Springsteen over American Beauty

21-04-2014, laatste update: 23-04-2014

Springsteen heeft het ontstaan van de vier nummers op de ep American Beauty toegelicht op zijn eigen website.

Springsteen bracht de 12 inch-vinyl uit ter gelegenheid van Record Store Day (zaterdag 20 april). De vier nummers zijn inmiddels ook digitaal te bestellen. Hij zegt over de ep: 
"American Beauty
is een verzameling nummers die ik thuis opnam. Toen ik ze voor High Hopes opnieuw beluisterde, zag ik wat voor potentie deze nummers hadden en Ron Aniello en ik werkten eraan totdat het de muziek werd die je nu voor je hebt. Op het nummer 'American Beauty' gebruik ik een deel van mijn stembereik dat ik niet vaak bezoek en samen met de 'gitaar-wall of sound' geeft het een beetje 'exile on E Street'-kracht. 'Mary Mary' is een mooi mysterie, een stukje hartbrekende poezië dat je bekruipt met een glibberige groove, een nadrukkelijke strijkerssectie en spookachtige tekst. Het kwam het dichtst bij de selectie voor High Hopes. 'Hurry Up Sundown' is leuke moderne power-pop, terwijl 'Hey Blue Eyes' de ep afsluit met een van mijn donkerste politieke nummers. Het is geschreven tijdens de jaren dat Bush aan de macht was, het is een metafoor voor het house of horrors dat de acties van onze regering heeft gecreëerd in de jaren volgend op de invasie van Irak. Centraal hierop staat de onderdrukte seksualiteit en het machtsmisbruik dat de Abu Ghraib kenmerkte. Ik vind dat dit een schaduw is die we als land te boven moeten komen. Geniet van de muziek."Springsteen haalt E Street Band binnen in Hall of Fame

11-04-2014

Springsteen heeft donderdagavond 10 april de E Street Band met een speech de Rock 'n' Roll Hall of Fame  binnen gehaald. Met de band, aangevuld met David Sancious en Vini Lopez, en de blazerssectie die nu deel uit maakt van de tourband, trad Bruce op bij het inductieceremonie in het Barclays Center in New York.

Dat begeleidingsbands in de Hall of Fame worden toegelaten is geen vanzelfsprekendheid. In 2012 werden zes bands, waaronder The Miracles (van Smokey Robinson), The Crickets (van Buddy Holly) en The Comets (van Bill Haley) ingewijd. De categorie voor begeleidingsbands is inmiddels afgeschaft maar de E Street Band werd onderscheiden met de Award for Musical Excellence. Tien (voormalige en huidige) leden van de E Street Band werden geëerd: Little Steven, Garry Tallent, Max Weinberg, Roy Bittan, Nils Lofgren, Patti Scialfa, voormalig leden David Sancious en Vini Lopez en de overleden muzikanten Clarence Clemons en Danny Federici.

Springsteen leidde de inductieceremonie van de band in met een mooie speech. Hij zei dat de band startte toen Vini Lopez, net uit de gevangenis, hem in The Upstage Club vroeg om in zijn band te komen spelen. Bruce had over elk E Street Bandlid iets te melden en noemde zelfs Ernie 'Boom' Carter, die op de opname van 'Born to Run' drumt. Over de band vertelde hij: "We struggled together, and sometimes, we struggled with one another. We bathed in the glory, and often, the heartbreaking confusion of our rewards together. We’ve enjoyed health, and we’ve suffered illness and aging and death together. We took care of one another when trouble knocked, and we hurt one another in big and small ways. But in the end, we kept faith in each other. And one thing is for certain: as I said before in reference to Clarence Clemons, I told a story with the E Street Band that was, and is, bigger than I ever could have told on my own. And I believe that settles that question."

Bruce bedankte vervolgens de band: "I thank you, my beautiful men and women of E Street. You made me dream and love bigger than I could have ever without you. And tonight I stand here with just one regret: that Danny and Clarence couldn’t be with us here tonight." Bruce kwam ook nog even terug op het feit dat hijzelf in 1999 zonder de E Street Band in de Hall of Fame ging en dat Little Steven hem had gevraagd om de band mee te nemen in zijn inductie. Bruce zei dat hij toen vond dat zijn onafhankelijkheid belangrijk was en dat er mogelijk nog oud zeer was dat hem tegenhield (de reünie met de band was nog pas een paar weken oud).


De E Street Bandleden na afloop van hun inwijding in de Hall of Fame. Derde van links is David Sancious, uiterst rechts Vini Lopez. Ontbrekend op de foto: Patti Scialfa.

Na Springsteens woorden kwamen de E Street Bandleden hun award, die bij de inductie hoort, ophalen en sprak elk lid een dankwoord. Namens Clarence was zijn laatste vrouw Victoria aanwezig en namens Danny Federici sprak zijn zoon Jason. Na de speeches traden Springsteen en de band op. Er waren twee drumstellen op het podium voor Vini Lopez en Max weinberg die samen speelden. 'The E Street Shuffle', 'The River' (opgedragen aan Clarence Clemons) en 'Kitty's Back'. Tijdens de show stonden Clarence Clemons's saxofoon en de accordeon van Danny Federici op het podium.
De ceremonie, waarbij ook onder anderen Kiss, Peter Gabriel, Linda Ronstadt, Cat Stevens, Nirvana en Hall and Oates werden geëerd, wordt op 31 mei op HBO uitgezonden.

Springsteen bij gala Shoah Foundation

03-04-2014

Volgens Backstreets treedt Springsteen op 7 mei op bij een gala van de Shoah Foundation in Los Angeles, waarbij ook president Obama als spreker aanwezig zal zijn.

De Shoah Foundation wil met interviews met Holocaust-overlevenden deze en andere genocides blijvend documenteren voor onder andere educatiedoeleinden. De stichting viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan en eert op het gala zijn ambassadeurs. Obama zal deze avond een award ontvangen vanwege zijn inzet voor mensenrechten wereldwijd. De award wordt overhandigd door Steven Spielberg, de avond gepresenteerd door Conan O 'Brien. Springsteen mag de avond muzikaal luister bij zetten.

Vandaag werd ook bekend dat Patti Scialfa gaat optreden bij een ander benefietconcert, dat van Sting die zich inspant voor het behoud van regenwouden. Op 17 april geeft hij een Rainforest Concert in Carnegie Hall in New York, waar naast Patti onder anderen ook Paul Simon en James Tayolor acte de presence zullen geven. Het is dezelfde avond dat Springsteen met de E Street Band in Nashville speelt.'High Hopes in South Africa' in mei op tv

03-04-2014, laatste update: 01-05-2014

De documentaire 'High Hopes in South Africa', die Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen eind januari in Zuid-Afrika maakten, wordt op zaterdag 10 mei om o.00 uur door Veronica uitgezonden. Een herhaling volgt op 18 mei. Canvas zal later deze maand een uitzending verzorgen (datum nog niet bekend).

Voor de film spraken de makers uitgebreid met Little Steven en Tom Morello. Ook werden Zuid-Afrikaanse fans gevolgd bij de concerten in Kaapstad en Johannesburg. De documentaire bevat unieke beelden van Springsteens eerste optredens in Zuid-Afrika. Verdonschot, Rooijakkers en Van Bruggen waren ook aanwezig bij de soundcheck en persmeeting met Springsteen voorafgaand aan het eerste concert in Kaapstad, waar ze Springsteen vragen konden stellen.Springsteen op March Madness Music Festival

04-03-2014, laatste update: 04-04-2014

Springsteen en de E Street Band zijn de afsluitende act op het March Madness Music Festival in Dallas, Texas. Het gratis toegankelijke festival wordt gehouden tijdens een basketbalfinale, de NCAA Final Four Men.

Het Springsteen-concert vindt op zondag 6 april plaats, zo maakte Rolling Stone vandaag bekend, vlak voor wat aanvankelijk het eerste concert van de VS-tour dit jaar zou zijn, op 8 april in Cincinnati. Voor het festival zijn geen kaarten te koop. Iedereen wordt toegelaten totdat het veld vol is. Andere acts die tijdens het driedaags festival optreden, zijn onder andere The Killers. Het is de eerste keer sinds de Magic-tour dat Springsteen weer in Dallas optreedt.

Update 4-4: Het concert van Springsteen wordt zondag live gestreamd via de website van NCAA (start van het concert staat gepland om 19.15 uur plaatselijke tijd, dat is 02.15 's nachts in Nederland en België).Born to Run-show als afsluiter tour Down Under

02-03-2014, laatste update: 03-03-2014

Springsteen heeft zondag 2 maart bij het tweede concert in het Mt. Smart stadion in Auckland, Nieuw-Zeeland het complete Born to Run-album uitgevoerd. De laatste show van het eerste deel van de High Hopes-tour opende hij, net als een dag eerder, met een solo-uitvoering van 'Royals' van Lorde.

'Two Hearts' zat vroeg in de set. Toen Bruce na het duet met Steve met 'Hungry Heart' wilde starten, gooide hij zijn elektrische Fender naar roadie Kevin Buell maar die stond te ver weg om de gitaar te kunnen vangen. Het instrument viel dan ook hard op het podium.
Vlak voor de albumperformance, halverwege de set, speelden Springsteen en de band 'My City of Ruins', dat Bruce opdroeg aan de slachtoffers van de aardbevingen in 2010 en 2011 in Christchurch. Opvallend was de plek van 'Waitin' on a Sunny Day', als opener van de toegiften, die verder nog drie Born in the USA-nummers bevatten. Tijdens 'Seven Nights to Rock' bespeelde Roy Bittan de piano met de zijkant van Springsteens hoofd. Bruce gooide daarna water over de piano, rende naar zijn eigen drinkbekers gatorade en gooide die over het podium en de voorste rijen van de pit leeg. 'Twist and Shout' werd als laatste bandnummer gespeeld en met 'This Hard Land' sloot Bruce de show soloakoestisch af.Tijdens het voorprogramma haalde Jimmy Barnes, net als de dag ervoor, Little Steven achter de coulissen vandaan voor een duet op Steve's 'Ride the Night Away'. Barnes had enkele dagen geleden al via twitter laten weten dan hij met Steve in de studio zat om dit nummer opnieuw op te nemen.

Setlist 2-3: Royals / We Take Care of Our Own / No Surrender / Two Hearts / Hungry Heart / The Promised Land / Seeds / Death to My Hometown / High Hopes / Just Like Fire Would / Darkness on the Edge of Town / My City of Ruins / Thunder Road / Tenth Avenue Freeze-out / Night / Backstreets / Born to Run / She's the One / Meeting Across the River / Jungleland / The Rising / The Ghost of Tom Joad / Badlands // Waitin' on a Sunny Day / Glory Days / Seven Nights to Rock / Bobby Jean / Dancing in the Dark / Twist and Shout / This Hard Land (soloakoestisch)

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.

Ben je naar een van de concerten geweest? Help ons met de website en mail je observaties en foto's naar tour@betrue.nl.


Tom Morello maakte een E Street Band selfie backstage voor de show in Auckland en plaatste deze op internet.Nieuwe Springsteen-ep voor Record Store Day

24-02-2014, laatste update: 26-02-2014

Speciaal voor het jaarlijks gehouden Record Store Day brengt Springsteen een vinyl-ep uit met vier niet eerder uitgebrachte nummers, getitel American Beauty.

Er zitten drie nummers bij die eigenlijk voor High Hopes waren opgenomen, maar de cd niet hebben gehaald. Dit zijn het titelnummer 'American Beauty', 'Mary Mary' en 'Hey Blue Eyes', waarbij Ron Aniello tekende voor de productie. Aniello noemde deze drie nummers (plus een nummer genaamd 'Cold Spot') ook in een interview met Rolling Stone als High Hopes-afvallers. Het vierde nummer op de ep heet 'Hurry Up Sundown'. Tom Morello heeft laten weten toestemming van Springsteen te hebben gekregen om het nummer 'Hey Blue Eyes' op te mogen nemen voor zijn eigen nieuwe album.

De releasedatum van de ep is volgens Springsteens persbericht 26 april, wellicht een foutje want de Record Store Day vindt op 19 april plaats. Voor de dag ter promotie van platenwinkels brengen artiesten vaak speciale uitgaven op de markt. Of de ep American Beauty ook nog op cd wordt uitgebracht, is nog niet bekend. Volgens Backstreets is het wel waarschijnlijk dat er een digitale download beschikbaar komt. Op de website van Record Store Day  vind je de platenwinkels die op 19 april meedoen (klik hier voor de Belgische winkels).

Update: de officiële website van Springsteen heeft het persbericht aangepast en de releasedatum gecorrigeerd naar 19 april.Dvd A MusiCares Tribute

24-02-2014

Op 25 maart verschijnt er een blu-ray, dvd en digitale download van het concert A MusiCares Tribute To Bruce Springsteen.

Deze tribute-show voor het goede doel vond vorig jaar op 8 februari plaats in Los Angeles. De Grammys-organisatie hadden Bruce vorige jaar benoemd tot MusiCares Person of the Year en eerden hem met dit concert. Artiesten als Neil Young & Crazy Horse, Sting, John Legend, Mumford & Sons en Patti Smith speelden toen Springsteen-covers. Springsteen en de E Street Band sloten het concert zelf met enkele nummers af.

Tracklist A MusiCares Tribute To Bruce Springsteen:
1. 'Adam Raised a Cain', door Alabama Shakes
2. 'Because the Night', door Patti Smith
3. 'Atlantic City', door Natalie Maines, Ben Harper en Charlie Musselwhite
4. 'American Land', door Ken Casey
5. 'My City of Ruins', door Mavis Staples en Zac Brown
6. 'I'm On Fire', door Mumford and Sons
7. 'American Skin (41 Shots)', door Jackson Browne en Tom Morello
8. 'My Hometown', door Emmylou Harris
9. 'One Step Up', door Kenny Chesney
10. 'Streets of Philadelphia', door Elton John
11. 'Hungry Heart', door Juanes
12. 'Tougher Than the Rest', door Tim McGraw en Faith Hill
13. 'The Ghost of Tom Joad', door Jim James en Tom Morello
14. 'Dancing in the Dark', door John Legend
15. 'Lonesome Day', door Sting
16. 'Born in the USA', door Neil Young en Crazy Horse
17. 'We Take Care of Our Own', door Bruce Springsteen en de E Street Band
18. 'Death to My Hometown', door Bruce Springsteen en de E Street Band
19. 'Thunder Road', door Bruce Springsteen en de E Street Band
20. 'Born to Run', door Bruce Springsteen en de E Street Band
21. 'Glory Days', door Bruce Springsteen en de E Street Band en alle artiestenVijftien Amerikaanse shows toegevoegd

10-02-2014

Via Springsteens officiële site zijn vandaag vijftien concerten in Amerika aangekondigd als toevoeging aan het High Hopes-tourschema. Naast het al eerder aangekondigde concert op JazzFest in New Orleans gaat het nu om arenashows, concerten in amfitheaters en een groot openluchtconcert in Hersey in de maanden april en mei.

De volgende Amerikaanse shows zijn nu aangekondigd:

8 april: Cincinnati, Ohio – U.S. Bank Arena
12 april: Virginia Beach, Virginia – Farm Bureau Live at Virginia Beach
15 april: Columbus, Ohio – Nationwide Arena
17 april: Nashville, Tennessee – Bridgestone Arena
19 april: Charlotte, North Carolina – Time Warner Cable Arena
22 april: Pittsburgh, Pennsylvania – Consol Energy Center
24 april: Raleigh, North Carolina – PNC Arena
26 april: Atlanta, Georgia – Aaron’s Amphitheatre at Lakewood
29 april: Sunrise, Florida – BB&T Center
1 mei: Tampa, Florida – MidFlorida Credit Union Amphitheatre
3 mei: New Orleans, Louisiana – Jazz & Heritage Festival
6 mei: Houston, Texas – Cynthia Woods Mitchell Pavilion
13 mei: Albany, New York – Times Union Center
14 mei: Hershey, Pennsylvania – Hersheypark Stadium
17 en 18 mei: Uncasville, Connecticut – Mohegan Sun

De voorverkoop voor sommige shows start al aanstaande vrijdag. Alle voorverkoopinformatie vind je op de concertpagina.Springsteen-reportage in Nieuwsuur vanavond

04-02-2014

Vanavond in Nieuwsuur is een reportage over Springsteen in Zuid-Afrika te zien. Het gaat om een voorproefje van de uitgebreidere documentaire High Hopes in South-Africa, die Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen in Zuid-Afrika hebben gemaakt.

Leon Verdonschot, die voor vertrek al kort schetste waar de documentaire over gaat, berichtte ons gisteren na terugkomst uit Zuid-Afrika:
"Samen met Art Rooijakkers, Erik van Bruggen en de Nederlandse, in Zuid-Afrika woonachtige cameraman Bram Jansen, heb ik de afgelopen week opnamen gemaakt voor de documentaire High Hopes in South Africa. We hebben drie heel bijzondere fans uitgebreid gevolgd en geïnterviewd, veel fans rond de zaal en het stadion gesproken, met zowel Little Steven als Tom Morello als een vertegenwoordiger van de Tutu Foundation een lang interview gedraaid, de persconferentie van Bruce en de soundcheck bijgewoond en van alle vier de show bijzonder materiaal kunnen vastleggen, dankzij de meer dan hartelijke medewerking van Sony en Bruces management.
Kortom, we zijn heel erg enthousiast: dit min of meer spontane idee heeft oneindig veel meer opgeleverd dan waarop we hadden durven hopen. De komende komende weken gaan we monteren. Via Be True houden we jullie op de hoogte van de vorderingen en de première. Voor een kort voorproefje: kijk dinsdag 4 februari naar het item dat Art over onze reis maakte voor Nieuwsuur ."

De Nieuwsuur-uitzending begint vanavond om 22.00 uur op Nederland 2. Wanneer de documentaire wordt uitgezonden is nog niet bekend. Erik van Bruggen vertelde gisteren al op Radio 1 over zijn belevenissen in Zuid-Afrika.


Art Rooijakkers en Leon Verdonschot bij Springsteens persmeeting in Kaapstad.Eerste show Zuid-Afrika met eerbetoon aan Mandela

26-01-2014, laatste update: 29-01-2014

Springsteen heeft zojuist het eerste concert ooit in Zuid-Afrika gegeven. In het Bellville Velodrome in Kaapstad hebben Bruce en de E Street Band bijna drie uur en tien minuten op het podium gestaan. Patti Scialfa was afwezig, maar wel had Bruce Little Steven en Tom Morello aan zijn zijde.

Het concert opende Springsteen met 'Free Nelson Mandela', de protestsong van de Britse band Special AKA uit 1984. Ook bij de toegiften bracht Bruce een eerbetoon aan Mandela, toen hij 'We Are Alive' aan de eind vorig jaar overleden Zuid-Afrikaanse held opdroeg. In laatstgenoemde nummer veranderde Bruce ook de tekst een beetje, hij zong "I was killed in Sharpeville in 1960", daarmee verwijzend naar een bloedbad bij een politiekantoor in Sharpeville, Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waar de politie vuur opende op zwarte demonstranten en waarbij 69 mensen omkwamen.
De setlist van de show leek sterk op die van de Wrecking Ball-concerten, met enkele toevoegingen van het High Hopes-album: het titelnummer 'High Hopes', 'Heaven's Wall', 'American Skin' en 'The Ghost of Tom Joad'. Bruce eindigde het concert met de belofte dat Kaapstad vanaf nu een permanente tourstop zal worden. In ieder geval komen er later deze week nog twee shows.


Voor en tijdens de crowdsurf (foto's: Ruud Röben).

Voorafgaand aan het concert was er een soundcheck waarbij internationale pers was uitgenodigd. Daarin had Springsteen het onder meer over de inkomensverschillen in de VS en in Zuid-Afrika:  "Het verschil in inkomens is een enorm probleem in de VS. En het rampzalige is dat het alleen maar groter lijkt te worden. Uiteindelijk zullen samenlevingen uit elkaar vallen en dat is een gevaar voor mijn land en hier in Zuid-Afrika kennen ze hetzelfde probleem." Leon Verdonschot was ook bij de persmeeting en zag uiteraard ook het concert. Na de show mailde hij zijn verslag:

"Tijdens de persconferentie 's middags kreeg Bruce goede en diepgaande vragen over zijn relatie met en visie op het land en op (de erfenis van) Nelson Mandela. Hij gaf uitgebreid antwoord. Opvallend vond ik twee ontboezemingen; dat hij had verwacht dat de boodschap van Wrecking Ball meer impact zou hebben, en dat hij niet meer oneindig aan albums wil blijven schaven tot ze perfect zijn, maar als liedjes goed en af zijn ze gewoon wil uitbrengen, en vooral veel wil optreden.
Bruce zien optreden voor een zaal vol mensen die hem, op een paar overgevlogen fans uit andere landen na, nog nooit live hebben gezien: dat was de uitzonderlijke situatie gisteren in Kaapstad. In een voor onze begrippen voor Bruce uitzonderlijk kleine zaal (capaciteit: 7.000, en, zoals Bruce herhaaldelijk stelde, een kopie van de Convention Hall in Asbury Park, New Jersey) gaf hij ruim drie uur een cursus 'Springsteen voor beginners'."

"Het gebrek aan ervaring van het publiek bleek op verschillende momenten en manieren. Op onverwachte momenten was er geen of pas laat herkenningsapplaus, bij 'Because the Night' niet al bij het intro, maar pas bij de eerste zin. Het publiek toonde ook onervarenheid met Bruces fysieke show: hij moest een keer lachend verzoeken om handen 'off my pants' te halen. En toen hij crowdsurfte, moest hij, terwijl hij al op de handen van het publiek lag, ze uitleggen dat het de bedoeling was dat ze hem richting podium droegen. Verder was er een gebrek aan tekstvastheid: Bruce moest zich uiteindelijk na een lange sprint richten tot een Italiaans jongetje op de eerste rij om een meezinger te krijgen bij 'Waitin' on a Sunny Day'.
Het enthousiasme bij het publiek was er overigens niet minder om: het was eerder onwennigheid. Bruce en de band waren opvallend ontspannen en ronduit vrolijk. Bruce was erg goed bij stem, en zelfs voor zijn doen opvallend afgetraind. Alleen Little Steven was iets meer in zichzelf gekeerd dan gebruikelijk, in dat land waar hij de geschiedenis van mede heeft helpen bepalen. Zijn rol was ook kleiner dan normaal: de solo's werden nu verdeeld tussen Nils, Bruce en uiteraard Tom Morello, die in 'The Ghost of Tom Joad' mocht losgaan, tot euforie van het publiek."


Leon Verdonschot interviewde Little Steven voor een documentaire over twee Zuid-Afrikaanse fans en Van Zandts
betrokkenheid bij Artists United Against Apartheid in het verleden.


"Dat de band nog moest warmdraaien, bleek eigenlijk zelden. Hooguit vielen er wat meer stiltes tussen de nummers, en liep 'American Skin' in de vernieuwde versie nog niet helemaal soepel, al was het wel een mooie versie die het publiek nou juist wél weer leek te kennen. De set leek qua opbouw op die van de concerten uit de Wrecking Ball-tour, met iets minder nummers van dat album en drie van High Hopes als vervanger."


Leon Verdonschot interviewde ook Tom Morello.

"Hoogtepunt vond ik persoonlijk allereerst de uitzonderlijk intense versie van 'Atlantic City', met enkele erg mooie, dromerige toegevoegde tekstregels ("I'm waiting, I'm looking" - en dat herhaald als een mantra). En vervolgens de soloversie van 'Thunder Road' als laatste toegift, na een erg vrolijke versie van 'Shout', waar Bruce tot hilariteit van Steve Max Weinberg (door Bruce tijdens dit nummer simpelweg als 'Mighty' aangeduid) bleef verrassen met nieuwe breaks.""Ik ben erg benieuwd naar de show van morgen, die als eerste was aangekondigd en snel uitverkocht raakte, dus wellicht ook een publiek trekt dat bekender is met Bruces werk."Setlist 26-1: Free Nelson Mandela / Badlands / Death to My Hometown / Out in the Street / High Hopes / Spirit in the Night / Hungry Heart / The River / Heaven's Wall / Atlantic City / Johnny 99 / Pay Me My Money Down / American Skin (41 Shots) / Because the Night / Darlington County / Shackled and Drawn / Waitin' on a Sunny Day / The Rising / The Ghost of Tom Joad / Land of Hope and Dreams // We Are Alive / Born in the USA / Born to Run / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / Thunder Road (soloakoestisch)


Foto: Ruud Röben.Foto's en een verslag op Springsteens eigen website.
Noorse website heeft filmpjes van 'Free Nelson Mandela', 'Badlands', 'Death to My Hometown', 'High Hopes', 'Spirit in the Night', een verslag en Q&A bij persmeeting.De eerste show is officieel te downloaden via Springsteens webshop.Win 2 kaarten voor Bruce by Marsman

26-01-2014, laatste update: 01-02-2014

Joost Marsman (in het verleden de frontman van Is Ook Schitterend) wil dit jaar een tour doen waarin hij een hommage brengt aan Springsteen. De showscase vindt op 9 februari in Amsterdam plaats en twee Be True-lezers maken kans op gratis kaarten.

Marsman noemt Springsteen een van zijn helden en wil graag een saluut aan hem brengen. Op zijn website schrijft hij: "In mijn vaders absurd grote vinylcollectie vond ik het dubbelalbum The River. Door Big Man Clarence Clemons ging ik saxofoon spelen. En de titelsong van die lp verleidde me ertoe uiteindelijk zelf de gitaar te pakken en liedjes te gaan schrijven."

Hoewel hij aangeeft niet van covers te houden, wil hij als eenmalig project voor 2014 toch de planken op met Springsteen-nummers. Hij heeft hiervoor een band samengesteld die qua bezetting lijkt op de E Street Band. "Twee jaar geleden mocht ik met Bløf op Concert at Sea een liedje meedoen. Dat werd ‘Darkness on the Edge of Town’. Toen is eigenlijk al de kiem gelegd voor het project Bruce by Marsman."

Op zondagmiddag 9 februari vindt in de Heeren van Aemstel in Amsterdam een showcase plaats. Daarna worden meer concertdata bekendgemaakt. Kaarten voor de showcase zijn verkrijgbaar via Marsmans website, maar hij geeft er ook twee keer twee weg aan Be True-lezers.
Update: de inzendtermijn voor de prijsvraag is gesloten, prijswinnaars zijn door Joost Marsman op de hoogte gesteld.Nederlandse videoreportage Zuid-Afrikaanse Bruce-fans

23-01-2014

Volgens Sony Music Nederland houdt Springsteen zondag in Kaapstad voorafgaand aan de show weer een persmeeting met een soundcheck en een vraag- en antwoordronde. De Nederlandse journalist Leon Verdonschot is daar samen met een klein videoteam ook bij aanwezig.

Verdonschot gaat met Art Rooijakkers en Erik van Bruggen een documentaire van 25 minuten maken, getiteld 'High Hopes in South Africa', over Springsteens eerste vier shows ooit in dat land. Verdonschot: "Daarvoor gaan we twee fans volgen: een in Johannesburg, een in Kaapstad, die al hun hele leven wachten op deze shows. En dat tegen de achtergrond van de verkiezingen, in het land waar Little Steven en Bruce met Artists United Against Apartheid wel echt een verleden mee delen."


Roadie Lef Carroll plaatste al foto's van het opbouwen van het podium in Kaapstad op Instagram.

De fans zijn een blanke en een zwarte man uit Johannesburg. De blanke man wordt gevolgd tijdens zijn autorit naar Kaapstad en zijn verblijf daar. De zwarte fan gaat naar de show in Johannesburg, met zijn moeder, en wordt daar gefilmd. Volgens Sony mogen in de documentaire ook live-beelden van de eerste drie nummers van de vier shows in Zuid-Afrika verwerkt worden.

Er is vandaag een clip verschenen van het nummer 'Just Like Fire Would':Naast usb-band toch ook mp3- en flac-downloads

22-01-2014

Naast de vrijdag aangekondigde usb-armbandjes met officiële concertdownloads, gaat Springsteen nu ook via zijn webshop een stuk goedkoper geprijsde mp3-downloads en flacs aanbieden na de concerten.

Het lijkt erop dat het Springsteen-team zich wat heeft aangetrokken van alle kritiek op de dure usb-armbandjes, want Backstreets heeft bevestigd gekregen dat er na de concerten via de webshop ook downloadlinks van de shows komen. Voor 9,99 dollar kun je het concert in mp3 downloaden en voor 14,99 dollar in het betere flac-formaat.Veel commotie over prijs usb-armband

19-01-2014

De aanvankelijke verheugdheid over het Springsteen-nieuws van vrijdag over het aanbieden van officiële concertdownloads via usb-armbandjes, is snel omgeslagen toen zaterdag uit de Fanfire-webshop bleek dat de prijs 40 dollar was. Dit bedrag, dat in vergelijking met wat andere artiesten aanbieden erg hoog is, zorgde voor veel verontwaardiging onder fans.

Niet alleen is 40 dollar (exclusief verzendskosten, waardoor de prijs voor Europeanen flink kan oplopen, als je vanuit de EU kijkt staat hij voor 30 euro te koop) voor slechts één concertdownload al erg veel, maar dat de downloads volgens de eerste berichten ook slechts in een magere mp3-kwaliteit worden aangeboden, deed velen in woede ontsteken. Er kwam al heel snel een online petitie, en een andere fan maakte een protestlied dat hij vals inzong. De verkopers gaan daarmee voorbij aan andere beschikbare digitale audio-formats zoals Flac of Flac-HD, die de muziek in veel betere kwaliteit weergeven. Om maar niet te spreken over de onhandigheid van het moeten laten opsturen van een usb-stick als je ook downloadlinks kunt verkopen via een webshop.

De blogger van Stay Hard, Stay Hungry was een van de eerste die met wat prijzen van vergelijkbare downloadproducten van Pearl Jam publiekelijk duidelijk maakte dat Springsteens management op z'n minst totaal geen idee van de huidige internetmarkt heeft. Het lijkt erop dat Springsteens mensen zich hebben laten leiden door de cd-prijs die je nog steeds voor een kwaliteitsbootleg van een concert neertelt. Of Landau of Springsteen nou willens of wetens een commercieel slaatje uit de downloads wilden slaan, zal wel nooit duidelijk worden. Wat wel duidelijk is, is dat kennis van dit soort producten in het Springsteen-kamp totaal afwezig blijkt te zijn.

Het lijkt er nu op dat ze hun fout proberen recht te zetten door twee anonieme bronnen door fansite Backstreets te laten opvoeren, die tekst en uitleg geven over hun bedoelingen met de usb-stick. Zo geven ze aan dat de usb-armband vooral was bedacht als handige merchandise die je voor een concert koopt, omdat je een armband niet zo snel verliest als een losse usb-stick of een papiertje met een downloadcode. Ook zeggen ze dat de armband vooral ook is bedoeld voor mensen die misschien maar één Springsteen-concert in hun hele leven bezoeken, zoals wellicht zal gelden voor de bezoekers van de concerten in Zuid-Afrika. Verder stellen ze dat ze in de toekomst zeker willen kijken naar de wensen van fans die graag cd's of officiële downloads van concerten willen kopen in goede kwaliteit tegen een redelijke prijs.

Volgens Kari-Anne Fygi, eindredacteur van Tijdschrift voor Marketing, is er sprake van een "redelijk standaard damage control-strategie. Je ziet het vaker, bij mislukte PR: volgende stap is deels ontkennen, in dit geval, afzwakken, en aangeven dat je eraan werkt en 'dat er plannen zijn'."Bruce bij Light of Day in Asbury Park

19-01-2014

Springsteen heeft gisteravond 18 januari bij het Light of Day-festival in het Paramount Theater in Asbury Park opgetreden met Joe Grushecky and the Houserockers. Eerder op de avond speelde hij ook al mee met Jesse Malin en Willie Nile.

Na vorig jaar een keer overgeslagen te hebben, stond Bruce weer op de planken bij het jaarlijks terugkerend festival dat georganiseerd wordt door Gruschecky's manager Bob Benjamin, om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Bruce speelde eerst met Jesse Malin het nummer 'Do You Remember Rock and Roll Radio?'. Bij het optreden van Willie Nile was Bruce ook even terug om mee te doen op 'One Guitar'. Als laatste act van de avond traden Joe Gruschecky and the Houserockers op (waarbij ook Eddie Manion meedeed) en vanaf het tweede nummer kwam Bruce meedoen. De setlist kende zowel Springsteen- en Gruschecky-nummers die Bruce wel vaker met Gruschecky doet. Maar meest opvallend was natuurlijk het debuut van 'Frankie Fell in Love'.
Verschillende bezoekers deden meldingen over slecht geluid. Bruce leek een verkoudheid onder de leden te hebben; hij droeg een opmerkelijk sjaaltje en zijn stem en toonvastheid bij bijvoorbeeld het begin van 'Atlantic City' en 'Save My Love' liet te wensen over.Be True-lezer Hannet Johannes was erbij in Asbury Park en mailde ons het volgende verslag:

Midden in de set van Jesse Malin komt Springsteen het podium op, nadat Kevin Buell, Springsteens roadie, al een paar keer aan de zijkant van het podium te zien was om gitaren te stemmen. Bruce speelt mee op een dampende versie van 'Do You Remember Rock and Roll Radio?', omdat, zo zegt Jesse later, hij en de band niet de hele tekst kenden. Bruce zingt maar speelt geen solo's en verdwijnt na dit nummer en een knuffel van Jesse weer van het podium.
Ongeveer een uur later komt Bruce weer op het podium. Bij het laatste numner van Willie Nile roept Willie er een paar van zijn vrienden bij. Mike Peters en Joe D'Urso lopen als eerste het podium op, direct gevolgd door Springsteen. Samen spelen ze een swingende versie van 'One Guitar', waarbij Bruce vooral deel is van het koor (hij deelt de microfoon met Mike Peters) en waarbij hij af en toe flink los gaat op de gitaar.

Springsteen en Willie Nile (foto: Hannet Johannes).

Wanneer de gordijnen opengaan voor het laatste concert van de avond, van Joe Gruschesky en de Houserockers, blijkt bij het tweede nummer al dat deze band gaat dienen als 'backing band' voor Springsteen. De sfeer is heel anders als met de E Street Band, losser, ongedwongen. Met The Houserockers (en Ed Manion op sax) voelt het alsof je in in een kroeg naar een van de betere barbands zit te luisteren.
Springsteen begint verbeten met een mooi, helder 'Adam Raised a Cain', dat wordt gevolgd door Gruschesky die 'Never Be Enough Time' zingt. Je merkt dat de zaal ook even moeten wennen, onduidelijk of Springsteen het heft in handen gaat nemen of dat hij hooguit een paar nummers met Gruschesky gaat meespelen.
De twijfel is direct weg bij het derde nummer, 'Darkness', waarbij Bruce bij de start losjes het pianogedeelte met zijn hand lijkt mee te spelen.
'Hearts of Stone' krijgt een mooie, gevoelige uitvoering met een glansrol voor Eddie Manion. Ook bij het outtro lijkt Bruce het publiek bijna toe te fluisteren. Het daarop volgende 'Pumpin' Iron, Sweating Steel' laat zien over welke kwaliteiten de muzikanten beschikken. Vooral het duel tussen Springsteens gitaar en de mondharmonica van fotograaf en gastmuzikant Danny Clinch (die voor dit nummer zijn camera even heeft weggelegd) maken indruk.
Na 'Atlantic City' en 'Talking to the King' vertelt Bruce dat je, als het om de liefde gaat, niks aan wiskunde hebt: 1 en 1 is namelijk 3,waarbij het publiek een paar keer "3" moet roepen aan het einde van een zin. Deze introductie wordt gevolgd door 'Frankie Fell in Love', waarbij Gruschecky het laatste couplet (waarschijnlijk tijdens een tour gezongen door Steve) voor zijn rekening neemt, door Springsteen vastgepakt in een innige omhelzing.Met 'Save My Love' gaat Springsteen nog even door op de romantische tour, waarna Gruschesky 'I'm Not Sleeping' inzet. Het dak gaat er af wanneer Bruce 'Because the Night' begint te spelen, met zijn rug naar het publiek, met een intro dat doet denken aan de uitvoering van '78 zoals die ook op The Promise staat. De rest van het numner blijft het echter een beetje ingetogen, breekbaar. Hij herhaalt de eerste zin ("Take me now") ook vier keer, voordat hij begint te zingen. Aan het einde barst het wel helemaal los. Een mooie versie van dit nummer!
Het laatste nummer van de reguliere set is 'The Promised Land, alvorens alle aanwezige artiesten het podium betreden voor 'Light of Day'. Midden in het nummer gebaart Springsteen dat de band moet stoppen met spelen om het woord te geven aan Bob Benjamin, manager van Gruschecky en zelf lijdend aan de ziekte van Parkinson. Bestrijding van deze ziekte is de reden waarom we allemaal bij het LoD-concert zijn. Een mooi, ontroerend dankwoord van Bob volgt, waarna iedereen in het publiek 'Happy Birthday' voor hem zingt (oorspronkelijk waren de Light of Day-concerten op zijn verjaardag gepland) en er een taart gepresenteerd wordt.
De avond eindigt met 'Thunder Road'. Springsteen krijgt de akoestische gitaar van Kevin, maar het hele nummer wordt a cappella gezongen door alle muzikanten, Bob en het publiek. Als Bob, die voor de microfoon staat, de fout in gaat, maakt Springsteen een grappige opmerking en beginnen we weer bij het begin van het betreffende couplet. Met een gierende harmonicasolo sluit Springsteen af.Vooraf was het de vraag of Springsteen zou komen (in 2013 was hij immers afwezig) maar we kregen meer dan waar we op hadden kunnen hopen! Ik heb de tijd niet bijgehouden, maar op een concert van anderhalf à twee uur had ik nooit kunnen hopen, en dat op deze geweldige locatie. We kregen een Springsteen die even leek te willen vergeten dat hij een megaster is, een Springsteen die gewoon lol wil hebben tijdens het spelen van mooie nummers met vrienden.
Voor veel Amerikanen in het publiek ( die een Greatest Hits-show verwachtten) misschien even wennen, maar wat een bijzondere avond was dit! Een heel andere energie dan bij een E Street-stadionconcert, maar zeker iets wat ik nooit had willen missen!

Op de website van Asbury Park Press staat een mooie slideshow van 56 foto's van het optreden.

Setlist: met Jesse Malin: Do You Remember Rock and Roll Radio? / met Willie Nile, Joe D'Urso en Mike Peters: One Guitar
met Joe Grushecky & The Houserockers + Ed Manion (sax): Adam Raised a Cain / Never Be Enough Time / Darkness on the Edge of Town / Hearts of Stone / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Atlantic City / Talking to the King / Frankie Fell In Love / Save My Love / I'm Not Sleeping / Because the Night / The Promised Land // met alle artiesten: Light of Day / Thunder Road (akoestisch)Concertdownloads en meer shows

17-01-2014

Springsteen sprak eerder deze week in een interview met NPR al over mogelijke legale concertdownloads kort na shows. Dit nieuws is nu officieel bevestigd via een persbericht en een tweet van @springsteen. Ook is er binnnenkort nieuws te verwachten over meer shows.


"Het internet is onze vriend geworden", zei Springsteen in het NPR-interview. "We leven nu meer met een Grateful Dead-touridee (de band die als eerste begon met officiële concertdownloads, red.),  alles wat je doet wordt opgenomen." Fans van over de hele wereld kunnen volgens het persbericht een zogenoemd usb-polsbandje aanschaffen, tijdens de concert en online. Daarop kan dan binnen 48 uur na een concert een show naar keuze worden gedownload.
Dit roept meteen al vragen op over mogelijke kosten van de usb-armband en hoeveel concerten daarmee dan kunnen worden gedownload. Volgens een tweet van @springsteen wordt hier binnenkort meer over bekend, en vanaf de shows in Zuid-Afrika worden de downloads al beschikbaar. In ieder geval is de armband al vanaf volgende week online aan te schaffen.

Het persbericht stelt ook dat er binnenkort meer tourdata zullen worden aangekondigd. Of dit Amerikaanse of Europese shows zullen zijn, of beide is nog niet helemaal duidelijk. Gezien de recente aankondiging van het optreden van Springsteen en de E Street Band op het New Orleans Jazzfest, lijken meer data voor de VS voor de hand te liggen. Maar van de week stond in Ticketmaster per ongeluk ook al een concert in Finland in september kort online.

Vandaag werd ook bekend dat High Hopes op nr. 1 in de Dutch Album Top 100 is binnengekomen. De verwachting is daarnaast dat het album volgende week een heel goede kans maakt om ook op nr. 1 van de Billboard 200 Chart te komen.Bruce en Patti op tribute-cd Jackson Browne

17-01-2014

Bruce en Patti staan met het nummer 'Linda Paloma' op Looking Into You, het tribute-album voor Jackson Browne. Deze dubbel-cd bevat nummers van Browne die door andere artiesten worden uitgevoerd en verschijnt op 1 april.

In september liet Jimmy LaFave, op tour in Nederland, al weten dat hij Springsteen had benaderd om mee te doen aan dit project. Naast Springsteen, Scialfa en LaFave doen onder anderen Lyle Lovett, Lucinda Williams, Bonnie Raitt, David Lindley, Venice, Don Henley, Eliza Gilkyson en Bruce Hornsby mee. 'Linda Paloma' heeft Jackson Browne oorspronkelijk als een Mexicaans mariachi-nummer op zijn album The Pretender gezet, dat hij in 1976 met Jon Landau als producer maakte.Preview High Hopes druk bezocht

10-01-2014

De preview van High Hopes in JT Bioscoop Amersfoort is gisteravond bezocht door zo'n 550 mensen. Het was alweer de tiende keer dat Be True samen met Sony Music een release party voor een Springsteen-album of -dvd organiseerde.Op het programma stond het Born in the USA-concertdeel, de bonus-dvd bij Springsteens nieuwe cd High Hopes, die is opgenomen bij het Hard Rock Calling-festival in Londen 2013. Na een pauze volgde het live-concertmateriaal van de dvd Springsteen & I (beelden van Hard Rock Calling 2012, met het befaamde gastoptreden van Paul McCartney). Voor veel bezoekers was de release party na ruim een half jaar na de laatste Europese concerten een gezellig weerzien met andere fans. Er waren ook enkele Belgen naar Amersfoort gekomen, onder wie Alain Van Rentergem, die prominent in beeld was op de eerste rij van het Hard Rock Calling-concert in Londen. Wie goed had gekeken spotte ook nog een enkele andere previewbezoeker op het grote scherm. De belangstelling voor de preview was zo groot, dat van de oorspronkelijke locatie in Ede moest worden afgeweken. Gelukkig stelde Be True-lezer Gerrit Doorn, die voor JT Bioscopen werkt, voor om twee zalen in Amersfoort te gebruiken.

Sony had een canvasuitvergroting van een High Hopes-poster ter beschikking gesteld voor verloting. En alle bezoekers kregen als verrassing van Sony ook een poster en een promo-single mee naar huis. De gelimiteerde cd/dvd-set was voor 15 euro te koop, de lp-set voor 25 en de cd voor 10 euro.


Sony Music had een canvasuitvergroting van een High Hopes-poster voor verloting beschikbaar gesteld. Rechts: de winnares.


Maar ook voor alle bezoekers was er een poster en promo-single.

Artiest Erwin Nyhoff bezocht de preview ook, samen met collega-singer/songwriter Peter van Vleuten. Hij deelde nog wat folders uit voor zijn theatertour 'In the footprints of' (gaat dat in het najaar zien, beslist de moeite waard!). Hetzelfde deed Joost Marsman ook, verscholen onder een muts, voor aanvang aan de entree van de bioscoop. Ook hij staat binnenkort met zijn band op de planken met optredens met Springsteen-nummers.

Meer foto's vind je in het fotoalbum op onze Facebook-pagina.


> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF