Bruce over Bowie

11-01-2016

Springsteen heeft op Facebook een statement over het overlijden van David Bowie laten plaatsen.

Over here on E Street, we’re feeling the great loss of David Bowie. David was a visionary artist and an early supporter of our music. Always changing and ahead of the curve, he was an artist whose excellence you aspired to. He will be sorely missed.
- Bruce


Fotobijschrift vermeldt augustus, maar het was op 25 november 1974 dat Bruce David Bowie bezocht in de studio.Vanochtend werd bekend dat David Bowie gisteren is overleden, hij bleek al anderhalf jaar kanker te hebben. Bowie nam twee nummers van Bruce op, 'Growin' Up' in 1973 en een jaar later 'It's Hard to Be a Saint in the City' (met Roy Bittan op piano). Bruce bezocht Bowie tijdens die opname in 1974 in de studio in Philadelphia. Die ontmoeting (bovenstaande foto) is beschreven. Bowie had Springsteen eerder zien optreden op 5 februari 1973 in Max's Kansas City. Over dit optreden zei Bowie: “So this guy is sitting up there with an acoustic guitar doing a complete Dylan thing. My friend and I were about to leave when he started introducing a band who were joining him on stage. The moment they kicked in he was another performer. All the Dylanesque stuff dropped off him and he rocked. I became a major fan that night and picked up Asbury Park immediately.”
Tijdens The River-tour ontmoette Bowie Springsteen nogmaals backstage, daar zijn de foto's onderaan dit bericht gemaakt.

Southside Johnny voor 7 shows naar Nederland

11-01-2016, laatste update: 13-01-2016

Southside Johnny and the Asbury Jukes komen voor zeven concerten naar Nederland. Met het uitbrengen van de nieuwe plaat Soultime eind vorig jaar hebben de mannen uit Asbury Park nieuw materiaal en inspiratie opgedaan om eind april/mei uitgebreid van Noord- tot Zuid-Nederland voor oude en nieuwe fans te komen optreden.

Foto: Jos Westenberg.

Het tourschema ziet er als volgt uit:

30 april: Groningen Oosterpoort Rhythm & Blues Night
1 mei: Maastricht Muziekgieterij
3 mei: Utrecht TivoliVredenburg
4 mei: Den Haag Paard van Troje (i.v.m. Dodenherdenking opening zaal om 20.05u)
6 mei: Ospel Moulin Blues Festival
15 mei: Raalte Ribs & Blues Festival
16 mei: Amsterdam Paradiso


De voorverkoop voor de shows in Utrecht en Den Haag start aanstaande donderdag (let op: vroege bestellers voor het concert in Den Haag ontvangen in de eerste week van de voorverkoop korting). De kaartverkoop voor het concert in Amsterdam start vrijdag. De voorverkoop voor het Rhythm and Blues-festival in Groningen is al gestart. Wanneer de voorverkoop voor de andere shows start, is nog niet bekendgemaakt.
Naast deze zeven shows in Nederland zullen Southside en de Jukes ook twee concerten in Engeland en vijf in Duitsland geven.

Niet eerder gaven Southside Johnny en de Jukes zoveel concerten tijdens een tour in Nederland. Eind 1992 speelden ze zes keer achter elkaar en in 2003 waren er vier shows. Nu zeven concerten, waarvan drie festivals. De tour start in Groningen op het Rhythm & Blues-festival, een muziekfestival waar Southside eerder met de Jukes gespeeld heeft. Ook het Moulin Blues-festival in Ospel staat op het programma. Hier trad Southside in 1999 ook op, niet met de Jukes maar met een viermansformatie, met Bobby Bandiera, Kevin Gordon en Rick Schell (met die formatie stond hij dat jaar ook op het Groningse festival).


Southside Johnny laat zijn nieuwe cd zien bij een concert op 25 oktober 2015 in Brooklyn (foto: Jos Westenberg).

Southside Johnny heeft eind vorig jaar zijn 17e studioalbum uitgebracht, Soultime. De muziek op dit album, die hij met toetsenist Jeff Kazee schreef, grijpt terug naar de soul- en rhythm 'n bluesmuziek van eind jaren zestig, begin jaren zeventig, en met name Superfly van Curtis Mayfield was de inspiratie voor Southside om deze nieuwe plaat op te nemen. Het album is te koop via Southside Johnny's webstore.

Update 13-1: Er komt ook een show in België, op 14 mei in Het Depot in Leuven.Bruce met Paul McCartney bij Saturday Night Live

20-12-2015

Springsteen had aangekondigd dat hij bij zijn optreden bij Saturday Night Live, dat gisteravond op de Amerikaanse televisie is uitgezonden, een verrassing in petto had en die verrassing was Paul McCartney. De ex-Beatle kwam plotseling meezingen met de afsluiter 'Santa Claus is Comin' to Town'. Daarvoor hadden Bruce en de E Street Band 'Meet Me in the City' en 'The Ties that Bind' gespeeld.Bruce en de E Street Band begonnen hun optreden op Saturday Night Live met een première: 'Meet Me in the City', de outtake van The River-box die ook als eerste single van de box werd vrijgegeven. Van de E Street Band was iedereen van de partij, dus ook Patti Scialfa, Jake Clemons en Soozie Tyrell. 'The Ties that Bind' was het tweede nummer dat Bruce en de band speelden.Ten slotte sloten ze samen met de cast van het televisieprogramma de uitzending af met 'Santa Claus is Comin' to Town'. Aan het begin van het nummer kwam Paul McCartney plotseling te voorschijn met sleebellen in zijn hand. Hij voegde zich eerst bij de comédiennes Tina Fey en Amy Poehler, die de presentatie van deze aflevering van Saturday Night Live in handen hadden. McCartnney maakte het bovenste knoopje van zijn blouse los en deed enthousiast mee op het kerstnummer. Little Steven had de oud-Beatle al snel gespot en wenkte hem naar zijn microfoon te komen. Bruce wenste iedereen een vrolijk kerstfeest, vroeg aan Tina Fey, Amy Poehler en Paul McCartney of ze braaf waren geweest en terwijl de aftiteling al door het beeld liep, werd 'Santa Claus' nog eens ingezet.Interview met Bruce bij The Tonight Show

18-12-2015

Springsteen was gisteren te gast bij The Tonight Show voor een interview geleid door presentator Jimmy Fallon. In een tien minuten durend gesprek sprak hij over The Ties That Bind-box, de opnames voor The River en de aankomende tour. Bruce trad niet op.

Jimmy Fallon stelde zich als interviewer iets te veel als fan op waardoor het gesprek vooral lollig werd maar weinig nieuwe informatie gaf. Springsteen vertelde dat bij The River-tour voor het eerst ook vrouwen naar zijn concerten kwamen. Tot die tijd waren het vooral mannen die zijn shows bezochten, "vanwege de homo-erotische onderstroom in mijn muziek". Bruce vertelde ook over 'Hungry Heart', dat hij oorspronkelijk aan The Ramones wilde geven maar op aanraden van Jon Landau toch zelf hield. De huisband The Roots speelde een stukje van 'Hungry Heart' in een punkuitvoering zoals The Ramones dat gedaan zouden kunnen hebben.
Fallon vroeg wat Bruce zou doen als hij in de auto reed en iemand langs zag rijden met zijn muziek aan. "Dan toeter ik en zwaai ik naar ze", zei Bruce lachend. Jimmy Fallon bladerde tijdens het gesprek door het boek dat in The River-box zit. Ten slotte spraken ze ook kort over de aankomende tour. Bruce vergiste zich toen hij zei dat de tour op 14 januari in Pittsburgh van start zal gaan.Zaterdag is Springsteen samen met The E Street Band te gast in Saturday Night Live. Daar zullen ze ook optreden. Jimmy Fallon vroeg wat hij in die show gaat spelen, maar dat verklapte Bruce nog niet: "It's a surprise."Springsteen: nog geen tourplannen Europa

11-12-2015

Springsteen heeft een interview gegeven aan de Amerikaanse fanclub Backstreets. Daarin liet hij weten dat er vooralsnog geen tourplannen voor Europa zijn.

Bruce belde na het interview op E Street Radio ook nog met Chris Phillips van Backstreets. Phillips vroeg of de tour zich beperkt tot aangekondigde reeks Amerikaanse shows. Bruce: "Op dit moment wel. Zou het nog wat langer kunnen doorgaan? Dat hangt ervan af. Het hangt ervan af of we er plezier in hebben, en als het misschien past om nog wat shows toe te voegen, dan kunnen we dat misschien overwegen. Maar op dit moment zijn dit de enige shows die we zeker doen."
Op de vraag van Phillips of de toegewijde Europese fans kans maken op shows in Europa, gezien het feit dat een belangrijk deel van de oorspronkelijke River-tour van 1981 ook in Europa plaatsvond, zei Bruce: "Dat deel van de tour zorgde ervoor dat onze naam gevestigd werd in Europa. De River-tour was daar een heel belangrijke gebeurtenis voor ons. Maar ik weet het nu nog niet, dat moeten we nog zien. Zoals ik zei: we hebben oorspronkelijk maar een paar shows gepland, dus ik weet niet of we veel meer gaan doen dan wat we gepland hebben. Ik kan dat echt nog niet zeggen."

Bruce keek ook alvast vooruit naar het touren in de toekomst: "Vandaag de dag hoeven we niet meer op tour te gaan voor 150 shows, steeds als we de band bij elkaar hebben. We kunnen ook voor twintig shows op pad gaan als we er zin in hebben. We zijn niet gebonden aan de regels van vroeger dat we een plaat moeten hebben en dan eropuit moeten trekken voor twee jaar.  Maar ik ben er wel zeker van dat we dat in de toekomst ook wel weer zullen doen. We hoeven het niet te doen, we hebben nu meer vrijheid. We kunnen de band samenbrengen en een paar shows spelen, met een idee erachter en iets waarvan we denken dat de fans het leuk vinden. We zullen het album van begin tot het eind spelen en dan spelen we nog een paar speciale outtakes en een paar favorieten. Het moet een mooie avond worden."

Bruce licht ook toe waarom hij The River in zijn geheel wil spelen bij ieder concert: "Het album The River was opgezet om als een live-show te spelen. En het speelt daarom ook goed op de manier zoals het is. Daarom hebben we er ook zoveel tijd aan besteed, het was ons idee om nieuw materiaal erop te hebben dat speelde als een live-show. Want fans zeiden altijd: 'De plaat klinkt goed, maar...', het was altijd: de shows, de shows, de shows... We wisten niet goed op plaat vast te leggen wat in de show gebeurde. We deden ook niet altijd een poging om dat te bereiken, maar op The River probeerden we wel een deel van dat gevoel en de ambiance op de plaat te krijgen."

Over het spelen van albumshows in het algemeen: "Het bevalt mij zeer, want ten eerste hebben we er in de meeste gevallen jaren over gedaan om de juiste volgorde (van nummers op de plaat, red.) te krijgen. Alleen al de volgorde. Het werk is een geheel, het is bedoeld om van het begin tot het eind naar te luisteren. Zo maak ik nog steeds mijn platen, snap je? Het is erg vreemd als je je bedenkt dat wanneer artiesten op tour gaan, het eerste dat ze altijd doen is het album in stukjes hakken. Ze spelen wat nummers hier, een paar nummers daar... Dat is niet normaal als je bedenkt hoeveel tijd en moeite je erin hebt gestoken om de volgorde en de inhoud van het album te bepalen. Dus wanneer je een albumshow speelt, dan krijg je daar weer wat van terug. Je krijgt een totale ervaring van een heel bepaalde plaats en tijd, een bepaalde selectie nummers. Dat heeft zijn eigen identiteit. En ik geloof dat de som van die twintig nummers samen groter is dan wanneer we elk van de nummers apart spelen op een bepaalde avond. Je krijgt het gevoel van een bepaalde periode, gevoel voor waar je toen met je gedachten was, de onderwerpen waar je aan dacht, en wie je op dat moment was. Het markeert echt een bepaald moment in je werkende leven. Dus ik hou ervan om de platen in hun geheel te spelen. Als je klaar bent, heb je het gevoel het album in totaliteit te hebben ervaren
."Bruce bij de Tonight Show

11-12-2015

Nog voordat Springsteen bij Saturday Night Live komt zal hij zijn opwachting maken bij de Tonight Show van Jimmy Fallon. Op 17 december staat Bruce gepland te verschijnen, waarschijnlijk voor een interview.

Volgende week donderdag staat Bruce als een van de gasten genoemd in de agenda van The Tonight Show. Hij wordt niet als muzikale gast aangeduid, dus het is niet duidelijk of hij alleen voor een interview komt, of dat hij ook zal optreden. De E Street Band wordt niet genoemd. Twee dagen later zal hij wel met de E Street Band optreden bij Saturday Night Live.

Bruce heeft drie keer eerder opgetreden bij het televisieprogramma van Jimmy Fallon, die toen nog Late Night presenteerde. Hij deed ook mee in sketches. Daarin verkleedde Bruce zich als een jongere versie van hemzelf. In het verleden was Bruce ook al twee keer eerder te gast in de Tonight Show, dat toen nog werd gepresenteerd door Jay Leno.Bruce geeft uitleg over komende tour

09-12-2015

Op E Street Radio was vandaag een 'surprise caller' te horen, niemand minder dan Springsteen zelf! Hij gaf in het programma van Dave Marsh een korte toelichting op de komende River-tour.

Bruce vertelde dat hij eigenlijk bezig was aan een solo-cd waarop dan ook een solotour zou volgen, maar dat hij bedacht dat het dan wel een hele tijd zou duren voordat de fans de band weer zouden zien en dat hij zijn bandleden zelf ook miste. Aanvankelijk waren er geen plannen rond de River-box, maar toen eenmaal het idee er was om een show te geven om wat aandacht te genereren, groeide dat uit tot een paar shows en vervolgens "a small series of shows, basically one nighters".

"Mijn herinnering aan The River, van begin tot eind, toen we het speelden in Madison Square Garden (in 2009, red.) was dat het een goede avond muziek opleverde", zei Bruce. "Iets dat we niet eerder hadden gedaan, iets unieks voor de fans. Als je ooit benieuwd was hoe dit bij een concert zou klinken, dan krijg je nu de kans om het te horen." Een eerdere beller had als commentaar dat het format van integraal het River-album spelen wel veel verrassingen weghaalt. Daarop had Bruce ook een antwoord: "Het verandert dingen wel een beetje, er blijft minder te raden over, maar misschien maken we dat wel goed in de toegiften. We pikken de beste outtakes eruit voor het eind van de show, samen met uiteraard wat favorieten. Ik weet nog niet precies hoe het uit gaat pakken, maar het moet onderhoudend zijn voor de fans."

Springsteen vertelde dat hij het leuk had gevonden om voor het samenstellen van de box weer door alle River-outtakes te gaan. "We hebben toen een hoop muziek gemaakt, en veel daarvan staat nog behoorlijk overeind. Ik kijk ernaar uit om daar weer wat van te spelen." Bruce gaf aan dat hij weer terugkeert naar de basisformatie van de E Street Band, dus zonder blazerssectie, percussionist en achtergrondzangers, maar wel met Jake Clemons en Soozie Tyrell. "Ik ben blij dat we weer een kans hebben om te touren, het is alweer anderhalf jaar geleden dat we voor het laatst speelden. Het project waaraan ik heb gewerkt was meer een soloproject. Toen bedacht ik me: jeetje, dat verplaatst het spelen met de band wel heel erg naar de toekomst. Het is leuk om weer eens te spelen, zodat je er geen twee, drie jaar zit tussen E Street Band-tours. Ik mis het spelen met de jongens, ik mis het spelen sowieso."

Het hele interview duurde ongeveer tien minuten.Amerikaanse tour met E Street Band aangekondigd

04-12-2015, laatste update: 07-12-2015

Springsteen heeft vanmiddag een nieuwe Amerikaanse tour met de E Street Band aangekondigd die al op 16 januari van start gaat. Maandag 7 december is aangekondigd dat Bruce en de band bij alle shows The River integraal gaan uitvoeren, aangevuld met andere nummers.

Sinds vorige week gingen er al geruchten over een nieuwe tour en gisteravond had een van de concertlocaties al een aankondiging op hun site van een Springsteen-concert staan, die vanochtend weer verdwenen was. Vandaag werden de contouren via diverse bronnen steeds duidelijker en was er ook nog het bericht van de vrouw van Nils Lofgren die via Twitter ja antwoordde op de vraag of Nils meedoet aan de River-tour. Nils heeft in het dezelfde periode solo-concerten gepland staan, een gedeelte daarvan moet worden uitgesteld, heeft hij nu ook zelf via Facebook aangegeven. En nu is The River-tour dus ook officieel aangekondigd via Springsteens eigen site.

De data & locaties zijn:
16 januari: Pittsburgh - Consol Energy Center
19 januari: Chicago - United Center
24 januari: New York City - Madison Square Garden
27 januari: New York City - Madison Square Garden
29 januari: Washington DC - Verizon Center
31 januari: Newark - Prudential Center
2 februari: Toronto, Canada - Air Canada Center
4 februari: Boston - TD Garden
8 februari: Albany - Times Union Center
10 februari: Hartford - XL Center
12 februari: Philadelphia - Wells Fargo Center
16 februari: Sunrise, FL - BB&T Center
18 februari: Atlanta, FL - Philips Arena
21 februari: Louisville - KFC Yum! Center
23 februari: Cleveland - Quicken Loans Arena
25 februari: Buffalo - First Niagara Center
27 februari: Rochester - Blue Cross Arena
29 februari: St. Paul - Xcel Energy Center
3 maart: Milwaukee - BMO Harris Bradley Center
6 maart: St Louis - Chaifetz Arena
10 maart: Phoenix - Talking Stick Resort Arena
13 maart: Oakland - Oracle Arena
15 maart: Los Angeles - Los Angeles Memorial Sports Arena
17 maart: Los Angeles - Los Angeles Memorial Sports Arena

Kijk op onze Concertpagina voor alle informatie over de voorverkoop.

De tourstart op 16 januari in Pittsburgh valt samen met de dag waarop het hoofdprogramma van het Light of Day-festival in Asbury Park plaatsvindt en waar, ironisch genoeg, Springsteens muzikale vriend uit Pittsburgh Joe Grushecky zal optreden. Michigan, de staat waar op 3 oktober 1980 de oorspronkelijke River-tour van start ging, krijgt dit keer geen concert. In sommige steden is nog ruimte voor een extra show, maar hierover is nog niets bekend. Alleen in New York en Los Angeles zijn twee shows per stad aangekondigd. De voorverkoop start volgende week vrijdag 11 december. Volgens het persbericht komen van elke show ook live-downloads en cd's beschikbaar via Springsteens officiële site.

Update 7-12: Via Springsteens officiële twitteraccount is bevestigd dat Bruce en de band bij alle shows The River intergraal gaan uitvoeren, aangevuld met andere nummers. Het album is pas een keer eerder in zijn geheel gespeeld, op 8 november 2009 in Madison Square Garden in New York. Bruce zei toen nog dat het bij een eenmalige uitvoering van het album zou blijven omdat hij het te lang vond duren.The River-box release party in Amersfoort

03-12-2015, laatste update: 09-12-2015

Gisteravond vierden zo'n 230 Nederlandse en Belgische fans de release van The River-box in bioscoop Pathé Amersfoort met een door Sony Music Entertainment en Be True georganiseerde preview van het beeldmateriaal van de nieuwe release. Bezoekers kregen hier de kans de box aan te schaffen en als een van de eersten in de wereld in handen te krijgen (alleen in Zweden was de box een dag eerder al op een release party te koop).


Een volle zaal in Pathé Amersfoort voor de preview van The River-box (foto: Ger Peeters).

Na de monumentale heruitgaves van Born to Run in 2005 en Darkness on the Edge of Town in 2010 verschijnt vrijdag 4 december de langverwachte heruitgave van The River. Woensdag 2 december werd de box aan fans gepresenteerd bij de release party van Sony Music Entertainment en Be True in Pathé Amersfoort. Het was alweer de tiende release party die Sony Music en Be True sinds 2005 samen voor fans organiseerden. Bezoekers werden ontvangen met een glaasje prosecco en een slagroomsoesje. Jos Westenberg van Be True heette iedereen welkom en een medewerker van Sony presenteerde voorafgaand aan de preview de box door deze uit te pakken en wat te vertellen over de inhoud.


Medewerkers van Sony Music presenteren de inhoud van The River-box (foto: Ger Peeters).


De bioscoopvertoning begon met een gedeelte uit The Ties That Bind, de documentaire waarin Bruce vertelt over de opnames van The River en een paar nummers op akoestische gitaar speelt. Een hoogtepunt hierin was het fragment van 'The River' uit het concert van Tempe, waarbij de instrumentale begeleiding werd weggedraaid en de zang van Springsteen geïsoleerd te horen was. Na de documentaire was het bijna een uur genieten van concertmateriaal van Tempe op het grote scherm. Op de start met 'The River' volgden vooral uptempo nummers als 'Cadillac Ranch', 'Sherry Darling, 'You Can Look' en 'Ramrod'. De energie van Bruce en de band spatte van het scherm af.


Clarence Clemons en Bruce tijdens 'Cadillac Ranch' (foto: Ger Peeters).


Na het mooie rustpunt van 'Drive All Night' sloten de toegiften 'I'm a Rocker' en 'Jungleland' de preview af. Na afloop was de box te koop bij de stand van Sony Music en kopers kregen een grote fotoafdruk van Springsteen als bonus mee naar huis.


Verkoop van de box na afloop van de preview (foto: Ger Peeters).

De box verschijnt aanstaande vrijdag officieel. De Belgische televisiezender Canvas zendt vrijdag 11 december om 11 uur 's avonds The Ties That Bind-documentaire uit.
The Ties That Bind: The River Collection bevat naast de geremasterde versie van het oorspronkelijke dubbelalbum ook de 1-disc-versie, het album zoals Springsteen dit eind 1979 naar de platenmaatschappij stuurde maar vervolgens terugtrok omdat hij meer en andere nummers wilde toevoegen. Een vierde disc bevat outtakes, waaronder een aantal niet eerder uitgebrachte nummers. Beeldmateriaal bestaat uit de The Ties That Bind-documentaire, een uur durend interview met Bruce waarin hij over de totstandkoming van The River spreekt, beelden van repetities voor The River-tour en een bijna volledig concert van The River-tour, opgenomen op 5 november 1980 in het Activity Center van Arizona State University in Tempe, Arizona.

 


Is het bij Be True bekende e-mailadres van jou nog up-to-date?

We hoorden van enkele mensen dat ze onze mail over de preview niet hebben ontvangen. Dit kwam in alle gevallen doordat ze vergeten waren hun nieuwe e-mailadres door te geven via het webformulier. Of doordat ze mail laten doorsturen van het ene naar het andere adres, wat dan niet goed blijkt te gaan.
Wanneer een door ons verstuurde e-mail niet bezorgd kan worden op een bepaald e-mailadres, ontvangen wij daar geen melding van. Na een aantal bounces worden er dan geen mails meer naar het adres gestuurd. Het is dus van belang dat je zelf je e-mailadres up-to-date houdt als je onze nieuwsbrieven wilt blijven ontvangen. De via het formulier doorgegeven adreswijzigingen worden automatisch in ons systeem verwerkt.
Is wel je nieuwste mailadres bij Be True aangemeld maar ontvang je toch geen mails, check dan je spambox en zet mail@betrue.nl op je lijst van Veilige afzenders.

 

 
Dvd- en Blu-ray-boxen van The Ties That Bind: The River Collection (foto: Ger Peeters).'American Skin' met Legend bij Shining a Light-concert

19-11-2015

Springsteen heeft gisteravond in Los Angeles het Shining a Light-concert geopend met een uitvoering van 'American Skin'. Niet verrassend natuurlijk, omdat het nummer qua thematiek perfect aansloot bij het anti-racismethema van het concert. Wat wel bijzonder was, was dat Bruce het nummer samen met John Legend zong.

In de band speelden Tom Morello, Roy Bittan, Max Weinberg en een bassist. Bruce kwam alleen voor het openingsnummer op het podium. Andere artiesten die deze avond optraden waren onder anderen Joan Baez, Ziggy Marley, The Last Internationale, Ed Sheeran, Eric Church, Pharrell Williams, P!NK en Sting.Plaats van handeling was het Shrine Auditorium in Los Angeles, de plek waar Bruce goede herinneringen aan heeft. In 1995 trad hij hier twee keer op, bij de Grammy Awards-show en bij een concert voor Frank Sinatra. En de twee befaamde concerten voor de Christic Institute, op de dag af 25 jaar plus 2 dagen geleden, vonden hier plaats.

Een gedeelte van het concert wordt 20 november in Amerika op televisie uitgezonden.


Bruce poseert met John Legend (links) en Tom Morello (rechts).
Bruce bij Saturday Night Live

17-11-2015

Springsteen maakt op 19 december zijn opwachting in het Amerikaanse televisieprogramma Saturday Night Live. Dit nieuws liet hij via zijn officiële kanalen op Facebook en Twitter weten. Stan Goldstein, een fan en journalist uit New Jersey met vaak betrouwbare informatie, denkt dat Bruce in het programma een korte tour zal aankondigen die nog in december start.

Springsteen is twee keer eerder bij Saturday Night Live geweest. In 1992 trad hij er op vlak voor het begin van de '92/'93-tour en in 2002 na de release van The Rising. Volgens Billboard komt Bruce niet alleen naar de studio maar neemt hij de E Street Band mee. Op de websites van zender NBC, Springsteen en Rolling Stone wordt daar geen melding van gemaakt.Rome 2013 beschikbaar als download

12-11-2015, laatste update: 14-11-2015

De eerste Europese show die als officiële download beschikbaar komt, is het concert van 11 juli 2013 in Rome. Springsteen speelde bij dit Wrecking Ball-concert een gedeelte van het The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle-album en een strijkersorkest versterkte de band bij 'New York City Serenade'.

Het verzoek voor 'New York City Serenade' hadden Italiaanse fans via een massale bordjesactie al bij het cocnert in Milaan aan Bruce kenbaar gemaakt. Bij het concert op het Ippodromo delle Capannelle in Rome willigde hij het in. Later liet Springsteen een videoclip van deze uitvoering op zijn website plaatsen.
De download is inmiddels via de officiële site beschikbaar. De cd-versie verschijnt eind november.

Update 14-11: na kritiek van fans die de download gekocht op de geluidskwaliteit heeft nugs.net besloten de verkoop van deze download te stoppen en de opname opnieuw te mixen. Binnen enkele weken wordt een nieuwe versie van de download beschikbaar gesteld en fans die de eerste download hebben gekocht, krijgen gratis een nieuwe versie.Bruce veilt concertkaarten bij Stand Up for Heroes

11-11-2015

Springsteen heeft gisteren in het theater van Madison Square Garden in New York opgetreden bij het jaarlijks terugkerend Stand Up For Heroes-benefiet. Hij speelde vier nummers solo op akoestische gitaar, tapte zoals gewoonlijk tussen de nummers door enkele schuine moppen en aan het einde van zijn optreden veilde hij twee gitaren voor het goede doel van de avond. Tijdens het bieden deed Bruce als bonus voor de winnaars kaartjes voor een concert bij de eerstvolgende E Street Band-tour erbij, een diner met de band en een rondleiding backstage door Bruce zelf.

Bruce heeft nog geen jaargang gemist van het Stand Up For Heroes-benefiet, dat dit jaar voor de negende keer in New York werd gehouden. De opbrengsten van het benefiet gaan naar de Bob Woodruff-stichting. Woodruff is een Amerikaanse journalist die in 2006 in Irak gewond raakte en met de door hemzelf opgerichte stichting steunt hij gewonde en getraumatiseerde militairen. Bij dit benefietoptreden wordt stand-up comedy en muziek aan elkaar gekoppeld. Naast Bruce traden dit jaar ook de komieken John Oliver, Seth Meyers en Ray Romano op, alsook trompettist Chris Botti.

Voormalig Daily Show-presentator Jon Stewart kondigde Springsteen aan met de woorden "The Prins of New Jersey". Bruce begon zijn optreden direct met een akoestische versie van 'For You', uitgevoerd op akoestische gitaar. Deze keer geen bijval van Patti, Bruce trad alleen op. Na 'For You' koos hij voor akoestische versies van de Born in the USA-nummers 'Darlington County', 'Working on the Highway' en 'Dancing in the Dark'.Bij 'Darlington County' floot Bruce de solo. Tussen de uitvoeringen door vertelde hij schuine moppen. Hij waarschuwde het publiek voor zijn seksueelgetinte grappen: "Ik zei niet dat het goede grappen zouden zijn. Het zijn muzikantenmoppen, grappen die muzikanten vertellen." Een van de moppen had hij vorig jaar al verteld.Na het optreden nam Bruce een elektrische telecaster ter hand en begon die stilletjes te bespelen (instrumentale riff van 'Mystery Train') toen presentatrice Lydia Fenet de veiling startte van de gitaar waar Springsteen op speelde. Bruce zei dat hij de gitaar zou signeren en deed er kaartjes bij voor de eerstvolgende E Street Band-show waar hij de winnaar zelf backstage zal rondleiden. "You get your picture taken with our instruments. And you get to eat a lot of slop food with the band. You have to bring your own drugs, the band doesn't like to share their own drugs."Op het moment dat het bieden wat langzamer ging, rond $240.000, riep Bruce dat de winnaar ook een lasagne van zijn moeder erbij kreeg. Tegen het $300.000-bod zei Bruce dat de winnaar ook zijn buren mee mocht nemen naar het concert. Uiteindelijk werd door twee mensen $370.000 geboden en beiden kregen een gitaar plus de bonuscadeaus van Bruce. Springsteen eindigde na het bieden met een paar tekstregels van 'Mystery Train' en een regeltje van het nummer 'Money (That's What I Want)': "The best things in life are free".
Daarna kwamen de vier komieken het podium op voor een laatste veiling. Bruce reed een Harley Davidson het podium op en de presentatrice leidde met de komieken de veiling. Er werden nog bonusitems bijgedaan, waaronder een leren jas van Bruce zelf. De motor bracht $100.000 op voor het goede doel.Springsteen doet mee aan benefiet rond racisme

22-10-2015

Springsteen gaat op 18 november meedoen aan het benefietconcert Shining a Light rond het thema racisme in The Shrine Auditorium in Los Angeles. Het event wordt georganiseerd door tv-zender A&E Networks en radiozender iHeartMedia en wordt op 20 november uitgezonden in de VS.

 

Het concert met de titel Shining a Light: A Concert for Progress on Race in America wil racisme aan de kaak stellen. De producer van het concert zegt: "De huidige raciale situatie bevindt zich op een kritiek punt." Hij refereert hiermee ongetwijfeld ook aan het vaak onnodige geweld dat agenten nogal eens gebruiken tegen zwarte arrestanten, niet zelden mensen die ook nog onschuldig blijken te zijn. Hij stelt ook dat veel hedendaagse muzikanten dit aan het hart gaat, net als de muzikanten die vroeger achter de burgerrechtenbewegiging stonden. Hij hoopt dat deze gevoelens van bezorgdheid maar ook die van hoop via het concert een stem krijgen, net als mogelijke oplossingen.

Naast Springsteen doen onder anderen Sting, Pharrell Williams, Sting,  John Legend, Ed Sheeran, Pink en Eric Church mee. De opbrengsten gaan naar het Fund for Progress on Race die het geld weer onderverdeeld onder mensen en organisaties die iets proberen te doen aan racisme door te zorgen voor meer onderling begrip en betere relaties, op beleidsniveau of op maatschappelijk niveau.River-box verschijnt 4 december

16-10-2015, laatste update: 11-11-2015

De al langer voor dit jaar verwachte River-box is vanochtend vroeg eindelijk aangekondigd. De box met de titel The Ties That Bind: The River Collection van Springsteens enige dubbel-studioalbum gaat 4 december verschijnen en bestaat uit vier cd's en drie dvd's.

De vier cd's zijn het dubbelalbum van The River (de eerder dit jaar verschenen geremasterde versie), het enkele album (The River: the Single Album) met tien nummers zoals dat oorspronkelijk gepland was te verschijnen in 1979, maar waar Springsteen niet genoeg eenheid in vond zitten en dat hij nooit uitbracht, en een cd met outtakes.

De tracklist van The River: the Single Album is: The Ties that Bind / Cindy / Hungry Heart / Stolen Car (alternatieve versie) / Be True / The River / You Can Look (But You Better Not Touch) (rockabilly versie) / The Price You Pay (versie met extra couplet)/ I Wanna Marry You / Loose End (de oorspronkelijke titel van dit nummer).
De titels van de outtakes zijn: Meet Me in the City / The Man Who Got Away / Little White Lies / The Time that Never Was / Night Fire / Whitetown / Chain Lightning / Party Lights / Paradise By the "C" / Stray Bullet / Mr. Outside / Roulette / Restless Nights / Where the Bands Are / Dollhouse / Living on the Edge of the World / Take 'Em as They Come / Ricky Wants a Man of Her Own / I Wanna Be with You / Mary Lou / Held Up Without a Gun / From Small Things (Big Things One Day Come).

Een aantal hiervan (vanaf 'Roulette') verscheen eerder al op Tracks of The Essential Bruce Springsteen (hoewel voor 'Held Up Without a Gun' alleen een live-versie werd gebruikt, nu verschijnt voor het eerst een studio-opname), maar de eerstgenoemde outtakes zijn niet eerder verschenen. Een groot aantal hiervan circuleerde zelfs niet eerder in het bootlegcircuit.In de box zitten verder twee dvd's met een (helaas onvolledige) opname (van 2 uur en 40 minuten) van het alom geprezen concert in Tempe, Arizona van 1980. Van het concert ontbreken de volgende nummers: 'Factory', 'Darkness on the Edge of Town', 'Racing in the Street', 'Stolen Car', 'Wreck on the Highway', 'Point Blank', 'Independence Day', 'Candy's Room', 'The Ties That Bind' en 'Backstreets'.
Thom Zimny, de regisseur en editor van de video's, vertelde aan Backstreets dat al het beschikbare materiaal is gebruikt, de ontbrekende nummers zijn niet weggeknipt. Wel bevatten deze dvd's nog 20 minuten aan bonusmateriaal van The River-tourrepetitie in Lititz, Pennsylvania van hetzelfde jaar. Volgens Backstreets is de beeldkwaliteit van het concert in Tempe veel beter dan die van Hammersmith 1975 van de Born to Run Anniversary-box en Houston 1978 van de Darkness on the Edge of Town Anniversary-box.

De derde dvd bevat een gloednieuwe documentaire van een uur van de hand van Thom Zimny over the making of van het album. Er zijn geen filmbeelden beschikbaar van de studio-opnames (alleen foto's), maar wel zijn er nieuwe beelden van Bruce, thuis met akoestische gitaar, waar hij uitleg geeft over nummers als 'Independence Day', 'Point Blank' en 'Wreck on the Highway'. Tot slot is er een hardcoverboek van 25,5 x 30 cm met tweehonderd foto's genomen in de studio en bij concerten, waarvan de meeste niet eerder gepubliceerd zijn, afbeeldingen uit Springsteen notitieboekjes en materiaal van het ontwerp voor het oorspronkelijke album.


Beeld uit The Making of.

Nadat Springsteen het album dat hij eerst na Darkness on the Edge of Town maakte naar de prullenbak had verwezen, begon hij met de E Street Band aan een proces van anderhalf jaar schrijven en opnemen. Dit resulteerde in het dubbelalbum The River. De redactie van Rolling Stone heeft de documentaire al gezien en citeert Springsteen daaruit: "Het was een mooie ontwikkeling. In die tijd nam ik allerlei verschillende geschiedenisboeken door om mezelf een plek te geven, te begrijpen waar ik vandaan kwam en wat dat betekende. Ik wilde nummers met een bredere scope en wat diepgang schrijven. En ik wilde schrijven over de plaats waar ik woonde en over de sociale krachten die zich in die geschiedenis afspeelden. Ik heb heel wat geschiedenisboeken verslonden om te proberen een gevoel te krijgen bij waar alles vandaan kwam."

De eerste audiotrack ('Meet me in the City') is vanochtend vrijgegeven:Trailer:

'Ramrod' van Tempe 1980:

BRUCE-avond in Paradiso groot succes

29-09-2015

De Springsteen-tribute annex boekpresentatie in het Amsterdamse Paradiso was gisteravond een meer dan geslaagd evenement, meent onze verslaggever Robert Neugarten.

Het is natuurlijk altijd even afwachten met zo’n avond. Een parade van verschillende artiesten staat vaak garant voor lange pauzes, lullige introducties en een wisselvallig geluid. Van dat alles was gisteren weinig te merken; we zagen een soepele show waarin de optredens elkaar snel opvolgden.

Leon Verdonschot, samensteller van het boek Bruce en ik dat de directe aanleiding vormde voor het evenement, zette stipt om half negen wat richtlijnen uiteen. We zouden een relatief rustig eerste uur te zien krijgen dat zou worden doorspekt met een aantal gelezen voordrachten (stukken uit het boek) en gevolgd door een wat ruigere tweede helft.

Och War Ik Maar Bruce Springsteen
Verdonschot droeg zelf het nodige aan het tempo bij door zijn enthousiaste presentaties kort en bondig te houden. Ex-voetballer Björn van den Doelen beet het spits af met de hartenkreet ‘Och War Ik Maar Bruce Springsteen’, waarna Art Rooijakkers ons meenam naar zijn eerste kennismaking met Bruce.

Art Rooijakker Bruce Paradiso

Een vroeg muzikaal hoogtepunt was wat mij betreft de bijdrage van Bernard Hering, die ‘Factory’ zong alsof hij zelf gisterochtend zijn lunchboxje had ingepakt.

Apocalyptisch regenachtige dag 
Kluun vermaakte ons met een verhaal over een apocalyptisch regenachtige dag in Manchester, en good old Mart Smeets kreeg het publiek op zijn hand met een verhaal over een toevallige ontmoeting met een niet nader genoemde rockster. Maar hij had weleens in Carré gespeeld. En hij kwam van de Jersey Shore.

Mart Smeets, Bruce Paradiso

Hoge kwaliteit
Ondertussen was wel duidelijk geworden dat de band die voor de hele stoet artiesten als anker diende van hoge kwaliteit was. Zonder ooit de E Street Band na te spelen wist dit gezelschap onder leiding van Frans Pollux (die zelf een in Venloos dialect vertaalde ‘Thunder Road’ ten gehore bracht) tot dicht bij de kern van vrijwel alle gespeelde Bruce-nummers te komen. Vakwerk.

Steviger 
Na het eerste uur werd het inderdaad steviger. Het rockuurtje werd ingeleid door Lucretia van der Vloot, die een gloedvolle ‘Because the Night’ zong, maar als een van de weinigen te lijden had onder geluidsproblemen. Haar krachtige stem had een stuk harder gemogen.

Erwin Nyhoff zong 'The River', waarvan de tekst me deze avond weer eens als een sloophamer raakte; wat een schitterend en ontroerend verhaal is het toch. Deze versie was wat mij betreft het eerste van een reeks hoogtepunten.

 Erwin Nijhoff - Bruce Paradiso

Maurits Westerik (GEM) was niet de meest charismatische zanger van de avond, maar hij werd vrijwel van zijn taak ontheven door het publiek, dat ‘Hungry Heart’ gepassioneerd meebrulde. Heideroosje Marco Roelofs trakteerde ons na een valse start op een snoeiharde en energieke versie van ‘Radio Nowhere’, en surprise guest Jack Poels (Rowen Hèze) oogstte veel lof met zijn eigen ‘Op De Foto Met Bruce’.

Marco Roelofs - Bruce Paradiso

Zelf genoot ik het meeste van ‘Rosalita’, dat zeer aanstekelijk werd gezongen door Marcel Harteveld en maar weer eens vlekkeloos werd uitgevoerd door die puike band.

 Einde Bruce Paradiso

‘Dancing In The Dark’ en ‘Born To Run’ (Erwin Nyhoff weer) waren de uitsmijters. Net echt en allebei gewoon heel lekker.

 Bruce Paradiso

Was er dan helemaal niets op de avond aan te merken? Ach, de ‘Downbound Train’ van Jan Eilander van Trio Bier getuigde van een gebrekkig gevoel voor melodie. En Beatrice van der Pel zong ‘Fire’ zo keurig als een Pointer Sister dat ik haar ervan verdacht dat ze nog nooit van die hele Bruce Springsteen had gehoord. Maar dat waren uiterst minieme minpuntjes tijdens een heerlijke show.

Tekst: Robert Neugarten Beeld: Ger & Ellis PeetersDevils & Dust-show is de nieuwe download

26-09-2015

De nieuwe download is bekend: een show van de Devils & Dust-tour: Columbus (Ohio), 31 juli 2005.

Volgens Backstreets een van de beste performances van de Devils & Dust-solotour:
'And fine audience recordings aside, this period of the Devils & Dust tour has never been heard before in this quality, another reason why the show was chosen.'

Bijzondere nummers die avond: 'Lift Me Up', 'Valentine's Day', 'When You're Alone', 'Back in Your Arms' en 'Cynthia'.

De show is nu te downloaden.Bruce bij Jackson Browne in Red Bank

23-09-2015

Springsteen was dinsdagavond 22 september, de avond voor zijn 66ste verjaardag, bij het concert van Jackson Browne in het Count Basie Theatre in Red Bank, New Jersey. Hij speelde mee met de laatste twee toegiften: 'Take it Easy' en 'Our Lady of the Well'.Bruce bij Stand Up for Heroes

15-09-2015

Springsteen zal ook dit jaar meedoen aan Stand Up For Heroes, dat op 10 november in Madison Square Garden in New York City wordt gehouden. Deze benefietshow is voor de Bob Woodruff Foundation, een stichting die gewonde en getraumatiseerde oorlogsveteranen steunt.

Voor Bruce is Stand Up For Heroes inmiddels een vaste traditie, hij heeft nog geen jaargang gemist en speelt dus ook bij de negende uitvoering van dit benefiet waar comedy en muziek op het programma staan. Dit jaar doen naast Springsteen ook voormalig Daily Show-presentator Jon Stewart, komieken John Oliver, Seth Meyers en Ray Romano en trompettist Chris Botti mee. Er wordt door de kaartverkoop en de bijbehorende veiling meestal veel geld opgehaald, de afgelopen acht jaargangen hebben meer dan 27 miljoen dollar opgebracht.Programma Bruce in Paradiso bekend

04-09-2015

Een groot deel van het programma voor Bruce in Paradiso dat op maandag 28 september plaatsvindt, is bekend. Onder de muzikanten zijn Anne Soldaat, Marco Roelofs, Alex Roeka, Erwin Nyhoff en JW Roy. Journalisten en schrijvers als Jan Donkers, Kluun en Mart Smeets gaan wat voorlezen. Presentatie is in handen van Leon Verdonschot. Het evenement is al voor tweederde uitverkocht.

Tijdens de avond in Paradiso zijn er optredens van muzikanten die allemaal een Springsteen-nummer gaan vertolken. Verder is het de officiële boekpresentatie van het boek Bruce en ik, samengesteld door Leon Verdonschot, waaraan ook de redactie van Be True een bijdrage leverde. Een aantal schrijvers zal een stukje voordragen van hun eigen werk voor het boek.

Volgens de organisatie zijn er nog steeds kaarten beschikbaar, maar gaat het hard. De verwachting is dat als er binnenkort meer grote publiciteit voor komt, onder andere in de Varagids, Paradiso snel uit zal verkopen. Wacht dus niet te lang als je erbij wilt zijn. Kaarten zijn verkrijgbaar via Ticketmaster.

Lees nu alvast een hoofdstuk uit het boek!Erwin Nyhoff plays the Boss

01-09-2015
 

Erwin Nyhoff staat binnenkort met zijn programma 'Erwin Nyhoff plays the Boss' op diverse poppodia. Hij verruilt de theaterzalen, waar hij afgelopen seizoen met zijn show 'In the footprints of...' stond, voor het clubcircuit om ook wat ruigere nummers van Springsteen te kunnen presenteren.

Op zijn setlist heeft Erwin Nyhoff in vergelijking met zijn theatertour, waarin hij ook veel werk van Bruce speelde, enkele nieuwe Springsteen-nummers opgenomen. "Dit keer is het bijna alleen Springsteen-materiaal. We gaan 'Coutin' on a Miracle', 'The Ghost of Tom Joad', 'I'm Going Down' en waarschijnlijk ook 'Atlantic City' spelen." De redactie van Be True bezocht vorig seizoen twee shows en bewaart veel goede herinneringen aan deze optredens; alleen al Nyhoffs versie van 'Paradise' was zeer indrukwekkend en de moeite van het bezoek meer dan waard. Nyhoff heeft ook een aantal nieuwe bandleden. "Mijn zoon Jim speelt mee op gitaar/zang. En ik heb nu ook een nieuwe drummer die Springsteen-fan is."

Het eerstvolgende optreden van Nyhoff is op 7 september in Laren, daarna volgen onder meer Amstelveen, Weert, Hilversum, Arnhem, Hoofddorp, Sneek en Almelo. En vanaf 17 oktober heeft Nyhoff met zijn band alweer een nieuwe theatertour in petto: 'Kings of Rock 'n' Roll'. Kijk voor meer data en locaties op: www.erwinnyhoff.nl.Bruce en E Street Band spelen bij laatste Daily Show

07-08-2015

Springsteen heeft donderdagavond 6 augustus met de E Street Band de Daily Show afgesloten met 'Land of Hope and Dreams' en 'Born to Run'. De hele E Street Band was present voor het afscheid van Jon Stewart, inclusief Patti Scialfa, Charlie Giordano, Jake Clemons en Soozie Tyrell.

Jon Stewart, de presentator van de Daily Show die bevriend is met Bruce, nam aan het slot van de speciale uitzending afscheid van zijn kijkers en gebruikte daarbij een metafoor die hij van Bruce geleend had: "Een artiest die ik echt bewonder heeft gezegd dat hij zijn carrière ziet als een lange conversatie met zijn publiek. Een dialoog. En ik hou van die metafoor om verschillende redenen, maar de belangrijkste is dat het het idee van een einde wegneemt. Deze show eindigt niet. We nemen slechts een lange pauze in de conversatie." Na het afscheid, nog net voordat Bruce en de E Street Band het overnamen, zei Stewart: "Dit is mijn zenmoment." Bruce liet de band starten met het "This train"-intro en zei: "Dit is op verzoek van de man zelf. Bedankt voor alles Jon. We wensen je een goede en veilige reis."Bruce telde af en de band viel in met 'Land of Hope and Dreams'. Het was niet de bekende lange uitvoering, maar een ingekorte versie. Het einde lieten Bruce en de E Street Band overlopen in het laatste couplet van 'Born to Run'. De vloer voor de band liep toen vol met medewerkers van de Daily Show. Jon Stewart verscheen zelf ook. Na de laatste tonen stapte hij af op Bruce, omhelsde hem en schudde de hand van enkele bandleden. Van Max Weinberg kreeg hij de drumstokken. Stewart nam de microfoon en onder applaus van Bruce, de band en het publiek, zei hij eenvoudig: "Thank you, goodnight."


Bruce arriveert bij de studio in New York waar The Daily Show wordt opgenomen. Backstage poseert hij met de E Street Band
voor een foto die Patti Scialfa op Instagram plaatst.

De band tussen Bruce en Jon Stewart gaat al een tijdje terug. Stewart hield in 2009 een mooie speech toen Bruce werd onderscheiden met een Kennedy Center Honor in Washington. Springsteen verscheen twee keer in The Daily Show, in 2009 toen hij 'Working on a Dream' solo speelde en een interview gaf, en vorig jaar met tekenaar Frank Caruso om over het boek Outlaw Pete te spreken. Stewart interviewde Bruce voor Rolling Stone en trad met Bruce op bij Stand Up for Heroes.Bruce en Patti in Wonderbar met Timepiece

02-08-2015, laatste update: 28-08-2015

Springsteen heeft zaterdagavond 1 augustus met Patti een besloten feestje in de Wonder Bar in Asbury Park bezocht. De coverband Timepiece, waarin Patti's broer Michael Scialfa speelt, trad op en Bruce en Patti speelden een paar nummers mee.

Het is niet geheel duidelijk welke nummers Bruce heeft meegespeeld, maar bevestigd zijn de covers '634-5789' (Wilson Picketts hit van Eddie Floyd en Steve Cropper), 'You Really Got a Hold on Me' (van Smokey Robinson), 'Summertime' (van George Gershwin), de bluesstandard 'Key to the Highway', 'Pretty Woman' (van Roy Orbison) en 'When The House is Rockin'' (van Stevie Ray Vaughan). Op 'Brown-Eyed Girl' (van Van Morisson) en 'Born on the Bayou' (van John Fogerty) nam Bruce de leadzang.Het besloten feest was voor Deal High School, de school waar Patti Scialfa op zat en een verlaat verjaardagsfeestje voor Patti. Lisa Lowell (achtergrondzangeres met wie Springsteen en Patti veel gewerkt hebben) was ook aanwezig en zong sommige nummers mee met Patti. Ook oud-Asbury Jukes-gitarist Billy Rush deed met enkele nummers mee.Bruce bij U2 in New York

01-08-2015

Springsteen heeft gisteravond in Madison Square Garden in New York met U2 opgetreden. Hij kwam meespelen op 'I Still Haven't Found What I'm Looking For'. Bono koppelde hier spontaan Ben E. Kings 'Stand By Me' aan vast.

De geruchten van een gastoptreden gingen al de hele week rond, maar Bruce had het achtste en laatste concert van U2 in Madison Square Garden uitgekozen om zijn opwachting te maken. Voor de oplettende fans in het publiek gaf Bono de verrassing al weg: achter 'Beautiful Day' zong hij een stukje van 'Hungry Heart'.

Bruce verscheen pas later tijdens de show met een akoesische gitaar op het podium en hij droeg in-ear monitoren. Bono introduceerde hem als degene die "de reden gaf waarom wij een band zijn, de reden gaf waarom we als band blijven doorgaan en hij gaf ons het niveau aan dat wij zelf nooit konden bereiken maar altijd hebben nagestreefd." Bono vertelde het publiek ook dat Bruce bij het optreden voor RED eind november vorig jaar op Times Square, inviel voor de geblesseerde Bono. Ook toen speelde Bruce met hen 'I Still Haven't Found What I'm Looking For', een nummer dat hij daarvoor twee keer eerder met U2 had gedaan (bij de Hall of Fame-inductie van U2 en bij het Hall of Fame-jubileumconcert in 2009). Bono noemde Bruce "The chairman, the boss" en hij gaf hem alle ruimte om een couplet te zingen. Alsof het nodig was spoorde Bono het publiek aan om voor zijn gast te juichen: "Give it up to our boss!"

Aan het eind besloot Bono om over te gaan in 'Stand By Me'. Dit nummer van Ben E. King zong Springsteen ook in 1987, de eerste keer toen hij met U2 meedeed bij het optreden in Philadelphia tijdens hun Joshua Tree-tour. 'Stand By Me' was een nummer waarbij U2 vaak iemand uit het publiek het podium op liet komen om mee te zingen en gitaar te spelen. Toen het nummer gisteren afgelopen was en Bruce afscheid nam, zei Bono grappend: "The kid's a star! And he can keep the guitar."
Patti Scialfa was zelf niet in Madison Square Garden maar ze postte deze foto van Bruce, Bono en Springsteens
dochter Jessica op Instagram.Bruce met Joe Grushecky in Asbury Park

19-07-2015

Bruce verraste concertbezoekers in Asbury Park gisteravond met een gastoptreden bij Joe Grushecky and the Houserockers. De band uit Pittsburgh, aangevuld met Eddie Manion op saxofoon, trad op in de Wonder Bar en Bruce speelde twee uur met hen mee.

Na drie eigen nummers gespeeld te hebben, haalde Grushecky Springsteen het podium op. De setlist was uiteindelijk weer vergelijkbaar met die van andere optredens die Bruce wel vaker met Grushecky doet, met name bij de Light of Day-benefietshows in januari. Het eerste nummer was het duet 'Never Be Enough Time' van Grushecky, dat ook als duet op het door Springsteen geproduceerde album American Babylon uit 1995 staat (een eerdere versie zonder Bruce bracht Grushecky al in 1983 uit op zijn Cracking Under Pressure, het vierde en laatste album van de Iron City Houserockers). Daarna volgden enkele Darkness on the Edge of Town-nummers en -outtakes, zoals 'Adam Raised a Cain', 'Darkness on the Edge of Town', 'Save My Love', 'Because the Night' en 'The Promised Land'. 'Racing in the Street '78' werd ook gespeeld, in de outtake-versie die op The Promise is verschenen.'Frankie Fell in Love' van High Hopes is ook een favoriet van Bruce die hij graag met Grushecky speelt. Het live-debuut van dit nummer was ook samen met Grushecky bij het Light of Day-optreden in 2014 in Asbury Park. In het intro vertelde Bruce dat hij begin jaren zeventig met Little Steven in een zolderapartement op Sixth Avenue in Asbury Park samenwoonde. "Steven is an enormous slob, so he forced me into playing the 'Felix'-role." Bruce verwijst hier naar Felix Ungar, die in het toneelstuk en gelijknamige televisieserie The Odd Couple uit de jaren zestig samenwoonde met Oscar Madison. Madison was een sloddervos en Ungar ruimde achter hem op. Bruce over Steve: "He didn't do any dishes, the clothes were all over the floor all the time. There wasn't any room in the first place... So I decided, I had enough, I was going to let the dishes stack up in the sink until he couldn't stand it anymore and he'd have to wash them. Days go by, corn flake bowls stacked higher and higher." Uiteindelijk begon Bruce zelf aan de afwas, maar terwijl het water al liep in de gootsteen, werd hij afgeleid door een telefoongesprek. Uiteindelijk liep de gootsteen over, met een lekkage bij de benedenburen tot gevolg. Dat leidde ertoe dat Bruce en Steven uit het apartement gezet werden.Achter de tekstregel "But maybe everything that dies, someday comes back" in 'Atlantic City', pauzeerde Bruce even en zei vervolgens: "Maybe Asbury Park is back?"'Code of Silence', dat Springsteen en Grushecky samen schreven en waarvoor Bruce in 2004 een Grammy Award kreeg vanwege de live-versie die op The Essential verscheen, ontbrak niet op de setlist. 'Because the Night' droeg Bruce op aan alle dames in het publiek.Na setafsluiter 'The Promised Land' volgden nog twee toegiften: 'Pink Cadillac' en 'Light of Day'. Het optreden was uitverkocht en de Wonder Bar puilde intussen uit. Buiten op straat stonden ook mensen door de ramen te kijken. Bruce droeg afsluiter 'Light of Day' aan hen op. In het middenstukje liet Bruce het publiek de riff van 'Land of a 1,000 Dances' zingen. Tegen half een verlieten Bruce en Joe Grushecky and the Houserockers het podiumpje. Grushecky blijft vandaag nog in Asbury Park. Vanavond geeft hij met Eddie Manion een akoestisch optreden in het Where Music Lives Exhibit & Performance Center op Cookman Avenue.


Bruce met Eddie Manion (links), Joe Grushecky en Houserocker-bassist Art Nardini (rechts).

Setlist 18-7: Never Be Enough Time / Adam Raise a Cain / Darkness on the Edge of Town / Racing in the Street '78 / Chain Smoking / Talking to the King / Save My Love / Frankie Fell in Love / Atlantic City / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Code of Silence / Because the Night / The Promised Land // Pink Cadillac / Light of Day'Bruce!' in Paradiso op 28 september

15-07-2015, laatste update: 16-07-2015

Paradiso host op maandag 28 september een avond die geheel in het teken staat van 'Bruce!' Voor de officiële presentatie van het boek 'Bruce en ik' komen muzikanten en schrijvers naar de poptempel in Amsterdam om een ode te brengen aan Springsteen, die de week ervoor 66 wordt.

Verschillende professionele Nederlandse artiesten spelen hun (her)interpretatie van Springsteen-nummers: zowel de hits als de meer obscure songs van zijn soloalbums, zijn E Street Band-klassiekers en zijn uitstapjes met de Seeger Sessions Band. Daarnaast eren Nederlandse schrijvers Springsteen in woord. Want de avond is ook de officiële presentatie van het boek Bruce en ik, 25 odes aan Bruce Springsteen, een door Leon Verdonschot samengestelde ode aan Springteen waarin 25 schrijvers vertellen over hun persoonlijke band met zijn muziek.

Aan de line-up wordt nog gewerkt, maar zeker is dat onder meer JW Roy, Marco Roelofs (Heideroosjes), Erwin Nyhoff, Björn van der Doelen en Frans Pollux zullen optreden. De band van Pollux fungeert voor deze gelegenheid als huisband. Het belooft een bijzondere avond te worden. De voorverkoop start a.s. vrijdag 17 juli om 10.00 uur via de reguliere voorverkoopkanalen. Kaarten kosten 15 euro, excl. lidmaatschap. Geregistreerde lezers van Be True ontvangen uiterlijk donderdag een mail met daarin een presale-link die vanaf 9.00 uur al werkt: www.ticketmaster.nl/event/150821?CL_ORIGIN=ORIGIN2Boek Bruce en ik

14-07-2015

Op Springsteens verjaardag verschijnt het boek Bruce en ik, 25 odes aan Bruce Springsteen, onder redactie van Leon Verdonschot. De presentatie van het boek vindt een paar dagen later plaats tijdens een groot muzikaal feest rondom Bruce op maandag 28 september in Paradiso.

De liefde voor Bruce Springsteen verschilt van die voor veel andere popartiesten. Een dieper gevoelde, persoonlijker ervaren, en vaak ook langere lopende relatie. Wat die relatie precies inhoudt, dat leggen de 25 auteurs van Bruce en ik, van wie de meesten ook schrijver, muzikant of journalist zijn, uit in zeer persoonlijke verhalen. Over wat muziek, en die van Springsteen in het bijzonder, kan betekenen in een mensenleven.

In het boek staan bijdragen van onder anderen Tom Engelshoven, Dolf Jansen, Kluun, Art Rooijakkers, Jan Donkers, Bram van Splunteren, Frans Pollux, Gustaaf Peek,  Marianne Zwagerman, maar ook van Be True'ers Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg en Bruce-vertaler Robert Neugarten.

Het boek wordt op maandagavond 28 september officieel gepresenteerd op een concertavond in Paradiso, vol met optredens van Nederlandse muzikanten. Sommigen van hen staan bekend als Springsteen-liefhebbers, maar Verdonschot en Paradiso zijn ook een aantal verrassende artiesten op het spoor gekomen. Allemaal zullen ze een muzikale ode aan Springsteen brengen in Paradiso. Zodra de precieze line-up bekend is, zullen we dit melden. Geregistreerde Be True-lezers ontvangen deze week per e-mail een speciale bestellink, zodat ze voor de voorverkoop start al kaarten kunnen reserveren voor deze speciale avond.Tunnel of Love-show Los Angeles nieuwe archiefuitgave

08-07-2015

Het Tunnel of Love-concert van 23 april 1988 in Los Angeles is de volgende uitgave uit de reeks archiefopnames die als download en op cd via de store van Springsteens officiële website te koop is.

Het concert in de LA Memorial Sports Arena was het tweede concert uit een reeks van vijf in deze zaal. Bij deze avond was Roy Orbison aanwezig en aan het begin van de toegiften, voor de akoestische uitvoering van 'Born to Run', zong Bruce met het publiek 'Happy Birthday' voor zijn jarige collega. De show kende tevens de premières van 'Have Love, Will Travel', een cover van Richard Berry en bekend van de uitvoering van The Sonics en 'Sweet Soul Music', een cover van Arthur Conley en Otis Redding. Verder stelde Bruce voor dit concert een setlist samen die typerend was voor de Tunnel of Love-tour, met nummers als de opener 'Tunnel of Love', 'Be True', 'All that Heaven Will Allow' (met het verhaaltje dat Bruce vertelde, zittend op een bankje met Clarence Clemons), 'Spare Parts', 'You Can Look (But You Better Not Touch)' in de rockabilly-uitvoering, 'I'm a Coward When it Comes to Love', 'Part Man, Part Monkey' en 'One Step Up'. Naast de E Street Band wordt Bruce bij deze en de andere Tunnel of Love-concerten ondersteund door de blazerssectie The Horns of Love.
Van deze show circuleren verschillende audio-opnames en ook een bootlegvideo van de complete show.Little Steven en Darlene Love in Asbury Park

02-07-2015

Little Steven, die het nieuwe album van zangeres Darlene Love produceert, treedt ter gelegenheid van de release op 12 september met haar op in het Paramount Theatre in Asbury Park.

Love heeft met Little Steven ook twee niet eerder uitgebrachte nummers van Springsteen opgenomen: 'Just Another 100 Miles' en 'Night Closing In'. Of Springsteen zelf ook op het album te horen is, of bij het optreden mee zal doen, is niet bekend. De exacte releasedatum van het album is ook nog niet bekend.Bruce bij toegiften concert Brian Wilson

02-07-2015

Springsteen bezocht gisteravond het concert van Beach Boy Brian Wilson in het PNC Bank Arts Center in Holmdel, New Jersey. Bruce kwam bij de eerste twee toegiften ook het podium op om mee te zingen op 'Barbara-Ann' en 'Surfin' USA'.

Springsteens stelde zich in zijn bijdrage heel bescheiden op door aan de zijkant te blijven en alleen de achtergrondvocalen mee te zingen. Pas halverwege 'Surfin USA' pakte Bruce een gitaar erbij om ook een stukje mee te spelen.
Bruce poseert na de show backstage met Brian Wilson. Op de achtergrond Blondie Chaplin.Springsteen spreekt en speelt met Pete Townshend

29-05-2015

Springsteen was gisteren in het Best Buy Theater in New York City om Pete Townshend te eren. De gitarist van The Who werd door MusiCares, een onderdeel van The Grammys-organisatie dat muzikanten met verslaving steunt, onderscheiden met de Stevie Ray Vaughan Award. Na een speech reikte Bruce de prijs uit en speelde hij met The Who 'My Generation' en in de finale met alle muzikanten 'Won't Get Fooled Again'.

Na optredens van onder andere Roger Daltrey, Joan Jett, Willie Nile en Billy Idol kwam Springsteen het podium op om Pete Townshend toe te spreken. Bruce droeg een leesbril om zijn aantekeningen te kunnen lezen. Hij vertelde over een optreden van The Who dat hij in 1965 in Asbury Park zag. Het inspireerde hem om bij zijn eigen optreden met The Castiles een rookbom en stroboscopisch licht mee te nemen. Backstage vond hij een vaas met bloemen. Aan het eind van het optreden klom hij op een versterker en gooide de vaas kapot. Want zijn eigen gitaar stuk slaan zoals The Who deed met hun instrumenten, kon hij niet; het was de enige die hij had. Hij noemde Pete "the greatest rhythm guitarist of all time".Na Springsteens speech sprak Townshend een dankwoord en hij riep Bruce terug het podium op. Er stond geen optreden van Springsteen gepland, maar omdat andere muzikanten "de kans hadden gehad om nummers van The Who te verprutsen", wilde Pete Bruce ook deze kans geven. Met Townshend en Daltrey deed Bruce de grote The Who-klassieker 'My Generation'. In de finale kwamen alle muzikanten (behalve Joan Jett) het podium op om samen "Won't Get Fooled Again' te doen.


Bruce met Roger Daltrey en Pete Townshend.Little Steven zat met zijn vrouw in de zaal. In het voorste deel van het theater waren de duurste plaatsen en de aanwezigen bleven daar op hun stoel zitten. Dat zinde Steve niet en hij liep tijdens het optreden naar voren om mensen aan te sporen staand de muzikale uitvoeringen te aanschouwen.Seeger Sessions-reünie bij Kristen Ann Carr-gala

17-05-2015

Springsteen heeft gisteren bij het Kristen Ann Carr-benefietgala in New York met een deel van de Seeger Sessions Band opgetreden. Hij speelde vier nummers van We Shall Overcome, de plaat die hij in 2006 met de Seeger Sessions Band uitbracht. Bruce sprak ook Thom Zimny, de regisseur van veel van Springsteen video-uitgaves die bij het gala onderscheiden werd, toe.

Het gala vond plaats in de Tribeca Grill in New York City. Nadat hij Thom Zimny had toegesproken, stapte Bruce het podium op om met de band te spelen: 'Pay Me My Money Down', 'Oh Mary Don't You Weep', 'Jesse James' en 'My Oklahoma Home'. De band bestond uit Charlie Giordano op toetsen en accordeon, Soozie Tyrell op zang, viool en gitaar, Sam Bardfeld op viool, Larry Eagle op drums, Jeremy Chatzky op bas, Eddie Manion op saxofoon, Curt Ramm op trompet en Lisa Lowell en Curtis King op achtergrondzang. Deze selectie muzikanten, aangekondigd als de Tribeca Playboys, was dezelfde formatie die eind jaren negentig als The Gotham Playboys bij feestjes bij Bruce thuis in Colts Neck optrad en waar Bruce in 2006 de Seeger Sessions Band omheen formeerde.


Foto's: Mitch Slater.

Nils Lofgren was ook bij het benefiet en trad ook met Bruce en de Sessions Band op. Daarnaast waren Little Steven, Max Weinberg en Sting aanwezig, maar zij hebben niet meegespeeld. Het Kristen Ann Carr-fonds is genoemd naar de dochter van Dave Marsh en Springsteens co-manager Barbara Carr, die in 1993 overleed aan sarcoma, een vorm van kanker in het bindweefsel. Ter nagedachtenis aan haar is een fonds opgericht om geld in te zamelen ten behoeve van onderzoek naar deze ziekte. Jaarlijks wordt een gala georganiseerd in New York waar Springsteen vaak verschijnt.


Bruce met Thom Zimny (links) en Jon Landau (rechts).
Born in the USA show als download

15-05-2015

De Born in the USA-show van 5 augustus 1984 in de Brendan Byrne Arena in East Rutherford, New Jersey, is sinds deze week als download verkrijgbaar in de officiële webstore.

Na concerten van de Born to Run-, Darkness- en The River-tour, is nu ook een Born in the USA-show uitgebracht. Dit concert was de eerste van tien shows in deze zaal aan het begin van de Born in the USA-tour. Fans hadden gehoopt op de uitgave van de laatste show uit deze reeks van tien, het concert op 20 augustus waar ook Little Steven als special guest en de Miami Horns kwamen meedoen, maar Toby Scott legde aan Backstreets uit dat de keuze voor uitgave van live-opnames belangrijk is dat er een meer-sporenopname beschikbaar is die opnieuw gemixt kan worden. "En in de volgorde van de uitgaves kies ik niet voor de beste als eerste, omdat we dan bij de latere uitgaves met de minder spectaculaire shows komen." Het concert van 5 augustus 1984 is een typisch Born in the USA-concert, met vier nummers van Nebraska op de setlist, 'Pink Cadillac' en 'Growin' Up' in de tweede set en 'Jersey Girl' en 'Jungleland' in de toegiften. De show is al als download verkrijgbaar, de cd-versie wordt pas in juni verstuurd.Sessions Band bij Kristen Ann Carr-benefiet

13-05-2015

Zaterdag 16 mei treedt een groot deel van Springsteens Sessions Band op op het jaarlijkse benefietgala van het Kristen Ann Carr Fund.

De samenstelling waarin ze optreden heet de Tribeca Playboys en bestaat uit: Charlie Giordano (accordion), Jeremy Chatzky (staande bas), Larry Eagle (drums), Sam Bardfeld (viool en zang), Soozie Tyrell (viool en zang), Lisa Lowell (zang en gitaar), Eddie Manion (saxofoon) en Curt Ramm (trompet). In aanvulling hierop zal Nils Lofgren van de partij zijn. Dit jaar wordt Springsteens regisseur Thom Zimny in het zonnetje gezet als belangrijke supporter van het fonds.

Het Kristen Ann Carr Fund is het fonds van Springsteens co-manager Barbara Carr en diens echtgenoot Dave Marsh en opgedragen aan hun dochter die in 1993 overleed aan sarcoma, een zeldzame vorm van kanker. Jaarlijks is er een benefietgala, waar Springsteen een vaak geziene gast is. Of hij dit jaar van de partij zal zijn, is niet officieel bekendgemaakt, maar gezien het optreden van de Tribeca Playboys, waaruit destijds de Sessions Band is ontstaan, is dit goed mogelijk.Nils Lofgrens optreden in New York

05-05-2015

Nils Lofgren, die eind vorig jaar een solotour in Engeland deed, geeft nu een aantal concerten aan de Oostkust van Amerika als akoestisch duo. Hij heeft 4 mei opgetreden in de club van BB King in New York City. Het was een kleine zaal, met een nachtclubachtige setting, waar mensen aan tafels zitten en eten terwijl de artiest optreedt. Kari-Anne Fygi is op vakantie in de VS, was erbij en schreef een verslag.

Het was een show van een serie optredens aan de oostkust die Nils doet met Greg Varlotta. Gister had Lofgren een special guest tijdens de laatste twee nummers ('Because the Night' en 'Shine Silently'): Charles Giordano.


Nils speelt ook harp (links). Rechts Nils en Charlie Giordano. (Foto's: Kari-Anne Fygi)

De show had een paar E Street-momenten. "Miss you Clarence", zei Lofgren voor de aankondiging van het nummer 'Miss you C'. Hij vertelde dat hij 60 werd op de dag van Clarence' begrafenis. Hij had geen enkele behoefte om zijn verjaardag te vieren, maar zijn vrouw Amy haalde hem over. Samen met E Streetleden en de crew gingen ze die dag uit eten en dat deed hem goed, zegt hij. In het nummer noemde hij ook Terry en Danny. 

Lofgren gaf een shout-out naar Steve Van Zandt voorafgaand aan zijn Sopranos-nummer 'Black Books'. Het op een na laatste nummer van de show was 'Because the Night'. Nils: "Het was tijdens The Rising-tour in Europa. Bruce speelde vier avonden achter elkaar 'Because the Night'. Met die lange gitaarsolo van hem. Tot hij tijdens een solo op de vierde avond naar mij wijst: 'You go.' Ik moest de solo overnemen. Was maar goed dat ik op dat moment naar hem keek, anders had ik het gemist. Want het overkomt je maar één keer: dat je niet oplet en zijn cue mist, geloof me! Sindsdien doe ik de solo van het nummer."


Foto: Kari-Anne Fygi.


Springsteen gaat Pete Townsend prijs uitreiken

23-04-2015

Springsteen gaat op verzoek van de MusiCares-liefdadigheidsorganisatie een prijs aan The Who's gitarist/singer-songwriter Pete Townshend uitreiken op 28 mei in het Best Buy Theater in New York.

Townshend krijgt de Stevie Ray Vaughan Award vanwege zijn steun aan een fonds van MusiCares dat afkickprogramma's aan verslaafden biedt. The Who-manager Bill Curbishley wordt onderscheiden met een MusiCares From the Heart Award.

Townshend gaat ook optreden met The Who maar wel zonder medebandlid, zanger Roger Daltrey. Billy Idol, Joan Jett en Mick Jones (Foreigner) gaan ook de bühne op om te spelen. Springsteen staat niet op de lijst van optredende artiesten, maar zou in dit rijtje collega's niet uit de toon vallen mocht hij zin krijgen om mee te doen.Uitgelekt platencontract onthult toekomstplannen

18-04-2015

Wikileaks heeft een document, schijnbaar Springsteens platencontract dat hij waarschijnlijk vorig jaar met Sony Music is overeengekomen, openbaar gemaakt. Volgens het document heeft Springsteen zich tot 2027 aan Sony verbonden en moet hij in die periode vier studioalbums, vijf live-albums, drie Anniversary-uitgaves in de vorm van boxsets en Tracks 2 uitbrengen. Als de uitgelekte tekst daadwerkelijk ondertekend is door Springsteen (dat is niet duidelijk), kan dit jaar de Anniversary-uitgave van Born in the USA worden verwacht en volgend jaar een nieuw studioalbum.

Er wordt vanuit gegaan dat Wikileaks toegang kreeg tot zo'n dertigduizend documenten van Sony Entertainment, nadat er was ingebroken op het computernetwerk van Sony, volgens sommige bronnen (Rolling Stone, Billboard) mogelijk door hackers uit Noord-Korea. Die wilden Sony dwars zitten vanwege de betrokkenheid van Sony bij de voor Noord-Korea controversiële film The Interview, een satirische film over twee Amerikaanse televisiemakers die de leider van Noord Korea, Kim Jong-Un, om willen brengen.
Tussen de documenten zaten e-mails die afkomstig zijn van, en bedoeld waren voor Michael Lynton, CEO van Sony Entertainment. Deze mails betrof correspondentie met zijn medewerkers en daar zat ook een versie van, naar het zich laat aanzien, het contract dat Springsteen vorig jaar augustus met Sony Music is overeengekomen. Het pdf-bestand was beschadigd en onleesbaar, maar is inmiddels met software hersteld. Het is niet duidelijk of de uitgelekte tekst de definitieve versie van het contract is en vanuit Sony Entertainment of Jon Landau Management is er geen uitsluitsel hierover te verwachten.

Als het contract is getekend wordt Springsteen geacht voor zijn 78ste nog flink wat materiaal uit te brengen, namelijk: vier studioalbums, drie multi-disc anniversary-uitgaves van Born in the USA (Sony verwacht een 3-cd uitgave), The River (naar verwachting ook een 3-cd uitgave) en Nebraska (naar verwachting een 2-cd uitgave), vijf complete live-albums en Tracks 2, bestaande uit drie of vier cd's. Het contract schrijft voor dat deze producten (afgezien van de live-albums) niet sneller dan zes maanden na elkaar mogen worden uitgebracht en dat tussen de studioalbums minimaal een jaar moet zitten. Tussen de verschillende uitgaves mag niet langer dan drie jaar tijd zitten. Als er een periode van vier jaar verstrijkt zonder uitgave, mag Sony het contract ontbinden. Sony stelt ook dat Springsteen tegen het einde van de contractperiode pas met een andere platenmaatschappij een nieuw studioalbum mag uitbrengen wanneer van de lijst met genoemde uitgaves bijna alles is verschenen, behalve eventueel de Nebraska Anniversary-uitgave of een live-album.

In de tekst staat zelfs wat Sony Music aan Springsteen zal betalen voor de albums en Anniversary-uitgaves: 31 miljoen dollar. Bruce moet daarvan wel zelf alle productiekosten zoals studio-opnametijd, mixing en mastering en de heruitgaves betalen, Sony neemt alleen de marketingkosten voor elke uitgave voor rekening. De inkomsten van de live-downloads zijn bijna in z'n geheel voor Bruce, slechts 12,5 procent gaat naar Sony. Maar de vijf live-albums die onder dit contract vallen, zullen van hogere kwaliteit zijn, staat in de geopenbaarde tekst.
Ten slotte eindigt elke verplichting van de artiest wanneer Springsteen voor het einde van het contract komt te overlijden of voorgoed gehandicapt raakt (Sony behoudt dan nog wel de uitgaverechten van de catalogus).
In het contract wordt geen melding gemaakt van de geremasterde uitgaves van Springsteens catalogus die dit jaar zijn verschenen en nog zullen verschijnen. Ook wordt Wrecking Ball als laatste studioalbum genoemd (High Hopes was al ruim een half jaar uit toen het contract werd opgesteld).Oudjaarsshows officieel uitgebracht

25-03-2015

Vandaag is de officiële uitgave van de befaamde oudjaarsshow tijdens The River-tour, 31 december 1980 in Uniondale, N.Y., aangekondigd. Eerder al was het oudjaarsconcert van 1975, de laatste show van de Born to Run-tour, in Upper Darby, P.A., te koop.

Het concert in Nassau Coliseum, Uniondale, heeft jarenlang te boek gestaan als Springsteens langste concert. Pas tijdens de Wrecking Ball-tour werd de vier-uursgrens in Helsinki verbroken. In Uniondale luidden Springsteen en de band het nieuwe jaar in met een energieke show die ook de lijst klassiekers van Be True haalde. Tijdens de show, die grotendeels een typisch concert voor The River-tour was, passeerden ook nummers als 'Merry Christmas Baby', 'Rendezvous', 'The Price You Pay' en 'Santa Claus is Comin' to Town' de revue. Dicht tegen middernacht aan speelden Bruce en de band eerst 'Held Up Without a Gun', terwijl het nieuwe jaar daarna werd ingeluid met 'In The Midnight Hour' en 'Auld Lang Syne'.

Het concert is op meerdere bootlegs verschenen, de bekendste daarvan waren 'In The Midnight Hour' (een mix van 29 en 31 december 1980) van Great Dane en 'Nassau Night' van Crystal Cat. De uitvoeringen van '4th of July, Asbury Park (Sandy)', 'Rendezvous', 'Held Up (Witout a Gun') en 'Merry Chistmas Baby' verschenen eerder al officieel (op respectievelijk de Live 1975/85 box, Tracks, The Essential Bruce Springsteen en A Very Special Christmas). De gemasterde live-opname van het concert is te bestellen via de officiële site. De download is al verkrijgbaar en de cd-versie verschijnt 25 april.Eerder verscheen een andere oudjaarsshow, die van 1975 in het Tower Theater in Upper Darby, P.A. (nabij Philadelphia). Dit concert is nooit in z'n geheel als bootleg verschenen. De setlist kent een aantal bijzondere uitvoeringen, zoals de langzame versie van 'Tenth Avenue Freeze-out', 'It's My Life', 'Pretty Flamingo', 'Mountain of Love' en de pianoversie van 'Thunder Road'.Bruce speelt voor Bob Dylan

07-02-2015

Springsteen heeft gisteravond opgetreden met Tom Morello op het gala ter ere van Bob Dylans benoeming tot MusiCares Person of the Year 2015. Ze speelden 'Knockin' on Heaven's Door'.

Naast Springsteen traden onder meer ook Crosby, Stills & Nash, John Mellencamp, Alanis Morissette, Willie Nelson, Bonnie Raitt, Neil Young en Jackson Browne op. Bob Dylan zei vereerd te zijn dat al deze artiesten zijn songs speelden. Hij hield een speech.
Bruce kreeg dezelfde eretitel in 2013. Voorafgaand aan het gala had Bruce een gitaar gesigneerd voor de veiling van collector's items voor het goede doel. MusiCares steunt muzikanten die financiële, medische of persoonlijke hulp nodig hebben.

Een zeer kort videofragment (rechtsonder in beeld vind je het icoontje om het geluid aan/uit te zetten):Bruce bij 15e Light of Day

18-01-2015

Springsteen heeft gisteravond als  special guest opgetreden bij het Light of Day-festival in Asbury Park. Hij trad op met Joe Grushecky and the Houserockers, Southside Johnny en La Bamba's Big Band en Willie Nile.

Het Light of Day-festival, dat gedurende de vijftien jaar dat het bestaat is uitgegroeid tot een rondtrekkend circus dat ook Europa, Canada en New York aandoet, sloot dit jaar af met een week lang optredens in Asbury Park. Het inititatief voor Light of Day komt van Bob Benjamin, Joe Grushecky's manager, die de ziekte van Parkinson heeft en geld inzamelt voor onderzoek naar bestrijding van deze ziekte. Het jaarlijkse festival had het hoofdprogramma dit jaar weer op zaterdagavond in het Paramount Theatre geprogrammeerd.

Het was niet de grootste verrassing dat Bruce als special guest kwam meedoen. Het Light of Day-programma ligt hem na aan het hart (hij stond toe dat ze de titel van zijn nummer aan de organisatie koppelden), Bruce is bevriend met Benjamin en Grushecky en hij heeft in de afgelopen vijftien jaar maar vier jaargangen gemist (zie hier een overzicht van alle optredens die Bruce voor Light of Day gaf). Springsteen kwam aan het einde van de middag al naar het theater om een korte soundcheck te doen en enkele nummers met Joe Grushecky and the Houserockers te repeteren. Zijn eerste optreden deed hij tijdens de set van Willie Nile, toen de zanger uit Buffalo hem vroeg mee te spelen met 'One Guitar'.

Bruce met Willie Nile (links).

Bruce bekeek de set van La Bamba's Big Band eerst vanuit de zaal. De band van trombonist Richie La Bamba Rosenberg, waarin ook enkele (oud)-Asbury Jukes zaten zoals Bobby Bandiera, Mark Pender, Glenn Alexander, Joe Bellia en Tony Tino, was laat aan het programma toegevoegd. Southside Johnny en Gary US Bonds zouden bij deze band zingen maar Bonds moest vanwege ziekte op het laatste moment verstek laten gaan. Bruce speelde aan het einde van Southside Johnny en La Bamba's optreden mee met 'The Letter', bekend van The Box Tops maar een grote hit voor Joe Cocker, aan wie deze uitvoering ook werd opgedragen. Vervolgens werd 'This Little Girl' onder handen genomen. Bruce zei dat hij het nummer heeft geschreven, maar niet wist of hij zich nog herinnerde hoe het gespeeld moest worden. Hij gaf het nummer destijds aan Gary US Bonds die het in 1981 op zijn album Dedication zette. De uitvoering was ongeoefend en het liep dan ook eventjes mis, maar Bruce bracht de band weer snel op het juiste spoor. "Alright, that's most of it", was Springsteens conclusie aan het eind.De soulcover '(Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher', bekend van Jackie Wilson, brachten Bruce en Southside als duet. Ook deze uitvoering ging niet vlekkeloos en Bruce zei tegen Southside: "It took two of us to fuck that completely up!" 'I Don't Want to Go Home' was de afsluiter. "Ik ben me nog pas aan het opwarmen", zei Bruce tegen Southside, een waarschuwing aan de mensen in het publiek dat hen nog wat te wachten stond.
Bruce met Southside Johnny.

Niet veel later verscheen Bruce dan ook alleen op het podium en speelde hij soloakoestisch 'Janey Don't You Lose Heart' als opener voor het laatste optreden van de avond, dat van Joe Grushecky and the Houserockers. De mannen uit Pittsburgh sloten zich aan bij Bruce en samen speelden ze een set van een uur en driekwartier, beginnend met 'Adam Raised a Cain'.
Veel nummers die dit jaar op de setlist stonden, speelt Bruce wel vaker bij optredens met Grushecky. 'Savin' Up', het soulnummer dat Bruce aan Clarence Clemons gaf voor diens solo-lp Rescue, was het tweede nummer. Bruce vroef vooeraf om een glaasje tequila. 'From Small Things (Big Things One Day Come)' werd gevolgd door 'Never Be Enough Time', een nummer van Grushecky dat Bruce en Grushecky als een duet uitvoeren.
'Racing in the Street '78', de uitvoering van het Darkness-nummer zoals dat op The Promise staat, had Bruce vorig jaar ook met Grushecky in Pittsburgh gespeeld. 'Pumpin' Iron, Sweatin' Steel' is een Houserocker-klassieker. 'Darkness on the Edge of Town' ging vooraf aan een relatief nieuw, humoristisch Grushecky-nummer 'I Still Look Good for 60', waarvan Bruce de tekst erg leuk vindt. 'Frankie Fell in Love' van High Hopes maakte vorig jaar op Light of Day zijn live-debuut en werd ook nu gespeeld, gevolgd door 'Hearts of Stone' (helaas niet als duet met Southside, een gemiste kans), 'Save My Love' en 'Talking to the King'. Voorafgaand aan 'Save My Love' zei Bruce dat hij het nummer geschreven had voor Darkness on the Edge of Town maar dat beter zou hebben gepast op Born to Run. Hij vertelde ook de anekdote dat hij in Providence, Rhode Island optrad en op straat 'Spirit in the Night' uit een autoradio hoorde komen. "What a great feeling it was, I was hearing my song. It was the first time I had ever heard one of my songs being played on the radio. This is what this song is all about."Bij 'Because the Night' kwamen John Eddie, James Maddock en Willie Nile meedoen en voor het finalenummer 'Light of Day' stroomde het podium vol met alle artiesten die die avond hadden opgetreden en vrijwilligers die bij de organisatie betrokken zijn. Bob Benjamin kreeg de plaats naast Bruce aan de microfoon. Bruce hield nog een praatje waarin hij over de broederschap onder muzikanten sprak, een gift die Bob Benjamin de muzikanten elk jaar met Light of Day geeft. Als toegift zong hij 'Thunder Road' met iedereen op het podium, in een semi-akoestische uitvoering, met pianobegeleiding en aan het einde blies Eddie Manion de saxofoonsolo. Het was nog niet het einde van de avond, die kwam in de vorm van een krachtige uitvoering van 'The Promised Land' die Bruce met de Houserockers en Eddie Manion deed.


Bruce met Bob Benjamin (links).

Setlist 17-1:
Met Willie Nile: One Guitar
Met Southside Johnny en La Bamba's Big Band: The Letter / This Little Girl / (Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher / I Don't Want to Go Home
Soloakoestisch: Janey Don't You Lose Heart
Met Joe Grushecky and the Houserockers: Adam Raised a Cain / Savin' Up / From Small Things (Big Things One Day Come) / Never Be Enough Time / Racing in the Street '78 / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Darkness on the Edge of Town / I Still Look Good for 60 / Frankie Fell in Love / Hearts of Stone / Save My Love / Talking to the King / Because the Night (met John Eddie, James Maddock en Willie Nile) / Light of Day (met alle artiesten) / Thunder Road (met alle artiesten) / The Promised Land


Bruce met op de achtergrond Eddie Manion (links) en Joe Grushecky (rechts).Springsteen bij pre-Grammy event

06-01-2015

Volgens de San Francisco Chronicle treedt Springsteen op 6 februari op het pre-Grammy Event op, het gala waarbij Bob Dylan als MusiCares Person of the Year 2015 wordt geëerd.

De krant geeft aan dat de Recording Academy, die de Grammy's uitreikt, dit nieuws vandaag bekend heeft gemaakt, maar het persbericht hierover was op het moment van schrijven van dit bericht nog niet op die site te vinden. Naast Springsteen zullen onder anderen ook Crosby, Stills & Nash, John Mellencamp, Willie Nelson, Bonnie Raitt, Eddie Vedder en Neil Young acte de présence op de tribute die in Los Angeles plaatsvindt. In 2006 was Bruce een van de artiesten die James Taylor toezong bij diens MusiCares Person of the Year onderscheiding en twee jaar geleden werd Bruce zelf tot Person of the Year gekroond.Agora '78-show is volgende archiefuitgave

01-01-2015

Eind vorig jaar verscheen de tweede uitgave uit de reeks klassieke concerten die Springsteen zelf officieel uitbrengt. Het zijn de opnames van het legendarische concert dat hij en de E Street Band op 9 augustus 1978 in The Agora Ballroom in Cleveland gaven. Eerder zag al het Apollo Theater-concert van 9 maart 2012 het licht.

De show in The Agora was een van de vijf concerten tijdens de Darkness on the Edge of Town-tour die live op de Amerikaanse radio werden uitgezonden. De show in The Agora werd speciaal voor het tienjarig jubileum van het lokale radiostation WMMS gegeven. Het concert was gratis toegankelijk, maar er was veel meer vraag naar toegangsbewijzen dan dat de kleine club kon herbergen.

De show bestaat uit twee sets die samen langer dan drie uur duren. De befaamde discjockey Kid Leo, een trouwe supporter van Springsteens muziek in de jaren zeventig, mocht de band aankondigen toen ze het podium opkwamen. Deze introductie staat ook op de live-opname. Het concert begint met de van Joe Cochran bekende cover 'Summertime Blues' en is verder kenmerkend voor de Darkness-tour, met daarbij de toen nog onuitgebrachte nummers 'Fire' en 'Sherry Darling' op de setlist. Opnames voor deze show werden volgens sommigen al overwogen voor een live-albumuitgave tussen Darkness en The River. Met name promotor en eigenaar van The Agora, Henry LoConti, heeft lange tijd geprobeerd om toestemming te krijgen van Springsteens management om opnames uit te brengen, niet voor eigen gewin maar om de Western Reserve Historical Society, een culturele instelling verbonden aan de universiteit van Cleveland, financieel te steunen. LoConti maakte de officiële release niet meer mee, hij overleed een half jaar geleden.

De Agora-show is de tweede klassieke live show die uit Springsteens archief gehaald wordt voor een officiële uitgave. Het is te bestellen via Springsteens website

Welke shows zou jij willen dat Springsteen nog meer uitbracht? Be True heeft ook een droomlijst en schreef er een  artikel over.Bruce en Patti bij Stand Up for Heroes

06-11-2014, laatste update: 11-11-2014

Bruce heeft gisteravond in het theater van Madison Square Garden, New York, opgetreden voor Stand Up for Heroes. In een half uur durend optreden speelde Bruce vijf nummers akoestisch en vertelde hij een paar moppen. Patti Scalfa kwam halverwege meedoen op 'If I Should Fall Behind'.

Gisteravond was de achtste keer dat deze avond met muziek en stand-upcomedy werd georganiseerd om geld in te zamelen voor de Bob Woodruff Foundation, een stichting die geld inzamelt om oorlogsveteranen financieel te steunen. Bruce heeft nog geen Stand Up for Heroes-optreden gemist. Deze keer speelde hij vijf nummers akoestisch. Hij begon met 'Working on the Highway' en 'Growin' Up'. Laatstgenoemde begon Bruce met een mop:

"When we first started out, the E Street Band and I stayed at some pretty funky motels. First it was just six guys in a Chevy driving for thirteen hours between shows and we'd pull off by the side of the road to sleep in the car. Then we started to stay in little motels by the side of the road. I'd call to the desk one night in some place where we were staying and I said: 'I got a leak in my sink.' And the guy said: 'Go ahead.'"
Halverwege het nummer onderbrak Bruce de uitvoering om nog een grap te vertellen: "Sometimes I would sleep odd. I woke up in the morning, rolled over and said to Patti: 'Patti, it happened again last night. I got up and went to the bathroom and God turned the light on for me and when I was finished, God turned the light off.' And she said: 'No, no, you were just pissing in the refrigerator.'"Daarna introduceerde Bruce Patti Scialfa en met haar voerde hij 'If I Should Fall Behind' als duet uit. Bruce droeg het op aan de families van de veteranen.
Daarna volgde weer een mop waarin een politieagent iemand met messen in zijn auto aanhoudt. De bestuurder legt uit dat de messen voor zijn jongeleeract zijn, maar de politieagent wil dat hij dit bewijst door uit te stappen en de messen in de lucht te houden met jongleren. Dan rijdt er een andere auto langs waarvan de bestuurder zegt: "Goh, ik ben blij dat ik niet gedronken heb, kijk nou eens hoe ze je hier testen." De akoestische slide-gitaarversie van 'Born in the USA' volgde.Zonder grap tussendoor vervolgde Bruce het optreden met 'Dancing in the Dark', dat hij grotendeels naast de microfoon zong. Dat was tevens het laatste nummer dat Bruce speelde. Hij bedankte het publiek en zei: "Ik speelde beter dan ik zelf had verwacht." Het was ook alweer even geleden dat Bruce op het podium had gestaan, de laatste keer was in mei in Lissabon toen hij met The Rolling Stones optrad.Bruce verliet het podium nog niet, hij bleef om mee te helpen bij de veiling van een van zijn elektrische gitaren. Toen de biedingen stokten, gooide Bruce er een gitaarles bij. Hij speelde intussen een stukje van 'Mystery Train' op de gitaar. Het bod stokte op $250.000 toen Bruce aanbood om de winnaar ook nog thuis bij hem uit te nodigen om lasagna te komen eten en hij wilde de winnaar ook een ritje in de zijspan van zijn motor aanbieden. Ten slotte gooide Bruce zijn T-shirt erbij. Iemand uit het publiek stelde voor $300.000 voor één gitaar te bieden als Bruce nog een tweede gitaar ter beschikking wilde stellen, die dan ook voor $300.000 verkocht zou worden. Bruce stemde daarmee in, het tweede bod volgde en Bruce sloot de veiling af door een couplet van 'Mystery Train' te zingen.
Springsteens optreden en de veiling sloten de avond af, die begonnen was met stand-upcomedy van John Oliver, Jon Stewart, Louis C.K. en Jim Gaffigan.Bruce voor de achtste keer bij Stand Up For Heroes

17-09-2014

Springsteen doet op 5 november in New York mee aan het Stand Up For Heroes-benefietoptreden. In het Theater van Madison Square Garden wordt op die avond muziek en stand-upcomedy gecombineerd om geld in te zamelen voor de Bob Woodruff Foundation.

De Bob Woodruff Foundation is een stichting die Amerikaanse oorlogsveteranen financieel ondersteunt. De jaarlijks terugkerende benefietavond van Stand Up For Heroes wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd en Springsteen is elk jaar betrokken geweest. Naast Bruce treden dit jaar de Amerikaanse komieken Louis C.K. en John Mulaney en de Britse komiek John Oliver op. Televisiejournalist en Springsteen-fan Brian Williams werkt ook mee. Enkele special guests worden later bekendgemaakt.Bruce bij de Rolling Stones in Lissabon

30-05-2014

Springsteen heeft gisteravond met de Rolling Stones opgetreden in het Parque Bela Vista in de Portugese hoofdstad Lissabon. Bruce speelde met de band mee op 'Tumbling Dice'.Net als in 2012, toen Springsteen als special guest met de Stones in Newark, NJ optrad, zong hij 'Tumbling Dice' als een duet met Mick Jagger. Springsteen is met Patti Scialfa in Portugal om hun dochter aan te moedigen bij een concours hippique voor springpaarden. Het concert van de Stones is het tweede van hun Europese On Fire-tour en onderdeel van het festival Rock in Rio-Lissabon. Volgende week spelen de Rolling Stones op Pinkpop en eind juni op TW Classic in Werchter.Tweede show met de Houserockers in Pittsburgh

24-05-2014

Vrijdagavond heeft Springsteen het tweede concert met Joe Grushecky and the Houserockers in de Soldiers and Sailors Memorial Hall in Pittsburgh gegeven. Bruce en Joe brachten veel variatie in de set, ten opzichte van de eerste show speelden ze zestien andere nummers.

De opzet van het concert was gelijk aan die van de eerste avond. Na een openingsset van Milly, de band van Joe's zoon Johnny, betrad Bruce in zijn eentje het podium en speelde hij drie nummers soloakoestisch: 'Further on (Up the Road)', 'I'll Work for Your Love' en 'Outlaw Pete'. De eerste twee nummers heeft Springsteen wel vaker akoestisch gespeeld, maar voor 'Outlaw Pete' was dat een primeur. Bruce zei vooraf dat hij per ongeluk te veel medicijnen had genomen en 'Outlaw Pete' het resultaat van zijn hallucinatie was. Bruce kondigde daarna Joe Grushecky and the Houserockers aan die vervolgens drie nummers speelden zonder Bruce.
Springsteen voegde zich weer bij de band voor 'Adam Raised a Cain'. Net als de dag ervoor werd The Promise-versie van 'Racing in the Street ('78)' gespeeld. 'Atlantic City' was een setwijziging net als het volgende nummer: 'Better Days'. 'Pink Cadillac', de b-kant van de 'Dancing in the Dark'-single, speelde Bruce voor 'Frankie Fell in Love', waarna ze de Grushecky-nummers 'I'm not Sleeping' (dat Joe samen met Bruce schreef) en 'Junior's Bar' brachten.


Foto: Matt Orel.

'Save My Love' van The Promise, dat Bruce voor het eerst bij het eerste optreden dat hij met Joe in de Soldiers and Sailors Memorial Hall in 2010 had speelde, stond vanavond ook op de setlist. Daarna volgden de souluitvoering van 'Savin' Up' en 'Hearts of Stone', twee nummers waarop saxofonist Eddie Manion de sterren van de hemel speelde.
'Lucky Town' en 'Human' Touch' koppelde Bruce aan elkaar. De twee nummers uit het '92-repertoire waren met 'Better Days' en het tijdens de show niet gespeelde 'Living Proof' in de soundcheck gerepeteerd. 'Down the Road Apiece', de boogie-woogie bluesklassieker uit 1940 van Don Raye en een favoriet van Grushecky, sloot de set af. De muzikanten zetten de toegiften  rockend voort met 'Twist and Shout', 'Leavin' Train', dat bij de eerste avond de wereldprimeur had gekregen, en 'Light of Day'. Bruce bleef alleen op het podium voor twee akoestische afsluiters: 'My Beautiful Reward' en 'Jersey Girl'. Eddie Manion was bij deze afsluiter terug op het podium om de saxofoonsolo te spelen.
Volgens aanwezige fans leek Springsteen last van zijn rug te hebben (gisteren verscheen op internet ook een foto van hem bij een chiropractor), maar dat weerhield hem echter niet om drie uur lang met Joe Grushecky op te treden.

Setlist 23-5: Bruce soloakoestisch: Further on (Up the Road) / I'll Work for Your Love / Outlaw Pete
Joe Grushecky and the Houserockers: Hear the Devil Knocking at My Door / John The Revelator / East of Eden
Bruce met Joe Grushecky and the Houserockers: Adam Raised A Cain / Never Be Enough Time / Racing in the Street ('78) / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Atlantic City / Better Days / I Still Look Good for 60 / Pink Cadillac / Frankie Fell in Love / I'm Not Sleeping / Junior's Bar / Save my Love / Savin' Up / Hearts of Stone / Talking to the King / Lucky Town / Human Touch / Down the Road Apiece // Twist and Shout / Leavin' Train / Light of Day
Bruce soloakoestisch: My Beautiful Reward
Bruce en Eddie Manion: Jersey GirlSpringsteens eerste avond met Grushecky

23-05-2014, laatste update: 24-05-2014

Springsteen heeft donderdagavond 22 mei het eerste van twee optredens met Joe Grushecky and the Houserockers in Pittsburgh gedaan. Vergelijkbaar aan de concerten in 2010 en 2011 in de Soldiers and Sailors Memorial Hall speelde Bruce voorafgaand enkele nummers soloakoestisch en speelde hij met Grushecky een rockset met nummers van The Houserockers, eigen nummers (waaronder enkele speciale keuzes) en covers.

Na een kort optreden van de band Milly van Joe Grushecky's zoon Johnny, kwam Bruce om kwart voor negen het podium op met een akoestische gitaar en mondharmonica. "Hallo, Pittsburgh, het is fijn weer terug te zijn. Ik ben het openingsprogramma van Joe", zei Bruce waarna hij 'Mary Queen of Arkansas' van zijn eerste album Greetings from Asbury Park inzette. Bruce zei dat het nummer het verhaal van een man is die verliefd is op een travestiet. "Ik durf de wedden dat jullie dat niet wisten", zei Bruce erbij. Sinds de jaren 70 heeft Springsteen dit nummer pas vijf keer gespeeld, waarvan de laatste keer vijf jaar geleden. De keuze voor dit obscure nummer was slechts een aankondiging van wat er nog zou komen. Het volgende nummer, 'Two for the Road', heeft Bruce slechts vier keer eerder live gespeeld, allen tijdens de Devils & Dust-tour. Het b-kantje van de 'Tunnel of Love'-single verscheen in 1998 op Tracks. 'Kingdom of Days', dat Bruce negen dagen eerder bij het High Hopes-concert in Albany speelde, kondigde hij nu aan met de woorden: "This is a song about time, time passes... shame about that." Hierna kondigde Bruce Joe Grushecky aan en verdween hij van het podium.


Springsteen met Joe Grushecky (links) en Houserocker-gitarist Danny Gochnour (rechts).

Na drie nummers verscheen Bruce weer om de rest van de avond met Grushecky te rocken. Allereerst op zijn eigen 'Adam Raised a Cain', waarna hij een duet met Grushecky aanging op 'Never Be Enough Time', een bijna vaste keuze als Bruce met de mannen uit Pittsburgh speelt. The Promise-versie van 'Racing in the Street ('78)' is geen vaste keuze, en des te opmerkelijker omdat Bruce het afgelopen weekend bij de voorlaatste show van de tour heeft opgeduikeld.
Na de Houserocker-klassieker 'Pumpin' Iron' koos Bruce voor 'Leap of Faith'. Hij had veel plezier met de tekst van het volgende nummer, Grushecky's nieuwe lied 'I Still Look Good for 60'. 'Darkness on the Edge of Town' is ook zo'n nummer dat Bruce vaak met Joe speelt. 'Frankie Fell in Love' kondigde Bruce aan met een intro over de discussie tussen Shakespeare en Einstein over de liefde: "Einstein had het bij het verkeerde eind, hij analyseerde te veel", aldus Bruce. Dit nummer werd begin dit jaar voor het eerst live bij het Light of Day-concert in Asbury Park gespeeld, waar Springsteen met Joe Grushecky optrad, dus was een herhaling van dit nummer van High Hopes deze avond geen verrassing. 'Hearts of Stone' was dat misschien wel, hoewel het ook bij het Light of Day-concert eerder dit jaar gespeeld is. Asbury Juke en E Street-saxofonist Eddie Manion was in Pittsburgh aan de Houserockers toegevoegd en straalde in de spotlight op deze klassieker die Bruce aan Southside Johnny gaf en hij bij de laatste Amerikaanse shows van de tour herontdekt lijkt te hebben. Manion had ook een hoofdrol in het soulnummer 'Savin' Up' dat Bruce ooit aan Clarence Clemons gaf voor diens eerste soloalbum Rescue uit 1983. Bruce ging tijdens het intro van het podium af en liep langs een paar rijen stoelen door het publiek.'Talking to the King', Grushecky's verhaal over zijn droom over een ontmoeting met Elvis, staat ook vaak op de setlist als hij met Springsteen speelt. Dat kan niet gezegd worden van 'Leavin' Train', de outtake van begin jaren 90, die wel op Tracks verscheen maar Bruce nooit eerder live gespeeld heeft. Hij deelde de gitaarsolo met Danny Gochnour van The Houserockers. Aan het einde van het nummer riep Bruce: "World premier!" Na 'Seven Angels' dit weekend in Uncasville was dit het tweede nummer uit de bijna vergeten groep outtakes van de Human Touch/Lucky Town-periode dat plots live gespeeld wordt.'The Promised Land' was het slotnummer van de set, waarna nog drie toegiften met de band volgden: 'Code of Silence', dat Bruce samen met Grushecky schreef en Springsteen in 2004 een Grammy Award opleverde, 'I Was Born to Rock' van Grushecky en de vaste keuze 'Light of Day', dat Bruce inleidde met een lange gitaarsolo. Rick Witkowski, een muzikant uit Pittsburgh, vergezelde Grushecky en Springsteen bij deze toegiften. Bruce bleef tot slot nog op het podium om het publiek solo uit te zwaaien met twee akoestische nummers op gitaar: 'The Wall' en 'Incident on 57th Street'.
Vanavond is er nog een optreden in de Soldiers and Sailors Memorial Hall.

Setlist 22-5: Bruce soloakoestisch: Mary Queen of Arkansas/ Two for the Road / Kingdom of Days
Joe Grushecky and the Houserockers: East Carson Street / John The Revelator / East of Eden
Bruce met Joe Grushecky and the Houserockers: Adam Raised A Cain / Never Be Enough Time / Racing in the Street ('78) / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Leap of Faith / I Still Look Good for 60 / Darkness on the Edge of Town / Frankie Fell in Love / Hearts of Stone / Savin' Up / Talking to the King / Leavin' Train / The Promised Land // Code of Silence / I Was Born to Rock / Light of Day
Bruce soloakoestisch: The Wall / Incident on 57th StreetEerste show Zuid-Afrika met eerbetoon aan Mandela

26-01-2014, laatste update: 29-01-2014

Springsteen heeft zojuist het eerste concert ooit in Zuid-Afrika gegeven. In het Bellville Velodrome in Kaapstad hebben Bruce en de E Street Band bijna drie uur en tien minuten op het podium gestaan. Patti Scialfa was afwezig, maar wel had Bruce Little Steven en Tom Morello aan zijn zijde.

Het concert opende Springsteen met 'Free Nelson Mandela', de protestsong van de Britse band Special AKA uit 1984. Ook bij de toegiften bracht Bruce een eerbetoon aan Mandela, toen hij 'We Are Alive' aan de eind vorig jaar overleden Zuid-Afrikaanse held opdroeg. In laatstgenoemde nummer veranderde Bruce ook de tekst een beetje, hij zong "I was killed in Sharpeville in 1960", daarmee verwijzend naar een bloedbad bij een politiekantoor in Sharpeville, Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waar de politie vuur opende op zwarte demonstranten en waarbij 69 mensen omkwamen.
De setlist van de show leek sterk op die van de Wrecking Ball-concerten, met enkele toevoegingen van het High Hopes-album: het titelnummer 'High Hopes', 'Heaven's Wall', 'American Skin' en 'The Ghost of Tom Joad'. Bruce eindigde het concert met de belofte dat Kaapstad vanaf nu een permanente tourstop zal worden. In ieder geval komen er later deze week nog twee shows.


Voor en tijdens de crowdsurf (foto's: Ruud Röben).

Voorafgaand aan het concert was er een soundcheck waarbij internationale pers was uitgenodigd. Daarin had Springsteen het onder meer over de inkomensverschillen in de VS en in Zuid-Afrika:  "Het verschil in inkomens is een enorm probleem in de VS. En het rampzalige is dat het alleen maar groter lijkt te worden. Uiteindelijk zullen samenlevingen uit elkaar vallen en dat is een gevaar voor mijn land en hier in Zuid-Afrika kennen ze hetzelfde probleem." Leon Verdonschot was ook bij de persmeeting en zag uiteraard ook het concert. Na de show mailde hij zijn verslag:

"Tijdens de persconferentie 's middags kreeg Bruce goede en diepgaande vragen over zijn relatie met en visie op het land en op (de erfenis van) Nelson Mandela. Hij gaf uitgebreid antwoord. Opvallend vond ik twee ontboezemingen; dat hij had verwacht dat de boodschap van Wrecking Ball meer impact zou hebben, en dat hij niet meer oneindig aan albums wil blijven schaven tot ze perfect zijn, maar als liedjes goed en af zijn ze gewoon wil uitbrengen, en vooral veel wil optreden.
Bruce zien optreden voor een zaal vol mensen die hem, op een paar overgevlogen fans uit andere landen na, nog nooit live hebben gezien: dat was de uitzonderlijke situatie gisteren in Kaapstad. In een voor onze begrippen voor Bruce uitzonderlijk kleine zaal (capaciteit: 7.000, en, zoals Bruce herhaaldelijk stelde, een kopie van de Convention Hall in Asbury Park, New Jersey) gaf hij ruim drie uur een cursus 'Springsteen voor beginners'."

"Het gebrek aan ervaring van het publiek bleek op verschillende momenten en manieren. Op onverwachte momenten was er geen of pas laat herkenningsapplaus, bij 'Because the Night' niet al bij het intro, maar pas bij de eerste zin. Het publiek toonde ook onervarenheid met Bruces fysieke show: hij moest een keer lachend verzoeken om handen 'off my pants' te halen. En toen hij crowdsurfte, moest hij, terwijl hij al op de handen van het publiek lag, ze uitleggen dat het de bedoeling was dat ze hem richting podium droegen. Verder was er een gebrek aan tekstvastheid: Bruce moest zich uiteindelijk na een lange sprint richten tot een Italiaans jongetje op de eerste rij om een meezinger te krijgen bij 'Waitin' on a Sunny Day'.
Het enthousiasme bij het publiek was er overigens niet minder om: het was eerder onwennigheid. Bruce en de band waren opvallend ontspannen en ronduit vrolijk. Bruce was erg goed bij stem, en zelfs voor zijn doen opvallend afgetraind. Alleen Little Steven was iets meer in zichzelf gekeerd dan gebruikelijk, in dat land waar hij de geschiedenis van mede heeft helpen bepalen. Zijn rol was ook kleiner dan normaal: de solo's werden nu verdeeld tussen Nils, Bruce en uiteraard Tom Morello, die in 'The Ghost of Tom Joad' mocht losgaan, tot euforie van het publiek."


Leon Verdonschot interviewde Little Steven voor een documentaire over twee Zuid-Afrikaanse fans en Van Zandts
betrokkenheid bij Artists United Against Apartheid in het verleden.


"Dat de band nog moest warmdraaien, bleek eigenlijk zelden. Hooguit vielen er wat meer stiltes tussen de nummers, en liep 'American Skin' in de vernieuwde versie nog niet helemaal soepel, al was het wel een mooie versie die het publiek nou juist wél weer leek te kennen. De set leek qua opbouw op die van de concerten uit de Wrecking Ball-tour, met iets minder nummers van dat album en drie van High Hopes als vervanger."


Leon Verdonschot interviewde ook Tom Morello.

"Hoogtepunt vond ik persoonlijk allereerst de uitzonderlijk intense versie van 'Atlantic City', met enkele erg mooie, dromerige toegevoegde tekstregels ("I'm waiting, I'm looking" - en dat herhaald als een mantra). En vervolgens de soloversie van 'Thunder Road' als laatste toegift, na een erg vrolijke versie van 'Shout', waar Bruce tot hilariteit van Steve Max Weinberg (door Bruce tijdens dit nummer simpelweg als 'Mighty' aangeduid) bleef verrassen met nieuwe breaks.""Ik ben erg benieuwd naar de show van morgen, die als eerste was aangekondigd en snel uitverkocht raakte, dus wellicht ook een publiek trekt dat bekender is met Bruces werk."Setlist 26-1: Free Nelson Mandela / Badlands / Death to My Hometown / Out in the Street / High Hopes / Spirit in the Night / Hungry Heart / The River / Heaven's Wall / Atlantic City / Johnny 99 / Pay Me My Money Down / American Skin (41 Shots) / Because the Night / Darlington County / Shackled and Drawn / Waitin' on a Sunny Day / The Rising / The Ghost of Tom Joad / Land of Hope and Dreams // We Are Alive / Born in the USA / Born to Run / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / Thunder Road (soloakoestisch)


Foto: Ruud Röben.Foto's en een verslag op Springsteens eigen website.
Noorse website heeft filmpjes van 'Free Nelson Mandela', 'Badlands', 'Death to My Hometown', 'High Hopes', 'Spirit in the Night', een verslag en Q&A bij persmeeting.De eerste show is officieel te downloaden via Springsteens webshop.


> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF