Bruce brengt autobiografie uit

11-02-2016, laatste update: 12-02-2016

Op 27 september verschijnt Born to Run, de autobiografie van Springsteen. Bruce heeft sinds 2009 gewerkt aan het boek, waarin hij, volgens het persbericht op brucespringsteen.net, geprobeerd heeft zijn eigen gedachten te laten zien.

Er zijn al veel biografiën van Springsteen verschenen, waarvan die van Dave Marsh (in twee delen) en Peter Ames Carlin het bekendst zijn vanwege de medewerking die Bruce hen gaf. Voordat Ames Carlin aan zijn boek begon, had Bruce al eens laten weten aan zijn memoires bezig te zijn. Toen het boek van Ames Carlin verscheen, leken deze plannen in de ijskast beland. Maar nu was daar dus verrassend genoeg toch opeens het bericht over Springsteens autobiografie.

Het is de eerste keer dat Bruce zelf een boek over zijn leven schrijft en vertelt over bijvoorbeeld zijn persoonlijke worstelingen die de inspiratie vormden voor zijn beste werk. In het persbericht belooft Bruce dat hij zal onthullen dat het nummer 'Born to Run' meer betekent dan dat tot nu toe bij de buitenwereld bekend is. "Schrijven over jezelf, is een grappige aangelegenheid", zegt Bruce. "Maar bij zo'n soort project moet de schrijver één belofte doen, de lezer zijn gedachtegang laten zien. Dat heb ik op deze pagina's geprobeerd."

Springsteen schijnt een voorschot van 10 miljoen dollar voor zijn boek te hebben gekregen.Concert in Den Haag: 14 juni Malieveld

10-02-2016

Vanochtend is officieel bevestigd dat Springsteen en de E Street Band deze tour voor een concert naar Nederland komen. Op 14 juni treden ze op het Malieveld in Den Haag op. De voorverkoop voor deze show start aanstaande vrijdag 12 februari om 10 uur via Ticketmaster.

Kaarten gaan € 86,90 kosten.Rolling Stone-interview: volgende plaat soloalbum

05-02-2016

In een interview met Rolling Stone-journalist David Fricke, de avond voor de eerste show van de tour in Pittsburgh, liet Springsteen weten eigenlijk een soloalbum klaar te hebben gehad, waarmee hij ook alleen op tour wilde. "Dat was het album waar ik voor Wrecking Ball al aan werkte. Ik heb er lang aan gewerkt. Ik ben er na High Hopes naar teruggegaan en heb het begin zomer vorig jaar afgemaakt."

Springsteen zei nog niet te weten wanneer hij het album gaat uitbrengen: "Ik hou het nu achter de hand. Ik wil nu met de band spelen, daarvan genieten. Wanneer het volgende moment daar is, ronden we het af en brengen we het uit. Het is ongewoon om een album achter de hand te hebben." Bruce zei tevens een pauze te hebben genomen in het songwriting-proces.

David Fricke voelde Bruce ook aan de tand over The Ties that Bind: The River Collection, en vroeg of er nog outtakes over zijn van The River-periode: "Met de box hebben we alles dat luisterbaar was, uitgebracht. Er zijn misschien nog wat curiositeiten over. Wanneer we zo'n box uitbrengen, dan overweeg ik niet alle nummers uit te brengen, alleen maar om te laten zien wat we hebben gedaan. Ik ga voor iets dat een reden had om tot leven te komen, niet gebruikt werd maar wel een op zichzelf staande entiteit is."

Over het concept van de tour, het integraal spelen van een album dat meer dan 35 jaar oud is, vroeg Rolling Stone aan Bruce of het niet vreemd is om zonder nieuw materiaal te touren. "Op dit moment hebben we zo veel muziek tot onze beschikking dat we niet beperkt zijn tot die formule. Ik wil de mogelijkheid hebben om gewoon erop uit te gaan en twintig, veertig, zestig, of tien shows te spelen. En de band te laten spelen. We zijn dat punt gepasseerd dat we een albumrelease nodig hebben om te kunnen optreden. Ik wil die cyclus doorbreken. Ik wil erop uit gaan en muziek spelen en zien wat er gebeurt. De box gaf ons die mogelijkheid.""Plus, het album waar ik aan werkte, was een soloplaat. Ik zou dat waarschijnlijk ook in mijn eentje gaan spelen op tour. Gezien de tijd die daarvoor nodig is, dacht ik: dan zal de band tweeënhalf, drie jaar niet meer optreden. Ik wilde niet zo veel tijd laten passeren zonder dat de band samenspeelt. Het is in mei alweer twee jaar geleden. Op dit moment in mijn leven wil ik de vrijheid hebben om te kunnen zeggen: willen we optreden, dan gaan we wat shows boeken."
Rolling Stone vroeg of de planning met dagen rust tussen de shows een bewuste keuze van Bruce was, maar hij ontkent dat. "Ik heb de shows niet zelf geboekt. Gemiddeld spelen we drieënhalf concert per week. En met deze show gaan we over drie uur heen. Het moet comfortabel blijven. Je wilt niet dat je stem het begeeft. Je wilt elke avond het beste kunnen geven."

Over het strakke stramien van de setlist, met de volledige uitvoering van The River en weinig ruimte voor verzoekjes en setwijzigingen, zegt Bruce: "Ik vind het niet erg dat we dat nu niet doen. Het is fijn daar even een pauze van te kunnen nemen. Het kan misschien nog wel gebeuren, als we eenmaal bezig zijn, in de set na de set. Maar The River is bijna een plaat van de fans. Er staan veel nummers op, 'Stolen Car', 'Jackson Cage', die niet noodzakelijkerwijs de eerste nummers zijn die fans noemen als nummers waar ze je van kennen. Dat is waarom ik de set na de set bedacht, dat zijn nummers die een breed publiek kennen. The River is een beetje een buitenstaander. Dat deel van de show is voor de mensen die in de kleine hoeken van die plaat hebben gekeken en zich verheugen op het horen van 'Fade Away' of 'Independence Day', nummers die we niet zo vaak meer spelen."Concert in Dublin

04-02-2016, laatste update: 11-02-2016

Aiken Productions, de concertorganisator in Ierland, heeft bevestigd dat Springsteen op 27 mei in het stadion van Croke Park in Dublin met de E Street Band zal optreden. Kaartverkoop voor deze show start volgende week donderdag 11 februari om 10 uur Nederlandse tijd.

Er is sprake van een extra show die mogelijk nog toegevoegd wordt, op 29 mei. Dit is nog niet officieel bevestigd. Kaartverkoop gaat via Ticketmaster.

Update 11-2: tweede show op 29 mei is direct in voorverkoop gegaan nadat de eerste show was uitverkocht.Twee concerten in Italië

02-02-2016, laatste update: 04-02-2016

Claudio Trotta, promotor van de Italiaanse Barley Arts concertorganisatie, heeft bevestigd dat Springsteen en de E Street Band in de zomer voor twee shows naar Italië komen: op 3 juli in San Siro, Milaan en op 16 juli in Circus Maximus in Rome.

Het is de zesde keer in zijn carrière dat Springsteen in San Siro in Milaan zal gaan optreden. Circus Maximus ligt in het historische gedeelte van Rome. In de oudheid vonden hier de wagenrennen met paarden plaats. Het terrein heeft een capaciteit van meer dan 150.000 toeschouwers (bij het Live 8 concert in 2005 werd zelfs een bezoekersaantal van 200.000 gehaald). De Italiaanse krant La Repubblica noemt de show in Rome de afsluiter van de tour. Of dat de waarheid is, zal pas duidelijk worden wanneer alle data bekend zijn.
Voorverkoop voor de show in Milaan start dinsdag 9 februari om 11 uur 's ochtends via TicketOne en het de kaartverkoop voor het concert in Rome start zaterdag 13 februari om 11 uur, via dezelfde website.Extra shows in de Verenigde Staten

27-01-2016, laatste update: 01-02-2016

De afgelopen dagen was het een publiek geheim dat er extra concerten in de Verenigde Staten komen. Vandaag werden deze officieel aangekondigd. Tot 25 april touren Bruce Springsteen en de E Street Band nog in Amerika. Het concert op het Rock in Rio Lisboa-festival op 19 mei is nu ook officieel bevestigd.

De reeks nieuwe shows beginnen met een derde concert in Los Angeles op 19 maart, waarvan aanstaande vrijdag de voorverkoop start. Het concert in Madison Square Garden, New York, dat afgelopen zondag vanwege de sneeuwstorm niet door kon gaan, wordt op 28 maart ingehaald. De laatste Amerikaanse show vindt op 25 april in Brooklyn plaats. Al deze Amerikaanse shows bevatten de volledige uitvoering van The River.

Rock in Rio Lisboa op 19 mei in Portugal wordt ook genoemd in het persbericht. Of de integrale albumuitvoering van The River ook in Lissabon te horen zal zijn, staat niet in het persbericht.

Extra shows:
19 maart: Los Angeles, CA - Memorial Sports Arena
nog niet bekend: Portland, OR - Moda Center
nog niet bekend: Seattle, WA - Key Arena at Seattle Center
28 maart: New York, NY - Madison Square Garden (eerder gepland op 24 januari)
31 maart: Denver, CO - Pepsi Center
3 april: Oklahoma City, OK - Chesapeake Energy Arena
5 april: Dallas, TX - American Airlines Center
7 april: Kansas City, MO - Sprint Center
10 april: Greensboro, NC - Greensboro Coliseum
12 april: Columbus, OH - Schottenstein Center
14 april: Auburn Hills, MI - The Palace of Auburn Hills
18 april: University Park, PA - Bryce Jordan Arena
20 april: Baltimore, MD - Royal Farms Arena
23 en 25 april: Brooklyn, NY - Barclays Center
19 mei: Lissabon, Portugal - Rock in Rio Lisboa

Alle voorverkoopinformatie staat op de Concertpagina.Bruce en E Street Band 19 mei op Rock in Rio Lissabon

26-01-2016

Via de officiële mediakanalen van het Portugese Rock in Rio Lissabon is bekend geworden dat Springsteen en de E Street Band op 19 mei op het festival zullen optreden.

Er gaan nog meer geruchten over concerten in Europa. Italiaanse kranten melden dat op 14 mei mogelijk een show in het Circus Maximus in Rome te verwachten is. Een hardloopevent, Race for the Cure, schijnt er zelfs voor te worden verzet. De verwachting is dat een Europese touraankondiging niet meer lang op zich laat wachten.Los Angeles krijgt derde show

25-01-2016

Springsteens River-tour 2016 wordt uitgebreid met waarschijnlijk meerdere extra shows. De eerste show die via Ticketmaster bevestigd is, is een derde concert in Los Angeles op 19 maart. De voorverkoop voor deze show start aanstaande vrijdag.

Er gaan alle langere tijd geruchten dat er in ieder geval meer Amerikaanse concerten aan komen. Volgens diverse bronnen worden deze week nog meer Amerikaanse data aangekondigd. De shows staan op dit moment nog niet op Springsteens officiële site.Gratis download Chicago

25-01-2016

Omdat de show in Madison Square Garden, New York van zondag 24 januari verplaatst moet worden vanwege de sneeuwstorm, doet Springsteen zijn fans de officiële download van het concert in Chicago van 19 januari cadeau. De mp3 is twee dagen lang gratis te downloaden.

Op zijn website heeft Bruce het volgende bericht laten plaatsen:

"Out here on E Street, we're missing our fans at The Garden tonight and wanted to send this along."

De mp3-versie is gratis te downloaden via Springsteens officiële website (klik op Buy, Free mp3). De download van de eerste show van The River-tour 2016, van Pittsburgh 16 januari, is vlak na release teruggetrokken omdat de opname opnieuw gemixt moet worden.Bruce en Patti treden op bij springruitersbenefiet

25-01-2016

Bruce en Patti waren vrijdag 22 januari gastheer en -vrouw van het Rockin' Rio-benefiet in Wellington, Florida om geld in te zamelen voor het Amerikaanse springruiterteam dat naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat. Ze traden ook op bij het benefiet dat op de Louisburg Farm werd gehouden.

Bruce en Patti zijn persoonlijk betrokken bij het Amerikaanse springruitersteam, want hun dochter Jessica maakt kans om als ruiter naar de Olympische Spelen te gaan. Bruce sprak de aanwezigen, waaronder veel ruiters, aan het begin van de avond toe: "Patti en ik zijn al langer dan twintig jaar betrokken bij de paardenwereld, sinds Jess begon met paardrijden toen ze vijf jaar oud was. Het is onnodig om te zeggen dat het pensioen voor mij nog lang niet in zicht is. Ik moet letterlijk nog avond na avond optreden om het eten voor paarden te kunnen betalen. Het leven van Patti en mij is zeer verrijkt door onze betrokkenheid bij de paardrijwereld. Ik heb mij dochter zien opgroeien tot een jonge vrouw met karakter en uitmuntendheid. Ik heb velen van jullie zien opgroeien met haar. Ik heb de besten in de wereld jaar na jaar zien wedijveren, en ik weet wat erbij komt kijken. We zijn hier vanavond om jullie focus, jullie harde werken en toewijding te eren. Ik weet dat het niet altijd een makkelijk leven is, en ik wil jullie laten weten dat we 100 procent achter jullie staan."

Bruce leverde ook een bijdrage aan de veiling die plaatsvond. Twee winnaars die elk $ 300.000 betaalden, gingen naar huis met een gesigneerde gitaar en ieder tien VIP-pasjes voor een concert naar keuze van The River-tour 2016. In totaal bracht het benefiet anderhalf miljoen dollar op.
Bruce en Patti traden ten slotte ook met de huisband op en speelden 'Money (That's What I Want)', de hit van Barrett Strong uit 1959. Het is niet bekend of ze nog meer nummers hebben gespeeld .Bowie-tribute bij energieke tourstart in Pittsburgh

17-01-2016

Zaterdagavond 16 januari is The River-tour 2016 van start gegaan met een energieke show in het uitverkochte Consol Energy Center in Pittsburgh. Bruce en de E Street Band toonden hun vorm in een drieënhalf uur durende show waarin ze 34 nummers speelden. De toegiften begon Bruce met 'Rebel Rebel' van de afgelopen week overleden muzikant en tijdgenoot David Bowie.

Als startpunt van The River-tour was Pittsburgh gekozen, de stad "where the rivers meet" (de Monongahela en Allegheny komen in Pittsburgh samen en vormen daar het begin van de Ohiorivier). Bruce en de band hadden goed gerepeteerd en nergens in de show weken ze van de vooraf geplande setlist af. Fans hadden bordjes met verzoeknummers meegenomen, maar Bruce negeerde ze.

Moses Tjhin was bij de tourstart in Pittsburgh en mailde zijn indrukken van de show: "Uit alle hoeken van de wereld en de VS kwamen fans naar Pittsburgh. Bruce was zeer goed bij stem, het geluid was erg goed te horen, tot aan het dak waar ik stond, en Bruce speelde met hart en ziel bij nummers als 'Drive All Night' en 'Backstreets'. Ook was hij erg spraakzaam bij de rustige nummers. Voor de Amerikanen blijft dit steeds het moment om te praten of drank te halen. Terzijde, ik hoorde van enkele Amerikanen zeggen dat zij het jammer vonden dat Bruce geen 'Born in the USA' heeft gespeeld."

Het concert startte met 'Meet Me in the City', de outtake van The Ties That Bind: The River Collection. Het was ook de enige outtake van The River die deze avond gespeeld werd. Bij de start zei Bruce: "We're gonna take you to The River! I wanna know: Are you ready to be transformed?!"  De albumuitvoering, die na de opener volgde, introduceerde Bruce met de woorden: "This was the record where I was trying to find out where I fit in. I wanted to make a record that was big enough that it felt like life, or like an E Street Band show." Opvallend was dat Bruce veel vertelde voor de nummers. Zo kregen 'Independence Day' en 'Stolen Car' een introductie. Voor 'Stolen Car' zei Bruce, net als bij de enige voorgaande albumuitvoering van The River in New York in 2009, dat het een voorloper was van zijn songwriting op Nebraska.Geen verzoeknummers, maar wel een crowdsurf. Tijdens 'Hungry Heart' ging Bruce weer achter de pit langs en dook op de uitgestoken handen van het publiek om zo over de hoofden van de fans terug naar het podium gedragen te worden.De albumuitvoering eindigde met een tien minuten durende versie van 'Drive All Night', met twee mooie saxofoonsolo's van Jake Clemons (die tijdens de show wel enkele opvallende foutjes maakte) en een spookachtige versie van 'Wreck on the Highway'. Na twee uur speeltijd dankte Bruce het publiek: "Thanks a lot, that's The River." Maar dat was niet het einde van de show, met 'Badlands' en 'Wrecking Ball' werd de show gewoon voortgezet. Het publiek joelde toen Bruce de Giants, het American footballteam uit New Jersey, noemde, en lachend noemde hij daarna "Steelers", het team uit Pittsburgh. Ook de klassiekers 'Backstreets' en 'Because the Night', compleet met Nils Lofgrens solo die hij rondspinnend op een been uitvoerde, kwamen langs voordat 'Thunder Road' de set afsloot.Voorafgaand aan de toegiften stond Bruce stil bij het overlijden van "our good friend David Bowie": "He supported our music way, way, way back in the early beginning. In 1973 he rang me up and I visited him in Philly where he was making the Young Americans record. He covered some of my music, 'Hard to Be a Saint in the City' and 'Growin' Up', when he was a big supporter of ours. I took a Greyhound bus down to Philadelphia. That's how early it was. Anyway, we're thinking of him." Daarna volgde 'Rebel Rebel', het rocknummer van Bowie's album Diamond Dogs uit 1974.

Bruce haalde bij 'Dancing in the Dark' een vrouw het podium op die binnenkort gaat trouwen en nog als vrijgezel met hem wilde dansen. 'Born to Run' zat in de toegiften, die in jubelstemming werden afgesloten met 'Rosalita' en de cover 'Shout'. Dinsdag volgt het tweede concert in Chicago.Moses mailde ons verder nog: "Hartverscheurend vond ik 'Wreck on the Highway' en 'Fade Away' was ook erg mooi. De minder vaak gespeelde nummers waren voor mij de hoogtepunten. Mooi intro bij 'I Wanna Marry You' en 'Point Blank'. Tijdens de uitvoering van het album stonden Bruce en Steven centraal. Garry was bijna onzichtbaar – soms stond hij achter de vleugel – maar zijn basspel was fenomenaal. Er zat een schoonheidsfoutje in de brug van 'The Price You Pay'."


Het podium in Pittsburgh bezien vanaf de tweede rinf (foto: Moses Tjhin).

"Bij 'Thunder Road' moest Bruce aan het begin de geluidstechnicus van het soundboard instructie geven om het pianospel harder te laten horen", aldus Moses. "In het algemeen was de band erg goed ingespeeld. Jake speelde goed, maar kan natuurlijk Clarence niet doen vergeten. Hij stond op zijn eigen plek. Zelfs Patti, Soozie en Nils bleven onopvallend. De vaak gespeelde nummers weken qua uitvoering niet af van de vorige tours, bijvoorbeeld 'Two Hearts' met 'It Takes Two' aan het einde. Bij 'Born to Run' en 'Shout' stond de hele zaal overeind. Toch nog borden met verzoeknummers in de pit gezien, onbegrijpelijk. Bruce negeerde deze ook."

Setlist 16-1: Meet Me in the City / The Ties that Bind / Sherry Darling / Jackson Cage / Two Hearts (incl. It Takes Two) / Independence Day / Hungry Heart / Out in the Street / Crush on You / You Can Look (But You Better Not Touch) / I Wanna Marry You / The River / Point Blank / Cadillac Ranch / I'm a Rocker / Fade Away / Stolen Car / Ramrod / The Price You Pay / Drive All Night / Wreck on the Highway / Badlands / Wrecking Ball / Backstreets / Because the Night / Brilliant Disguise / The Rising / Thunder Road // Rebel Rebel / Bobby Jean / Dancing in the Dark / Born to Run / Rosalita (Come Out Tonight) / Shout


Stand met merchandise in Pittsburgh, met speciaal voor deze show een oranje poster (foto: Moses Tjhin).Bruce over Bowie

11-01-2016

Springsteen heeft op Facebook een statement over het overlijden van David Bowie laten plaatsen.

Over here on E Street, we’re feeling the great loss of David Bowie. David was a visionary artist and an early supporter of our music. Always changing and ahead of the curve, he was an artist whose excellence you aspired to. He will be sorely missed.
- Bruce


Fotobijschrift vermeldt augustus, maar het was op 25 november 1974 dat Bruce David Bowie bezocht in de studio.Vanochtend werd bekend dat David Bowie gisteren is overleden, hij bleek al anderhalf jaar kanker te hebben. Bowie nam twee nummers van Bruce op, 'Growin' Up' in 1973 en een jaar later 'It's Hard to Be a Saint in the City' (met Roy Bittan op piano). Bruce bezocht Bowie tijdens die opname in 1974 in de studio in Philadelphia. Die ontmoeting (bovenstaande foto) is beschreven. Bowie had Springsteen eerder zien optreden op 5 februari 1973 in Max's Kansas City. Over dit optreden zei Bowie: “So this guy is sitting up there with an acoustic guitar doing a complete Dylan thing. My friend and I were about to leave when he started introducing a band who were joining him on stage. The moment they kicked in he was another performer. All the Dylanesque stuff dropped off him and he rocked. I became a major fan that night and picked up Asbury Park immediately.”
Tijdens The River-tour ontmoette Bowie Springsteen nogmaals backstage, daar zijn de foto's onderaan dit bericht gemaakt.

Southside Johnny voor 7 shows naar Nederland

11-01-2016, laatste update: 13-01-2016

Southside Johnny and the Asbury Jukes komen voor zeven concerten naar Nederland. Met het uitbrengen van de nieuwe plaat Soultime eind vorig jaar hebben de mannen uit Asbury Park nieuw materiaal en inspiratie opgedaan om eind april/mei uitgebreid van Noord- tot Zuid-Nederland voor oude en nieuwe fans te komen optreden.

Foto: Jos Westenberg.

Het tourschema ziet er als volgt uit:

30 april: Groningen Oosterpoort Rhythm & Blues Night
1 mei: Maastricht Muziekgieterij
3 mei: Utrecht TivoliVredenburg
4 mei: Den Haag Paard van Troje (i.v.m. Dodenherdenking opening zaal om 20.05u)
6 mei: Ospel Moulin Blues Festival
15 mei: Raalte Ribs & Blues Festival
16 mei: Amsterdam Paradiso


De voorverkoop voor de shows in Utrecht en Den Haag start aanstaande donderdag (let op: vroege bestellers voor het concert in Den Haag ontvangen in de eerste week van de voorverkoop korting). De kaartverkoop voor het concert in Amsterdam start vrijdag. De voorverkoop voor het Rhythm and Blues-festival in Groningen is al gestart. Wanneer de voorverkoop voor de andere shows start, is nog niet bekendgemaakt.
Naast deze zeven shows in Nederland zullen Southside en de Jukes ook twee concerten in Engeland en vijf in Duitsland geven.

Niet eerder gaven Southside Johnny en de Jukes zoveel concerten tijdens een tour in Nederland. Eind 1992 speelden ze zes keer achter elkaar en in 2003 waren er vier shows. Nu zeven concerten, waarvan drie festivals. De tour start in Groningen op het Rhythm & Blues-festival, een muziekfestival waar Southside eerder met de Jukes gespeeld heeft. Ook het Moulin Blues-festival in Ospel staat op het programma. Hier trad Southside in 1999 ook op, niet met de Jukes maar met een viermansformatie, met Bobby Bandiera, Kevin Gordon en Rick Schell (met die formatie stond hij dat jaar ook op het Groningse festival).


Southside Johnny laat zijn nieuwe cd zien bij een concert op 25 oktober 2015 in Brooklyn (foto: Jos Westenberg).

Southside Johnny heeft eind vorig jaar zijn 17e studioalbum uitgebracht, Soultime. De muziek op dit album, die hij met toetsenist Jeff Kazee schreef, grijpt terug naar de soul- en rhythm 'n bluesmuziek van eind jaren zestig, begin jaren zeventig, en met name Superfly van Curtis Mayfield was de inspiratie voor Southside om deze nieuwe plaat op te nemen. Het album is te koop via Southside Johnny's webstore.

Update 13-1: Er komt ook een show in België, op 14 mei in Het Depot in Leuven.Bruce met Paul McCartney bij Saturday Night Live

20-12-2015

Springsteen had aangekondigd dat hij bij zijn optreden bij Saturday Night Live, dat gisteravond op de Amerikaanse televisie is uitgezonden, een verrassing in petto had en die verrassing was Paul McCartney. De ex-Beatle kwam plotseling meezingen met de afsluiter 'Santa Claus is Comin' to Town'. Daarvoor hadden Bruce en de E Street Band 'Meet Me in the City' en 'The Ties that Bind' gespeeld.Bruce en de E Street Band begonnen hun optreden op Saturday Night Live met een première: 'Meet Me in the City', de outtake van The River-box die ook als eerste single van de box werd vrijgegeven. Van de E Street Band was iedereen van de partij, dus ook Patti Scialfa, Jake Clemons en Soozie Tyrell. 'The Ties that Bind' was het tweede nummer dat Bruce en de band speelden.Ten slotte sloten ze samen met de cast van het televisieprogramma de uitzending af met 'Santa Claus is Comin' to Town'. Aan het begin van het nummer kwam Paul McCartney plotseling te voorschijn met sleebellen in zijn hand. Hij voegde zich eerst bij de comédiennes Tina Fey en Amy Poehler, die de presentatie van deze aflevering van Saturday Night Live in handen hadden. McCartnney maakte het bovenste knoopje van zijn blouse los en deed enthousiast mee op het kerstnummer. Little Steven had de oud-Beatle al snel gespot en wenkte hem naar zijn microfoon te komen. Bruce wenste iedereen een vrolijk kerstfeest, vroeg aan Tina Fey, Amy Poehler en Paul McCartney of ze braaf waren geweest en terwijl de aftiteling al door het beeld liep, werd 'Santa Claus' nog eens ingezet.Interview met Bruce bij The Tonight Show

18-12-2015

Springsteen was gisteren te gast bij The Tonight Show voor een interview geleid door presentator Jimmy Fallon. In een tien minuten durend gesprek sprak hij over The Ties That Bind-box, de opnames voor The River en de aankomende tour. Bruce trad niet op.

Jimmy Fallon stelde zich als interviewer iets te veel als fan op waardoor het gesprek vooral lollig werd maar weinig nieuwe informatie gaf. Springsteen vertelde dat bij The River-tour voor het eerst ook vrouwen naar zijn concerten kwamen. Tot die tijd waren het vooral mannen die zijn shows bezochten, "vanwege de homo-erotische onderstroom in mijn muziek". Bruce vertelde ook over 'Hungry Heart', dat hij oorspronkelijk aan The Ramones wilde geven maar op aanraden van Jon Landau toch zelf hield. De huisband The Roots speelde een stukje van 'Hungry Heart' in een punkuitvoering zoals The Ramones dat gedaan zouden kunnen hebben.
Fallon vroeg wat Bruce zou doen als hij in de auto reed en iemand langs zag rijden met zijn muziek aan. "Dan toeter ik en zwaai ik naar ze", zei Bruce lachend. Jimmy Fallon bladerde tijdens het gesprek door het boek dat in The River-box zit. Ten slotte spraken ze ook kort over de aankomende tour. Bruce vergiste zich toen hij zei dat de tour op 14 januari in Pittsburgh van start zal gaan.Zaterdag is Springsteen samen met The E Street Band te gast in Saturday Night Live. Daar zullen ze ook optreden. Jimmy Fallon vroeg wat hij in die show gaat spelen, maar dat verklapte Bruce nog niet: "It's a surprise."Springsteen: nog geen tourplannen Europa

11-12-2015

Springsteen heeft een interview gegeven aan de Amerikaanse fanclub Backstreets. Daarin liet hij weten dat er vooralsnog geen tourplannen voor Europa zijn.

Bruce belde na het interview op E Street Radio ook nog met Chris Phillips van Backstreets. Phillips vroeg of de tour zich beperkt tot aangekondigde reeks Amerikaanse shows. Bruce: "Op dit moment wel. Zou het nog wat langer kunnen doorgaan? Dat hangt ervan af. Het hangt ervan af of we er plezier in hebben, en als het misschien past om nog wat shows toe te voegen, dan kunnen we dat misschien overwegen. Maar op dit moment zijn dit de enige shows die we zeker doen."
Op de vraag van Phillips of de toegewijde Europese fans kans maken op shows in Europa, gezien het feit dat een belangrijk deel van de oorspronkelijke River-tour van 1981 ook in Europa plaatsvond, zei Bruce: "Dat deel van de tour zorgde ervoor dat onze naam gevestigd werd in Europa. De River-tour was daar een heel belangrijke gebeurtenis voor ons. Maar ik weet het nu nog niet, dat moeten we nog zien. Zoals ik zei: we hebben oorspronkelijk maar een paar shows gepland, dus ik weet niet of we veel meer gaan doen dan wat we gepland hebben. Ik kan dat echt nog niet zeggen."

Bruce keek ook alvast vooruit naar het touren in de toekomst: "Vandaag de dag hoeven we niet meer op tour te gaan voor 150 shows, steeds als we de band bij elkaar hebben. We kunnen ook voor twintig shows op pad gaan als we er zin in hebben. We zijn niet gebonden aan de regels van vroeger dat we een plaat moeten hebben en dan eropuit moeten trekken voor twee jaar.  Maar ik ben er wel zeker van dat we dat in de toekomst ook wel weer zullen doen. We hoeven het niet te doen, we hebben nu meer vrijheid. We kunnen de band samenbrengen en een paar shows spelen, met een idee erachter en iets waarvan we denken dat de fans het leuk vinden. We zullen het album van begin tot het eind spelen en dan spelen we nog een paar speciale outtakes en een paar favorieten. Het moet een mooie avond worden."

Bruce licht ook toe waarom hij The River in zijn geheel wil spelen bij ieder concert: "Het album The River was opgezet om als een live-show te spelen. En het speelt daarom ook goed op de manier zoals het is. Daarom hebben we er ook zoveel tijd aan besteed, het was ons idee om nieuw materiaal erop te hebben dat speelde als een live-show. Want fans zeiden altijd: 'De plaat klinkt goed, maar...', het was altijd: de shows, de shows, de shows... We wisten niet goed op plaat vast te leggen wat in de show gebeurde. We deden ook niet altijd een poging om dat te bereiken, maar op The River probeerden we wel een deel van dat gevoel en de ambiance op de plaat te krijgen."

Over het spelen van albumshows in het algemeen: "Het bevalt mij zeer, want ten eerste hebben we er in de meeste gevallen jaren over gedaan om de juiste volgorde (van nummers op de plaat, red.) te krijgen. Alleen al de volgorde. Het werk is een geheel, het is bedoeld om van het begin tot het eind naar te luisteren. Zo maak ik nog steeds mijn platen, snap je? Het is erg vreemd als je je bedenkt dat wanneer artiesten op tour gaan, het eerste dat ze altijd doen is het album in stukjes hakken. Ze spelen wat nummers hier, een paar nummers daar... Dat is niet normaal als je bedenkt hoeveel tijd en moeite je erin hebt gestoken om de volgorde en de inhoud van het album te bepalen. Dus wanneer je een albumshow speelt, dan krijg je daar weer wat van terug. Je krijgt een totale ervaring van een heel bepaalde plaats en tijd, een bepaalde selectie nummers. Dat heeft zijn eigen identiteit. En ik geloof dat de som van die twintig nummers samen groter is dan wanneer we elk van de nummers apart spelen op een bepaalde avond. Je krijgt het gevoel van een bepaalde periode, gevoel voor waar je toen met je gedachten was, de onderwerpen waar je aan dacht, en wie je op dat moment was. Het markeert echt een bepaald moment in je werkende leven. Dus ik hou ervan om de platen in hun geheel te spelen. Als je klaar bent, heb je het gevoel het album in totaliteit te hebben ervaren
."Bruce bij de Tonight Show

11-12-2015

Nog voordat Springsteen bij Saturday Night Live komt zal hij zijn opwachting maken bij de Tonight Show van Jimmy Fallon. Op 17 december staat Bruce gepland te verschijnen, waarschijnlijk voor een interview.

Volgende week donderdag staat Bruce als een van de gasten genoemd in de agenda van The Tonight Show. Hij wordt niet als muzikale gast aangeduid, dus het is niet duidelijk of hij alleen voor een interview komt, of dat hij ook zal optreden. De E Street Band wordt niet genoemd. Twee dagen later zal hij wel met de E Street Band optreden bij Saturday Night Live.

Bruce heeft drie keer eerder opgetreden bij het televisieprogramma van Jimmy Fallon, die toen nog Late Night presenteerde. Hij deed ook mee in sketches. Daarin verkleedde Bruce zich als een jongere versie van hemzelf. In het verleden was Bruce ook al twee keer eerder te gast in de Tonight Show, dat toen nog werd gepresenteerd door Jay Leno.Bruce geeft uitleg over komende tour

09-12-2015

Op E Street Radio was vandaag een 'surprise caller' te horen, niemand minder dan Springsteen zelf! Hij gaf in het programma van Dave Marsh een korte toelichting op de komende River-tour.

Bruce vertelde dat hij eigenlijk bezig was aan een solo-cd waarop dan ook een solotour zou volgen, maar dat hij bedacht dat het dan wel een hele tijd zou duren voordat de fans de band weer zouden zien en dat hij zijn bandleden zelf ook miste. Aanvankelijk waren er geen plannen rond de River-box, maar toen eenmaal het idee er was om een show te geven om wat aandacht te genereren, groeide dat uit tot een paar shows en vervolgens "a small series of shows, basically one nighters".

"Mijn herinnering aan The River, van begin tot eind, toen we het speelden in Madison Square Garden (in 2009, red.) was dat het een goede avond muziek opleverde", zei Bruce. "Iets dat we niet eerder hadden gedaan, iets unieks voor de fans. Als je ooit benieuwd was hoe dit bij een concert zou klinken, dan krijg je nu de kans om het te horen." Een eerdere beller had als commentaar dat het format van integraal het River-album spelen wel veel verrassingen weghaalt. Daarop had Bruce ook een antwoord: "Het verandert dingen wel een beetje, er blijft minder te raden over, maar misschien maken we dat wel goed in de toegiften. We pikken de beste outtakes eruit voor het eind van de show, samen met uiteraard wat favorieten. Ik weet nog niet precies hoe het uit gaat pakken, maar het moet onderhoudend zijn voor de fans."

Springsteen vertelde dat hij het leuk had gevonden om voor het samenstellen van de box weer door alle River-outtakes te gaan. "We hebben toen een hoop muziek gemaakt, en veel daarvan staat nog behoorlijk overeind. Ik kijk ernaar uit om daar weer wat van te spelen." Bruce gaf aan dat hij weer terugkeert naar de basisformatie van de E Street Band, dus zonder blazerssectie, percussionist en achtergrondzangers, maar wel met Jake Clemons en Soozie Tyrell. "Ik ben blij dat we weer een kans hebben om te touren, het is alweer anderhalf jaar geleden dat we voor het laatst speelden. Het project waaraan ik heb gewerkt was meer een soloproject. Toen bedacht ik me: jeetje, dat verplaatst het spelen met de band wel heel erg naar de toekomst. Het is leuk om weer eens te spelen, zodat je er geen twee, drie jaar zit tussen E Street Band-tours. Ik mis het spelen met de jongens, ik mis het spelen sowieso."

Het hele interview duurde ongeveer tien minuten.Amerikaanse tour met E Street Band aangekondigd

04-12-2015, laatste update: 07-12-2015

Springsteen heeft vanmiddag een nieuwe Amerikaanse tour met de E Street Band aangekondigd die al op 16 januari van start gaat. Maandag 7 december is aangekondigd dat Bruce en de band bij alle shows The River integraal gaan uitvoeren, aangevuld met andere nummers.

Sinds vorige week gingen er al geruchten over een nieuwe tour en gisteravond had een van de concertlocaties al een aankondiging op hun site van een Springsteen-concert staan, die vanochtend weer verdwenen was. Vandaag werden de contouren via diverse bronnen steeds duidelijker en was er ook nog het bericht van de vrouw van Nils Lofgren die via Twitter ja antwoordde op de vraag of Nils meedoet aan de River-tour. Nils heeft in het dezelfde periode solo-concerten gepland staan, een gedeelte daarvan moet worden uitgesteld, heeft hij nu ook zelf via Facebook aangegeven. En nu is The River-tour dus ook officieel aangekondigd via Springsteens eigen site.

De data & locaties zijn:
16 januari: Pittsburgh - Consol Energy Center
19 januari: Chicago - United Center
24 januari: New York City - Madison Square Garden
27 januari: New York City - Madison Square Garden
29 januari: Washington DC - Verizon Center
31 januari: Newark - Prudential Center
2 februari: Toronto, Canada - Air Canada Center
4 februari: Boston - TD Garden
8 februari: Albany - Times Union Center
10 februari: Hartford - XL Center
12 februari: Philadelphia - Wells Fargo Center
16 februari: Sunrise, FL - BB&T Center
18 februari: Atlanta, FL - Philips Arena
21 februari: Louisville - KFC Yum! Center
23 februari: Cleveland - Quicken Loans Arena
25 februari: Buffalo - First Niagara Center
27 februari: Rochester - Blue Cross Arena
29 februari: St. Paul - Xcel Energy Center
3 maart: Milwaukee - BMO Harris Bradley Center
6 maart: St Louis - Chaifetz Arena
10 maart: Phoenix - Talking Stick Resort Arena
13 maart: Oakland - Oracle Arena
15 maart: Los Angeles - Los Angeles Memorial Sports Arena
17 maart: Los Angeles - Los Angeles Memorial Sports Arena

Kijk op onze Concertpagina voor alle informatie over de voorverkoop.

De tourstart op 16 januari in Pittsburgh valt samen met de dag waarop het hoofdprogramma van het Light of Day-festival in Asbury Park plaatsvindt en waar, ironisch genoeg, Springsteens muzikale vriend uit Pittsburgh Joe Grushecky zal optreden. Michigan, de staat waar op 3 oktober 1980 de oorspronkelijke River-tour van start ging, krijgt dit keer geen concert. In sommige steden is nog ruimte voor een extra show, maar hierover is nog niets bekend. Alleen in New York en Los Angeles zijn twee shows per stad aangekondigd. De voorverkoop start volgende week vrijdag 11 december. Volgens het persbericht komen van elke show ook live-downloads en cd's beschikbaar via Springsteens officiële site.

Update 7-12: Via Springsteens officiële twitteraccount is bevestigd dat Bruce en de band bij alle shows The River intergraal gaan uitvoeren, aangevuld met andere nummers. Het album is pas een keer eerder in zijn geheel gespeeld, op 8 november 2009 in Madison Square Garden in New York. Bruce zei toen nog dat het bij een eenmalige uitvoering van het album zou blijven omdat hij het te lang vond duren.The River-box release party in Amersfoort

03-12-2015, laatste update: 09-12-2015

Gisteravond vierden zo'n 230 Nederlandse en Belgische fans de release van The River-box in bioscoop Pathé Amersfoort met een door Sony Music Entertainment en Be True georganiseerde preview van het beeldmateriaal van de nieuwe release. Bezoekers kregen hier de kans de box aan te schaffen en als een van de eersten in de wereld in handen te krijgen (alleen in Zweden was de box een dag eerder al op een release party te koop).


Een volle zaal in Pathé Amersfoort voor de preview van The River-box (foto: Ger Peeters).

Na de monumentale heruitgaves van Born to Run in 2005 en Darkness on the Edge of Town in 2010 verschijnt vrijdag 4 december de langverwachte heruitgave van The River. Woensdag 2 december werd de box aan fans gepresenteerd bij de release party van Sony Music Entertainment en Be True in Pathé Amersfoort. Het was alweer de tiende release party die Sony Music en Be True sinds 2005 samen voor fans organiseerden. Bezoekers werden ontvangen met een glaasje prosecco en een slagroomsoesje. Jos Westenberg van Be True heette iedereen welkom en een medewerker van Sony presenteerde voorafgaand aan de preview de box door deze uit te pakken en wat te vertellen over de inhoud.


Medewerkers van Sony Music presenteren de inhoud van The River-box (foto: Ger Peeters).


De bioscoopvertoning begon met een gedeelte uit The Ties That Bind, de documentaire waarin Bruce vertelt over de opnames van The River en een paar nummers op akoestische gitaar speelt. Een hoogtepunt hierin was het fragment van 'The River' uit het concert van Tempe, waarbij de instrumentale begeleiding werd weggedraaid en de zang van Springsteen geïsoleerd te horen was. Na de documentaire was het bijna een uur genieten van concertmateriaal van Tempe op het grote scherm. Op de start met 'The River' volgden vooral uptempo nummers als 'Cadillac Ranch', 'Sherry Darling, 'You Can Look' en 'Ramrod'. De energie van Bruce en de band spatte van het scherm af.


Clarence Clemons en Bruce tijdens 'Cadillac Ranch' (foto: Ger Peeters).


Na het mooie rustpunt van 'Drive All Night' sloten de toegiften 'I'm a Rocker' en 'Jungleland' de preview af. Na afloop was de box te koop bij de stand van Sony Music en kopers kregen een grote fotoafdruk van Springsteen als bonus mee naar huis.


Verkoop van de box na afloop van de preview (foto: Ger Peeters).

De box verschijnt aanstaande vrijdag officieel. De Belgische televisiezender Canvas zendt vrijdag 11 december om 11 uur 's avonds The Ties That Bind-documentaire uit.
The Ties That Bind: The River Collection bevat naast de geremasterde versie van het oorspronkelijke dubbelalbum ook de 1-disc-versie, het album zoals Springsteen dit eind 1979 naar de platenmaatschappij stuurde maar vervolgens terugtrok omdat hij meer en andere nummers wilde toevoegen. Een vierde disc bevat outtakes, waaronder een aantal niet eerder uitgebrachte nummers. Beeldmateriaal bestaat uit de The Ties That Bind-documentaire, een uur durend interview met Bruce waarin hij over de totstandkoming van The River spreekt, beelden van repetities voor The River-tour en een bijna volledig concert van The River-tour, opgenomen op 5 november 1980 in het Activity Center van Arizona State University in Tempe, Arizona.

 


Is het bij Be True bekende e-mailadres van jou nog up-to-date?

We hoorden van enkele mensen dat ze onze mail over de preview niet hebben ontvangen. Dit kwam in alle gevallen doordat ze vergeten waren hun nieuwe e-mailadres door te geven via het webformulier. Of doordat ze mail laten doorsturen van het ene naar het andere adres, wat dan niet goed blijkt te gaan.
Wanneer een door ons verstuurde e-mail niet bezorgd kan worden op een bepaald e-mailadres, ontvangen wij daar geen melding van. Na een aantal bounces worden er dan geen mails meer naar het adres gestuurd. Het is dus van belang dat je zelf je e-mailadres up-to-date houdt als je onze nieuwsbrieven wilt blijven ontvangen. De via het formulier doorgegeven adreswijzigingen worden automatisch in ons systeem verwerkt.
Is wel je nieuwste mailadres bij Be True aangemeld maar ontvang je toch geen mails, check dan je spambox en zet mail@betrue.nl op je lijst van Veilige afzenders.

 

 
Dvd- en Blu-ray-boxen van The Ties That Bind: The River Collection (foto: Ger Peeters).'American Skin' met Legend bij Shining a Light-concert

19-11-2015

Springsteen heeft gisteravond in Los Angeles het Shining a Light-concert geopend met een uitvoering van 'American Skin'. Niet verrassend natuurlijk, omdat het nummer qua thematiek perfect aansloot bij het anti-racismethema van het concert. Wat wel bijzonder was, was dat Bruce het nummer samen met John Legend zong.

In de band speelden Tom Morello, Roy Bittan, Max Weinberg en een bassist. Bruce kwam alleen voor het openingsnummer op het podium. Andere artiesten die deze avond optraden waren onder anderen Joan Baez, Ziggy Marley, The Last Internationale, Ed Sheeran, Eric Church, Pharrell Williams, P!NK en Sting.Plaats van handeling was het Shrine Auditorium in Los Angeles, de plek waar Bruce goede herinneringen aan heeft. In 1995 trad hij hier twee keer op, bij de Grammy Awards-show en bij een concert voor Frank Sinatra. En de twee befaamde concerten voor de Christic Institute, op de dag af 25 jaar plus 2 dagen geleden, vonden hier plaats.

Een gedeelte van het concert wordt 20 november in Amerika op televisie uitgezonden.


Bruce poseert met John Legend (links) en Tom Morello (rechts).
Bruce bij Saturday Night Live

17-11-2015

Springsteen maakt op 19 december zijn opwachting in het Amerikaanse televisieprogramma Saturday Night Live. Dit nieuws liet hij via zijn officiële kanalen op Facebook en Twitter weten. Stan Goldstein, een fan en journalist uit New Jersey met vaak betrouwbare informatie, denkt dat Bruce in het programma een korte tour zal aankondigen die nog in december start.

Springsteen is twee keer eerder bij Saturday Night Live geweest. In 1992 trad hij er op vlak voor het begin van de '92/'93-tour en in 2002 na de release van The Rising. Volgens Billboard komt Bruce niet alleen naar de studio maar neemt hij de E Street Band mee. Op de websites van zender NBC, Springsteen en Rolling Stone wordt daar geen melding van gemaakt.Rome 2013 beschikbaar als download

12-11-2015, laatste update: 14-11-2015

De eerste Europese show die als officiële download beschikbaar komt, is het concert van 11 juli 2013 in Rome. Springsteen speelde bij dit Wrecking Ball-concert een gedeelte van het The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle-album en een strijkersorkest versterkte de band bij 'New York City Serenade'.

Het verzoek voor 'New York City Serenade' hadden Italiaanse fans via een massale bordjesactie al bij het cocnert in Milaan aan Bruce kenbaar gemaakt. Bij het concert op het Ippodromo delle Capannelle in Rome willigde hij het in. Later liet Springsteen een videoclip van deze uitvoering op zijn website plaatsen.
De download is inmiddels via de officiële site beschikbaar. De cd-versie verschijnt eind november.

Update 14-11: na kritiek van fans die de download gekocht op de geluidskwaliteit heeft nugs.net besloten de verkoop van deze download te stoppen en de opname opnieuw te mixen. Binnen enkele weken wordt een nieuwe versie van de download beschikbaar gesteld en fans die de eerste download hebben gekocht, krijgen gratis een nieuwe versie.Bruce veilt concertkaarten bij Stand Up for Heroes

11-11-2015

Springsteen heeft gisteren in het theater van Madison Square Garden in New York opgetreden bij het jaarlijks terugkerend Stand Up For Heroes-benefiet. Hij speelde vier nummers solo op akoestische gitaar, tapte zoals gewoonlijk tussen de nummers door enkele schuine moppen en aan het einde van zijn optreden veilde hij twee gitaren voor het goede doel van de avond. Tijdens het bieden deed Bruce als bonus voor de winnaars kaartjes voor een concert bij de eerstvolgende E Street Band-tour erbij, een diner met de band en een rondleiding backstage door Bruce zelf.

Bruce heeft nog geen jaargang gemist van het Stand Up For Heroes-benefiet, dat dit jaar voor de negende keer in New York werd gehouden. De opbrengsten van het benefiet gaan naar de Bob Woodruff-stichting. Woodruff is een Amerikaanse journalist die in 2006 in Irak gewond raakte en met de door hemzelf opgerichte stichting steunt hij gewonde en getraumatiseerde militairen. Bij dit benefietoptreden wordt stand-up comedy en muziek aan elkaar gekoppeld. Naast Bruce traden dit jaar ook de komieken John Oliver, Seth Meyers en Ray Romano op, alsook trompettist Chris Botti.

Voormalig Daily Show-presentator Jon Stewart kondigde Springsteen aan met de woorden "The Prins of New Jersey". Bruce begon zijn optreden direct met een akoestische versie van 'For You', uitgevoerd op akoestische gitaar. Deze keer geen bijval van Patti, Bruce trad alleen op. Na 'For You' koos hij voor akoestische versies van de Born in the USA-nummers 'Darlington County', 'Working on the Highway' en 'Dancing in the Dark'.Bij 'Darlington County' floot Bruce de solo. Tussen de uitvoeringen door vertelde hij schuine moppen. Hij waarschuwde het publiek voor zijn seksueelgetinte grappen: "Ik zei niet dat het goede grappen zouden zijn. Het zijn muzikantenmoppen, grappen die muzikanten vertellen." Een van de moppen had hij vorig jaar al verteld.Na het optreden nam Bruce een elektrische telecaster ter hand en begon die stilletjes te bespelen (instrumentale riff van 'Mystery Train') toen presentatrice Lydia Fenet de veiling startte van de gitaar waar Springsteen op speelde. Bruce zei dat hij de gitaar zou signeren en deed er kaartjes bij voor de eerstvolgende E Street Band-show waar hij de winnaar zelf backstage zal rondleiden. "You get your picture taken with our instruments. And you get to eat a lot of slop food with the band. You have to bring your own drugs, the band doesn't like to share their own drugs."Op het moment dat het bieden wat langzamer ging, rond $240.000, riep Bruce dat de winnaar ook een lasagne van zijn moeder erbij kreeg. Tegen het $300.000-bod zei Bruce dat de winnaar ook zijn buren mee mocht nemen naar het concert. Uiteindelijk werd door twee mensen $370.000 geboden en beiden kregen een gitaar plus de bonuscadeaus van Bruce. Springsteen eindigde na het bieden met een paar tekstregels van 'Mystery Train' en een regeltje van het nummer 'Money (That's What I Want)': "The best things in life are free".
Daarna kwamen de vier komieken het podium op voor een laatste veiling. Bruce reed een Harley Davidson het podium op en de presentatrice leidde met de komieken de veiling. Er werden nog bonusitems bijgedaan, waaronder een leren jas van Bruce zelf. De motor bracht $100.000 op voor het goede doel.Springsteen doet mee aan benefiet rond racisme

22-10-2015

Springsteen gaat op 18 november meedoen aan het benefietconcert Shining a Light rond het thema racisme in The Shrine Auditorium in Los Angeles. Het event wordt georganiseerd door tv-zender A&E Networks en radiozender iHeartMedia en wordt op 20 november uitgezonden in de VS.

 

Het concert met de titel Shining a Light: A Concert for Progress on Race in America wil racisme aan de kaak stellen. De producer van het concert zegt: "De huidige raciale situatie bevindt zich op een kritiek punt." Hij refereert hiermee ongetwijfeld ook aan het vaak onnodige geweld dat agenten nogal eens gebruiken tegen zwarte arrestanten, niet zelden mensen die ook nog onschuldig blijken te zijn. Hij stelt ook dat veel hedendaagse muzikanten dit aan het hart gaat, net als de muzikanten die vroeger achter de burgerrechtenbewegiging stonden. Hij hoopt dat deze gevoelens van bezorgdheid maar ook die van hoop via het concert een stem krijgen, net als mogelijke oplossingen.

Naast Springsteen doen onder anderen Sting, Pharrell Williams, Sting,  John Legend, Ed Sheeran, Pink en Eric Church mee. De opbrengsten gaan naar het Fund for Progress on Race die het geld weer onderverdeeld onder mensen en organisaties die iets proberen te doen aan racisme door te zorgen voor meer onderling begrip en betere relaties, op beleidsniveau of op maatschappelijk niveau.River-box verschijnt 4 december

16-10-2015, laatste update: 11-11-2015

De al langer voor dit jaar verwachte River-box is vanochtend vroeg eindelijk aangekondigd. De box met de titel The Ties That Bind: The River Collection van Springsteens enige dubbel-studioalbum gaat 4 december verschijnen en bestaat uit vier cd's en drie dvd's.

De vier cd's zijn het dubbelalbum van The River (de eerder dit jaar verschenen geremasterde versie), het enkele album (The River: the Single Album) met tien nummers zoals dat oorspronkelijk gepland was te verschijnen in 1979, maar waar Springsteen niet genoeg eenheid in vond zitten en dat hij nooit uitbracht, en een cd met outtakes.

De tracklist van The River: the Single Album is: The Ties that Bind / Cindy / Hungry Heart / Stolen Car (alternatieve versie) / Be True / The River / You Can Look (But You Better Not Touch) (rockabilly versie) / The Price You Pay (versie met extra couplet)/ I Wanna Marry You / Loose End (de oorspronkelijke titel van dit nummer).
De titels van de outtakes zijn: Meet Me in the City / The Man Who Got Away / Little White Lies / The Time that Never Was / Night Fire / Whitetown / Chain Lightning / Party Lights / Paradise By the "C" / Stray Bullet / Mr. Outside / Roulette / Restless Nights / Where the Bands Are / Dollhouse / Living on the Edge of the World / Take 'Em as They Come / Ricky Wants a Man of Her Own / I Wanna Be with You / Mary Lou / Held Up Without a Gun / From Small Things (Big Things One Day Come).

Een aantal hiervan (vanaf 'Roulette') verscheen eerder al op Tracks of The Essential Bruce Springsteen (hoewel voor 'Held Up Without a Gun' alleen een live-versie werd gebruikt, nu verschijnt voor het eerst een studio-opname), maar de eerstgenoemde outtakes zijn niet eerder verschenen. Een groot aantal hiervan circuleerde zelfs niet eerder in het bootlegcircuit.In de box zitten verder twee dvd's met een (helaas onvolledige) opname (van 2 uur en 40 minuten) van het alom geprezen concert in Tempe, Arizona van 1980. Van het concert ontbreken de volgende nummers: 'Factory', 'Darkness on the Edge of Town', 'Racing in the Street', 'Stolen Car', 'Wreck on the Highway', 'Point Blank', 'Independence Day', 'Candy's Room', 'The Ties That Bind' en 'Backstreets'.
Thom Zimny, de regisseur en editor van de video's, vertelde aan Backstreets dat al het beschikbare materiaal is gebruikt, de ontbrekende nummers zijn niet weggeknipt. Wel bevatten deze dvd's nog 20 minuten aan bonusmateriaal van The River-tourrepetitie in Lititz, Pennsylvania van hetzelfde jaar. Volgens Backstreets is de beeldkwaliteit van het concert in Tempe veel beter dan die van Hammersmith 1975 van de Born to Run Anniversary-box en Houston 1978 van de Darkness on the Edge of Town Anniversary-box.

De derde dvd bevat een gloednieuwe documentaire van een uur van de hand van Thom Zimny over the making of van het album. Er zijn geen filmbeelden beschikbaar van de studio-opnames (alleen foto's), maar wel zijn er nieuwe beelden van Bruce, thuis met akoestische gitaar, waar hij uitleg geeft over nummers als 'Independence Day', 'Point Blank' en 'Wreck on the Highway'. Tot slot is er een hardcoverboek van 25,5 x 30 cm met tweehonderd foto's genomen in de studio en bij concerten, waarvan de meeste niet eerder gepubliceerd zijn, afbeeldingen uit Springsteen notitieboekjes en materiaal van het ontwerp voor het oorspronkelijke album.


Beeld uit The Making of.

Nadat Springsteen het album dat hij eerst na Darkness on the Edge of Town maakte naar de prullenbak had verwezen, begon hij met de E Street Band aan een proces van anderhalf jaar schrijven en opnemen. Dit resulteerde in het dubbelalbum The River. De redactie van Rolling Stone heeft de documentaire al gezien en citeert Springsteen daaruit: "Het was een mooie ontwikkeling. In die tijd nam ik allerlei verschillende geschiedenisboeken door om mezelf een plek te geven, te begrijpen waar ik vandaan kwam en wat dat betekende. Ik wilde nummers met een bredere scope en wat diepgang schrijven. En ik wilde schrijven over de plaats waar ik woonde en over de sociale krachten die zich in die geschiedenis afspeelden. Ik heb heel wat geschiedenisboeken verslonden om te proberen een gevoel te krijgen bij waar alles vandaan kwam."

De eerste audiotrack ('Meet me in the City') is vanochtend vrijgegeven:Trailer:

'Ramrod' van Tempe 1980:

BRUCE-avond in Paradiso groot succes

29-09-2015

De Springsteen-tribute annex boekpresentatie in het Amsterdamse Paradiso was gisteravond een meer dan geslaagd evenement, meent onze verslaggever Robert Neugarten.

Het is natuurlijk altijd even afwachten met zo’n avond. Een parade van verschillende artiesten staat vaak garant voor lange pauzes, lullige introducties en een wisselvallig geluid. Van dat alles was gisteren weinig te merken; we zagen een soepele show waarin de optredens elkaar snel opvolgden.

Leon Verdonschot, samensteller van het boek Bruce en ik dat de directe aanleiding vormde voor het evenement, zette stipt om half negen wat richtlijnen uiteen. We zouden een relatief rustig eerste uur te zien krijgen dat zou worden doorspekt met een aantal gelezen voordrachten (stukken uit het boek) en gevolgd door een wat ruigere tweede helft.

Och War Ik Maar Bruce Springsteen
Verdonschot droeg zelf het nodige aan het tempo bij door zijn enthousiaste presentaties kort en bondig te houden. Ex-voetballer Björn van den Doelen beet het spits af met de hartenkreet ‘Och War Ik Maar Bruce Springsteen’, waarna Art Rooijakkers ons meenam naar zijn eerste kennismaking met Bruce.

Art Rooijakker Bruce Paradiso

Een vroeg muzikaal hoogtepunt was wat mij betreft de bijdrage van Bernard Hering, die ‘Factory’ zong alsof hij zelf gisterochtend zijn lunchboxje had ingepakt.

Apocalyptisch regenachtige dag 
Kluun vermaakte ons met een verhaal over een apocalyptisch regenachtige dag in Manchester, en good old Mart Smeets kreeg het publiek op zijn hand met een verhaal over een toevallige ontmoeting met een niet nader genoemde rockster. Maar hij had weleens in Carré gespeeld. En hij kwam van de Jersey Shore.

Mart Smeets, Bruce Paradiso

Hoge kwaliteit
Ondertussen was wel duidelijk geworden dat de band die voor de hele stoet artiesten als anker diende van hoge kwaliteit was. Zonder ooit de E Street Band na te spelen wist dit gezelschap onder leiding van Frans Pollux (die zelf een in Venloos dialect vertaalde ‘Thunder Road’ ten gehore bracht) tot dicht bij de kern van vrijwel alle gespeelde Bruce-nummers te komen. Vakwerk.

Steviger 
Na het eerste uur werd het inderdaad steviger. Het rockuurtje werd ingeleid door Lucretia van der Vloot, die een gloedvolle ‘Because the Night’ zong, maar als een van de weinigen te lijden had onder geluidsproblemen. Haar krachtige stem had een stuk harder gemogen.

Erwin Nyhoff zong 'The River', waarvan de tekst me deze avond weer eens als een sloophamer raakte; wat een schitterend en ontroerend verhaal is het toch. Deze versie was wat mij betreft het eerste van een reeks hoogtepunten.

 Erwin Nijhoff - Bruce Paradiso

Maurits Westerik (GEM) was niet de meest charismatische zanger van de avond, maar hij werd vrijwel van zijn taak ontheven door het publiek, dat ‘Hungry Heart’ gepassioneerd meebrulde. Heideroosje Marco Roelofs trakteerde ons na een valse start op een snoeiharde en energieke versie van ‘Radio Nowhere’, en surprise guest Jack Poels (Rowen Hèze) oogstte veel lof met zijn eigen ‘Op De Foto Met Bruce’.

Marco Roelofs - Bruce Paradiso

Zelf genoot ik het meeste van ‘Rosalita’, dat zeer aanstekelijk werd gezongen door Marcel Harteveld en maar weer eens vlekkeloos werd uitgevoerd door die puike band.

 Einde Bruce Paradiso

‘Dancing In The Dark’ en ‘Born To Run’ (Erwin Nyhoff weer) waren de uitsmijters. Net echt en allebei gewoon heel lekker.

 Bruce Paradiso

Was er dan helemaal niets op de avond aan te merken? Ach, de ‘Downbound Train’ van Jan Eilander van Trio Bier getuigde van een gebrekkig gevoel voor melodie. En Beatrice van der Pel zong ‘Fire’ zo keurig als een Pointer Sister dat ik haar ervan verdacht dat ze nog nooit van die hele Bruce Springsteen had gehoord. Maar dat waren uiterst minieme minpuntjes tijdens een heerlijke show.

Tekst: Robert Neugarten Beeld: Ger & Ellis PeetersDevils & Dust-show is de nieuwe download

26-09-2015

De nieuwe download is bekend: een show van de Devils & Dust-tour: Columbus (Ohio), 31 juli 2005.

Volgens Backstreets een van de beste performances van de Devils & Dust-solotour:
'And fine audience recordings aside, this period of the Devils & Dust tour has never been heard before in this quality, another reason why the show was chosen.'

Bijzondere nummers die avond: 'Lift Me Up', 'Valentine's Day', 'When You're Alone', 'Back in Your Arms' en 'Cynthia'.

De show is nu te downloaden.Bruce bij Jackson Browne in Red Bank

23-09-2015

Springsteen was dinsdagavond 22 september, de avond voor zijn 66ste verjaardag, bij het concert van Jackson Browne in het Count Basie Theatre in Red Bank, New Jersey. Hij speelde mee met de laatste twee toegiften: 'Take it Easy' en 'Our Lady of the Well'.Bruce bij Stand Up for Heroes

15-09-2015

Springsteen zal ook dit jaar meedoen aan Stand Up For Heroes, dat op 10 november in Madison Square Garden in New York City wordt gehouden. Deze benefietshow is voor de Bob Woodruff Foundation, een stichting die gewonde en getraumatiseerde oorlogsveteranen steunt.

Voor Bruce is Stand Up For Heroes inmiddels een vaste traditie, hij heeft nog geen jaargang gemist en speelt dus ook bij de negende uitvoering van dit benefiet waar comedy en muziek op het programma staan. Dit jaar doen naast Springsteen ook voormalig Daily Show-presentator Jon Stewart, komieken John Oliver, Seth Meyers en Ray Romano en trompettist Chris Botti mee. Er wordt door de kaartverkoop en de bijbehorende veiling meestal veel geld opgehaald, de afgelopen acht jaargangen hebben meer dan 27 miljoen dollar opgebracht.Programma Bruce in Paradiso bekend

04-09-2015

Een groot deel van het programma voor Bruce in Paradiso dat op maandag 28 september plaatsvindt, is bekend. Onder de muzikanten zijn Anne Soldaat, Marco Roelofs, Alex Roeka, Erwin Nyhoff en JW Roy. Journalisten en schrijvers als Jan Donkers, Kluun en Mart Smeets gaan wat voorlezen. Presentatie is in handen van Leon Verdonschot. Het evenement is al voor tweederde uitverkocht.

Tijdens de avond in Paradiso zijn er optredens van muzikanten die allemaal een Springsteen-nummer gaan vertolken. Verder is het de officiële boekpresentatie van het boek Bruce en ik, samengesteld door Leon Verdonschot, waaraan ook de redactie van Be True een bijdrage leverde. Een aantal schrijvers zal een stukje voordragen van hun eigen werk voor het boek.

Volgens de organisatie zijn er nog steeds kaarten beschikbaar, maar gaat het hard. De verwachting is dat als er binnenkort meer grote publiciteit voor komt, onder andere in de Varagids, Paradiso snel uit zal verkopen. Wacht dus niet te lang als je erbij wilt zijn. Kaarten zijn verkrijgbaar via Ticketmaster.

Lees nu alvast een hoofdstuk uit het boek!Erwin Nyhoff plays the Boss

01-09-2015
 

Erwin Nyhoff staat binnenkort met zijn programma 'Erwin Nyhoff plays the Boss' op diverse poppodia. Hij verruilt de theaterzalen, waar hij afgelopen seizoen met zijn show 'In the footprints of...' stond, voor het clubcircuit om ook wat ruigere nummers van Springsteen te kunnen presenteren.

Op zijn setlist heeft Erwin Nyhoff in vergelijking met zijn theatertour, waarin hij ook veel werk van Bruce speelde, enkele nieuwe Springsteen-nummers opgenomen. "Dit keer is het bijna alleen Springsteen-materiaal. We gaan 'Coutin' on a Miracle', 'The Ghost of Tom Joad', 'I'm Going Down' en waarschijnlijk ook 'Atlantic City' spelen." De redactie van Be True bezocht vorig seizoen twee shows en bewaart veel goede herinneringen aan deze optredens; alleen al Nyhoffs versie van 'Paradise' was zeer indrukwekkend en de moeite van het bezoek meer dan waard. Nyhoff heeft ook een aantal nieuwe bandleden. "Mijn zoon Jim speelt mee op gitaar/zang. En ik heb nu ook een nieuwe drummer die Springsteen-fan is."

Het eerstvolgende optreden van Nyhoff is op 7 september in Laren, daarna volgen onder meer Amstelveen, Weert, Hilversum, Arnhem, Hoofddorp, Sneek en Almelo. En vanaf 17 oktober heeft Nyhoff met zijn band alweer een nieuwe theatertour in petto: 'Kings of Rock 'n' Roll'. Kijk voor meer data en locaties op: www.erwinnyhoff.nl.Bruce en E Street Band spelen bij laatste Daily Show

07-08-2015

Springsteen heeft donderdagavond 6 augustus met de E Street Band de Daily Show afgesloten met 'Land of Hope and Dreams' en 'Born to Run'. De hele E Street Band was present voor het afscheid van Jon Stewart, inclusief Patti Scialfa, Charlie Giordano, Jake Clemons en Soozie Tyrell.

Jon Stewart, de presentator van de Daily Show die bevriend is met Bruce, nam aan het slot van de speciale uitzending afscheid van zijn kijkers en gebruikte daarbij een metafoor die hij van Bruce geleend had: "Een artiest die ik echt bewonder heeft gezegd dat hij zijn carrière ziet als een lange conversatie met zijn publiek. Een dialoog. En ik hou van die metafoor om verschillende redenen, maar de belangrijkste is dat het het idee van een einde wegneemt. Deze show eindigt niet. We nemen slechts een lange pauze in de conversatie." Na het afscheid, nog net voordat Bruce en de E Street Band het overnamen, zei Stewart: "Dit is mijn zenmoment." Bruce liet de band starten met het "This train"-intro en zei: "Dit is op verzoek van de man zelf. Bedankt voor alles Jon. We wensen je een goede en veilige reis."Bruce telde af en de band viel in met 'Land of Hope and Dreams'. Het was niet de bekende lange uitvoering, maar een ingekorte versie. Het einde lieten Bruce en de E Street Band overlopen in het laatste couplet van 'Born to Run'. De vloer voor de band liep toen vol met medewerkers van de Daily Show. Jon Stewart verscheen zelf ook. Na de laatste tonen stapte hij af op Bruce, omhelsde hem en schudde de hand van enkele bandleden. Van Max Weinberg kreeg hij de drumstokken. Stewart nam de microfoon en onder applaus van Bruce, de band en het publiek, zei hij eenvoudig: "Thank you, goodnight."


Bruce arriveert bij de studio in New York waar The Daily Show wordt opgenomen. Backstage poseert hij met de E Street Band
voor een foto die Patti Scialfa op Instagram plaatst.

De band tussen Bruce en Jon Stewart gaat al een tijdje terug. Stewart hield in 2009 een mooie speech toen Bruce werd onderscheiden met een Kennedy Center Honor in Washington. Springsteen verscheen twee keer in The Daily Show, in 2009 toen hij 'Working on a Dream' solo speelde en een interview gaf, en vorig jaar met tekenaar Frank Caruso om over het boek Outlaw Pete te spreken. Stewart interviewde Bruce voor Rolling Stone en trad met Bruce op bij Stand Up for Heroes.Bruce en Patti in Wonderbar met Timepiece

02-08-2015, laatste update: 28-08-2015

Springsteen heeft zaterdagavond 1 augustus met Patti een besloten feestje in de Wonder Bar in Asbury Park bezocht. De coverband Timepiece, waarin Patti's broer Michael Scialfa speelt, trad op en Bruce en Patti speelden een paar nummers mee.

Het is niet geheel duidelijk welke nummers Bruce heeft meegespeeld, maar bevestigd zijn de covers '634-5789' (Wilson Picketts hit van Eddie Floyd en Steve Cropper), 'You Really Got a Hold on Me' (van Smokey Robinson), 'Summertime' (van George Gershwin), de bluesstandard 'Key to the Highway', 'Pretty Woman' (van Roy Orbison) en 'When The House is Rockin'' (van Stevie Ray Vaughan). Op 'Brown-Eyed Girl' (van Van Morisson) en 'Born on the Bayou' (van John Fogerty) nam Bruce de leadzang.Het besloten feest was voor Deal High School, de school waar Patti Scialfa op zat en een verlaat verjaardagsfeestje voor Patti. Lisa Lowell (achtergrondzangeres met wie Springsteen en Patti veel gewerkt hebben) was ook aanwezig en zong sommige nummers mee met Patti. Ook oud-Asbury Jukes-gitarist Billy Rush deed met enkele nummers mee.Bruce bij U2 in New York

01-08-2015

Springsteen heeft gisteravond in Madison Square Garden in New York met U2 opgetreden. Hij kwam meespelen op 'I Still Haven't Found What I'm Looking For'. Bono koppelde hier spontaan Ben E. Kings 'Stand By Me' aan vast.

De geruchten van een gastoptreden gingen al de hele week rond, maar Bruce had het achtste en laatste concert van U2 in Madison Square Garden uitgekozen om zijn opwachting te maken. Voor de oplettende fans in het publiek gaf Bono de verrassing al weg: achter 'Beautiful Day' zong hij een stukje van 'Hungry Heart'.

Bruce verscheen pas later tijdens de show met een akoesische gitaar op het podium en hij droeg in-ear monitoren. Bono introduceerde hem als degene die "de reden gaf waarom wij een band zijn, de reden gaf waarom we als band blijven doorgaan en hij gaf ons het niveau aan dat wij zelf nooit konden bereiken maar altijd hebben nagestreefd." Bono vertelde het publiek ook dat Bruce bij het optreden voor RED eind november vorig jaar op Times Square, inviel voor de geblesseerde Bono. Ook toen speelde Bruce met hen 'I Still Haven't Found What I'm Looking For', een nummer dat hij daarvoor twee keer eerder met U2 had gedaan (bij de Hall of Fame-inductie van U2 en bij het Hall of Fame-jubileumconcert in 2009). Bono noemde Bruce "The chairman, the boss" en hij gaf hem alle ruimte om een couplet te zingen. Alsof het nodig was spoorde Bono het publiek aan om voor zijn gast te juichen: "Give it up to our boss!"

Aan het eind besloot Bono om over te gaan in 'Stand By Me'. Dit nummer van Ben E. King zong Springsteen ook in 1987, de eerste keer toen hij met U2 meedeed bij het optreden in Philadelphia tijdens hun Joshua Tree-tour. 'Stand By Me' was een nummer waarbij U2 vaak iemand uit het publiek het podium op liet komen om mee te zingen en gitaar te spelen. Toen het nummer gisteren afgelopen was en Bruce afscheid nam, zei Bono grappend: "The kid's a star! And he can keep the guitar."
Patti Scialfa was zelf niet in Madison Square Garden maar ze postte deze foto van Bruce, Bono en Springsteens
dochter Jessica op Instagram.Bruce met Joe Grushecky in Asbury Park

19-07-2015

Bruce verraste concertbezoekers in Asbury Park gisteravond met een gastoptreden bij Joe Grushecky and the Houserockers. De band uit Pittsburgh, aangevuld met Eddie Manion op saxofoon, trad op in de Wonder Bar en Bruce speelde twee uur met hen mee.

Na drie eigen nummers gespeeld te hebben, haalde Grushecky Springsteen het podium op. De setlist was uiteindelijk weer vergelijkbaar met die van andere optredens die Bruce wel vaker met Grushecky doet, met name bij de Light of Day-benefietshows in januari. Het eerste nummer was het duet 'Never Be Enough Time' van Grushecky, dat ook als duet op het door Springsteen geproduceerde album American Babylon uit 1995 staat (een eerdere versie zonder Bruce bracht Grushecky al in 1983 uit op zijn Cracking Under Pressure, het vierde en laatste album van de Iron City Houserockers). Daarna volgden enkele Darkness on the Edge of Town-nummers en -outtakes, zoals 'Adam Raised a Cain', 'Darkness on the Edge of Town', 'Save My Love', 'Because the Night' en 'The Promised Land'. 'Racing in the Street '78' werd ook gespeeld, in de outtake-versie die op The Promise is verschenen.'Frankie Fell in Love' van High Hopes is ook een favoriet van Bruce die hij graag met Grushecky speelt. Het live-debuut van dit nummer was ook samen met Grushecky bij het Light of Day-optreden in 2014 in Asbury Park. In het intro vertelde Bruce dat hij begin jaren zeventig met Little Steven in een zolderapartement op Sixth Avenue in Asbury Park samenwoonde. "Steven is an enormous slob, so he forced me into playing the 'Felix'-role." Bruce verwijst hier naar Felix Ungar, die in het toneelstuk en gelijknamige televisieserie The Odd Couple uit de jaren zestig samenwoonde met Oscar Madison. Madison was een sloddervos en Ungar ruimde achter hem op. Bruce over Steve: "He didn't do any dishes, the clothes were all over the floor all the time. There wasn't any room in the first place... So I decided, I had enough, I was going to let the dishes stack up in the sink until he couldn't stand it anymore and he'd have to wash them. Days go by, corn flake bowls stacked higher and higher." Uiteindelijk begon Bruce zelf aan de afwas, maar terwijl het water al liep in de gootsteen, werd hij afgeleid door een telefoongesprek. Uiteindelijk liep de gootsteen over, met een lekkage bij de benedenburen tot gevolg. Dat leidde ertoe dat Bruce en Steven uit het apartement gezet werden.Achter de tekstregel "But maybe everything that dies, someday comes back" in 'Atlantic City', pauzeerde Bruce even en zei vervolgens: "Maybe Asbury Park is back?"'Code of Silence', dat Springsteen en Grushecky samen schreven en waarvoor Bruce in 2004 een Grammy Award kreeg vanwege de live-versie die op The Essential verscheen, ontbrak niet op de setlist. 'Because the Night' droeg Bruce op aan alle dames in het publiek.Na setafsluiter 'The Promised Land' volgden nog twee toegiften: 'Pink Cadillac' en 'Light of Day'. Het optreden was uitverkocht en de Wonder Bar puilde intussen uit. Buiten op straat stonden ook mensen door de ramen te kijken. Bruce droeg afsluiter 'Light of Day' aan hen op. In het middenstukje liet Bruce het publiek de riff van 'Land of a 1,000 Dances' zingen. Tegen half een verlieten Bruce en Joe Grushecky and the Houserockers het podiumpje. Grushecky blijft vandaag nog in Asbury Park. Vanavond geeft hij met Eddie Manion een akoestisch optreden in het Where Music Lives Exhibit & Performance Center op Cookman Avenue.


Bruce met Eddie Manion (links), Joe Grushecky en Houserocker-bassist Art Nardini (rechts).

Setlist 18-7: Never Be Enough Time / Adam Raise a Cain / Darkness on the Edge of Town / Racing in the Street '78 / Chain Smoking / Talking to the King / Save My Love / Frankie Fell in Love / Atlantic City / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Code of Silence / Because the Night / The Promised Land // Pink Cadillac / Light of Day'Bruce!' in Paradiso op 28 september

15-07-2015, laatste update: 16-07-2015

Paradiso host op maandag 28 september een avond die geheel in het teken staat van 'Bruce!' Voor de officiële presentatie van het boek 'Bruce en ik' komen muzikanten en schrijvers naar de poptempel in Amsterdam om een ode te brengen aan Springsteen, die de week ervoor 66 wordt.

Verschillende professionele Nederlandse artiesten spelen hun (her)interpretatie van Springsteen-nummers: zowel de hits als de meer obscure songs van zijn soloalbums, zijn E Street Band-klassiekers en zijn uitstapjes met de Seeger Sessions Band. Daarnaast eren Nederlandse schrijvers Springsteen in woord. Want de avond is ook de officiële presentatie van het boek Bruce en ik, 25 odes aan Bruce Springsteen, een door Leon Verdonschot samengestelde ode aan Springteen waarin 25 schrijvers vertellen over hun persoonlijke band met zijn muziek.

Aan de line-up wordt nog gewerkt, maar zeker is dat onder meer JW Roy, Marco Roelofs (Heideroosjes), Erwin Nyhoff, Björn van der Doelen en Frans Pollux zullen optreden. De band van Pollux fungeert voor deze gelegenheid als huisband. Het belooft een bijzondere avond te worden. De voorverkoop start a.s. vrijdag 17 juli om 10.00 uur via de reguliere voorverkoopkanalen. Kaarten kosten 15 euro, excl. lidmaatschap. Geregistreerde lezers van Be True ontvangen uiterlijk donderdag een mail met daarin een presale-link die vanaf 9.00 uur al werkt: www.ticketmaster.nl/event/150821?CL_ORIGIN=ORIGIN2Boek Bruce en ik

14-07-2015

Op Springsteens verjaardag verschijnt het boek Bruce en ik, 25 odes aan Bruce Springsteen, onder redactie van Leon Verdonschot. De presentatie van het boek vindt een paar dagen later plaats tijdens een groot muzikaal feest rondom Bruce op maandag 28 september in Paradiso.

De liefde voor Bruce Springsteen verschilt van die voor veel andere popartiesten. Een dieper gevoelde, persoonlijker ervaren, en vaak ook langere lopende relatie. Wat die relatie precies inhoudt, dat leggen de 25 auteurs van Bruce en ik, van wie de meesten ook schrijver, muzikant of journalist zijn, uit in zeer persoonlijke verhalen. Over wat muziek, en die van Springsteen in het bijzonder, kan betekenen in een mensenleven.

In het boek staan bijdragen van onder anderen Tom Engelshoven, Dolf Jansen, Kluun, Art Rooijakkers, Jan Donkers, Bram van Splunteren, Frans Pollux, Gustaaf Peek,  Marianne Zwagerman, maar ook van Be True'ers Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg en Bruce-vertaler Robert Neugarten.

Het boek wordt op maandagavond 28 september officieel gepresenteerd op een concertavond in Paradiso, vol met optredens van Nederlandse muzikanten. Sommigen van hen staan bekend als Springsteen-liefhebbers, maar Verdonschot en Paradiso zijn ook een aantal verrassende artiesten op het spoor gekomen. Allemaal zullen ze een muzikale ode aan Springsteen brengen in Paradiso. Zodra de precieze line-up bekend is, zullen we dit melden. Geregistreerde Be True-lezers ontvangen deze week per e-mail een speciale bestellink, zodat ze voor de voorverkoop start al kaarten kunnen reserveren voor deze speciale avond.Eerste show Zuid-Afrika met eerbetoon aan Mandela

26-01-2014, laatste update: 29-01-2014

Springsteen heeft zojuist het eerste concert ooit in Zuid-Afrika gegeven. In het Bellville Velodrome in Kaapstad hebben Bruce en de E Street Band bijna drie uur en tien minuten op het podium gestaan. Patti Scialfa was afwezig, maar wel had Bruce Little Steven en Tom Morello aan zijn zijde.

Het concert opende Springsteen met 'Free Nelson Mandela', de protestsong van de Britse band Special AKA uit 1984. Ook bij de toegiften bracht Bruce een eerbetoon aan Mandela, toen hij 'We Are Alive' aan de eind vorig jaar overleden Zuid-Afrikaanse held opdroeg. In laatstgenoemde nummer veranderde Bruce ook de tekst een beetje, hij zong "I was killed in Sharpeville in 1960", daarmee verwijzend naar een bloedbad bij een politiekantoor in Sharpeville, Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waar de politie vuur opende op zwarte demonstranten en waarbij 69 mensen omkwamen.
De setlist van de show leek sterk op die van de Wrecking Ball-concerten, met enkele toevoegingen van het High Hopes-album: het titelnummer 'High Hopes', 'Heaven's Wall', 'American Skin' en 'The Ghost of Tom Joad'. Bruce eindigde het concert met de belofte dat Kaapstad vanaf nu een permanente tourstop zal worden. In ieder geval komen er later deze week nog twee shows.


Voor en tijdens de crowdsurf (foto's: Ruud Röben).

Voorafgaand aan het concert was er een soundcheck waarbij internationale pers was uitgenodigd. Daarin had Springsteen het onder meer over de inkomensverschillen in de VS en in Zuid-Afrika:  "Het verschil in inkomens is een enorm probleem in de VS. En het rampzalige is dat het alleen maar groter lijkt te worden. Uiteindelijk zullen samenlevingen uit elkaar vallen en dat is een gevaar voor mijn land en hier in Zuid-Afrika kennen ze hetzelfde probleem." Leon Verdonschot was ook bij de persmeeting en zag uiteraard ook het concert. Na de show mailde hij zijn verslag:

"Tijdens de persconferentie 's middags kreeg Bruce goede en diepgaande vragen over zijn relatie met en visie op het land en op (de erfenis van) Nelson Mandela. Hij gaf uitgebreid antwoord. Opvallend vond ik twee ontboezemingen; dat hij had verwacht dat de boodschap van Wrecking Ball meer impact zou hebben, en dat hij niet meer oneindig aan albums wil blijven schaven tot ze perfect zijn, maar als liedjes goed en af zijn ze gewoon wil uitbrengen, en vooral veel wil optreden.
Bruce zien optreden voor een zaal vol mensen die hem, op een paar overgevlogen fans uit andere landen na, nog nooit live hebben gezien: dat was de uitzonderlijke situatie gisteren in Kaapstad. In een voor onze begrippen voor Bruce uitzonderlijk kleine zaal (capaciteit: 7.000, en, zoals Bruce herhaaldelijk stelde, een kopie van de Convention Hall in Asbury Park, New Jersey) gaf hij ruim drie uur een cursus 'Springsteen voor beginners'."

"Het gebrek aan ervaring van het publiek bleek op verschillende momenten en manieren. Op onverwachte momenten was er geen of pas laat herkenningsapplaus, bij 'Because the Night' niet al bij het intro, maar pas bij de eerste zin. Het publiek toonde ook onervarenheid met Bruces fysieke show: hij moest een keer lachend verzoeken om handen 'off my pants' te halen. En toen hij crowdsurfte, moest hij, terwijl hij al op de handen van het publiek lag, ze uitleggen dat het de bedoeling was dat ze hem richting podium droegen. Verder was er een gebrek aan tekstvastheid: Bruce moest zich uiteindelijk na een lange sprint richten tot een Italiaans jongetje op de eerste rij om een meezinger te krijgen bij 'Waitin' on a Sunny Day'.
Het enthousiasme bij het publiek was er overigens niet minder om: het was eerder onwennigheid. Bruce en de band waren opvallend ontspannen en ronduit vrolijk. Bruce was erg goed bij stem, en zelfs voor zijn doen opvallend afgetraind. Alleen Little Steven was iets meer in zichzelf gekeerd dan gebruikelijk, in dat land waar hij de geschiedenis van mede heeft helpen bepalen. Zijn rol was ook kleiner dan normaal: de solo's werden nu verdeeld tussen Nils, Bruce en uiteraard Tom Morello, die in 'The Ghost of Tom Joad' mocht losgaan, tot euforie van het publiek."


Leon Verdonschot interviewde Little Steven voor een documentaire over twee Zuid-Afrikaanse fans en Van Zandts
betrokkenheid bij Artists United Against Apartheid in het verleden.


"Dat de band nog moest warmdraaien, bleek eigenlijk zelden. Hooguit vielen er wat meer stiltes tussen de nummers, en liep 'American Skin' in de vernieuwde versie nog niet helemaal soepel, al was het wel een mooie versie die het publiek nou juist wél weer leek te kennen. De set leek qua opbouw op die van de concerten uit de Wrecking Ball-tour, met iets minder nummers van dat album en drie van High Hopes als vervanger."


Leon Verdonschot interviewde ook Tom Morello.

"Hoogtepunt vond ik persoonlijk allereerst de uitzonderlijk intense versie van 'Atlantic City', met enkele erg mooie, dromerige toegevoegde tekstregels ("I'm waiting, I'm looking" - en dat herhaald als een mantra). En vervolgens de soloversie van 'Thunder Road' als laatste toegift, na een erg vrolijke versie van 'Shout', waar Bruce tot hilariteit van Steve Max Weinberg (door Bruce tijdens dit nummer simpelweg als 'Mighty' aangeduid) bleef verrassen met nieuwe breaks.""Ik ben erg benieuwd naar de show van morgen, die als eerste was aangekondigd en snel uitverkocht raakte, dus wellicht ook een publiek trekt dat bekender is met Bruces werk."Setlist 26-1: Free Nelson Mandela / Badlands / Death to My Hometown / Out in the Street / High Hopes / Spirit in the Night / Hungry Heart / The River / Heaven's Wall / Atlantic City / Johnny 99 / Pay Me My Money Down / American Skin (41 Shots) / Because the Night / Darlington County / Shackled and Drawn / Waitin' on a Sunny Day / The Rising / The Ghost of Tom Joad / Land of Hope and Dreams // We Are Alive / Born in the USA / Born to Run / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / Thunder Road (soloakoestisch)


Foto: Ruud Röben.Foto's en een verslag op Springsteens eigen website.
Noorse website heeft filmpjes van 'Free Nelson Mandela', 'Badlands', 'Death to My Hometown', 'High Hopes', 'Spirit in the Night', een verslag en Q&A bij persmeeting.De eerste show is officieel te downloaden via Springsteens webshop.


> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF