezoekers deden meldingen over slecht geluid. Bruce leek een verkoudheid onder de leden te hebben; hij droeg een opmerkelijk sjaaltje en zijn stem en toonvastheid bij bijvoorbeeld het begin van 'Atlantic City' en 'Save My Love' liet te wensen over.Be True-lezer Hannet Johannes was erbij in Asbury Park en mailde ons het volgende verslag:

Midden in de set van Jesse Malin komt Springsteen het podium op, nadat Kevin Buell, Springsteens roadie, al een paar keer aan de zijkant van het podium te zien was om gitaren te stemmen. Bruce speelt mee op een dampende versie van 'Do You Remember Rock and Roll Radio?', omdat, zo zegt Jesse later, hij en de band niet de hele tekst kenden. Bruce zingt maar speelt geen solo's en verdwijnt na dit nummer en een knuffel van Jesse weer van het podium.
Ongeveer een uur later komt Bruce weer op het podium. Bij het laatste numner van Willie Nile roept Willie er een paar van zijn vrienden bij. Mike Peters en Joe D'Urso lopen als eerste het podium op, direct gevolgd door Springsteen. Samen spelen ze een swingende versie van 'One Guitar', waarbij Bruce vooral deel is van het koor (hij deelt de microfoon met Mike Peters) en waarbij hij af en toe flink los gaat op de gitaar.

Springsteen en Willie Nile (foto: Hannet Johannes).

Wanneer de gordijnen opengaan voor het laatste concert van de avond, van Joe Gruschesky en de Houserockers, blijkt bij het tweede nummer al dat deze band gaat dienen als 'backing band' voor Springsteen. De sfeer is heel anders als met de E Street Band, losser, ongedwongen. Met The Houserockers (en Ed Manion op sax) voelt het alsof je in in een kroeg naar een van de betere barbands zit te luisteren.
Springsteen begint verbeten met een mooi, helder 'Adam Raised a Cain', dat wordt gevolgd door Gruschesky die 'Never Be Enough Time' zingt. Je merkt dat de zaal ook even moeten wennen, onduidelijk of Springsteen het heft in handen gaat nemen of dat hij hooguit een paar nummers met Gruschesky gaat meespelen.
De twijfel is direct weg bij het derde nummer, 'Darkness', waarbij Bruce bij de start losjes het pianogedeelte met zijn hand lijkt mee te spelen.
'Hearts of Stone' krijgt een mooie, gevoelige uitvoering met een glansrol voor Eddie Manion. Ook bij het outtro lijkt Bruce het publiek bijna toe te fluisteren. Het daarop volgende 'Pumpin' Iron, Sweating Steel' laat zien over welke kwaliteiten de muzikanten beschikken. Vooral het duel tussen Springsteens gitaar en de mondharmonica van fotograaf en gastmuzikant Danny Clinch (die voor dit nummer zijn camera even heeft weggelegd) maken indruk.
Na 'Atlantic City' en 'Talking to the King' vertelt Bruce dat je, als het om de liefde gaat, niks aan wiskunde hebt: 1 en 1 is namelijk 3,waarbij het publiek een paar keer "3" moet roepen aan het einde van een zin. Deze introductie wordt gevolgd door 'Frankie Fell in Love', waarbij Gruschecky het laatste couplet (waarschijnlijk tijdens een tour gezongen door Steve) voor zijn rekening neemt, door Springsteen vastgepakt in een innige omhelzing.Met 'Save My Love' gaat Springsteen nog even door op de romantische tour, waarna Gruschesky 'I'm Not Sleeping' inzet. Het dak gaat er af wanneer Bruce 'Because the Night' begint te spelen, met zijn rug naar het publiek, met een intro dat doet denken aan de uitvoering van '78 zoals die ook op The Promise staat. De rest van het numner blijft het echter een beetje ingetogen, breekbaar. Hij herhaalt de eerste zin ("Take me now") ook vier keer, voordat hij begint te zingen. Aan het einde barst het wel helemaal los. Een mooie versie van dit nummer!
Het laatste nummer van de reguliere set is 'The Promised Land, alvorens alle aanwezige artiesten het podium betreden voor 'Light of Day'. Midden in het nummer gebaart Springsteen dat de band moet stoppen met spelen om het woord te geven aan Bob Benjamin, manager van Gruschecky en zelf lijdend aan de ziekte van Parkinson. Bestrijding van deze ziekte is de reden waarom we allemaal bij het LoD-concert zijn. Een mooi, ontroerend dankwoord van Bob volgt, waarna iedereen in het publiek 'Happy Birthday' voor hem zingt (oorspronkelijk waren de Light of Day-concerten op zijn verjaardag gepland) en er een taart gepresenteerd wordt.
De avond eindigt met 'Thunder Road'. Springsteen krijgt de akoestische gitaar van Kevin, maar het hele nummer wordt a cappella gezongen door alle muzikanten, Bob en het publiek. Als Bob, die voor de microfoon staat, de fout in gaat, maakt Springsteen een grappige opmerking en beginnen we weer bij het begin van het betreffende couplet. Met een gierende harmonicasolo sluit Springsteen af.Vooraf was het de vraag of Springsteen zou komen (in 2013 was hij immers afwezig) maar we kregen meer dan waar we op hadden kunnen hopen! Ik heb de tijd niet bijgehouden, maar op een concert van anderhalf à twee uur had ik nooit kunnen hopen, en dat op deze geweldige locatie. We kregen een Springsteen die even leek te willen vergeten dat hij een megaster is, een Springsteen die gewoon lol wil hebben tijdens het spelen van mooie nummers met vrienden.
Voor veel Amerikanen in het publiek ( die een Greatest Hits-show verwachtten) misschien even wennen, maar wat een bijzondere avond was dit! Een heel andere energie dan bij een E Street-stadionconcert, maar zeker iets wat ik nooit had willen missen!

Op de website van Asbury Park Press staat een mooie slideshow van 56 foto's van het optreden.

Setlist: met Jesse Malin: Do You Remember Rock and Roll Radio? / met Willie Nile, Joe D'Urso en Mike Peters: One Guitar
met Joe Grushecky & The Houserockers + Ed Manion (sax): Adam Raised a Cain / Never Be Enough Time / Darkness on the Edge of Town / Hearts of Stone / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Atlantic City / Talking to the King / Frankie Fell In Love / Save My Love / I'm Not Sleeping / Because the Night / The Promised Land // met alle artiesten: Light of Day / Thunder Road (akoestisch)Concertdownloads en meer shows

17-01-2014

Springsteen sprak eerder deze week in een interview met NPR al over mogelijke legale concertdownloads kort na shows. Dit nieuws is nu officieel bevestigd via een persbericht en een tweet van @springsteen. Ook is er binnnenkort nieuws te verwachten over meer shows.


"Het internet is onze vriend geworden", zei Springsteen in het NPR-interview. "We leven nu meer met een Grateful Dead-touridee (de band die als eerste begon met officiële concertdownloads, red.),  alles wat je doet wordt opgenomen." Fans van over de hele wereld kunnen volgens het persbericht een zogenoemd usb-polsbandje aanschaffen, tijdens de concert en online. Daarop kan dan binnen 48 uur na een concert een show naar keuze worden gedownload.
Dit roept meteen al vragen op over mogelijke kosten van de usb-armband en hoeveel concerten daarmee dan kunnen worden gedownload. Volgens een tweet van @springsteen wordt hier binnenkort meer over bekend, en vanaf de shows in Zuid-Afrika worden de downloads al beschikbaar. In ieder geval is de armband al vanaf volgende week online aan te schaffen.

Het persbericht stelt ook dat er binnenkort meer tourdata zullen worden aangekondigd. Of dit Amerikaanse of Europese shows zullen zijn, of beide is nog niet helemaal duidelijk. Gezien de recente aankondiging van het optreden van Springsteen en de E Street Band op het New Orleans Jazzfest, lijken meer data voor de VS voor de hand te liggen. Maar van de week stond in Ticketmaster per ongeluk ook al een concert in Finland in september kort online.

Vandaag werd ook bekend dat High Hopes op nr. 1 in de Dutch Album Top 100 is binnengekomen. De verwachting is daarnaast dat het album volgende week een heel goede kans maakt om ook op nr. 1 van de Billboard 200 Chart te komen.Bruce en Patti op tribute-cd Jackson Browne

17-01-2014

Bruce en Patti staan met het nummer 'Linda Paloma' op Looking Into You, het tribute-album voor Jackson Browne. Deze dubbel-cd bevat nummers van Browne die door andere artiesten worden uitgevoerd en verschijnt op 1 april.

In september liet Jimmy LaFave, op tour in Nederland, al weten dat hij Springsteen had benaderd om mee te doen aan dit project. Naast Springsteen, Scialfa en LaFave doen onder anderen Lyle Lovett, Lucinda Williams, Bonnie Raitt, David Lindley, Venice, Don Henley, Eliza Gilkyson en Bruce Hornsby mee. 'Linda Paloma' heeft Jackson Browne oorspronkelijk als een Mexicaans mariachi-nummer op zijn album The Pretender gezet, dat hij in 1976 met Jon Landau als producer maakte.Drie nummers, een sketch en een interview bij Fallon

15-01-2014

Springsteen heeft gisteravond in de tv-show Late Night with Jimmy Fallon opgetreden. Hij speelde met de E Street Band (zonder Steve, met Patti) en met Tom Morello drie nummers. Ook werd hij geïnterviewd en deed hij samen met de presentator weer een sketch.

De sketch bestond uit een akoestische versie van 'Born to Run', met een bijna compleet andere tekst, waarin de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, flink op de hak werd genomen. Springsteen en Fallon waren allebei hetzelfde gekleed, als de Bruce uit 1985 compleet met rode bandana en afgeknipte spijkerblousemouwen.
'Born to Run' had voor de gelegenheid de titel 'Governor Chris Christie's Fort Lee, New Jersey Traffic Jam' meegekregen. De Republikein die een groot Springsteen-fan is (hij zorgde er onder andere voor dat de vlaggen halfstok ginggen toen Clarence was overleden), is in opspraak geraakt door een schandaal rond een brug en een geval van vermeend misbruik van publiek geld dat nog niet is opgehelderd. Hij heeft Springsteen ook weleens gevraagd op te treden bij zijn inauguratie, wat Bruce weigerde; de liefde is niet wederzijds, al schudde Bruce hem wel de hand na zijn optreden bij het Sandy-benefiet.

Springsteen speelde met de E Street Band drie nummers in de tv-show:'High Hopes', 'Heaven's Wall' en 'Just Like Fire Would' (sommige mensen hebben problemen met het afspelen van deze filmpjes, bij ons worden ze met browser Firefox gewoon vertoond). Steve was er niet bij, want hij is al in Noorwegen voor nieuwe topnames voor de serie Lilyhammer. Patti was wel van de partij en ook muze Tom Morello vergezelde Bruce op het podium.

De uitvoering van de drie nummers was het eind van Springsteens optreden in de tv-show. Uiteraard was hij eerder al wel geïnterviewd door Fallon. Die stelde zelfs via Twitter ingezonden vragen van fans aan Bruce, waaronder die of de tekst in 'Thunder Road' nou "sways or waves" was? Bruce verwees naar de tekst bij het album en verwachtte wat hulp uit het publiek, maar die kwam niet.

Preview High Hopes druk bezocht

10-01-2014

De preview van High Hopes in JT Bioscoop Amersfoort is gisteravond bezocht door zo'n 550 mensen. Het was alweer de tiende keer dat Be True samen met Sony Music een release party voor een Springsteen-album of -dvd organiseerde.Op het programma stond het Born in the USA-concertdeel, de bonus-dvd bij Springsteens nieuwe cd High Hopes, die is opgenomen bij het Hard Rock Calling-festival in Londen 2013. Na een pauze volgde het live-concertmateriaal van de dvd Springsteen & I (beelden van Hard Rock Calling 2012, met het befaamde gastoptreden van Paul McCartney). Voor veel bezoekers was de release party na ruim een half jaar na de laatste Europese concerten een gezellig weerzien met andere fans. Er waren ook enkele Belgen naar Amersfoort gekomen, onder wie Alain Van Rentergem, die prominent in beeld was op de eerste rij van het Hard Rock Calling-concert in Londen. Wie goed had gekeken spotte ook nog een enkele andere previewbezoeker op het grote scherm. De belangstelling voor de preview was zo groot, dat van de oorspronkelijke locatie in Ede moest worden afgeweken. Gelukkig stelde Be True-lezer Gerrit Doorn, die voor JT Bioscopen werkt, voor om twee zalen in Amersfoort te gebruiken.

Sony had een canvasuitvergroting van een High Hopes-poster ter beschikking gesteld voor verloting. En alle bezoekers kregen als verrassing van Sony ook een poster en een promo-single mee naar huis. De gelimiteerde cd/dvd-set was voor 15 euro te koop, de lp-set voor 25 en de cd voor 10 euro.


Sony Music had een canvasuitvergroting van een High Hopes-poster voor verloting beschikbaar gesteld. Rechts: de winnares.


Maar ook voor alle bezoekers was er een poster en promo-single.

Artiest Erwin Nyhoff bezocht de preview ook, samen met collega-singer/songwriter Peter van Vleuten. Hij deelde nog wat folders uit voor zijn theatertour 'In the footprints of' (gaat dat in het najaar zien, beslist de moeite waard!). Hetzelfde deed Joost Marsman ook, verscholen onder een muts, voor aanvang aan de entree van de bioscoop. Ook hij staat binnenkort met zijn band op de planken met optredens met Springsteen-nummers.

Meer foto's vind je in het fotoalbum op onze Facebook-pagina.Bruce en E Street Band bij Jimmy Fallon

08-01-2014

Springsteen zal op 14 januari, de Amerikaanse releasedatum van High Hopes, met de E Street Band in de televisieshow Late Night with Jimmy Fallon optreden.

Springsteen heeft ook in 2010 en 2012 bij de televisieshow van Jimmy Fallon opgetreden, ter gelegenheid van de release van de Darkness-box en Wrecking Ball. Naast reguliere live-uitvoeringen van eigen nummers heeft Bruce beide keren ook meegedaan aan een komische sketch van Fallon, waarin de komiek Neil Young imiteerde en Springsteen een vroegere versie van zichzelf neerzette (in 2010 speelde hij de jonge Bruce ten tijde van Born to Run, in 2012 Bruce ten tijde van Born in the USA).


> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF