Bruce bij 15e Light of Day

18-01-2015

Springsteen heeft gisteravond als  special guest opgetreden bij het Light of Day-festival in Asbury Park. Hij trad op met Joe Grushecky and the Houserockers, Southside Johnny en La Bamba's Big Band en Willie Nile.

Het Light of Day-festival, dat gedurende de vijftien jaar dat het bestaat is uitgegroeid tot een rondtrekkend circus dat ook Europa, Canada en New York aandoet, sloot dit jaar af met een week lang optredens in Asbury Park. Het inititatief voor Light of Day komt van Bob Benjamin, Joe Grushecky's manager, die de ziekte van Parkinson heeft en geld inzamelt voor onderzoek naar bestrijding van deze ziekte. Het jaarlijkse festival had het hoofdprogramma dit jaar weer op zaterdagavond in het Paramount Theatre geprogrammeerd.

Het was niet de grootste verrassing dat Bruce als special guest kwam meedoen. Het Light of Day-programma ligt hem na aan het hart (hij stond toe dat ze de titel van zijn nummer aan de organisatie koppelden), Bruce is bevriend met Benjamin en Grushecky en hij heeft in de afgelopen vijftien jaar maar vier jaargangen gemist (zie hier een overzicht van alle optredens die Bruce voor Light of Day gaf). Springsteen kwam aan het einde van de middag al naar het theater om een korte soundcheck te doen en enkele nummers met Joe Grushecky and the Houserockers te repeteren. Zijn eerste optreden deed hij tijdens de set van Willie Nile, toen de zanger uit Buffalo hem vroeg mee te spelen met 'One Guitar'.

Bruce met Willie Nile (links).

Bruce bekeek de set van La Bamba's Big Band eerst vanuit de zaal. De band van trombonist Richie La Bamba Rosenberg, waarin ook enkele (oud)-Asbury Jukes zaten zoals Bobby Bandiera, Mark Pender, Glenn Alexander, Joe Bellia en Tony Tino, was laat aan het programma toegevoegd. Southside Johnny en Gary US Bonds zouden bij deze band zingen maar Bonds moest vanwege ziekte op het laatste moment verstek laten gaan. Bruce speelde aan het einde van Southside Johnny en La Bamba's optreden mee met 'The Letter', bekend van The Box Tops maar een grote hit voor Joe Cocker, aan wie deze uitvoering ook werd opgedragen. Vervolgens werd 'This Little Girl' onder handen genomen. Bruce zei dat hij het nummer heeft geschreven, maar niet wist of hij zich nog herinnerde hoe het gespeeld moest worden. Hij gaf het nummer destijds aan Gary US Bonds die het in 1981 op zijn album Dedication zette. De uitvoering was ongeoefend en het liep dan ook eventjes mis, maar Bruce bracht de band weer snel op het juiste spoor. "Alright, that's most of it", was Springsteens conclusie aan het eind.De soulcover '(Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher', bekend van Jackie Wilson, brachten Bruce en Southside als duet. Ook deze uitvoering ging niet vlekkeloos en Bruce zei tegen Southside: "It took two of us to fuck that completely up!" 'I Don't Want to Go Home' was de afsluiter. "Ik ben me nog pas aan het opwarmen", zei Bruce tegen Southside, een waarschuwing aan de mensen in het publiek dat hen nog wat te wachten stond.
Bruce met Southside Johnny.

Niet veel later verscheen Bruce dan ook alleen op het podium en speelde hij soloakoestisch 'Janey Don't You Lose Heart' als opener voor het laatste optreden van de avond, dat van Joe Grushecky and the Houserockers. De mannen uit Pittsburgh sloten zich aan bij Bruce en samen speelden ze een set van een uur en driekwartier, beginnend met 'Adam Raised a Cain'.
Veel nummers die dit jaar op de setlist stonden, speelt Bruce wel vaker bij optredens met Grushecky. 'Savin' Up', het soulnummer dat Bruce aan Clarence Clemons gaf voor diens solo-lp Rescue, was het tweede nummer. Bruce vroef vooeraf om een glaasje tequila. 'From Small Things (Big Things One Day Come)' werd gevolgd door 'Never Be Enough Time', een nummer van Grushecky dat Bruce en Grushecky als een duet uitvoeren.
'Racing in the Street '78', de uitvoering van het Darkness-nummer zoals dat op The Promise staat, had Bruce vorig jaar ook met Grushecky in Pittsburgh gespeeld. 'Pumpin' Iron, Sweatin' Steel' is een Houserocker-klassieker. 'Darkness on the Edge of Town' ging vooraf aan een relatief nieuw, humoristisch Grushecky-nummer 'I Still Look Good for 60', waarvan Bruce de tekst erg leuk vindt. 'Frankie Fell in Love' van High Hopes maakte vorig jaar op Light of Day zijn live-debuut en werd ook nu gespeeld, gevolgd door 'Hearts of Stone' (helaas niet als duet met Southside, een gemiste kans), 'Save My Love' en 'Talking to the King'. Voorafgaand aan 'Save My Love' zei Bruce dat hij het nummer geschreven had voor Darkness on the Edge of Town maar dat beter zou hebben gepast op Born to Run. Hij vertelde ook de anekdote dat hij in Providence, Rhode Island optrad en op straat 'Spirit in the Night' uit een autoradio hoorde komen. "What a great feeling it was, I was hearing my song. It was the first time I had ever heard one of my songs being played on the radio. This is what this song is all about."Bij 'Because the Night' kwamen John Eddie, James Maddock en Willie Nile meedoen en voor het finalenummer 'Light of Day' stroomde het podium vol met alle artiesten die die avond hadden opgetreden en vrijwilligers die bij de organisatie betrokken zijn. Bob Benjamin kreeg de plaats naast Bruce aan de microfoon. Bruce hield nog een praatje waarin hij over de broederschap onder muzikanten sprak, een gift die Bob Benjamin de muzikanten elk jaar met Light of Day geeft. Als toegift zong hij 'Thunder Road' met iedereen op het podium, in een semi-akoestische uitvoering, met pianobegeleiding en aan het einde blies Eddie Manion de saxofoonsolo. Het was nog niet het einde van de avond, die kwam in de vorm van een krachtige uitvoering van 'The Promised Land' die Bruce met de Houserockers en Eddie Manion deed.


Bruce met Bob Benjamin (links).

Setlist 17-1:
Met Willie Nile: One Guitar
Met Southside Johnny en La Bamba's Big Band: The Letter / This Little Girl / (Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher / I Don't Want to Go Home
Soloakoestisch: Janey Don't You Lose Heart
Met Joe Grushecky and the Houserockers: Adam Raised a Cain / Savin' Up / From Small Things (Big Things One Day Come) / Never Be Enough Time / Racing in the Street '78 / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Darkness on the Edge of Town / I Still Look Good for 60 / Frankie Fell in Love / Hearts of Stone / Save My Love / Talking to the King / Because the Night (met John Eddie, James Maddock en Willie Nile) / Light of Day (met alle artiesten) / Thunder Road (met alle artiesten) / The Promised Land


Bruce met op de achtergrond Eddie Manion (links) en Joe Grushecky (rechts).Springsteen bij pre-Grammy event

06-01-2015

Volgens de San Francisco Chronicle treedt Springsteen op 6 februari op het pre-Grammy Event op, het gala waarbij Bob Dylan als MusiCares Person of the Year 2015 wordt geëerd.

De krant geeft aan dat de Recording Academy, die de Grammy's uitreikt, dit nieuws vandaag bekend heeft gemaakt, maar het persbericht hierover was op het moment van schrijven van dit bericht nog niet op die site te vinden. Naast Springsteen zullen onder anderen ook Crosby, Stills & Nash, John Mellencamp, Willie Nelson, Bonnie Raitt, Eddie Vedder en Neil Young acte de présence op de tribute die in Los Angeles plaatsvindt. In 2006 was Bruce een van de artiesten die James Taylor toezong bij diens MusiCares Person of the Year onderscheiding en twee jaar geleden werd Bruce zelf tot Person of the Year gekroond.Agora '78-show is volgende archiefuitgave

01-01-2015

Eind vorig jaar verscheen de tweede uitgave uit de reeks klassieke concerten die Springsteen zelf officieel uitbrengt. Het zijn de opnames van het legendarische concert dat hij en de E Street Band op 9 augustus 1978 in The Agora Ballroom in Cleveland gaven. Eerder zag al het Apollo Theater-concert van 9 maart 2012 het licht.

De show in The Agora was een van de vijf concerten tijdens de Darkness on the Edge of Town-tour die live op de Amerikaanse radio werden uitgezonden. De show in The Agora werd speciaal voor het tienjarig jubileum van het lokale radiostation WMMS gegeven. Het concert was gratis toegankelijk, maar er was veel meer vraag naar toegangsbewijzen dan dat de kleine club kon herbergen.

De show bestaat uit twee sets die samen langer dan drie uur duren. De befaamde discjockey Kid Leo, een trouwe supporter van Springsteens muziek in de jaren zeventig, mocht de band aankondigen toen ze het podium opkwamen. Deze introductie staat ook op de live-opname. Het concert begint met de van Joe Cochran bekende cover 'Summertime Blues' en is verder kenmerkend voor de Darkness-tour, met daarbij de toen nog onuitgebrachte nummers 'Fire' en 'Sherry Darling' op de setlist. Opnames voor deze show werden volgens sommigen al overwogen voor een live-albumuitgave tussen Darkness en The River. Met name promotor en eigenaar van The Agora, Henry LoConti, heeft lange tijd geprobeerd om toestemming te krijgen van Springsteens management om opnames uit te brengen, niet voor eigen gewin maar om de Western Reserve Historical Society, een culturele instelling verbonden aan de universiteit van Cleveland, financieel te steunen. LoConti maakte de officiële release niet meer mee, hij overleed een half jaar geleden.

De Agora-show is de tweede klassieke live show die uit Springsteens archief gehaald wordt voor een officiële uitgave. Het is te bestellen via Springsteens website

Welke shows zou jij willen dat Springsteen nog meer uitbracht? Be True heeft ook een droomlijst en schreef er een  artikel over.Bruce zingt voor Sting bij Kennedy Center Honors

08-12-2014, laatste update: 31-12-2014

Bruce heeft zondagavond in Washington DC voor Sting opgetreden. De Britse zanger werd onderscheiden met een Kennedy Center Honors en Bruce zong, begeleid door de huisband, het door Sting geschreven nummer 'I Hung My Head'.

Met de Kennedy Center Honors worden jaarlijks enkele personen die veel voor de Amerikaanse "performance art" hebben betekend door de president onderscheiden. Dit jaar viel de eer te beurt aan Sting, acteur Tom Hanks, soulmuzikant Al Green, ballerina Patricia McBride en comedienne Lily Tomlin. Springsteen, die de Honor al in 2009 kreeg, was met Patti aanwezig bij het galadiner op zaterdag dat direct na het uitreiken van de onderscheiding plaatsvond. Hij hield een speech waarin hij zei dat Sting hem altijd duidelijk maakt dat er meer dan drie akkoorden zijn in een nummer. "Sting makes me feel like a musical Neanderthal. When we get together, we always have the same argument. He insists that there are more than three chords, while I insist that there are not. In an age of musical homogenization, no one has ever sounded or sang like my friend."

Op zondag vond in het Kennedy Center Opera House een groot concert plaats voor de vijf gedecoreerden. Bruce trad hier ook op, hij speelde Stings 'I Hung My Head' met de huisband, een nummer dat hij in 2011 in New York ook al speelde voor Stings 60ste verjaardag. Een registratie van het tribute-concert voor de Kennedy Center Honors wordt in Amerika op 30 december op televisie uitgezonden.Bruce met U2 op Times Square

01-12-2014, laatste update: 02-12-2014

Springsteen heeft gisteravond in het kader van World Aids Day met de bandleden van U2 op Times Square in New York opgetreden. Als vervanger van de geblesseerde voorman Bono zong Bruce twee nummers: 'Where the Streets Have No Name' en 'I Still Haven't Found What I'm Looking For'. 

Bono kon zelf niet optreden, omdat hij na een fietsongeluk in Central Park twee weken geleden geblesseerd is geraakt aan zijn arm en een operatie heeft ondergaan. Het concert, georganiseerd door (RED), was voor het publiek gratis toegankelijk en rechtstreeks op Youtube te volgen. Pas vijf uur voor zijn optreden werd aangekondigd dat Bruce mee zou doen.Chris Martin van Coldplay opende het concert met de bandleden van U2 met 'Beautiful Day' en 'With or Without You'. Daarna was het de beurt aan de zangeres Carrie Underwood, gevolgd door de populaire rapper Kanye West. U2 had Bruce voor het laatst bewaard. Hij droeg een oortje om zijn eigen zang goed te kunnen horen. Het is voor het eerst dat Springsteen met een dergelijk hulpmiddel heeft opgetreden.Na 'Where the Streets Have No Name' kondigde Bruce 'I Still Haven't Found What I'm Looking For' aan met de woorden: "I want to send this out to Bono in Ireland. Be well, my friend!" Dit nummer van het album The Joshua Tree  heeft hij twee keer eerder met U2 en Bono gezongen, een keer bij de Rock 'n' Roll Hall of Fame-inductie van U2 in 2005 en bij het 25-jarig jubileumconcert van dezelfde Hall of Fame in New York in 2009. Na 'I Still Haven't Found' verschenen ook Martin, Underwood en West op het podium om samen met Bruce en U2 het applaus in ontvangst te nemen.


Het optreden van Bruce begint na 38 minuten.
Roy Bittan en Little Steven brengen muziek uit

22-11-2014

Roy Bittan en Little Steven hebben eigen werk uitgebracht. E Street-pianist Bittan bracht zijn langverwachte soloalbum Out of the Box uit en Little Steven biedt een studio-opname van 'My Kind of Town', de cover van Frank Sinatra die hij als Frank Tagliano in de tv-serie Lilyhammer zong, via zijn website aan.

Out of the Box is een instrumentaal album met dertien nummers in verschillende stijlen. Bittan speelt alle instrumenten zelf. Hij werkte enkele jaren aan het album, tussen tours en plaatopnames met andere artiesten (niet alleen met Springsteen) door. Het album is te koop via Amazon en iTunes. Met het verschijnen van Roy's soloalbum is Garry Tallent de enige E Streeter die geen eigen album heeft uitgebracht.Little Steven nam naast 'My Kind of Town' ook andere nummers op die in de drie seizoenen Lilyhammer zitten. De soundtrack is binnenkort via Steves website te koop. Nu al is 'My Kind of Town' daar te downloaden. Het nummer opende op 29 april 2013 ook de show in Oslo, toen Steve na afwezigheid voor de Lilyhammer-opnames  zich voor het begin van de Europese tour weer bij de E Street Band voegde.Springsteens live-shows officieel op cd uitgebracht

17-11-2014

De optredens van de High Hopes-tour waren tijdelijk beschikbaar als officiële download in mp3- en flac-formaat. Nu worden de shows opnieuw te koop aangeboden, maar ook in 24-bits high-definition audiodownload en te bestellen op cd. Daarnaast wordt een begin gemaakt met het aanbieden van uitgaves van "klassieke live-shows" uit de kluis van Springsteen.

De eerste uit de serie "klassiekers" zal het eerste concert zijn van de Wrecking Ball-tour, op 9 maart 2012 in het Apollo Theater in New York. Dit concert is nu al te bestellen op de verschillende downloadformaten en op cd. De live-opnames worden gemixt door Bob Clearmountain en gemasterd door Bob Ludwig. De cd-uitgave van de shows gaat $23 per uitgave kosten en zijn te bestellen via een nieuwe officiële website van Springsteen.

De nieuwe online download-/cd-store is een samenwerkingsverband met de CEO van Nug.net, Brad Serling, die voorloper op dit gebied is, onder meer met de officiële concertuitgaves van Pearl Jam. Backstreets heeft een interview met hem.Release van de Album Collection Vol. 1

14-11-2014

Be True bezocht in de week van de release van The Album Collection Vol. 1 de studio van producer/mixer Attie Bauw voor een interview. Attie kent Springsteens geluidstechnicus Bob Ludwig en vertelde over het remasteringproces zoals dat nu op Springsteens eerste zeven studioalbums is toegepast. De vinylbox en de cd-versie met mooi boek met oude krantenartikelen en niet eerder gepubliceerde foto's liggen vanaf vandaag in de Nederlandse winkels.

Volgende week publiceren we meer achtergrondinformatie over de remasters en het uitgebreide interview in artikelvorm.Bruce eert Brian Williams bij New Jersey Hall of Fame

14-11-2014

Springsteen was gisteravond bij de inwijdingsceremonie van de New Jersey Hall of Fame in het Paramount Theater in Asbury Park. Hij hield de speech waarmee Brian Williams, nieuwslezer en journalist van NBC, als lid van de Hall of Fame werd binnengehaald.

Bruce typeerde Williams in het begin van zijn speech met een grap: "To paraphrase a friend of mine, if Walter Cronkite and Jon Stewart had had a baby, and due to the ongoing controversy over same sex marriage they had to abandon that baby on the New Jersey Turnpike, and it grew up to be a news anchor, it would be Brian Williams." Bruce greep hiermee terug op de komische anekdote uit de speech die Jon Stewart voor Springsteen zelf hield (waarin hij Bob Dylan en James Brown de ouders van Bruce noemde) bij de Kennedy Center Honors in 2009.

Brian Williams is Springsteen-fan en heeft, omdat hij in New Jersey geboren en getogen is, veel concerten gezien. In zijn dankwoord bij de Hall of Fame-ceremonie stak hij zijn jeugdige bewondering voor Bruce niet onder stoelen of banken: "Als ik wist dat ik later bevriend met hem zou worden, had ik veel geld dat ik kwijt was om zijn concerten te volgen, kunnen uitsparen en uitgeven aan bier."
Naast Williams werden meer personen uit New Jersey in de Hall of Fame gehaald. Zo waren leden van de televisieserie The Sopranos aanwezig om James Gandolfini postuum te eren. En Max Weinberg was van de partij om jazztrompettist en componist Dizzy Gillespie (geboren in South Carolina maar later verhuisd naar New Jersey, waar hij in 1993 overleed) postuum te eren met een inwijdingsspeech.Bruce met Dave Grohl en Zac Brown bij Concert for Valor

12-11-2014, laatste update: 13-11-2014

Springsteen heeft gisteren meegedaan aan Concert for Valor, een groot concert op The National Mall in Washington DC, ter ere van Veterans Day, de feestdag waarop Amerikanen hun oud-militairen eren. Bruce trad met Dave Grohl en de Zac Brown Band op en speelde daarna nog drie nummers soloakoestisch.

Springsteen werd met Grohl tijdens het optreden van de Zac Brown Band door Brown het podium op gevraagd. Met hen speelde hij een hard rockende versie van John Fogerty's 'Fortunate Son', waarin ieder van de drie zangers een couplet zong en Bruce de vlammende gitaarsolo voor zijn rekening nam.
Voor de akoestische set die later op de avond volgde, werd Bruce geïntroduceerd door Bob Woodruff, de oorlogsverslaggever die ook het jaarlijkse Stand Up for Heroes-evenement in New York organiseert. Bruce opende met 'The Promised Land' dat hij aankondigde als: "a prayer for all of our recently returned vets, who deserve the best care this country can give them. We haven't gotten there yet. This is for you guys."


Na 'The Promised Land' putte Bruce twee nummers uit zijn songselectie die hij ook voor zijn optreden bij Stand Up for Heroes een week eerder had gemaakt: 'Born in the USA' (de akoestische versie met slide-gitaar waarbij hij vooraf zei: "I wrote this thirty years ago, I think it still holds") en 'Dancing in the Dark' (dat Bruce aankondigde met de woorden: "Thanks for coming out tonight and supporting this cause. And remember when you leave, take all these men and women home in your heart with you. Because this is just the beginning: you can't start a fire without a spark.").

Het concert was gratis toegankelijk en werd rechtstreeks op televisie en internet uitgezonden. 's Middags was er ook een soundcheck en kreeg het vroeg aanwezige publiek al te zien welke nummers er 's avonds zouden worden uitgevoerd.


Bruce tijdens de soundcheck met Dave Grohl en Zac Brown op 'Fortunate Son' en soloakoestisch op 'Born in the USA'.Interview Bruce Daily Show

11-11-2014

Springsteen en illustrator Frank Caruso waren gisteravond te gast in de Amerikaanse Daily Show. Ze praatten er kort over het boek Outlaw Pete.

Het gesprek werd gedomineerd door al dan niet flauwe grappen van de tv-presentator, Jon Stewart. Veel inhoudelijks kwamen we niet te weten. Bruce vertelde dat hij een klein kamertje in zijn huis heeft, waar stapels papieren liggen. Door Stewart verder aangeduid als "the pile room". Daar kwam Bruce op een dag de schetsen van Caruso tegen die Dave Marsh hem een keer had gestuurd. Ze spraken hem aan. Hij gaf aan dat hij niks anders aan het boek gedaan had behalve "de plaatjes bekijken" en dat het echt "Franks boek is". Springsteen vertelde desgevraagd zelf niet te kunnen tekenen, "alleen poppetjes (zoals kinderen die tekenen, red.)". Ook sprak hij uit dat het toch een beetje een kinderboek was, waarop Stewart verbaasd de bladzijde met de doodgestoken man opensloeg. Springsteen beschreef het vervolgens als een "existential fairytale".Bruce en Patti bij Stand Up for Heroes

06-11-2014, laatste update: 11-11-2014

Bruce heeft gisteravond in het theater van Madison Square Garden, New York, opgetreden voor Stand Up for Heroes. In een half uur durend optreden speelde Bruce vijf nummers akoestisch en vertelde hij een paar moppen. Patti Scalfa kwam halverwege meedoen op 'If I Should Fall Behind'.

Gisteravond was de achtste keer dat deze avond met muziek en stand-upcomedy werd georganiseerd om geld in te zamelen voor de Bob Woodruff Foundation, een stichting die geld inzamelt om oorlogsveteranen financieel te steunen. Bruce heeft nog geen Stand Up for Heroes-optreden gemist. Deze keer speelde hij vijf nummers akoestisch. Hij begon met 'Working on the Highway' en 'Growin' Up'. Laatstgenoemde begon Bruce met een mop:

"When we first started out, the E Street Band and I stayed at some pretty funky motels. First it was just six guys in a Chevy driving for thirteen hours between shows and we'd pull off by the side of the road to sleep in the car. Then we started to stay in little motels by the side of the road. I'd call to the desk one night in some place where we were staying and I said: 'I got a leak in my sink.' And the guy said: 'Go ahead.'"
Halverwege het nummer onderbrak Bruce de uitvoering om nog een grap te vertellen: "Sometimes I would sleep odd. I woke up in the morning, rolled over and said to Patti: 'Patti, it happened again last night. I got up and went to the bathroom and God turned the light on for me and when I was finished, God turned the light off.' And she said: 'No, no, you were just pissing in the refrigerator.'"Daarna introduceerde Bruce Patti Scialfa en met haar voerde hij 'If I Should Fall Behind' als duet uit. Bruce droeg het op aan de families van de veteranen.
Daarna volgde weer een mop waarin een politieagent iemand met messen in zijn auto aanhoudt. De bestuurder legt uit dat de messen voor zijn jongeleeract zijn, maar de politieagent wil dat hij dit bewijst door uit te stappen en de messen in de lucht te houden met jongleren. Dan rijdt er een andere auto langs waarvan de bestuurder zegt: "Goh, ik ben blij dat ik niet gedronken heb, kijk nou eens hoe ze je hier testen." De akoestische slide-gitaarversie van 'Born in the USA' volgde.Zonder grap tussendoor vervolgde Bruce het optreden met 'Dancing in the Dark', dat hij grotendeels naast de microfoon zong. Dat was tevens het laatste nummer dat Bruce speelde. Hij bedankte het publiek en zei: "Ik speelde beter dan ik zelf had verwacht." Het was ook alweer even geleden dat Bruce op het podium had gestaan, de laatste keer was in mei in Lissabon toen hij met The Rolling Stones optrad.Bruce verliet het podium nog niet, hij bleef om mee te helpen bij de veiling van een van zijn elektrische gitaren. Toen de biedingen stokten, gooide Bruce er een gitaarles bij. Hij speelde intussen een stukje van 'Mystery Train' op de gitaar. Het bod stokte op $250.000 toen Bruce aanbood om de winnaar ook nog thuis bij hem uit te nodigen om lasagna te komen eten en hij wilde de winnaar ook een ritje in de zijspan van zijn motor aanbieden. Ten slotte gooide Bruce zijn T-shirt erbij. Iemand uit het publiek stelde voor $300.000 voor één gitaar te bieden als Bruce nog een tweede gitaar ter beschikking wilde stellen, die dan ook voor $300.000 verkocht zou worden. Bruce stemde daarmee in, het tweede bod volgde en Bruce sloot de veiling af door een couplet van 'Mystery Train' te zingen.
Springsteens optreden en de veiling sloten de avond af, die begonnen was met stand-upcomedy van John Oliver, Jon Stewart, Louis C.K. en Jim Gaffigan.Little Steven neemt twee Springsteen-nummers op

04-11-2014

Little Steven werkt nog steeds als producer aan het nieuwe album van Darlene Love. Met haar heeft Steve  ook twee gloednieuwe Springsteen-nummers opgenomen: 'Just Another 100 Miles' en 'Night Closing In'. Of Bruce ook muzikaal een bijdrage zal leveren, is nog niet bekend.


Steve aan het werk in de studio met Darlene Love (links).

Voor het album zijn ook nummers van onder anderen Elvis Costello en Jimmy Webb opgenomen.  Little Steven heeft daarnaast de hulp ingeroepen van een blazerssectie waarin Clark Gayton en Barry Danielian (maakten deel uit van de Wrecking Ball/High Hopes-tour) zitten. Ook Bon Jovi-gitarist en oud-Asbury Juke Bobby Bandiera speelt mee op de plaat.Bruce wordt onderscheiden met Lincoln Award

04-11-2014, laatste update: 09-01-2015

Volgens USA Today wordt Bruce op 6 januari in Washington DC onderscheiden met een Lincoln Award. Deze prijs, die volgend jaar voor het eerst wordt uitgereikt door de Friars Foundation, eert personen of instanties die zich hebben ingezet voor de belangen van Vietnam-veteranen. Op 7 januari volgt er in Washington ook een all stars-concert dat voor televisie wordt opgenomen, maar het is nog niet bekend of Springsteen ook aan het concert zal meedoen.

Bruce is niet de enige die wordt onderscheiden, er zijn volgens het bericht nog negen andere 'gelukkigen', onder wie de uitvinder/ontwerper van de Segway, een Amerikaanse schrijfster en oud-militair, een 82-jarige oud-Admiraal van de Amerikaanse marine en een militair die in Irak gewond is geraakt, onderscheiden. Of Springsteen blij zal zijn met de award en hem ook echt in ontvangst gaat nemen, is nog maar de vraag. Want ook de Amerikaanse winkelketen Walmart, die veel veteranen in dienst heeft maar vaak negatief in het nieuws is geweest vanwege slechte arbeidsvoorwaarden, krijgt een Lincoln Award.

Update 9-1: Bruce was niet aanwezig bij de uitreiking, noch bij het concert. Brian Williams, de presentator van het evenement, zei dat tot het laatste moment onduidelijk was of Bruce aanwezig zou kunnen zijn. Williams zei dat Bruce wel zijn dank uitsprak voor de onderscheiding en dat hij ook de andere onderscheiden personen wilde feliciteren.Springsteen in documentaire over Glenn Campbell

03-11-2014

Springsteen komt aan het woord in de documentaire I'll Be Me over country-artiest Glenn Campbell. Bruce is geïnterviewd over de 78-jarige zanger Campbell die aan Alzheimer lijdt en in 2012 zijn afscheidstournee deed.

Naast het interview met Bruce komen onder anderen ook oud-president Bill Clinton, singer/songwriter Jimmy Webb, Chad Smith van de Red Hot Chili Peppers en country-artieste Kathy Mattea aan het woord. De documentaire is twee weken geleden in Amerika in bioscopen in première gegaan.Voorproefje boxset

28-10-2014, laatste update: 04-11-2014

Springsteen & Co. hebben een filmpje online gezet waarin alvast wordt vooruit gekeken naar de boxset met de eerste zeven geremasterde studioalbums die 17 november uitkomt. Geluidsengineer Toby Scott geeft een toelichting en enkele fans kregen tijdens een besloten luistersessie alvast de gelegenheid de remasters te horen. De reclame-insteek ligt er nogal dik bovenop...

Het filmpje is te bekijken op Springsteens officiële site en Facebook.Update 4-11: Bruce kwam zelf naar de platenwinkel in Red Bank toen de luistersessie gaande was. De bezoekers merkten hem pas na een tijdje op. Bruce stond te luisteren naar de gesprekken tussen de aanwezige fans. Toen hij herkend werd, schudde hij Toby Scott de hand en verdween hij door de achterdeur.Bruce doet mee aan Concert for Valor

02-10-2014, laatste update: 11-11-2014

Poster Concert for ValorSpringsteen doet op 11 november mee aan het Concert for Valor, een tribute-concert voor Amerikaanse militairen. Het concert vindt op Veterans Day in Washington DC plaats in de National Mall (het grote park tussen het Capitool en het Washington Monument) en is bedoeld om dankbaarheid aan veteranen te betonen.

Concert for Valor wordt live uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender HBO vanaf 19.00 uur. Naast Springsteen doen onder anderen ook Eminem, Rihanna en Metallica mee. Meryl Streep, Tom Hanks en Steven Spielberg zijn ook van de partij. Het concert is gratis te bezoeken en zal naar verwachting een kwart miljoen bezoekers trekken.

Update: het optreden zal ook live worden gestreamd via deze link. Bruce heeft net gerepeteerd met publiek dat alvast op de concertlocatie aanwezig is. Bruce oefende 'The Promised Land', 'Born in the USA' en 'Dancing in the Dark' solo-akoestisch en speelde met Dave Grohl, Zac Brown en de huisband 'Fortunate Son'.Huiskamerconcerten Jake Clemons in Nederland en België

26-09-2014, laatste update: 01-10-2014

Jake Clemons was deze week in Nederland en België voor enkele huiskamerconcerten. Als singer/songwriter presenteerde hij zijn eigen composities aan kleine groepjes van telkens zo'n 50 tot 80 bezoekers. Gisteravond trad hij op in Den Haag en eerder deze week was hij in Tegelen, Drongen en Kruibeke. Vanavond sluit hij de huiskamerconcertreeks af in Amersfoort.

In dertien huiskamers verspreid over Europa (Italië, Finland, Denemarken en Duitsland gingen Nederland en België voor) brengt Jake zijn liedjes ten gehore. Hij legde gisteravond in Den Haag uit waarom hij voor deze intieme en kleinschalige opzet koos: oorspronkelijk, voordat er radio was, platen op vinyl of cd's, kwamen mensen ook in huizen bij elkaar om muziek te kunnen beluisteren.
Jake speelde een set van eigen nummers en covers. Ook stelde hij het publiek in de gelegenheid om vragen te stellen (over hemzelf). Een daarvan was of hij nerveuzer is voor grote optredens, zoals die met Springsteen in stadions, of voor dit soort kleine optredens. "Gek genoeg ben ik nog nooit zo relaxed geweest als de eerste keer dat ik het grote podium op moest", was Jakes antwoord. Hij gaf aan nerveuzer te zijn voor de huiskamerconcerten, vooral de eerste in de reeks. De andere vraag was welk instrument Jake het liefst was of het beste uitdrukking gaf aan zijn persoonlijkheid. Daar kon hij moeilijk antwoord op geven. Hij zei dat zijn stem, saxofoon en gitaar hem allemaal even lief waren. Wel viel op dat hij slechts één saxofoonnummer speelde deze avond.


Foto's: Muriël Kleisterlee.

Voor de organisatie van zijn akoestische concerten werden fans via Jakes Twitter- en Facebook-account opgeroepen om hun huiskamer ter beschikking te stellen en Jake koos er enkele uit de vele aanmeldingen. Zodra bekend werd in welke steden Jake zou gaan optreden, werd via dezelfde kanalen een beperkt aantal kaartjes (50 tot 80 stuks, al naargelang de grootte van de huiskamers) verkocht.Jake is natuurlijk bij het grote publiek bekend als de saxofonist van Springsteens tourband en de neef van Clarence Clemons, maar naast de saxofoon speelt Jake ook gitaar en piano en componeert hij zijn eigen muziek. Hij heeft recent een EP Embracing Light uitgebracht die via zijn website te koop is. De vijf nummers van deze cd voerde hij gisteravond in Den Haag op akoestische gitaar uit, aangevuld met andere werken en drie covers, 'Wonderwall' van Oasis, 'A Change is Gonna Come' van Sam Cooke en 'You're a Friend of Mine', bekend van het duet tussen Clarence Clemons en Jackson Browne. In een twee uur durend optreden zijn de bindende thema's hoop en zelfvertrouwen. Jake sloot de avond af met een instrumentaal nummer, het enige muziekstuk waarop hij saxofoon speelde. Na zijn optreden nam de charismatische muzikant alle tijd om met fans op de foto te gaan en handtekeningen en een praatje te geven.De avond was begonnen met een korte set van Erwin Nyhoff, die rechtstreeks vanuit Curaçao/Schiphol met jetlag naar Den Haag was gekomen als toeschouwer, maar op het laatste moment besloot om als opening act vijf nummers te spelen: 'The River' en 'I'm on Fire' van Springsteen, Chuck Berrys 'Promised Land', 'That's Alright Mama' van Arthur Crudup (eerste single van Elvis) en zijn eigen nummer 'For the First Time'. Nyhoff staat vanaf november weer in de Nederlandse theaters met zijn In The Footprints-programma waarin veel aandacht uitgaat naar de muziek van Springsteen.


Foto's: Muriël Kleisterlee.

Shui Fan, de gastvrouw van het huiskamerconcert in Den Haag, had een loterij georganiseerd voor de bezoekers waarvan de opbrengst gedoneerd werd aan het WHY Hunger-project, een goed doel dat honger en armoede de wereld uit probeert te krijgen en waarvoor Springsteen zich ook weleens inzet.Foto's Amersfoort: Ger/Ellis Peeters
Foto's Amersfoort: Ger/Ellis Peeters


Zwart-witfoto Amersfoort: Peter van den Broek.Nieuwe release: box zeven geremasterde albums

24-09-2014

Op 17 november verschijnt Bruce Springsteen: The Album Collection Vol. 1 1973-1984. Deze boxset bevat nieuw geremasterde uitgaves van de eerste zeven studioalbums, van Greetings from Asbury Park, N.J. tot en met Born in the USA.De box verschijnt in twee versies, een met de albums op cd's en een met lp's. Bij de box wordt ook een 60-pagina tellend boekwerk uitgebracht met krantenknipsels, recensies en niet eerder gepubliceerde foto's. De albums Born to Run en Darkness on the Edge of Town zijn eerder al in geremasterde uitvoering verschenen (in de respectievelijke Anniversary box-uitgaves), maar de overige vijf albums zijn niet eerder geremasterd.

Aangezien 'Volume 1' aan de titel van de box is toegevoegd, is een boxuitgave met geremasterde versies van andere albums ook te verwachten. Bob Ludwig, de geluidstechnicus die verantwoordelijk was voor het remaster-proces, bevestigde in een interview met Backstreets dat hij al begonnen is aan de volgende albums.

Op Springsteens Facebook en eigen site is een promofilmpje voor de box te bekijken.Bruce voor de achtste keer bij Stand Up For Heroes

17-09-2014

Springsteen doet op 5 november in New York mee aan het Stand Up For Heroes-benefietoptreden. In het Theater van Madison Square Garden wordt op die avond muziek en stand-upcomedy gecombineerd om geld in te zamelen voor de Bob Woodruff Foundation.

De Bob Woodruff Foundation is een stichting die Amerikaanse oorlogsveteranen financieel ondersteunt. De jaarlijks terugkerende benefietavond van Stand Up For Heroes wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd en Springsteen is elk jaar betrokken geweest. Naast Bruce treden dit jaar de Amerikaanse komieken Louis C.K. en John Mulaney en de Britse komiek John Oliver op. Televisiejournalist en Springsteen-fan Brian Williams werkt ook mee. Enkele special guests worden later bekendgemaakt.Springsteen speelt een rol in Lilyhammer

04-09-2014, laatste update: 04-11-2014

De Amerikaanse showbizz-site Deadline meldt dat Springsteen gaat acteren in de Noorse televisieserie Lilyhammer. Bruce zou in het derde seizoen naast hoofdrolspeler Little Steven de rol van een eigenaar van een mortuarium spelen. In de Noorse krant Dagbladet bevestigt Petter Wallace, manager bij de Noorse televisiezender NRK dat Lilyhammer uitzendt, dat Springsteen aan het einde van het derde seizoen meedoet in de serie.

Bruce zou in het verleden ook gevraagd zijn om een rol te spelen in de succesvolle HBO-serie The Sopranos, maar dit is nooit doorgegaan. Bruce speelde in 2000 wel in de film High Fidelity (als zichzelf) en onlangs in de korte film Hunter of Invisible Game.

Springsteen als begrafenisondernemer voor de opnames van Lilyhammer.

Update 4-11: een kort fragment van Springsteens bijdrage in de slotaflevering van het derde seizoen is te zien via deze link.Bruce brengt boek rond 'Outlaw Pete' uit

28-08-2014

Springsteen brengt op 4 november een boek uit! Helaas niet zijn biografie, maar een geïllustreerd boek gebaseerd op het nummer 'Outlaw Pete'. Dit in samenwerking met schrijver/illustrator Frank Caruso. 

Het boek met de titel Outlaw Pete is net als het gelijknamige nummer van Working on a Dream geïnspireerd op het kinderboek Brave Cowboy Bill, dat Springsteens moeder hem altijd voorlas. Dave Marsh schrijft op Amazon dat Springsteens tweede boek (als je Songs als debuut telt) voor volwassenen is, waarbij de tekst van het nummer geïllustreerd wordt door de tekeningen van Caruso. In het 56 pagina's tellende boekje komen volgens Marsh de details uit het nummer centraal te staan.

Het idee voor het boek komt van schrijver/illustrator Frank Caruso. “Toen Bruce ‘Outlaw Pete’ schreef, schreef hij niet alleen een geweldig nummer, maar creëerde hij ook een geweldig personage”, aldus Caruso. “De eerste keer dat ik het nummer hoorde, kwam er meteen een boek in mijn hoofd op. Net als Tom Sawyer, Huck Finn, Dorothy Gale en wat mij betreft zelfs ook Popeye, haakt Outlaw Pete diep in op de folklore van ons land en weeft het zo een lappendeken in het landschap van grootse Amerikaanse personages.”E Streeters aan het werk

03-08-2014

In de rustperiode die Springsteen na de afsluiting van de High Hopes-tour heeft ingelast, hebben de E Street Bandleden de kans gegrepen om zelf muzikale activiteiten te ontplooien.

Little Steven is druk met verschillende projecten. Op 20 juli was hij present bij het langlopende radioprogramma Breakfast with the Beatles, een ochtendshow die door radiozender Q104.3 vanuit The Cutting Room in New York werd uitgezonden. Steve deed met de band Living Colour en Little Anthony een Beatles-tribute en speelde mee met 'Back in the USSR' en 'All You Need Is Love'. Ook sprak hij met discjockey Ken Dashow over The Beatles.
Steve is zelf ook terug in de studio. Hij werkt als producer aan een nieuw album van soulzangeres Darlene Love dat in december moet verschijnen op zijn Wicked Cool-platenlabel. Steve heeft voor dit album de hulp van Bruce ingeroepen om een nummer voor Darlene te schrijven. Naast Springsteen heeft hij ook Elvis Costello en de befaamde songwriters Mike Stoller, Cynthia Weil en Barry Mann gevraagd om composities. Steve vertelde in een interview met Rolling Stone dat hij Darlene Love al in 1980 beloofd had een album met haar te maken, maar die belofte wordt nu pas ingelost. Steve produceerde in 1992 wel Loves single 'All Alone for Christmas' voor de film Home Alone 2, waarbij hij de hele E Street Band (zonder Bruce) inzette.
Op 22 augustus worden Steve en zijn vrouw Maureen door het Count Basie Theatre in Red Bank, N.J. geëerd met een zogenaamde Vanguard Award, waarmee de verdienste van het stel voor de kunst in New Jersey wordt geroemd. De award wordt uitgereikt op de avond van 'A Tribute to Woodstock & The Age of Aquarius', een project van RockIt!, waarin jonge muzikanten in de leeftijd 8 tot 18 jaar muziek maken.


Little Steven en Darlene Love (rechts) geven instructies aan de blazerssectie in de studio voor Dalene Love's nieuwe cd.

Max Weinberg en Roy Bittan waren afgelopen week in Italië. In het Toscaanse plaatsje Cortona traden Max en Roy op vrijdag 1 augustus op met lokale muzikanten bij het festival Cortona Mix, een groot openluchtoptreden op het Piazza Signorelli. Max heeft met zijn vrouw een huis in deze regio. Bij het optreden speelden ze verschillende muziekstijlen waaronder jazz, disco, motown soul en rock 'n' roll, waaronder ook 'Kitty's Back' van Springsteen. Ook werden enkele eigen composities van Roy Bittan uitgevoerd.
Vorige maand was Max in het Italiaanse plaatsje Arezzo waar hij een middeleeuws evenement bijwoonde en daar een korte demonstratie op een middeleeuwse trommel gaf.


Roy Bittan en Max Weinberg tijdens hun optreden bij het Cortona Mix Festival.

Garry Tallent heeft volgende week een optreden. Hij is een van de oprichters van de band The Long Players, een groep sessiemuzikanten uit Nashville die concertavonden organiseren waarbij gehele albums worden uitgevoerd die als klassiekers mogen worden beschouwd. Inmiddels zijn er sinds 2004 al meer dan vijftig van zulke avonden geweest. Garry heeft een aantal jaar meegespeeld maar moest vanwege het werk voor de E Street Band hiermee stoppen. Zaterdag 9 augustus is hij weer van de partij, dan voeren The Long Players het Rolling Stones-album Beggars Banquet uit 1968 uit. Het optreden is in The Mercy Lounge in Nashville en naast The Long Players doen onder anderen Dan Baird (Georgia Satellites) en Steve Forbert mee.

Nils Lofgren brengt komende week eindelijk Face the Music uit, een box met negen cd's en een dvd die een terugblik op zijn 45-jarige solocarrière vormen. De releasedatum is al een paar keer opgeschoven, maar 5 augustus is het dan zover. Daarnaast heeft Nils een aantal soloshows aangekondigd in Amerika en in januari zal hij zestien concerten in Groot-Brittanië geven. De Phoenix New Times had een uitgebreid interview met Nils waarin hij terugkijkt op zijn solocarrière.Hoewel hij geen echte E Streeter is, is ook Jake Clemons muzikaal erg actief. Jake heeft een EP, Embracing Light, uitgebracht met daarop vijf eigen nummers en hij is deze maand in Australië waar hij tien keer gaat optreden.Korte film 'Hunter of Invisible Game' online

09-07-2014

De korte film van Thom Zimny en Springsteen van 'Hunter of Invisible Game' staat online. Bruce ziet het als een bedankje voor de fans die de afgelopen twee tours hebben bijgewoond.

De film van tien minuten is te bekijken op Springsteens website.Bruce bij de Rolling Stones in Lissabon

30-05-2014

Springsteen heeft gisteravond met de Rolling Stones opgetreden in het Parque Bela Vista in de Portugese hoofdstad Lissabon. Bruce speelde met de band mee op 'Tumbling Dice'.Net als in 2012, toen Springsteen als special guest met de Stones in Newark, NJ optrad, zong hij 'Tumbling Dice' als een duet met Mick Jagger. Springsteen is met Patti Scialfa in Portugal om hun dochter aan te moedigen bij een concours hippique voor springpaarden. Het concert van de Stones is het tweede van hun Europese On Fire-tour en onderdeel van het festival Rock in Rio-Lissabon. Volgende week spelen de Rolling Stones op Pinkpop en eind juni op TW Classic in Werchter.Tweede show met de Houserockers in Pittsburgh

24-05-2014

Vrijdagavond heeft Springsteen het tweede concert met Joe Grushecky and the Houserockers in de Soldiers and Sailors Memorial Hall in Pittsburgh gegeven. Bruce en Joe brachten veel variatie in de set, ten opzichte van de eerste show speelden ze zestien andere nummers.

De opzet van het concert was gelijk aan die van de eerste avond. Na een openingsset van Milly, de band van Joe's zoon Johnny, betrad Bruce in zijn eentje het podium en speelde hij drie nummers soloakoestisch: 'Further on (Up the Road)', 'I'll Work for Your Love' en 'Outlaw Pete'. De eerste twee nummers heeft Springsteen wel vaker akoestisch gespeeld, maar voor 'Outlaw Pete' was dat een primeur. Bruce zei vooraf dat hij per ongeluk te veel medicijnen had genomen en 'Outlaw Pete' het resultaat van zijn hallucinatie was. Bruce kondigde daarna Joe Grushecky and the Houserockers aan die vervolgens drie nummers speelden zonder Bruce.
Springsteen voegde zich weer bij de band voor 'Adam Raised a Cain'. Net als de dag ervoor werd The Promise-versie van 'Racing in the Street ('78)' gespeeld. 'Atlantic City' was een setwijziging net als het volgende nummer: 'Better Days'. 'Pink Cadillac', de b-kant van de 'Dancing in the Dark'-single, speelde Bruce voor 'Frankie Fell in Love', waarna ze de Grushecky-nummers 'I'm not Sleeping' (dat Joe samen met Bruce schreef) en 'Junior's Bar' brachten.


Foto: Matt Orel.

'Save My Love' van The Promise, dat Bruce voor het eerst bij het eerste optreden dat hij met Joe in de Soldiers and Sailors Memorial Hall in 2010 had speelde, stond vanavond ook op de setlist. Daarna volgden de souluitvoering van 'Savin' Up' en 'Hearts of Stone', twee nummers waarop saxofonist Eddie Manion de sterren van de hemel speelde.
'Lucky Town' en 'Human' Touch' koppelde Bruce aan elkaar. De twee nummers uit het '92-repertoire waren met 'Better Days' en het tijdens de show niet gespeelde 'Living Proof' in de soundcheck gerepeteerd. 'Down the Road Apiece', de boogie-woogie bluesklassieker uit 1940 van Don Raye en een favoriet van Grushecky, sloot de set af. De muzikanten zetten de toegiften  rockend voort met 'Twist and Shout', 'Leavin' Train', dat bij de eerste avond de wereldprimeur had gekregen, en 'Light of Day'. Bruce bleef alleen op het podium voor twee akoestische afsluiters: 'My Beautiful Reward' en 'Jersey Girl'. Eddie Manion was bij deze afsluiter terug op het podium om de saxofoonsolo te spelen.
Volgens aanwezige fans leek Springsteen last van zijn rug te hebben (gisteren verscheen op internet ook een foto van hem bij een chiropractor), maar dat weerhield hem echter niet om drie uur lang met Joe Grushecky op te treden.

Setlist 23-5: Bruce soloakoestisch: Further on (Up the Road) / I'll Work for Your Love / Outlaw Pete
Joe Grushecky and the Houserockers: Hear the Devil Knocking at My Door / John The Revelator / East of Eden
Bruce met Joe Grushecky and the Houserockers: Adam Raised A Cain / Never Be Enough Time / Racing in the Street ('78) / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Atlantic City / Better Days / I Still Look Good for 60 / Pink Cadillac / Frankie Fell in Love / I'm Not Sleeping / Junior's Bar / Save my Love / Savin' Up / Hearts of Stone / Talking to the King / Lucky Town / Human Touch / Down the Road Apiece // Twist and Shout / Leavin' Train / Light of Day
Bruce soloakoestisch: My Beautiful Reward
Bruce en Eddie Manion: Jersey GirlSpringsteens eerste avond met Grushecky

23-05-2014, laatste update: 24-05-2014

Springsteen heeft donderdagavond 22 mei het eerste van twee optredens met Joe Grushecky and the Houserockers in Pittsburgh gedaan. Vergelijkbaar aan de concerten in 2010 en 2011 in de Soldiers and Sailors Memorial Hall speelde Bruce voorafgaand enkele nummers soloakoestisch en speelde hij met Grushecky een rockset met nummers van The Houserockers, eigen nummers (waaronder enkele speciale keuzes) en covers.

Na een kort optreden van de band Milly van Joe Grushecky's zoon Johnny, kwam Bruce om kwart voor negen het podium op met een akoestische gitaar en mondharmonica. "Hallo, Pittsburgh, het is fijn weer terug te zijn. Ik ben het openingsprogramma van Joe", zei Bruce waarna hij 'Mary Queen of Arkansas' van zijn eerste album Greetings from Asbury Park inzette. Bruce zei dat het nummer het verhaal van een man is die verliefd is op een travestiet. "Ik durf de wedden dat jullie dat niet wisten", zei Bruce erbij. Sinds de jaren 70 heeft Springsteen dit nummer pas vijf keer gespeeld, waarvan de laatste keer vijf jaar geleden. De keuze voor dit obscure nummer was slechts een aankondiging van wat er nog zou komen. Het volgende nummer, 'Two for the Road', heeft Bruce slechts vier keer eerder live gespeeld, allen tijdens de Devils & Dust-tour. Het b-kantje van de 'Tunnel of Love'-single verscheen in 1998 op Tracks. 'Kingdom of Days', dat Bruce negen dagen eerder bij het High Hopes-concert in Albany speelde, kondigde hij nu aan met de woorden: "This is a song about time, time passes... shame about that." Hierna kondigde Bruce Joe Grushecky aan en verdween hij van het podium.


Springsteen met Joe Grushecky (links) en Houserocker-gitarist Danny Gochnour (rechts).

Na drie nummers verscheen Bruce weer om de rest van de avond met Grushecky te rocken. Allereerst op zijn eigen 'Adam Raised a Cain', waarna hij een duet met Grushecky aanging op 'Never Be Enough Time', een bijna vaste keuze als Bruce met de mannen uit Pittsburgh speelt. The Promise-versie van 'Racing in the Street ('78)' is geen vaste keuze, en des te opmerkelijker omdat Bruce het afgelopen weekend bij de voorlaatste show van de tour heeft opgeduikeld.
Na de Houserocker-klassieker 'Pumpin' Iron' koos Bruce voor 'Leap of Faith'. Hij had veel plezier met de tekst van het volgende nummer, Grushecky's nieuwe lied 'I Still Look Good for 60'. 'Darkness on the Edge of Town' is ook zo'n nummer dat Bruce vaak met Joe speelt. 'Frankie Fell in Love' kondigde Bruce aan met een intro over de discussie tussen Shakespeare en Einstein over de liefde: "Einstein had het bij het verkeerde eind, hij analyseerde te veel", aldus Bruce. Dit nummer werd begin dit jaar voor het eerst live bij het Light of Day-concert in Asbury Park gespeeld, waar Springsteen met Joe Grushecky optrad, dus was een herhaling van dit nummer van High Hopes deze avond geen verrassing. 'Hearts of Stone' was dat misschien wel, hoewel het ook bij het Light of Day-concert eerder dit jaar gespeeld is. Asbury Juke en E Street-saxofonist Eddie Manion was in Pittsburgh aan de Houserockers toegevoegd en straalde in de spotlight op deze klassieker die Bruce aan Southside Johnny gaf en hij bij de laatste Amerikaanse shows van de tour herontdekt lijkt te hebben. Manion had ook een hoofdrol in het soulnummer 'Savin' Up' dat Bruce ooit aan Clarence Clemons gaf voor diens eerste soloalbum Rescue uit 1983. Bruce ging tijdens het intro van het podium af en liep langs een paar rijen stoelen door het publiek.'Talking to the King', Grushecky's verhaal over zijn droom over een ontmoeting met Elvis, staat ook vaak op de setlist als hij met Springsteen speelt. Dat kan niet gezegd worden van 'Leavin' Train', de outtake van begin jaren 90, die wel op Tracks verscheen maar Bruce nooit eerder live gespeeld heeft. Hij deelde de gitaarsolo met Danny Gochnour van The Houserockers. Aan het einde van het nummer riep Bruce: "World premier!" Na 'Seven Angels' dit weekend in Uncasville was dit het tweede nummer uit de bijna vergeten groep outtakes van de Human Touch/Lucky Town-periode dat plots live gespeeld wordt.'The Promised Land' was het slotnummer van de set, waarna nog drie toegiften met de band volgden: 'Code of Silence', dat Bruce samen met Grushecky schreef en Springsteen in 2004 een Grammy Award opleverde, 'I Was Born to Rock' van Grushecky en de vaste keuze 'Light of Day', dat Bruce inleidde met een lange gitaarsolo. Rick Witkowski, een muzikant uit Pittsburgh, vergezelde Grushecky en Springsteen bij deze toegiften. Bruce bleef tot slot nog op het podium om het publiek solo uit te zwaaien met twee akoestische nummers op gitaar: 'The Wall' en 'Incident on 57th Street'.
Vanavond is er nog een optreden in de Soldiers and Sailors Memorial Hall.

Setlist 22-5: Bruce soloakoestisch: Mary Queen of Arkansas/ Two for the Road / Kingdom of Days
Joe Grushecky and the Houserockers: East Carson Street / John The Revelator / East of Eden
Bruce met Joe Grushecky and the Houserockers: Adam Raised A Cain / Never Be Enough Time / Racing in the Street ('78) / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Leap of Faith / I Still Look Good for 60 / Darkness on the Edge of Town / Frankie Fell in Love / Hearts of Stone / Savin' Up / Talking to the King / Leavin' Train / The Promised Land // Code of Silence / I Was Born to Rock / Light of Day
Bruce soloakoestisch: The Wall / Incident on 57th StreetInterview Bruce: "We're ready for a little break"

21-05-2014

Springsteen is voorafgaand aan het laatste concert in Uncasville door onder anderen Dave Marh geïnterviewd voor E Street Radio. Bruce, die erg vermoeid klonk, bevestigde dat het concert van zondag de laatste show was van wat hij de "Wrecking Ball / High Hopes-tour" noemde en zei dat hij nog niet wist hoe lang de aankomende pauze gaat duren. Patti Scialfa postte gisteravond op Instagram een filmpje van Bruce aan het werk in zijn homestudio.

Springsteen sprak voorafgaand aan de show in Uncasville met Dave Marsh en zei: "Er zal nu iets anders volgen. Ik weet nog niet precies wat, maar we hebben bijna 170 shows gedaan en ik weet niet hoeveel nummers we gespeeld hebben. In veel verschillende landen. We zijn toe aan een kleine pauze, maar we hadden geen betere ervaring kunnen hebben dan deze."
Bruce keek terug op de uitgebreide E Street Band waarmee hij op tour is geweest en zei: "Er was zoveel mogelijk, er waren zo veel verrassingen in wat de muzikanten konden doen. Voor mijn gevoel is dit echt de meest grootse E Street Band in zijn soort geweest die we ooit op het podium hebben gehad. En de geweldigste show die we ooit hebben neergezet, want het verloopt zo ongelofelijk vloeiend en flexibel. En veel dingen die andere bands hadden kunnen beschadigen - het verlies van Clarence, het verlies van Danny, Steve die komt en gaat - dingen die andere bands zouden hebben doen stoppen, hebben we creatief opgelost. Iemand daarboven houdt van me, heeft me Jake Clemons gestuurd, Tom Morello, Everett, Charlie Giodrano. En we hebben Miss Patti weer bij een paar shows gehad deze tour, ik was vergeten hoeveel zij toevoegt en hoe fijn dat was."

Bruce legde uit dat de huidige band uit drie eenheden bestaat met elk een leider. Hijzelf leidt de E Street Band: ritmesectie, gitaristen en keyboards. De blazers worden geleid door Curt Ramm en de zangers door Curtis King. Zij zorgen elk ervoor dat de onderdelen als een geheel werken en dat Bruce niet met elf mensen tegelijk hoeft te communiceren. "Daardoor kan ik bordjes uit het publiek halen en zowat alles wat er in me opkomt doen, binnen alle redelijkheid, omdat ik weet dat die eenheden strak genoeg zijn om vijf mensen het blazersarrangement uit te laten werken en drie mensen de zangpartijen. Het maakt ons erg vrij en geeft een diep en breed geluidspalet om dingen mee voor elkaar te krijgen.

Over het wegvallen van Clarence Clemons en Danny Federici bij de E Street Band zei Bruce: "Ik denk dat de mensen blij zijn te zien dat we er nog steeds zijn, te zien dat we nog intact zijn, te zien dat er aan de alchemie waarmee we onze magie maken, niets verloren is gegaan. Je zult altijd het verlies van die geweldige herinneringen voelen, en ze zullen elke avond gemist worden, zo zou het ook moeten zijn. Maar wat de band doet, kan niet alleen geen kracht verliezen, maar het kan kracht winnen door creatief te zijn en de juiste mensen erbij te betrekken. En iedereen op dat podium voelt net zo intens aan waarom ze daar staan zoals Danny dat deed en Clarence dat deed. Ze begrijpen de mechaniek van de ziel van de band. Daarom gaan mensen tevreden naar huis. Als we alleen de mechaniek op orde hadden, zou het hol aanvoelen. Maar we hebben de mechaniek van de ziel op orde, en dat maakt dat het, zoals we aan het einde van 'Tenth Avenue' zeggen, 'It's alright."


Foto: Nico Broekzitter.

Bruce vertelde dat hij erg tevreden is over de video's die op brucespringsteen.net zijn gepost: "We hebben een versie van 'Friday On My Mind' die zo explosief was, en een bozer uitgangspunt had dan die van The Easybeats. We hebben ook een versie van 'The Wall' uitgebracht, dat is een van de beste dingen die we hebben gepost, en ook werkelijk een prachtige versie die we laatst deden van 'Joe Hill' en 'Clampdown'. Dat was geweldig. En natuurlijk 'Stayin' Alive', waar we nu verzoekjes voor krijgen. En een geweldige versie van 'New York City Serenade' van het begin van de tour in Rome. Dat zijn definitieve versies van die muziekstukken. Ik ben erg trots op die uitvoeringen en we gaan door met het uitbrengen daarvan als de tour voorbij is." Zo zei Bruce dat hij nu aan een opname van 'Hunter of Invisible Game' werkt: "We hebben veel verschillende projecten die eraan komen. We hebben een prachtige video van 'Hunter of Invisible Game', waar ik momenteel aan werk, die we hopelijk snel klaar hebben. Ik denk dat Thom Zimny zichzelf heeft overtroffen met die video."

Een ander nieuw project is het uitbreiden van de officiële downloads met oude shows: "Onze volgende stap is om terug de geschiedenis in te gaan en klassieke shows op te duiken, die te remixen en ze beschikbaar maken voor onze fans."
"Dus we komen toe aan een fijne pauze... ik zeg niet een einde. (...) Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om alle fans te bedanken die naar alle shows zijn gekomen. We hebben ongelofelijk goed publiek gehad in Europa, Zuid-Amerika, Afrika, down under in Australië en hier in de Verenigde Staten. Ons bereik is groter dan ooit tevoren, ons publiek was groter en we kijken uit naar niets anders dan meer van dit in de toekomst."

Toch lijkt het erop dat Bruce zichzelf nog geen volledige rustpauze gunt, hij is na het laatste concert niet gaan stilzitten in ieder geval. Patti Scialfa postte op haar Instagram-account een kort filmpje waarop Springsteen aan het werk te zien is in zijn homestudio en ze schreef erbij: "Mariachi real de Mexico @ThrillHill Rehearsal/Recording for The Lost Charro." Mariachi Real de Mexico is een showband uit New York die Mexicaanse Mariachimuziek maakt.Fotoboek Danny Clinch

20-05-2014

Springsteen heeft een voorwoord geschreven voor het fotoboek Still Moving van Danny Clinch dat in september verschijnt. Clinch is de fotograaf met wie Bruce sinds The Rising veel werkt.

Clinch heeft naast Springsteen veel andere muzikanten gefotografeerd, onder wie Eddie Vedder, Johnny Cash, Tupac, Patti Smith, Lucinda Williams en Iggy Pop. Veel foto's op albumhoezen zijn ontsproten uit Clinch' fototoestel, zoals ook die van The Rising, We Shall Overcome - The Seeger Sessions, Wrecking Ball en High Hopes.Laatste show van de tour in Uncasville

19-05-2014, laatste update: 20-05-2014

Springsteen en de E Street Band hebben zondagavond 18 mei in Uncasville het laatste concert van de tour gegeven. Bruce had voor dit laatste optreden nog veel bijzondere verrassingen in petto. Het concert begon met 'Roll of the Dice' en bij de eerste zeven nummers zaten zes tourpremières. De show en de tour kwamen ten einde met een solo-uitvoering van 'Dream Baby Dream'.Bruce kwam gearmd met Little Steven het podium op. De opener 'Roll of the Dice' was een verwijzing naar het Mohegan Sun-casino, waar de arena waarin Bruce en de band optraden, onderdeel van uitmaakt. Het nummer van Human Touch werd gekoppeld aan een nummer van Lucky Town: 'Leap of Faith'. Halverwege 'Roll of the Dice' pakte Bruce een fles champagne en na het openen van de fles spoot hij de drank over het publiek. 'Jump' van Van Halen herhaalde Bruce na de eenmalige uitvoering op het Dallas March Madness Music Festival, dat de Amerikaanse High Hopes-tour startte. En hij koppelde 'Frankie', een nummer voor de aankomende zomer, aan een bizar verzoek: 'Santa Claus is Comin' to Town'. Deze wilde keuze geeft wellicht aan in welke bui Bruce vanavond was. 'Santa' was het verzoek van een zevenjarig meisje in het publiek. Op de setlist stond eigenlijk 'Streets of Fire' gepland.
'Seven Angels', een nummer van de vierde cd van de Track-box, was een dag eerder in de soundcheck gerepteerd en kreeg de wereldprimeur bij deze tweede show in Uncasville. Ten slotte was 'Don't Look Back', de Darkness-outtake, de zesde tourpremière in de beginfase van de show.Met 'You Can Look (But You Better Not Touch)' en 'Frankie Fell in Love' werden twee nummers achter elkaar gekozen waarop Bruce met Little Steven kon dollen. Steve had sowieso een grote rol bij dit laatste concert, meer dan ooit was hij betrokken bij de performance en met nummers als 'Loose Ends' en in de toegiften 'Ramrod' kwam hij goed aan zijn trekken. En als bonus mocht zijn vrouw Maureen bij 'Dancing in the Dark' met Bruce dansen. Na afloop van de show twitterde ze: "Glad I wore 6 inch heels tonight...#dancingfool"
Achter 'Cadillac Ranch' volgde nog een zevende tourpremière: 'I'm a Rocker'. Bruce was deze avond ver afgeweken van de vooraf geplande setlist. Zo stonden daarop 'Streets of Fire', 'Lucky Town', 'Better Days', 'Heaven's Wall', 'Point Blank', 'Racing in the Street ('78)', 'Shackled and Drawn', 'Land of Hope and Dreams', 'Walk Like a Man' (akoestisch), 'The Wall', 'Born in the USA' en 'Shout'. Jammer vooral voor 'Walk Like a Man', dat sinds het Amerikaanse deel van de Tunnel of Love-tour in 1988 nog maar twee keer, in 2005 tijdens de Devils & Dust-tour, gespeeld is. Maar het publiek in Mohegan Sun had geen reden tot klagen. De toegiften leken in eerste instantie ingekort te worden, maar met een emotionele uitvoering van 'Jungleland' na 'Tenth Avenue Freeze-out' waren ze niet gehaast.

Bruce stuurde de muzikanten na 'Jungleland' van het podium en hij bedankte de miljoenen fans die de afgelopen twee jaar concerten over de hele wereld hebben bezocht. "One more before we head on down the road", zei hij terwijl hij plaatsnam achter het traporgel. "We want to take a moment and thank yourselves for coming out and seeing us, I appreciate the support after all of these years. And I want to thank all the four million plus people that have seen us on the Wrecking Ball and High Hopes tour. They made this simply one of the greatest musical stretches of our lives, when we're coming out of hard times, and I can't thank all of them and all of you enough. So while we're apart, just remember... Dream baby dream." Volgens veel fans leek Springsteen aan het einde van het concert erg uitgeput."We'll be seeing you", verzekerde Bruce de fans aan het einde van het concert in Mohegan Sun. Lang wachten om Springsteen te zien optreden, hoeft niet want hij heeft later deze week nog twee concerten met Joe Grushecky and the Houserockers in Pittsburgh. Het is nog niet bekend wat de plannen zijn van de E Street Bandleden. Nils Lofgren twitterde na afloop van het concert: "Might take a plane, might take a train, hell, I'll take a Greyhound thru freezing rain! Going home sweet home to Amy." Twee van de toegevoegde muzikanten hebben wel wat bekendgemaakt: achtergrondzangeres Cindy Mizelle gaat deze zomer vanaf juli tot in ieder geval september met Steely Dan op tour en percussionist Everett Bradley wordt vanaf september bandleider van de televisieshow The Meredith Vieira Show.

Setlist 18-5: Roll of the Dice / Leap of Faith / Jump / Frankie / Santa Claus is Comin' to Town / Seven Angels / Don't Look Back / Darkness on the Edge of Town / You Can Look (But You Better Not Touch) / Frankie Fell in Love / Adam Raised a Cain / High Hopes / Youngstown / Murder Incorporated / Johnny 99 / Cadillac Ranch / I'm a Rocker / Loose Ends / The Ghost of Tom Joad / The Rising / Badlands // Born to Run / Ramrod / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Jungleland / Dream Baby Dream (akoestisch)
vetgedrukt: tourpremière, vet+onderstreept: wereldpremière

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.Docu Zuid-Afrika nu online

11-05-2014

De documentaire 'High Hopes in South Africa' van Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen, met concertbeelden van en interviews rond de shows in Zuid-Afrika, is sinds middernacht ook online te zien.

De documentaire ging woensdag 7 mei in première (daarbij was ook een introductie van Kluun te zien), waarna de makers aanschoven bij Pauw & Witteman. Vannacht werd 'High Hopes in South Africa' uitgezonden door Veronica. Een herhaling volgt op 18 mei. De documentaire is nu ook in zijn geheel online terug te zien. Voor Nederlanders voor onbeperkte duur, voor andere landen slechts 48 uur. De uitzenddatum op Canvas is 6 juli.

Het is sinds The Story of Bruce Springsteen, de documentaire van Veronica in 1985, geleden dat er een documentaire van Nederlandse makelij over Springsteen is uitgebracht (de specials Een Ontmoeting met Bruce Springsteen van Jan Douwe Kroeske in 1992 en de uitgebreide items in Twee Vandaag en Nieuwsuur in 2002, 2005 en 2006 betroffen alleen interviews met Springsteen).

De makers van ' High Hopes in South Africa' spraken uitgebreid met Little Steven en Tom Morello. Ook werden Zuid-Afrikaanse Springsteen-fans gevolgd bij de concerten in Kaapstad en Johannesburg. De documentaire bevat unieke beelden van Springsteens eerste optredens in Zuid-Afrika. Verdonschot, Rooijakkers en Van Bruggen waren ook aanwezig bij de soundcheck en persmeeting met Springsteen voorafgaand aan het eerste concert in Kaapstad, waar ze Springsteen vragen konden stellen.Springsteen speelt twee nummers bij Shoah-gala

08-05-2014

Bruce en Patti waren gisteravond te gast in het Hyatt Regency Century Plaza hotel in Los Angeles bij het gala ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van de Shoah Foundation. Bruce trad ook op. President Obama kreeg bij het gala de Humanity Award uitgereikt en hield een toespraak voor de genodigden die voornamelijk uit celebrities bestonden.

Het gala was georganiseerd door regisseur Steven Spielberg, die na het maken van de film Schindler's List de Shoah-stichting oprichtte. Deze stichting maakt educatieve video's met zo veel mogelijk overlevenden van de Holocaust, om hun verhalen levend te houden voor volgende generaties. Het gala diende ook als benefiet voor de stichting en de genodigden moesten diep in de buidel tasten voor een plek aan een tafeltje. Springsteen speelde 'The Promised Land' en 'Dancing in the Dark' akoestisch en Conan O'Brien presenteerde de avond.


Springsteen en Spielberg maken een lolletje tijdens het fotomoment voor de media en photobomben elkaar.Première 'High Hopes in South Africa'

01-05-2014, laatste update: 11-05-2014

De documentaire 'High Hopes in South Africa', die Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen eind januari in Zuid-Afrika maakten, gaat woensdagavond 7 mei in première in Amsterdam (vaste Be True-leden maken kans op kaarten hiervoor en worden hierover ingelicht per e-mail). 

De documentaire wordt op zaterdag 10 mei om o.00 uur door Veronica uitgezonden. Een herhaling volgt op 18 mei. Canvas zal later deze maand een uitzending verzorgen (datum nog niet bekend). Hieronder de trailer.

Voor de film spraken de makers uitgebreid met Little Steven en Tom Morello. Ook werden Zuid-Afrikaanse Springsteen-fans gevolgd bij de concerten in Kaapstad en Johannesburg. De documentaire bevat unieke beelden van Springsteens eerste optredens in Zuid-Afrika. Verdonschot, Rooijakkers en Van Bruggen waren ook aanwezig bij de soundcheck en persmeeting met Springsteen voorafgaand aan het eerste concert in Kaapstad, waar ze Springsteen vragen konden stellen.

Een andere trailer voor de docu vind je in ons oudere nieuwsbericht.

Update 11-5: De film is in zijn geheel online terug te zien. De uitzenddatum op Canvas is 6 juli. Het is sinds The Story of Bruce Springsteen, de documentaire van Veronica in 1985, geleden dat er een documentaire van Nederlandse makelij over Springsteen is uitgebracht (de specials Een Ontmoeting met Bruce Springsteen van Jan Douwe Kroeske in 1992 en de uitgebreide items in Twee Vandaag en Nieuwsuur in 2002, 2005 en 2006 betroffen alleen interviews met Springsteen).Springsteen over American Beauty

21-04-2014, laatste update: 23-04-2014

Springsteen heeft het ontstaan van de vier nummers op de ep American Beauty toegelicht op zijn eigen website.

Springsteen bracht de 12 inch-vinyl uit ter gelegenheid van Record Store Day (zaterdag 20 april). De vier nummers zijn inmiddels ook digitaal te bestellen. Hij zegt over de ep: 
"American Beauty
is een verzameling nummers die ik thuis opnam. Toen ik ze voor High Hopes opnieuw beluisterde, zag ik wat voor potentie deze nummers hadden en Ron Aniello en ik werkten eraan totdat het de muziek werd die je nu voor je hebt. Op het nummer 'American Beauty' gebruik ik een deel van mijn stembereik dat ik niet vaak bezoek en samen met de 'gitaar-wall of sound' geeft het een beetje 'exile on E Street'-kracht. 'Mary Mary' is een mooi mysterie, een stukje hartbrekende poezië dat je bekruipt met een glibberige groove, een nadrukkelijke strijkerssectie en spookachtige tekst. Het kwam het dichtst bij de selectie voor High Hopes. 'Hurry Up Sundown' is leuke moderne power-pop, terwijl 'Hey Blue Eyes' de ep afsluit met een van mijn donkerste politieke nummers. Het is geschreven tijdens de jaren dat Bush aan de macht was, het is een metafoor voor het house of horrors dat de acties van onze regering heeft gecreëerd in de jaren volgend op de invasie van Irak. Centraal hierop staat de onderdrukte seksualiteit en het machtsmisbruik dat de Abu Ghraib kenmerkte. Ik vind dat dit een schaduw is die we als land te boven moeten komen. Geniet van de muziek."Springsteen haalt E Street Band binnen in Hall of Fame

11-04-2014

Springsteen heeft donderdagavond 10 april de E Street Band met een speech de Rock 'n' Roll Hall of Fame  binnen gehaald. Met de band, aangevuld met David Sancious en Vini Lopez, en de blazerssectie die nu deel uit maakt van de tourband, trad Bruce op bij het inductieceremonie in het Barclays Center in New York.

Dat begeleidingsbands in de Hall of Fame worden toegelaten is geen vanzelfsprekendheid. In 2012 werden zes bands, waaronder The Miracles (van Smokey Robinson), The Crickets (van Buddy Holly) en The Comets (van Bill Haley) ingewijd. De categorie voor begeleidingsbands is inmiddels afgeschaft maar de E Street Band werd onderscheiden met de Award for Musical Excellence. Tien (voormalige en huidige) leden van de E Street Band werden geëerd: Little Steven, Garry Tallent, Max Weinberg, Roy Bittan, Nils Lofgren, Patti Scialfa, voormalig leden David Sancious en Vini Lopez en de overleden muzikanten Clarence Clemons en Danny Federici.

Springsteen leidde de inductieceremonie van de band in met een mooie speech. Hij zei dat de band startte toen Vini Lopez, net uit de gevangenis, hem in The Upstage Club vroeg om in zijn band te komen spelen. Bruce had over elk E Street Bandlid iets te melden en noemde zelfs Ernie 'Boom' Carter, die op de opname van 'Born to Run' drumt. Over de band vertelde hij: "We struggled together, and sometimes, we struggled with one another. We bathed in the glory, and often, the heartbreaking confusion of our rewards together. We’ve enjoyed health, and we’ve suffered illness and aging and death together. We took care of one another when trouble knocked, and we hurt one another in big and small ways. But in the end, we kept faith in each other. And one thing is for certain: as I said before in reference to Clarence Clemons, I told a story with the E Street Band that was, and is, bigger than I ever could have told on my own. And I believe that settles that question."

Bruce bedankte vervolgens de band: "I thank you, my beautiful men and women of E Street. You made me dream and love bigger than I could have ever without you. And tonight I stand here with just one regret: that Danny and Clarence couldn’t be with us here tonight." Bruce kwam ook nog even terug op het feit dat hijzelf in 1999 zonder de E Street Band in de Hall of Fame ging en dat Little Steven hem had gevraagd om de band mee te nemen in zijn inductie. Bruce zei dat hij toen vond dat zijn onafhankelijkheid belangrijk was en dat er mogelijk nog oud zeer was dat hem tegenhield (de reünie met de band was nog pas een paar weken oud).


De E Street Bandleden na afloop van hun inwijding in de Hall of Fame. Derde van links is David Sancious, uiterst rechts Vini Lopez. Ontbrekend op de foto: Patti Scialfa.

Na Springsteens woorden kwamen de E Street Bandleden hun award, die bij de inductie hoort, ophalen en sprak elk lid een dankwoord. Namens Clarence was zijn laatste vrouw Victoria aanwezig en namens Danny Federici sprak zijn zoon Jason. Na de speeches traden Springsteen en de band op. Er waren twee drumstellen op het podium voor Vini Lopez en Max weinberg die samen speelden. 'The E Street Shuffle', 'The River' (opgedragen aan Clarence Clemons) en 'Kitty's Back'. Tijdens de show stonden Clarence Clemons's saxofoon en de accordeon van Danny Federici op het podium.
De ceremonie, waarbij ook onder anderen Kiss, Peter Gabriel, Linda Ronstadt, Cat Stevens, Nirvana en Hall and Oates werden geëerd, wordt op 31 mei op HBO uitgezonden.

Springsteen bij gala Shoah Foundation

03-04-2014

Volgens Backstreets treedt Springsteen op 7 mei op bij een gala van de Shoah Foundation in Los Angeles, waarbij ook president Obama als spreker aanwezig zal zijn.

De Shoah Foundation wil met interviews met Holocaust-overlevenden deze en andere genocides blijvend documenteren voor onder andere educatiedoeleinden. De stichting viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan en eert op het gala zijn ambassadeurs. Obama zal deze avond een award ontvangen vanwege zijn inzet voor mensenrechten wereldwijd. De award wordt overhandigd door Steven Spielberg, de avond gepresenteerd door Conan O 'Brien. Springsteen mag de avond muzikaal luister bij zetten.

Vandaag werd ook bekend dat Patti Scialfa gaat optreden bij een ander benefietconcert, dat van Sting die zich inspant voor het behoud van regenwouden. Op 17 april geeft hij een Rainforest Concert in Carnegie Hall in New York, waar naast Patti onder anderen ook Paul Simon en James Tayolor acte de presence zullen geven. Het is dezelfde avond dat Springsteen met de E Street Band in Nashville speelt.'High Hopes in South Africa' in mei op tv

03-04-2014, laatste update: 01-05-2014

De documentaire 'High Hopes in South Africa', die Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen eind januari in Zuid-Afrika maakten, wordt op zaterdag 10 mei om o.00 uur door Veronica uitgezonden. Een herhaling volgt op 18 mei. Canvas zal later deze maand een uitzending verzorgen (datum nog niet bekend).

Voor de film spraken de makers uitgebreid met Little Steven en Tom Morello. Ook werden Zuid-Afrikaanse fans gevolgd bij de concerten in Kaapstad en Johannesburg. De documentaire bevat unieke beelden van Springsteens eerste optredens in Zuid-Afrika. Verdonschot, Rooijakkers en Van Bruggen waren ook aanwezig bij de soundcheck en persmeeting met Springsteen voorafgaand aan het eerste concert in Kaapstad, waar ze Springsteen vragen konden stellen.Springsteen op March Madness Music Festival

04-03-2014, laatste update: 04-04-2014

Springsteen en de E Street Band zijn de afsluitende act op het March Madness Music Festival in Dallas, Texas. Het gratis toegankelijke festival wordt gehouden tijdens een basketbalfinale, de NCAA Final Four Men.

Het Springsteen-concert vindt op zondag 6 april plaats, zo maakte Rolling Stone vandaag bekend, vlak voor wat aanvankelijk het eerste concert van de VS-tour dit jaar zou zijn, op 8 april in Cincinnati. Voor het festival zijn geen kaarten te koop. Iedereen wordt toegelaten totdat het veld vol is. Andere acts die tijdens het driedaags festival optreden, zijn onder andere The Killers. Het is de eerste keer sinds de Magic-tour dat Springsteen weer in Dallas optreedt.

Update 4-4: Het concert van Springsteen wordt zondag live gestreamd via de website van NCAA (start van het concert staat gepland om 19.15 uur plaatselijke tijd, dat is 02.15 's nachts in Nederland en België).Born to Run-show als afsluiter tour Down Under

02-03-2014, laatste update: 03-03-2014

Springsteen heeft zondag 2 maart bij het tweede concert in het Mt. Smart stadion in Auckland, Nieuw-Zeeland het complete Born to Run-album uitgevoerd. De laatste show van het eerste deel van de High Hopes-tour opende hij, net als een dag eerder, met een solo-uitvoering van 'Royals' van Lorde.

'Two Hearts' zat vroeg in de set. Toen Bruce na het duet met Steve met 'Hungry Heart' wilde starten, gooide hij zijn elektrische Fender naar roadie Kevin Buell maar die stond te ver weg om de gitaar te kunnen vangen. Het instrument viel dan ook hard op het podium.
Vlak voor de albumperformance, halverwege de set, speelden Springsteen en de band 'My City of Ruins', dat Bruce opdroeg aan de slachtoffers van de aardbevingen in 2010 en 2011 in Christchurch. Opvallend was de plek van 'Waitin' on a Sunny Day', als opener van de toegiften, die verder nog drie Born in the USA-nummers bevatten. Tijdens 'Seven Nights to Rock' bespeelde Roy Bittan de piano met de zijkant van Springsteens hoofd. Bruce gooide daarna water over de piano, rende naar zijn eigen drinkbekers gatorade en gooide die over het podium en de voorste rijen van de pit leeg. 'Twist and Shout' werd als laatste bandnummer gespeeld en met 'This Hard Land' sloot Bruce de show soloakoestisch af.Tijdens het voorprogramma haalde Jimmy Barnes, net als de dag ervoor, Little Steven achter de coulissen vandaan voor een duet op Steve's 'Ride the Night Away'. Barnes had enkele dagen geleden al via twitter laten weten dan hij met Steve in de studio zat om dit nummer opnieuw op te nemen.

Setlist 2-3: Royals / We Take Care of Our Own / No Surrender / Two Hearts / Hungry Heart / The Promised Land / Seeds / Death to My Hometown / High Hopes / Just Like Fire Would / Darkness on the Edge of Town / My City of Ruins / Thunder Road / Tenth Avenue Freeze-out / Night / Backstreets / Born to Run / She's the One / Meeting Across the River / Jungleland / The Rising / The Ghost of Tom Joad / Badlands // Waitin' on a Sunny Day / Glory Days / Seven Nights to Rock / Bobby Jean / Dancing in the Dark / Twist and Shout / This Hard Land (soloakoestisch)

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.

Ben je naar een van de concerten geweest? Help ons met de website en mail je observaties en foto's naar tour@betrue.nl.


Tom Morello maakte een E Street Band selfie backstage voor de show in Auckland en plaatste deze op internet.Nieuwe Springsteen-ep voor Record Store Day

24-02-2014, laatste update: 26-02-2014

Speciaal voor het jaarlijks gehouden Record Store Day brengt Springsteen een vinyl-ep uit met vier niet eerder uitgebrachte nummers, getitel American Beauty.

Er zitten drie nummers bij die eigenlijk voor High Hopes waren opgenomen, maar de cd niet hebben gehaald. Dit zijn het titelnummer 'American Beauty', 'Mary Mary' en 'Hey Blue Eyes', waarbij Ron Aniello tekende voor de productie. Aniello noemde deze drie nummers (plus een nummer genaamd 'Cold Spot') ook in een interview met Rolling Stone als High Hopes-afvallers. Het vierde nummer op de ep heet 'Hurry Up Sundown'. Tom Morello heeft laten weten toestemming van Springsteen te hebben gekregen om het nummer 'Hey Blue Eyes' op te mogen nemen voor zijn eigen nieuwe album.

De releasedatum van de ep is volgens Springsteens persbericht 26 april, wellicht een foutje want de Record Store Day vindt op 19 april plaats. Voor de dag ter promotie van platenwinkels brengen artiesten vaak speciale uitgaven op de markt. Of de ep American Beauty ook nog op cd wordt uitgebracht, is nog niet bekend. Volgens Backstreets is het wel waarschijnlijk dat er een digitale download beschikbaar komt. Op de website van Record Store Day  vind je de platenwinkels die op 19 april meedoen (klik hier voor de Belgische winkels).

Update: de officiële website van Springsteen heeft het persbericht aangepast en de releasedatum gecorrigeerd naar 19 april.Dvd A MusiCares Tribute

24-02-2014

Op 25 maart verschijnt er een blu-ray, dvd en digitale download van het concert A MusiCares Tribute To Bruce Springsteen.

Deze tribute-show voor het goede doel vond vorig jaar op 8 februari plaats in Los Angeles. De Grammys-organisatie hadden Bruce vorige jaar benoemd tot MusiCares Person of the Year en eerden hem met dit concert. Artiesten als Neil Young & Crazy Horse, Sting, John Legend, Mumford & Sons en Patti Smith speelden toen Springsteen-covers. Springsteen en de E Street Band sloten het concert zelf met enkele nummers af.

Tracklist A MusiCares Tribute To Bruce Springsteen:
1. 'Adam Raised a Cain', door Alabama Shakes
2. 'Because the Night', door Patti Smith
3. 'Atlantic City', door Natalie Maines, Ben Harper en Charlie Musselwhite
4. 'American Land', door Ken Casey
5. 'My City of Ruins', door Mavis Staples en Zac Brown
6. 'I'm On Fire', door Mumford and Sons
7. 'American Skin (41 Shots)', door Jackson Browne en Tom Morello
8. 'My Hometown', door Emmylou Harris
9. 'One Step Up', door Kenny Chesney
10. 'Streets of Philadelphia', door Elton John
11. 'Hungry Heart', door Juanes
12. 'Tougher Than the Rest', door Tim McGraw en Faith Hill
13. 'The Ghost of Tom Joad', door Jim James en Tom Morello
14. 'Dancing in the Dark', door John Legend
15. 'Lonesome Day', door Sting
16. 'Born in the USA', door Neil Young en Crazy Horse
17. 'We Take Care of Our Own', door Bruce Springsteen en de E Street Band
18. 'Death to My Hometown', door Bruce Springsteen en de E Street Band
19. 'Thunder Road', door Bruce Springsteen en de E Street Band
20. 'Born to Run', door Bruce Springsteen en de E Street Band
21. 'Glory Days', door Bruce Springsteen en de E Street Band en alle artiestenVijftien Amerikaanse shows toegevoegd

10-02-2014

Via Springsteens officiële site zijn vandaag vijftien concerten in Amerika aangekondigd als toevoeging aan het High Hopes-tourschema. Naast het al eerder aangekondigde concert op JazzFest in New Orleans gaat het nu om arenashows, concerten in amfitheaters en een groot openluchtconcert in Hersey in de maanden april en mei.

De volgende Amerikaanse shows zijn nu aangekondigd:

8 april: Cincinnati, Ohio – U.S. Bank Arena
12 april: Virginia Beach, Virginia – Farm Bureau Live at Virginia Beach
15 april: Columbus, Ohio – Nationwide Arena
17 april: Nashville, Tennessee – Bridgestone Arena
19 april: Charlotte, North Carolina – Time Warner Cable Arena
22 april: Pittsburgh, Pennsylvania – Consol Energy Center
24 april: Raleigh, North Carolina – PNC Arena
26 april: Atlanta, Georgia – Aaron’s Amphitheatre at Lakewood
29 april: Sunrise, Florida – BB&T Center
1 mei: Tampa, Florida – MidFlorida Credit Union Amphitheatre
3 mei: New Orleans, Louisiana – Jazz & Heritage Festival
6 mei: Houston, Texas – Cynthia Woods Mitchell Pavilion
13 mei: Albany, New York – Times Union Center
14 mei: Hershey, Pennsylvania – Hersheypark Stadium
17 en 18 mei: Uncasville, Connecticut – Mohegan Sun

De voorverkoop voor sommige shows start al aanstaande vrijdag. Alle voorverkoopinformatie vind je op de concertpagina.Springsteen-reportage in Nieuwsuur vanavond

04-02-2014

Vanavond in Nieuwsuur is een reportage over Springsteen in Zuid-Afrika te zien. Het gaat om een voorproefje van de uitgebreidere documentaire High Hopes in South-Africa, die Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen in Zuid-Afrika hebben gemaakt.

Leon Verdonschot, die voor vertrek al kort schetste waar de documentaire over gaat, berichtte ons gisteren na terugkomst uit Zuid-Afrika:
"Samen met Art Rooijakkers, Erik van Bruggen en de Nederlandse, in Zuid-Afrika woonachtige cameraman Bram Jansen, heb ik de afgelopen week opnamen gemaakt voor de documentaire High Hopes in South Africa. We hebben drie heel bijzondere fans uitgebreid gevolgd en geïnterviewd, veel fans rond de zaal en het stadion gesproken, met zowel Little Steven als Tom Morello als een vertegenwoordiger van de Tutu Foundation een lang interview gedraaid, de persconferentie van Bruce en de soundcheck bijgewoond en van alle vier de show bijzonder materiaal kunnen vastleggen, dankzij de meer dan hartelijke medewerking van Sony en Bruces management.
Kortom, we zijn heel erg enthousiast: dit min of meer spontane idee heeft oneindig veel meer opgeleverd dan waarop we hadden durven hopen. De komende komende weken gaan we monteren. Via Be True houden we jullie op de hoogte van de vorderingen en de première. Voor een kort voorproefje: kijk dinsdag 4 februari naar het item dat Art over onze reis maakte voor Nieuwsuur ."

De Nieuwsuur-uitzending begint vanavond om 22.00 uur op Nederland 2. Wanneer de documentaire wordt uitgezonden is nog niet bekend. Erik van Bruggen vertelde gisteren al op Radio 1 over zijn belevenissen in Zuid-Afrika.


Art Rooijakkers en Leon Verdonschot bij Springsteens persmeeting in Kaapstad.Eerste show Zuid-Afrika met eerbetoon aan Mandela

26-01-2014, laatste update: 29-01-2014

Springsteen heeft zojuist het eerste concert ooit in Zuid-Afrika gegeven. In het Bellville Velodrome in Kaapstad hebben Bruce en de E Street Band bijna drie uur en tien minuten op het podium gestaan. Patti Scialfa was afwezig, maar wel had Bruce Little Steven en Tom Morello aan zijn zijde.

Het concert opende Springsteen met 'Free Nelson Mandela', de protestsong van de Britse band Special AKA uit 1984. Ook bij de toegiften bracht Bruce een eerbetoon aan Mandela, toen hij 'We Are Alive' aan de eind vorig jaar overleden Zuid-Afrikaanse held opdroeg. In laatstgenoemde nummer veranderde Bruce ook de tekst een beetje, hij zong "I was killed in Sharpeville in 1960", daarmee verwijzend naar een bloedbad bij een politiekantoor in Sharpeville, Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waar de politie vuur opende op zwarte demonstranten en waarbij 69 mensen omkwamen.
De setlist van de show leek sterk op die van de Wrecking Ball-concerten, met enkele toevoegingen van het High Hopes-album: het titelnummer 'High Hopes', 'Heaven's Wall', 'American Skin' en 'The Ghost of Tom Joad'. Bruce eindigde het concert met de belofte dat Kaapstad vanaf nu een permanente tourstop zal worden. In ieder geval komen er later deze week nog twee shows.


Voor en tijdens de crowdsurf (foto's: Ruud Röben).

Voorafgaand aan het concert was er een soundcheck waarbij internationale pers was uitgenodigd. Daarin had Springsteen het onder meer over de inkomensverschillen in de VS en in Zuid-Afrika:  "Het verschil in inkomens is een enorm probleem in de VS. En het rampzalige is dat het alleen maar groter lijkt te worden. Uiteindelijk zullen samenlevingen uit elkaar vallen en dat is een gevaar voor mijn land en hier in Zuid-Afrika kennen ze hetzelfde probleem." Leon Verdonschot was ook bij de persmeeting en zag uiteraard ook het concert. Na de show mailde hij zijn verslag:

"Tijdens de persconferentie 's middags kreeg Bruce goede en diepgaande vragen over zijn relatie met en visie op het land en op (de erfenis van) Nelson Mandela. Hij gaf uitgebreid antwoord. Opvallend vond ik twee ontboezemingen; dat hij had verwacht dat de boodschap van Wrecking Ball meer impact zou hebben, en dat hij niet meer oneindig aan albums wil blijven schaven tot ze perfect zijn, maar als liedjes goed en af zijn ze gewoon wil uitbrengen, en vooral veel wil optreden.
Bruce zien optreden voor een zaal vol mensen die hem, op een paar overgevlogen fans uit andere landen na, nog nooit live hebben gezien: dat was de uitzonderlijke situatie gisteren in Kaapstad. In een voor onze begrippen voor Bruce uitzonderlijk kleine zaal (capaciteit: 7.000, en, zoals Bruce herhaaldelijk stelde, een kopie van de Convention Hall in Asbury Park, New Jersey) gaf hij ruim drie uur een cursus 'Springsteen voor beginners'."

"Het gebrek aan ervaring van het publiek bleek op verschillende momenten en manieren. Op onverwachte momenten was er geen of pas laat herkenningsapplaus, bij 'Because the Night' niet al bij het intro, maar pas bij de eerste zin. Het publiek toonde ook onervarenheid met Bruces fysieke show: hij moest een keer lachend verzoeken om handen 'off my pants' te halen. En toen hij crowdsurfte, moest hij, terwijl hij al op de handen van het publiek lag, ze uitleggen dat het de bedoeling was dat ze hem richting podium droegen. Verder was er een gebrek aan tekstvastheid: Bruce moest zich uiteindelijk na een lange sprint richten tot een Italiaans jongetje op de eerste rij om een meezinger te krijgen bij 'Waitin' on a Sunny Day'.
Het enthousiasme bij het publiek was er overigens niet minder om: het was eerder onwennigheid. Bruce en de band waren opvallend ontspannen en ronduit vrolijk. Bruce was erg goed bij stem, en zelfs voor zijn doen opvallend afgetraind. Alleen Little Steven was iets meer in zichzelf gekeerd dan gebruikelijk, in dat land waar hij de geschiedenis van mede heeft helpen bepalen. Zijn rol was ook kleiner dan normaal: de solo's werden nu verdeeld tussen Nils, Bruce en uiteraard Tom Morello, die in 'The Ghost of Tom Joad' mocht losgaan, tot euforie van het publiek."


Leon Verdonschot interviewde Little Steven voor een documentaire over twee Zuid-Afrikaanse fans en Van Zandts
betrokkenheid bij Artists United Against Apartheid in het verleden.


"Dat de band nog moest warmdraaien, bleek eigenlijk zelden. Hooguit vielen er wat meer stiltes tussen de nummers, en liep 'American Skin' in de vernieuwde versie nog niet helemaal soepel, al was het wel een mooie versie die het publiek nou juist wél weer leek te kennen. De set leek qua opbouw op die van de concerten uit de Wrecking Ball-tour, met iets minder nummers van dat album en drie van High Hopes als vervanger."


Leon Verdonschot interviewde ook Tom Morello.

"Hoogtepunt vond ik persoonlijk allereerst de uitzonderlijk intense versie van 'Atlantic City', met enkele erg mooie, dromerige toegevoegde tekstregels ("I'm waiting, I'm looking" - en dat herhaald als een mantra). En vervolgens de soloversie van 'Thunder Road' als laatste toegift, na een erg vrolijke versie van 'Shout', waar Bruce tot hilariteit van Steve Max Weinberg (door Bruce tijdens dit nummer simpelweg als 'Mighty' aangeduid) bleef verrassen met nieuwe breaks.""Ik ben erg benieuwd naar de show van morgen, die als eerste was aangekondigd en snel uitverkocht raakte, dus wellicht ook een publiek trekt dat bekender is met Bruces werk."Setlist 26-1: Free Nelson Mandela / Badlands / Death to My Hometown / Out in the Street / High Hopes / Spirit in the Night / Hungry Heart / The River / Heaven's Wall / Atlantic City / Johnny 99 / Pay Me My Money Down / American Skin (41 Shots) / Because the Night / Darlington County / Shackled and Drawn / Waitin' on a Sunny Day / The Rising / The Ghost of Tom Joad / Land of Hope and Dreams // We Are Alive / Born in the USA / Born to Run / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / Thunder Road (soloakoestisch)


Foto: Ruud Röben.Foto's en een verslag op Springsteens eigen website.
Noorse website heeft filmpjes van 'Free Nelson Mandela', 'Badlands', 'Death to My Hometown', 'High Hopes', 'Spirit in the Night', een verslag en Q&A bij persmeeting.De eerste show is officieel te downloaden via Springsteens webshop.Win 2 kaarten voor Bruce by Marsman

26-01-2014, laatste update: 01-02-2014

Joost Marsman (in het verleden de frontman van Is Ook Schitterend) wil dit jaar een tour doen waarin hij een hommage brengt aan Springsteen. De showscase vindt op 9 februari in Amsterdam plaats en twee Be True-lezers maken kans op gratis kaarten.

Marsman noemt Springsteen een van zijn helden en wil graag een saluut aan hem brengen. Op zijn website schrijft hij: "In mijn vaders absurd grote vinylcollectie vond ik het dubbelalbum The River. Door Big Man Clarence Clemons ging ik saxofoon spelen. En de titelsong van die lp verleidde me ertoe uiteindelijk zelf de gitaar te pakken en liedjes te gaan schrijven."

Hoewel hij aangeeft niet van covers te houden, wil hij als eenmalig project voor 2014 toch de planken op met Springsteen-nummers. Hij heeft hiervoor een band samengesteld die qua bezetting lijkt op de E Street Band. "Twee jaar geleden mocht ik met Bløf op Concert at Sea een liedje meedoen. Dat werd ‘Darkness on the Edge of Town’. Toen is eigenlijk al de kiem gelegd voor het project Bruce by Marsman."

Op zondagmiddag 9 februari vindt in de Heeren van Aemstel in Amsterdam een showcase plaats. Daarna worden meer concertdata bekendgemaakt. Kaarten voor de showcase zijn verkrijgbaar via Marsmans website, maar hij geeft er ook twee keer twee weg aan Be True-lezers.
Update: de inzendtermijn voor de prijsvraag is gesloten, prijswinnaars zijn door Joost Marsman op de hoogte gesteld.Nederlandse videoreportage Zuid-Afrikaanse Bruce-fans

23-01-2014

Volgens Sony Music Nederland houdt Springsteen zondag in Kaapstad voorafgaand aan de show weer een persmeeting met een soundcheck en een vraag- en antwoordronde. De Nederlandse journalist Leon Verdonschot is daar samen met een klein videoteam ook bij aanwezig.

Verdonschot gaat met Art Rooijakkers en Erik van Bruggen een documentaire van 25 minuten maken, getiteld 'High Hopes in South Africa', over Springsteens eerste vier shows ooit in dat land. Verdonschot: "Daarvoor gaan we twee fans volgen: een in Johannesburg, een in Kaapstad, die al hun hele leven wachten op deze shows. En dat tegen de achtergrond van de verkiezingen, in het land waar Little Steven en Bruce met Artists United Against Apartheid wel echt een verleden mee delen."


Roadie Lef Carroll plaatste al foto's van het opbouwen van het podium in Kaapstad op Instagram.

De fans zijn een blanke en een zwarte man uit Johannesburg. De blanke man wordt gevolgd tijdens zijn autorit naar Kaapstad en zijn verblijf daar. De zwarte fan gaat naar de show in Johannesburg, met zijn moeder, en wordt daar gefilmd. Volgens Sony mogen in de documentaire ook live-beelden van de eerste drie nummers van de vier shows in Zuid-Afrika verwerkt worden.

Er is vandaag een clip verschenen van het nummer 'Just Like Fire Would':Naast usb-band toch ook mp3- en flac-downloads

22-01-2014

Naast de vrijdag aangekondigde usb-armbandjes met officiële concertdownloads, gaat Springsteen nu ook via zijn webshop een stuk goedkoper geprijsde mp3-downloads en flacs aanbieden na de concerten.

Het lijkt erop dat het Springsteen-team zich wat heeft aangetrokken van alle kritiek op de dure usb-armbandjes, want Backstreets heeft bevestigd gekregen dat er na de concerten via de webshop ook downloadlinks van de shows komen. Voor 9,99 dollar kun je het concert in mp3 downloaden en voor 14,99 dollar in het betere flac-formaat.Veel commotie over prijs usb-armband

19-01-2014

De aanvankelijke verheugdheid over het Springsteen-nieuws van vrijdag over het aanbieden van officiële concertdownloads via usb-armbandjes, is snel omgeslagen toen zaterdag uit de Fanfire-webshop bleek dat de prijs 40 dollar was. Dit bedrag, dat in vergelijking met wat andere artiesten aanbieden erg hoog is, zorgde voor veel verontwaardiging onder fans.

Niet alleen is 40 dollar (exclusief verzendskosten, waardoor de prijs voor Europeanen flink kan oplopen, als je vanuit de EU kijkt staat hij voor 30 euro te koop) voor slechts één concertdownload al erg veel, maar dat de downloads volgens de eerste berichten ook slechts in een magere mp3-kwaliteit worden aangeboden, deed velen in woede ontsteken. Er kwam al heel snel een online petitie, en een andere fan maakte een protestlied dat hij vals inzong. De verkopers gaan daarmee voorbij aan andere beschikbare digitale audio-formats zoals Flac of Flac-HD, die de muziek in veel betere kwaliteit weergeven. Om maar niet te spreken over de onhandigheid van het moeten laten opsturen van een usb-stick als je ook downloadlinks kunt verkopen via een webshop.

De blogger van Stay Hard, Stay Hungry was een van de eerste die met wat prijzen van vergelijkbare downloadproducten van Pearl Jam publiekelijk duidelijk maakte dat Springsteens management op z'n minst totaal geen idee van de huidige internetmarkt heeft. Het lijkt erop dat Springsteens mensen zich hebben laten leiden door de cd-prijs die je nog steeds voor een kwaliteitsbootleg van een concert neertelt. Of Landau of Springsteen nou willens of wetens een commercieel slaatje uit de downloads wilden slaan, zal wel nooit duidelijk worden. Wat wel duidelijk is, is dat kennis van dit soort producten in het Springsteen-kamp totaal afwezig blijkt te zijn.

Het lijkt er nu op dat ze hun fout proberen recht te zetten door twee anonieme bronnen door fansite Backstreets te laten opvoeren, die tekst en uitleg geven over hun bedoelingen met de usb-stick. Zo geven ze aan dat de usb-armband vooral was bedacht als handige merchandise die je voor een concert koopt, omdat je een armband niet zo snel verliest als een losse usb-stick of een papiertje met een downloadcode. Ook zeggen ze dat de armband vooral ook is bedoeld voor mensen die misschien maar één Springsteen-concert in hun hele leven bezoeken, zoals wellicht zal gelden voor de bezoekers van de concerten in Zuid-Afrika. Verder stellen ze dat ze in de toekomst zeker willen kijken naar de wensen van fans die graag cd's of officiële downloads van concerten willen kopen in goede kwaliteit tegen een redelijke prijs.

Volgens Kari-Anne Fygi, eindredacteur van Tijdschrift voor Marketing, is er sprake van een "redelijk standaard damage control-strategie. Je ziet het vaker, bij mislukte PR: volgende stap is deels ontkennen, in dit geval, afzwakken, en aangeven dat je eraan werkt en 'dat er plannen zijn'."Bruce bij Light of Day in Asbury Park

19-01-2014

Springsteen heeft gisteravond 18 januari bij het Light of Day-festival in het Paramount Theater in Asbury Park opgetreden met Joe Grushecky and the Houserockers. Eerder op de avond speelde hij ook al mee met Jesse Malin en Willie Nile.

Na vorig jaar een keer overgeslagen te hebben, stond Bruce weer op de planken bij het jaarlijks terugkerend festival dat georganiseerd wordt door Gruschecky's manager Bob Benjamin, om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Bruce speelde eerst met Jesse Malin het nummer 'Do You Remember Rock and Roll Radio?'. Bij het optreden van Willie Nile was Bruce ook even terug om mee te doen op 'One Guitar'. Als laatste act van de avond traden Joe Gruschecky and the Houserockers op (waarbij ook Eddie Manion meedeed) en vanaf het tweede nummer kwam Bruce meedoen. De setlist kende zowel Springsteen- en Gruschecky-nummers die Bruce wel vaker met Gruschecky doet. Maar meest opvallend was natuurlijk het debuut van 'Frankie Fell in Love'.
Verschillende bezoekers deden meldingen over slecht geluid. Bruce leek een verkoudheid onder de leden te hebben; hij droeg een opmerkelijk sjaaltje en zijn stem en toonvastheid bij bijvoorbeeld het begin van 'Atlantic City' en 'Save My Love' liet te wensen over.Be True-lezer Hannet Johannes was erbij in Asbury Park en mailde ons het volgende verslag:

Midden in de set van Jesse Malin komt Springsteen het podium op, nadat Kevin Buell, Springsteens roadie, al een paar keer aan de zijkant van het podium te zien was om gitaren te stemmen. Bruce speelt mee op een dampende versie van 'Do You Remember Rock and Roll Radio?', omdat, zo zegt Jesse later, hij en de band niet de hele tekst kenden. Bruce zingt maar speelt geen solo's en verdwijnt na dit nummer en een knuffel van Jesse weer van het podium.
Ongeveer een uur later komt Bruce weer op het podium. Bij het laatste numner van Willie Nile roept Willie er een paar van zijn vrienden bij. Mike Peters en Joe D'Urso lopen als eerste het podium op, direct gevolgd door Springsteen. Samen spelen ze een swingende versie van 'One Guitar', waarbij Bruce vooral deel is van het koor (hij deelt de microfoon met Mike Peters) en waarbij hij af en toe flink los gaat op de gitaar.

Springsteen en Willie Nile (foto: Hannet Johannes).

Wanneer de gordijnen opengaan voor het laatste concert van de avond, van Joe Gruschesky en de Houserockers, blijkt bij het tweede nummer al dat deze band gaat dienen als 'backing band' voor Springsteen. De sfeer is heel anders als met de E Street Band, losser, ongedwongen. Met The Houserockers (en Ed Manion op sax) voelt het alsof je in in een kroeg naar een van de betere barbands zit te luisteren.
Springsteen begint verbeten met een mooi, helder 'Adam Raised a Cain', dat wordt gevolgd door Gruschesky die 'Never Be Enough Time' zingt. Je merkt dat de zaal ook even moeten wennen, onduidelijk of Springsteen het heft in handen gaat nemen of dat hij hooguit een paar nummers met Gruschesky gaat meespelen.
De twijfel is direct weg bij het derde nummer, 'Darkness', waarbij Bruce bij de start losjes het pianogedeelte met zijn hand lijkt mee te spelen.
'Hearts of Stone' krijgt een mooie, gevoelige uitvoering met een glansrol voor Eddie Manion. Ook bij het outtro lijkt Bruce het publiek bijna toe te fluisteren. Het daarop volgende 'Pumpin' Iron, Sweating Steel' laat zien over welke kwaliteiten de muzikanten beschikken. Vooral het duel tussen Springsteens gitaar en de mondharmonica van fotograaf en gastmuzikant Danny Clinch (die voor dit nummer zijn camera even heeft weggelegd) maken indruk.
Na 'Atlantic City' en 'Talking to the King' vertelt Bruce dat je, als het om de liefde gaat, niks aan wiskunde hebt: 1 en 1 is namelijk 3,waarbij het publiek een paar keer "3" moet roepen aan het einde van een zin. Deze introductie wordt gevolgd door 'Frankie Fell in Love', waarbij Gruschecky het laatste couplet (waarschijnlijk tijdens een tour gezongen door Steve) voor zijn rekening neemt, door Springsteen vastgepakt in een innige omhelzing.Met 'Save My Love' gaat Springsteen nog even door op de romantische tour, waarna Gruschesky 'I'm Not Sleeping' inzet. Het dak gaat er af wanneer Bruce 'Because the Night' begint te spelen, met zijn rug naar het publiek, met een intro dat doet denken aan de uitvoering van '78 zoals die ook op The Promise staat. De rest van het numner blijft het echter een beetje ingetogen, breekbaar. Hij herhaalt de eerste zin ("Take me now") ook vier keer, voordat hij begint te zingen. Aan het einde barst het wel helemaal los. Een mooie versie van dit nummer!
Het laatste nummer van de reguliere set is 'The Promised Land, alvorens alle aanwezige artiesten het podium betreden voor 'Light of Day'. Midden in het nummer gebaart Springsteen dat de band moet stoppen met spelen om het woord te geven aan Bob Benjamin, manager van Gruschecky en zelf lijdend aan de ziekte van Parkinson. Bestrijding van deze ziekte is de reden waarom we allemaal bij het LoD-concert zijn. Een mooi, ontroerend dankwoord van Bob volgt, waarna iedereen in het publiek 'Happy Birthday' voor hem zingt (oorspronkelijk waren de Light of Day-concerten op zijn verjaardag gepland) en er een taart gepresenteerd wordt.
De avond eindigt met 'Thunder Road'. Springsteen krijgt de akoestische gitaar van Kevin, maar het hele nummer wordt a cappella gezongen door alle muzikanten, Bob en het publiek. Als Bob, die voor de microfoon staat, de fout in gaat, maakt Springsteen een grappige opmerking en beginnen we weer bij het begin van het betreffende couplet. Met een gierende harmonicasolo sluit Springsteen af.Vooraf was het de vraag of Springsteen zou komen (in 2013 was hij immers afwezig) maar we kregen meer dan waar we op hadden kunnen hopen! Ik heb de tijd niet bijgehouden, maar op een concert van anderhalf à twee uur had ik nooit kunnen hopen, en dat op deze geweldige locatie. We kregen een Springsteen die even leek te willen vergeten dat hij een megaster is, een Springsteen die gewoon lol wil hebben tijdens het spelen van mooie nummers met vrienden.
Voor veel Amerikanen in het publiek ( die een Greatest Hits-show verwachtten) misschien even wennen, maar wat een bijzondere avond was dit! Een heel andere energie dan bij een E Street-stadionconcert, maar zeker iets wat ik nooit had willen missen!

Op de website van Asbury Park Press staat een mooie slideshow van 56 foto's van het optreden.

Setlist: met Jesse Malin: Do You Remember Rock and Roll Radio? / met Willie Nile, Joe D'Urso en Mike Peters: One Guitar
met Joe Grushecky & The Houserockers + Ed Manion (sax): Adam Raised a Cain / Never Be Enough Time / Darkness on the Edge of Town / Hearts of Stone / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Atlantic City / Talking to the King / Frankie Fell In Love / Save My Love / I'm Not Sleeping / Because the Night / The Promised Land // met alle artiesten: Light of Day / Thunder Road (akoestisch)Concertdownloads en meer shows

17-01-2014

Springsteen sprak eerder deze week in een interview met NPR al over mogelijke legale concertdownloads kort na shows. Dit nieuws is nu officieel bevestigd via een persbericht en een tweet van @springsteen. Ook is er binnnenkort nieuws te verwachten over meer shows.


"Het internet is onze vriend geworden", zei Springsteen in het NPR-interview. "We leven nu meer met een Grateful Dead-touridee (de band die als eerste begon met officiële concertdownloads, red.),  alles wat je doet wordt opgenomen." Fans van over de hele wereld kunnen volgens het persbericht een zogenoemd usb-polsbandje aanschaffen, tijdens de concert en online. Daarop kan dan binnen 48 uur na een concert een show naar keuze worden gedownload.
Dit roept meteen al vragen op over mogelijke kosten van de usb-armband en hoeveel concerten daarmee dan kunnen worden gedownload. Volgens een tweet van @springsteen wordt hier binnenkort meer over bekend, en vanaf de shows in Zuid-Afrika worden de downloads al beschikbaar. In ieder geval is de armband al vanaf volgende week online aan te schaffen.

Het persbericht stelt ook dat er binnenkort meer tourdata zullen worden aangekondigd. Of dit Amerikaanse of Europese shows zullen zijn, of beide is nog niet helemaal duidelijk. Gezien de recente aankondiging van het optreden van Springsteen en de E Street Band op het New Orleans Jazzfest, lijken meer data voor de VS voor de hand te liggen. Maar van de week stond in Ticketmaster per ongeluk ook al een concert in Finland in september kort online.

Vandaag werd ook bekend dat High Hopes op nr. 1 in de Dutch Album Top 100 is binnengekomen. De verwachting is daarnaast dat het album volgende week een heel goede kans maakt om ook op nr. 1 van de Billboard 200 Chart te komen.Bruce en Patti op tribute-cd Jackson Browne

17-01-2014

Bruce en Patti staan met het nummer 'Linda Paloma' op Looking Into You, het tribute-album voor Jackson Browne. Deze dubbel-cd bevat nummers van Browne die door andere artiesten worden uitgevoerd en verschijnt op 1 april.

In september liet Jimmy LaFave, op tour in Nederland, al weten dat hij Springsteen had benaderd om mee te doen aan dit project. Naast Springsteen, Scialfa en LaFave doen onder anderen Lyle Lovett, Lucinda Williams, Bonnie Raitt, David Lindley, Venice, Don Henley, Eliza Gilkyson en Bruce Hornsby mee. 'Linda Paloma' heeft Jackson Browne oorspronkelijk als een Mexicaans mariachi-nummer op zijn album The Pretender gezet, dat hij in 1976 met Jon Landau als producer maakte.Preview High Hopes druk bezocht

10-01-2014

De preview van High Hopes in JT Bioscoop Amersfoort is gisteravond bezocht door zo'n 550 mensen. Het was alweer de tiende keer dat Be True samen met Sony Music een release party voor een Springsteen-album of -dvd organiseerde.Op het programma stond het Born in the USA-concertdeel, de bonus-dvd bij Springsteens nieuwe cd High Hopes, die is opgenomen bij het Hard Rock Calling-festival in Londen 2013. Na een pauze volgde het live-concertmateriaal van de dvd Springsteen & I (beelden van Hard Rock Calling 2012, met het befaamde gastoptreden van Paul McCartney). Voor veel bezoekers was de release party na ruim een half jaar na de laatste Europese concerten een gezellig weerzien met andere fans. Er waren ook enkele Belgen naar Amersfoort gekomen, onder wie Alain Van Rentergem, die prominent in beeld was op de eerste rij van het Hard Rock Calling-concert in Londen. Wie goed had gekeken spotte ook nog een enkele andere previewbezoeker op het grote scherm. De belangstelling voor de preview was zo groot, dat van de oorspronkelijke locatie in Ede moest worden afgeweken. Gelukkig stelde Be True-lezer Gerrit Doorn, die voor JT Bioscopen werkt, voor om twee zalen in Amersfoort te gebruiken.

Sony had een canvasuitvergroting van een High Hopes-poster ter beschikking gesteld voor verloting. En alle bezoekers kregen als verrassing van Sony ook een poster en een promo-single mee naar huis. De gelimiteerde cd/dvd-set was voor 15 euro te koop, de lp-set voor 25 en de cd voor 10 euro.


Sony Music had een canvasuitvergroting van een High Hopes-poster voor verloting beschikbaar gesteld. Rechts: de winnares.


Maar ook voor alle bezoekers was er een poster en promo-single.

Artiest Erwin Nyhoff bezocht de preview ook, samen met collega-singer/songwriter Peter van Vleuten. Hij deelde nog wat folders uit voor zijn theatertour 'In the footprints of' (gaat dat in het najaar zien, beslist de moeite waard!). Hetzelfde deed Joost Marsman ook, verscholen onder een muts, voor aanvang aan de entree van de bioscoop. Ook hij staat binnenkort met zijn band op de planken met optredens met Springsteen-nummers.

Meer foto's vind je in het fotoalbum op onze Facebook-pagina.


> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF